dyni można wyczarować wszystko. tym razem postanowiłam zrobić korzenne kopytka z dyni i ziemniaków, z dodatkiem twarogu i cynamonu. Kopytka z dyni robi się na prawdę łatwo. Są bardzo smaczne i mięciutkie. Aromatyczne i słodziutkie. U mnie w domu nie robiło się kopytek z serem. Ale jako dziecko takie kluseczki z ziemniaków i z białego twarogu, podawane ze śmietaną(...)wyjmujemy 1/4 cześć i 3 łyżki masy odkładamy a w to miejsce w misce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy pozostałe składniki Masę zagniatamy. Na stolnicę podsypaną mąką pszenną wyjmujemy partiami ciasto, rolujemy w wałek i odcinamy końcówkę wałka- kopytko! Kopytka gotujemy we wrzątku od momentu wypłynięcia 4-5 minut na małym ogniu. - KORZENNY SOS DO KOPYTEK: - 4 łyżki masła
SMYKWKUCHNI"Wakacyjne śniadanie? Zimne mleko i owocowe placuszki - zdecydowanie moje smaki! Bo ile można jeść naleśniki? :) Dziś moją propozycją są właśnie placuszki śniadaniowe z MIRABELKĄ. Bardzo wiejskie
Słodkie PrzyjemnościBoże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Powoli zaczynamy przygotowywać świąteczne menu. Dziś proponuję Wam przepis na pysznego karpia duszonego w śmietanie z pieczarkami i makaronem. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. SKŁADNIKI: 1 sprawiony karp, 1 cebula, 250g pieczarek, 200g makaronu z semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem ITALIAMO(...)Polska . Wraz z makaronem, mieszanką suszonych owoców i orzechów w czekoladzie oraz kremem kakaowym otrzymałam wspaniałą książkę "Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego". W książce znajdziemy cały wachlarz przepisów na ciasta, ciasteczka i desery. Książka jest dostępna w promocji w sklepach Lidl w całej Polsce od 28 listopada. Aby zdobyć jeden z egzemplarzy wystarczy zebrać 6 naklejek. Każda jest przyznawana klientowi
Tradycyjna kuchnia Kasipomocą będą uczyła się kuchni włoskiej od podstaw, robiąc makaron, risotto i zachęcam do tego każdego. Oczekuję, że będzie to ciekawe doświadczenie. ;-) Książka podzielona jest na siedem głównych rozdziałów: Ciasta i przygotowanie wstępne Sosy Mięso Ryby Warzywa Owoce Słodkości Od książek kucharskich będących typowym zbiorem przepisów wybranego autora wymagam by zawierały proste przepisy, z powszechnie dostępnymi składnikami. Przy książkach tematycznych(...)każdym z rozdziałów. Niektóre prostsze, inne bardziej wymyślne, ale każde do zrealizowania po zapoznaniu się z w/w podstawami. Książka jest bardzo przejrzysta, wszystkie przepisy i porady są uporządkowane. Łatwo odnaleźć w niej to, co nas w danym momencie interesuje. Uporządkowanie przepisów od najprostszych do trudniejszych było dobrym pomysłem. Po nauce podstaw, możemy porwać się na coś trudniejszego. A zdjęcia
Szefowa kuchnimusimy zjadać go od razu - spokojnie może tak "postać". Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków.Ważne jest jedno! Słoik musi być walcem. Ma być "prosty, równy i... z bukietem w ręku(...)sama produkcja prowadza w dobry nastrój, nie mówiąc już o wspólnym degustowaniu i wychwalaniu aromatu pod niebiosa.Jest smaczny, zdrowy, lekki a przede wszystkim - bezglutenowy.Genialny jest też na drugie śniadanie. Łatwo można go zabrać ze sobą i cieszyć się nietypowym smakiem. Jak tu pachnie!!! Kochani, chyba jesteśmy w raju! Tak, w bananowym raju z nutą cynamonu. A w tym raju
Wypisz Wymalujnajlepszy chleb bezglutenowy . Tak nam zasmakował, że na jakiś czas wyeliminował z naszego menu chleby orkiszowe i orkiszowo-żytnie, które zajadamy od lat. Co również istotne ten chleb bardzo łatwo się przygotowuje, nie wymaga specjalnego traktowania. Żadnego wyrabiania, długiego mieszania, itp. Dodatkowo jest bez zbędnych dodatków, jak w tych sklepowych, a bezglutenowych, to już szczególnie... aż strach czytać ich skład(...)Wszystko razem przemieszać. Następnie wlać ciepłą wodę i całość dokładnie wymieszać. Nie wyrabiać. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok.30-40 minut (lub dłużej), do podwojenia objętości. Następnie ciasto przemieszać (odgazować) i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub przesmarowanej i obsypanej otrębami lub mąką). Masę dokładnie i równo rozprowadzić, ubić łyżką maczaną w wodzie (miejsce przy miejscu
Smaczne ZdroweLekki, delikatny biszkopt przełożony kremem truskawkowo-śmietankowym, a boki obsypane prażonymi migdałami. Wyszło przepysznie. W przygotowywaniu całości towarzyszył mi mój starszy syn (spisał się na medal:)). Choć nie było łatwo (opanowanie przepisu, dziecka i aparatu w tym samym czasie to nie lada wyczyn) to smak zdecydowanie był tego wart! Szczerze polecam! Jaga Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość(...)pieczenia. Wylewamy powstałą masę i wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na około 40-50 minut do uzyskania efektu ”suchego patyczka” (jeśli nie mamy tak długiego patyczka gotowość ciasta możemy sprawdzić nitką makaronu spaghetti). Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na ziemie z wysokości około 50 cm. Następnie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia. Całkowicie wystudzone
Kolizje Smakówczęsto jest kłopot, gdy preferencje w rodzinie są różne. Ja parę lat temu na duży, rodzinny obiad zdecydowałam, że podam coś innego – puddingi yorkshire, czyli pieczone czarki z ciasta naleśnikowego. Wywodzą się z Anglii (podobno z hrabstwa Yorkshire – stąd nazwa). Są bardzo proste do wykonania i dość tanie. Potrzebujemy tylko blachy na muffinki. Po upieczeniu zapadają się(...)każdego otworu było zakryte jego cienką warstwą. Blachę wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy go do 230°C. W naczyniu (najlepiej takim „z dzióbkiem” – z którego łatwo będzie wylewać płyn) miksujemy jajka, mleko, mąkę i sól, aż dokładnie się połączą. Odstawiamy. Gdy piekarnik osiągnie temperaturę – zostawiamy jeszcze w nim blachę na około 3 do 5 minut
Poezja smakupyszne naleśniki zapiekane z serem i podane ze słodkim sosem z rabarbaru i truskawek. Korzystajmy z tych przyjemności dopóki mamy na nie sezon:) Tym bardziej, że danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu i na pewno posmakuje każdemu. Użyłam tutaj 2 rodzajów sera, ale spokojnie można dodać sam twaróg sernikowy, a po sezonie rabarbarowym można go zastąpić większą ilością truskawek. Zapraszam(...)misce miksera lub blendera zmiksuj wszystkie składniki na nadzienie i także przełóż do lodówki. W celu przygotowania naleśników, rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj troszkę masła. Wlej ¼ szklanki ciasta na środek patelni i okrężnymi ruchami rozprowadź je po jej dnie. Smaż przez około minuty i gdy naleśnik będzie już ładnie zarumieniony od spodu, przełóż go na talerz. Powtarzaj
karmelowy" Macie wolny dzień? Ja nie, daty urodzin się nie wybiera, więc wybieram się do pracy, chociaż pracą tego nazwać nie mogę :) Ale popołudnie będę mieć wolne
Słodkie Przyjemności"Jagody! Zaraz po truskawkach jedne z lepszych owoców sezonowych. Maliny, czereśnie, porzeczki czy agrest są dlatego w tyle, dla mnie oczywiście ;) Jagody są pyszne od tak
Słodkie PrzyjemnościKilka odcieni i faktur na raz. Kilka faktur. Im bardziej zróżnicowane tym lepiej – przy jednym rozmiarze wszystko wyglądałoby za płasko i zbyt jednakowo. Każda bombka wisi na łatwo zdejmowanym plastikowym haczyku – gdyby kot czy dziecko pociągnęło, odepnie bombkę a nie przewróci całej choinki. Przy jej ubieraniu raczej nie bawcie się z kotami bombkami – niech nie kojarzą ich jako zabawek(...)psot. Do dekoracji poza bombkami użyłam jeszcze swoich wcześniej pieczonych i wycinanych PIERNIKÓW . Niestety, miałam je wieszać na choince ale starszy kot nagle okazał się fanem tego aromatycznego ciasta i pierniki zawisły piętro wyżej, bo dopiero na girlandzie na kominku. Przyjemnie pachną… Kot nie dosięga, one sobie pachną, dobrze wyglądają – zostają! Reszta dekoracji to wieniec, który wisi na otwieranych
Karo in the Kitchenbyło łatwe zadanie. Tak przynajmniej myślałam przed przystąpieniem do pracy. Biszkopt, który ma nie opaść, do tego krem, który ma nie spłynąć i jeszcze jakieś ozdoby. No tak, będzie wyzwanie. Jednak czasami trzeba się podjąć czegoś przerażającego, aby pójść krok dalej, a nie stać w miejscu i pastwić się nad tym, co już potrafi się zrobić. Przedstawiam mój drugi tort(...)odwrócić miskę i nic nam nie "ucieknie". Pod koniec łyżka po łyżce dodawać stopniowo cukier. Dodawać po kolei żółtka, kontynuując ubijanie.Obie mąki przesiać i stopniowo, bardzo delikatnie wmieszać do ciasta - ręcznie lub za pomocą miksera na najniższych obrotach.Pieczenie biszkoptu:Papierem do pieczenia wyłożyć tylko spód tortownicy. Boków nie wykładamy papierem, ani niczym nie smarujemy. Ciasto przelewamy do formy i lekko
Eat Shrimpsprzykryj drugim i posyp cukrem pudrem. Teoretycznie, pasowałoby trochę odczekać, aż ciasto całkiem wystygnie, ale w praktyce można już jeść. Maczaj ostry nóż w zimnej wodzie i krój nim ciasto na kawałki. Przepis dodaję do akcji: SUPERŻYWNOŚĆ - cz. 1 O superżywności pisałam przy okazji kremu czekoladowego z awokado . Nie musimy(...)kiszonej kapusty, która w składzie ma ocet. Jest to żywność martwa, pozbawiona wszelkich składników odżywczych. Jaja – zawierają prawie wszystkie witaminy i pierwiastki niezbędne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania, są źródłem łatwo przyswajalnego białka (zawierają wszystkie aminokwasy) i luteinę, która poprawia wzrok (najwięcej tego składnika jest w jajkach ugotowanych na miękko). Oczywiście, ten superprodukt ma pochodzić od kur wiejskich, z chowu nieklatkowego
Qlinarnie i Qlinarnie