Ostatnio rzadko jemy ziemniaki na obiad, bardziej smakują nam dania z makaronu, ryżu, czy nawet z dodatkiem kaszy. Myślę, że główną przyczyną jest to, że te
dom-agi.pljest dla mnie rokiem wyzwań i nowych przeżyć, postanowiłam spróbować swoich sił w pieczeniu chleba. Żeby sprawdzić, o co tyle zachodu i czy rzeczywiście warto. Na początek coś łatwego, na drożdżach a nie na zakwasie. "Rodzinny" przepis na chleb z mieszanych mąk z różnymi ziarnami. Najpierw wypiekał go mój Wujek, potem wypiekać zaczęli Rodzice, a później nawet Młodsza Siostra. Więc(...)ziaren słonecznika 25-30 g soli morskiej 200 g kefiru lub jogurtu naturalnego 75 g drożdży pół lyżeczki cukru woda (ok 3 szklanki w zależności od konsystencji ciasta) odrobina tłuszczu i otrąb żytnich do wysmarowania i podsypania foremek Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy pół łyżeczki cukru i zalewamy letnią (nie gorącą!), przegotowaną wodą w takiej ilości, aby pokryła dno miseczki
Zawsze głodna!postanowiłam zrobić kandyzowany imbir sama. Przepis nie jest skomplikowany i pozwala uzyskać dużą ilość wybornego, domowego, kandyzowanego imbiru bez żadnych ulepszaczy! Możecie go bardzo długo przechowywać, stosować do wszelkich ciast, ciasteczek, lodów czy też po prostu jako dodatek do herbaty. Nie zapominajcie o jego leczniczych właściwościach! Świetnie sprawdzi się jako naturalne cukierki na kaszel lub antidotum na chorobę lokomocyjną. Polecam(...)przypadku było to 900 ml. Przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień na średni i gotować przez 45-50 minut lub dłużej, aż imbir będzie miękki. Można to łatwo sprawdzić wyjmując jeden kawałeczek i przepoławiając go widelcem. Jeśli łatwo się dzieli - imbir jest ugotowany, jeśli jest twardy - należy go jeszcze pogotować. Odcedzić imbir, ale zachować płyn pozostały z gotowania
maniapieczenia"Ostatni w tym roku przepis ze szparagami idealny na rozpoczęcie wakacyjnego miesiąca. Mam nadzieję, że szparagi się Wam jeszcze nie znudziły ;). Tym razem bardzo włoski, pożywny
Słodkie Przyjemnościgładko.Biszkopt przeciąć na trzy części, ściąć ewentualną górkę.Pierwszy blat położyć na talerzu, skropić sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. WYłożyć 1/2 kremu, przykryć drugim blatem, docisnąć. Ciasto nasączyć, wyłożyć resztę kremu, przycisnąć trzecim blatem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aż krem stężeje i wszytsko ładnie się scali.Masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Wsypać przesiany(...)się z nią zmierzyć jeszcze kilka razy, żeby odpowiednio wszystko dopracować, i móc udzielić wskazówek ułatwiających całą zabawę. Ja miałam w czekoladzie wszystko - blat, podłogę i siebie. Nie było łatwo, a i efekt nie jest do końca taki, jakbym sobie życzyła. Jakikolwiek cukiernik by mnie wyśmiał. Ale jak na pierwszy raz - jestem z siebie zadowolona. Mam nadzieję, że Jubilat był
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNie było mnie trochę, sezon grzewczy zbliża się wielkimi krokami, więc pracy jakby trochę więcej. Tyle mojego szczęścia, że robię to, co lubię, więc nie narzekam
dom-agi.plwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Jeśli ktoś miał styczność z mąką kokosową - to wie, że nie jest ona łatwa do współpracy dla osób początkujących. Mąka kokosowa jest mąką bezglutenową i chłonie dużo płynów, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób przygotować potrawę, aby nie rozpadła się i nie była zbyt twarda/sucha. Wracając do przepisu... Ciasteczka(...)Jajka zmiksować z mlekiem, a następnie z roztopionym (ale nie gorącym) olejem. Dodać cukier, mąkę kokosową i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać (można dłonią). Na końcu do ciasta wmieszać (delikatnie) kakao. Z masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dosyć mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka posypać (opcjonalnie) wiórkami/kawałkami gorzkiej
Di gotujeWielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek. Postanowiłam upiec moje pierwsze pączki w życiu. W związku z tym, że nigdy tego nie robiłam nie wiedziałam jakiej wielkości
dom-agi.pl"Macie już pomysł na sobotnie śniadanie? Dziś chciałabym Wam zaproponować kolejną słodką, śniadaniową propozycję. Placuszki bananowe z mąki kukurydzianej. Niezbyt słodkie, ale za to bajecznie chrupiące
Słodkie Przyjemnościłatwy deser, szczególnie teraz, gdy czereśni pojawia się na straganach coraz więcej. Jestem ogromną fanką czereśni, szczególnie tych czerwonych i chrupiących i bez lokatorów Muffiny z założenia mają być łatwe i szybkie w przygotowaniu i taki właśnie jest ten przepis. Słodkie, puszyste z kawałkami czereśni i czekolady, czego chcieć więcej? Poza sezonem czereśniowym, można zastąpić je wiśniami i też będą(...)śmietanę i ekstrakt waniliowy. Wmieszaj czereśnie i czekolad do suchych składników. Wlej powoli mokre składniki do suchych i mieszaj delikatnie tylko do otrzymania jednolitej masy, nie za długo. Rozłóż ciasto do formy muffinkowej i włóż do piekarnika. Piecz przez 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 oC i piecz przez kolejne 20 minut lub do ładnego zrumienienia. Smacznego
karmelowywody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Składniki na zaczyn mieszamy łyżką w misce i zostawiamy pod przykryciem na 12 godzin. Następnie wyrabiamy ciasto właściwe. Musimy dobrze wyrobić żeby ciasto możliwie jak najmniej kleiło się do dłoni. Potrwa to około 15 minut. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 8-10 godzin. Po tym czasie formujemy bochenek. Chleby(...)krzyż. Wyjmujemy (bardzo ostrożnie!) z piekarnika naczynie żeliwne, zdejmujemy pokrywkę i przekładamy do środka chleb razem z papierem do pieczenia, na którym wyrastał (ten papier jest właśnie potrzebny, aby łatwo przetransportować bochenek do naczynia żeliwnego). Przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Od razu zmniejszamy temperaturę do 220 stopni. Pieczemy w ten sposób przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę
Marder&Marder ManufactureOstatni dzień roku, a piec się chce! W wieczór sylwestrowy wszystko było przygotowane, czekało na gości, ręce jednak świerzbiły, aby zrobić coś łatwego i szybkiego, smacznego i jednocześnie cieszącego oko. Musiał być dodatkowy warunek spełniony - pewniak, który zawsze wychodzi...Zacząłem o dwudziestej, za pięć północ chlebek pojawił się na stole. Najfajniejsze było to, że goście współuczestniczyli w pieczeniu patrząc(...)dobrze rozetrzyj.W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, drożdże, cukier, sól, mleko w proszku. Dodaj następnie Tang Zong i mleko o temperaturze pokojowej, wymieszaj i wyrabiaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze.Podziel ciasto na dwie równe części o wadze 1/4 i 3/4 całości. Do mniejszej części dodaj pastę czekoladową oraz 13 g masła, następnie dobrze wyrabiaj do uzyskania elastycznego ciasta
Grahamka, weka i kajzerkaW polskiej kuchni często gotujemy ziemniaki do obiadu. Gdy ugotujemy za dużo to na następny dzień już nie chcemy ich jeść. Idealnym rozwiązaniem jest zrobienie z
Pyza i SurówkaCesarstwo Wysp, czyli miejsce akcji gier z serii Dishonored, z oczywistych względów obfituje w dostawy ryb, co przekłada się na tutejsze tradycje kulinarne. Nadbrzeża pełne są
Nerds Kitchenktóre mają ograniczony budżet, które dopiero zaczynają gromadzić swoje AGD lub zaczynają swoją przygodę z kuchnią. Co robi: Co można w nim przygotować: Robot Monsieur Cuisine PLus jest bardzo łatwy w obsłudze i posiada czytelny wyświetlacz LCD, wskazujący m.in.: czas, prędkość i temperaturę. W zestawie znajduje się min.: 2,2 l pojemnik ze stali szlachetnej do miksowania składników, wkładka(...)łyżeczka cynamonu 1 żółtko Przygotowanie: Na wadze odważamy 150 g mąki. Wszystkie składniki przekładamy do urządzenia miksującego, włączamy funkcją KNETEN (zagniatanie) i mieszamy przez 30 sekund/ prędkość 5. Z ciasta formujemy kulę, którą zawijamy w folię i wkładamy na 1 godz. do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Stolnicę podsypujemy mąką, ciasto rozwałkujemy na grubość
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię