się tworząc chrupiącą skórkę i jest przepyszna. Yotam pisze że ta właśnie skorupka jest najsmaczniejsza i pochłaniana przez wszystkich najchętniej. Przepis pochodzi z książki "Jerozolima" Yotama Otolenghi. Kuskus z pomidorami i cebulą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCały czas mieszamy sos trzepaczką. Jak przygotować pulpety w sosie cytrynowym? Wkładamy do cytrynowego sosu pulpety. Dusimy je jeszcze ok. 5 minut. Podajemy pulpety z sosem i dodatkiem np. kuskus z gotowaną marchewką, zielonym groszkiem, albo z inną kaszą czy ryżem. Smacznego! The post Pulpety w sosie cytrynowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięogniu pod przykryciem około 15 minut. Nie mieszamy. Kasza tworzy kanaliki, którymi uwalnia się wilgoć. Kasza nie powinna się przypalić. Jeżeli będziemy mieszać, wtedy nie będzie sypka a' la kuskus a raczej stanie się "ciapata". 3. W czasie gdy kasza się gotuje, obieramy jabłko i ścieramy na tarce o dużych oczkach, sparzamy rodzynki. 4. Po około 15 minutach gotowania kasza
Kawa z mlekiemwoli, w zależności od tego co mamy w lodówce, różnorodność naprawdę dowolna, a danie przepyszne, a dzięki kaszy jaglanej - bezglutenowe. Przed dietą bezglutenową do tej potrawy używałam kaszy kuskus, ale teraz niepodzielnie króluje u nas jaglanka, którą uwielbiam :-) * * * Składniki (proporcje dla trzyosobowej rodziny - dwoje dorosłych i dziecko): 1/2 szklanki kaszy jaglanej ok. 200 g boczku 2 cebule 1 papryka
Kawa z mlekiemprzygotujcie się! Niektórzy dodają jeszcze kolendrę. Też możecie. Możecie też zamiast soczewicy dać groch lub bób, a zamiast wołowiny baraninę, ewentualnie kurczaka lub indyka. Możecie też dosypać do gotowania kuskus, drobny makaron albo ryż, ale maksymalnie garść. Możecie ją podać z jajkami na twardo i suszonymi figami zamiast daktyli. Jeśli jednak nie jesteście Berberami przemierzającymi na wielbłądach bezkres największej pustyni
GRUBY WAŁEKstąd, ni zowąd a zawojowała całym moim kulinarnym życiem. Mogę jeść, jeść, jeść, jeść bez końca. Pochodzi oczywiście z bliskiego wschodu, namoczona w mleku staję się tureckim kuskusem. Takie czary - mary. Aktualnie w większości restauracjach, również tych polskich wygryzła inne kasze. Jest pyszna, pożywana i ma tylko 105 kcal w 100 g. Kto jeszcze nie zna, polecam
pieprzny smaczekwedług własnych potrzeb. Jagody goji możesz zamienić na żurawinę lub rodzynki. Czarny sezam na prażone migdały lub pestki dyni. Jeżeli nie lubisz kaszy jaglanej zamień ją na bulgur lub kuskus. Sam widzisz, że to danie jest genialne. Niemal wszystko w nim można powymieniać i stworzyć nową wersję, zupełnie dostosowaną do Twoich kubków smakowych. Baw się, próbuj, kombinuj. Składniki
Mango Papajabędący dziełem przypadku. Przez przypadek nie zrobiłam tego, co planowałam :) 500 g pieczarek 1 mała cebula 1 łyżeczka oleju 50 g palonej kaszy gryczanej 2 łyżki kaszy bulgur lub kuskus 1 łyżka czerwonej soczewicy 2-3 suszone pomidory (można pominąć) 1-2 łyżki pestek dyni 2 jajka opcjonalnie ok. 20-30 g żółtego sera przyprawy: sól, kolendra mielona, majeranek Pieczarki
KucharzycaŁopatka wieprzowa z papryką. Podałam z kuskusem, ale również można podać z kaszą, kluskami, ziemniakami, ryżem. Bardzo smaczne i w miarę szybkie do przygotowania danie. Więcej przepisów na potrawy mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA. Jest tam mnóstwo pomysłów na obiady z wykorzystaniem różnych rodzajów mięs. Jeśli przygotowaliście coś z moich przepisów to proszę podzielcie się opinią w komentarzach. Skłądniki
O kuchni z uczuciemoraz śliwki. Wlać wino i bulion. Dusić na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Dodać kawałki kurczaka oraz szpinak i dusić jeszcze 5 - 10 minut. Podawać z ryżem lub kuskusem
zadanie-gotowaniedosłownie w 15 minut, ponieważ nie trzeba jej gotować, wystarczy kaszę zalać gorącym mlekiem, przykryć i odstawić. Dodam, że jest idealna na podwieczorek. Zapraszam:) Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus 1 szklanka mleka pół szklanki rodzynek 4 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki berberysu suszonego miód ( syrop ) z mniszka lekarskiego do smaku Wykonanie: 1. Kaszę i wiórki kokosowe wsypujemy do miski
Izabelawkuchnischłodzić schować do lodówki a w dniu podania wstawić na 20 minut do piekarnika i gotowe! Ps. Ryż można zastąpić dowolną/ulubioną kaszą, byle nie kuskus Składniki na 4 porcje: 200-250 g suchego/nieugotowanego ryżu około 300 g kawałek dyni 2-3 gałązki selera naciowego 3 średnie ziemniaki 2- 3 ząbki czosnku łyżeczka pieprzu łyżeczka soli 3 łyżki oleju
greenscarfgotować jeszcze przez ok. 5 minut. Jeśli dużo płynu wyparowało dolać trochę wody. Sos zagęścić rozrobioną w gorącym sosie mąką i doprawić. Podawać na ciepło np. z kaszą gryczaną, kuskusem lub ziemniakami
Simply Foodpomidorowym z warzywami. Robi się je ekspresowo (no może poza czasem pieczenia, ale do tego nie jesteśmy już piekarnikowi potrzebni :p), a są naprawdę smaczne. Ja podałam je z kuskusem, ale może to być również ryż, makaron, czy nawet świeże pieczywo. Polecam :) Składniki na 2-3 porcje: ok. 500-600g białych kiełbasek 1 mała cebula 1 średni
Simply Food