mojej kuchni od dość dawna i dość często używam kilku mąk bezglutenowych inne natomiast muszę dopiero poznać... A więc jakie mąki mamy na rynku, które są łatwo dostępne w sklepach..1. Mąka gryczana...dość często przeze mnie używana, lubię ten goryczkowy smak...Mąkę gryczaną otrzymuje się poprzez zmielenie nasion gryki. Charakteryzuje się szarobrązowym kolorem i gorzkim posmakiem(...)uzyskania mąki. Mąka ryżowa jest bardzo dobrym zamiennikiem dla mąki pszennej.Mąka ryżowa znajduje zastosowanie przy produkcji pieczywa oraz papieru ryżowego. Coraz częściej jest wykorzystywana do przyrządzania makaronu, ciast, placków czy ciasta naleśnikowego3.Mąka SojowaCharakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem, który staje się bardziej wyrazisty po krótkim prażeniu ziaren soi. Mąka ta jest miałka i puszysta. Wypieki wykonane z mąki sojowej
NaKońcuJęzykaschładzamy w lodówce. Biszkopt przecinamy na pół i nasączamy ruskim szampanem. Warto od razu kupić dwie butelki, żeby nie chodzić w międzyczasie do sklepu, jest zima, łatwo o przeziębienie. Kolejnego dnia, kiedy wytrzeźwiejemy, nasączamy ostatecznie biszkopt i wykładamy połowę masy mango na dolną część, przykrywamy i pokrywamy całość resztą kremu. Szeroki nóż zanurzamy(...)żelu wystarczy) i wyrabiamy dokładnie, żeby uzyskać jednolity kolor bez smug. Robimy kulkę i rozwałkowujemy na podsypanym cukrem pudrem blacie, starając się zachować kształt okręgu. Wyjmujemy ciasto z lodówki i pędzelkiem zanurzonym w wodzie delikatnie smarujemy powierzchnię. Ostrożnie przekładamy placek lukru na wałku i idąc od góry wygładzamy powierzchnię dłonią. Ucinamy przy krawędzi tortu, końcówkę wpychając tępą
sama złodyczpieczonego lub gotowanego kurczaka. Drobno pokrojone resztki z pieczonego drobiu (w tej roli sprawdzi się też pieczeń wieprzowa) wymieszane z posiekanymi krewetkami, tworzą niesamowicie aromatyczny farsz. Do tego cieniutkie ciasto i można trafić do kulinarnego nieba. Zakochacie się w tej zupie. Przepisy z resztek kurczaka – jambalaya Jambalaya to mega proste, pachnące przyprawami danie, które można przygotować w pół godziny(...)resztek pieczonego mięsa: z kurczaka, indyka, czy wołowiny. Pieczyste w towarzystwie pachnącego korzennymi przyprawami i Orientem zawiesistego sosu z cieciorką na nowo nabiera smaku i aromatów. Całość jest niezwykle łatwa do przygotowania i zajmuje nie więcej niż pół godziny. Przepisy z resztek kurczaka – zapiekanka z penne i sosem pomidorowym Ta zapiekanka z resztek kurczaka to nasz ulubiony patent
Niedzielny kucharzrównież musiałam oddawać moim towarzyszom podróży, ale w domu opracowałam swoją wersję chrupiących, bezglutenowych krakersów na bazie mąki z quinoy, mąki z tapioki i mąki kasztanowej. Taka przekąska jest łatwa w przygotowaniu idealna na imprezę i na pewno zaintryguje waszych gości. Podaję przepis na około 8 porcji. Składniki: 1/3 szklanki mąki z quinoy 1/3 szklanki mąki kasztanowej 1/3 szklanki(...)smażenia sól Wykonanie: Krakersy można przygotować parę dni wcześniej. Mąki przesiewamy dodajemy szczyptę soli i sody oczyszczonej, 3 łyżki roztopionego klarowanego masła i 3 łyżki zimnej wody. zagniatamy ciasto, jeśli wyjdzie zbyt suche dolewamy odrobinę wody, jeśli zbyt mokre. to podsypujemy trochę mąką z quinoy. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na 30-60 minut. Następnie rozwałkowujemy, najlepiej od razu
Quinoa Raz!Miękkie, lekko wilgotne oraz słodkie muffinki z jabłkami i kruszonką. Idealne do kubka z gorącym mlekiem lub kawą. Poniższe muffinki są łatwe i proste do przygotowania. To taki mały jabłecznik "ukryty" w muffinkach. Składniki na około 16 muffinek: 2 średniej wielkości jabłka (najlepiej kwaśne) 2 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki zwykłego cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki(...)Następnie dodać olej, mleko, sok i skórkę z cytryny oraz wbić jajka. Za pomocą miksera wszystko ze sobą połączyć. W międzyczasie jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Do ciasta dodać jabłka i cynamon. Całość delikatnie ze sobą wymieszać. Przygotowaną masę przelać do papilotek. Za pomocą dłoni wyrobić kruszonkę (składniki wsypać do miski i połączyć ze sobą). Wierzch muffinek posypać
UgotowaćSkładniki: 1,5 szkl mąki 0,5 szkl miodu 0,5 kostki margaryny Palma w złotym opakowaniu 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 1 łyżeczka
Luźna KuchniaLubicie soczyste, aromatyczne mięso z piersi kurczaka? Czy dodatek chrupiącej panierki was przekonuje? A co powiecie na to, że panierka jest do tego nieziemsko aromatyczna? Propozycja
Nerds Kitchentymi babeczkami nie było łatwo. Pierwsza próba skończyła się kompletnym fiaskiem. Zgodnie z przepisem babeczki należy piec 20 minut. Po 20 minutach w 190 stopniach moje babeczki nie nadawały się do niczego. Wyjęte za wcześnie oklapły i choć dopiekałam je jeszcze przez kolejne 15 minut to efekt końcowy był zdecydowanie niezadowalający. Prezentuję Wam podejście numer dwa. 35 minut w piekarniku(...)słono.Składniki (9 babeczek):230g mąki pszennej (może być orkiszowa)1 łyżeczka proszku do pieczenia60ml oliwy170ml mleka1 jajko80-100g startego parmezanu lub grana padano125g cukinii (gdy dawałam 350g ciasto się nie upiekło)1 łyżka suszonego tymiankupieprz i sólmasło czosnkowo-tymiankowe do podaniaSposób przegotowania:Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Może być robotem z hakiem lub ręcznie. Doprawiamy do smaku
W kuchni wieczoremsilna wole, a zeby mnie nie kusilo nie posiadam w domu zadnych czekoladowych zapasow.Juz od dawna staramy sie ograniczac spozycie slodyczy, co w przypadku mojej malej Ksiezniczki nie jest latwe. Ona potrafi dopominac sie o nie do upadlego. Zamiast tego proponuje Jej rumiane jablka, soczyste pomarancze itp. Z tego powodu tez ograniczam domowe wypieki.Jednak dzis skorzystalam z okazji i troszke(...)chwili uzyskania pulchnej, jasnej masy. Dodajemy po jednym jajku i nadal ucieramy, a nastepnie make z proszkiem do pieczenia i szczypta soli. Na koncu dodajemy posiekane grubo orzechy.Odlewamy czesc ciasta do miseczki z roztopiona czekolada i dokladnie mieszamy.Foremke keksowke natluszczamy maslem. Na dno wylewamy troche ciasta czekoladowego, nastepnie jasnego i ponownie czekoladowego. Dla uzyskania ladnego efektu za pomoca noza robimy
Przysmaki KarolkiSkładniki: 1 kubek kandyzowanych owoców 6 jajek szczypta soli 2 szkl mąki 0,5 kubka posiekanych orzeszków włoskich 0,5 kubka cukru pudru 2 łyżki mleka
Luźna KuchniaGołąbki trochę inaczej. Nadziewane mięsem mielonym, kaszą gryczaną, podsmażoną cebulką i pomidorami suszonymi, zawijane w kapustę włoską. Bardzo, bardzo smaczne, mam wrażenie że delikatniejsze od tych
moj przepis naWitajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszne pyzy z mięsem. Często zostają Wam ziemniaki z obiadu? bo mi tak, proponuję zrobienie z nich pyszny kluch z mięsem. Są łatwe w przygotowaniu i naprawdę pyszne, polane cebulką z masłem, myy co za smak :) do pyzów możecie użyć np: mięsa z kurczaka który został Wam z rosołu lub podsmażone tak jak ja zrobiłam. Zapraszam(...)pieprzem lub vegetą. Dusić aż mięso zmięknie. Następnie przełożyć do blendera i zmiksować.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, następnie dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i sól do smaku.Zagnieść ciasto jeśli będzie Wam się troszkę kleiło możecie dodać więcej mąki ziemniaczanej. Formować kule i lekko rozpłaszczyć, nakładać po kopiastej łyżeczce mięsa i dobrze zlepiać tak jak pączki. W garnku zagotować
Sama słodycz i szczypta chiliSmaczna pizza z skręconymi z brzegami, kurczakiem, mozzarellą, zielonym groszkiem i oliwkami. Dzięki temu, że brzegi poskręcamy, ciekawy, nowy wygląd pizzy uzyskamy. Szybka, łatwa, smaczna i wyjątkowa, a to dlatego, że jest domowa. Składniki: 250 g mąki pszennej, 150 ml ciepłej wody, 25 g świeżych drożdży, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, ponadto(...)wody. Całość miksujemy ok. 10 sek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałą cześć mąki, olej i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy 35 cm, przekładamy na blachę podsypaną mąką, skręcamy brzegi i pozostawiamy
Moniki SmakołykiCzęsto nie wiem co zrobić z mięsem z rosołu, gdyż czasami moi domownicy jakoś nie przepadają za wyjadaniem mięsa z zup, ale nie lubimy jak cokolwiek
dom-agi.plChleb przygodowy. To znaczy z przygodami odbył się jego wypiek. Krótko mówiąc, czy raczej pisząc, nie było łatwo, aczkolwiek efekt końcowy zadowalający i co najważniejsze - smaczny. Jak co miesiąc grupka zapaleńców pod wodzą Amber wypieka coś - chleb, bułki, fugaski i inne różności. W tym miesiącu wypiek wybrała Ania z Bajkorady . Wspólnie piekliśmy hiszpański chleb rustykalny, ale tak naprawdę był(...)enzymy i inne dziwne dodatki, których celem jest przyspieszenie rozrostu drożdży. Chleby wykonane z użyciem tych drożdży nie potrzebują dwukrotnego wyrastania. Dzięki temu można uformować bochenek bezpośrednio po wyrobieniu ciasta. Oczywiście jest to kosztem pogorszenia walorów smakowych chleba. Nie wiem, czy w Polsce można kupić takie drożdże, więc przeliczyliśmy je na drożdże świeże. I tutaj pierwsza rzecz zastanawiająca - do zaczynu
Grahamka, weka i kajzerka