Może również być sałatką :)Tak napisałam Wam wczoraj i to w 100% prawda! na miskę tego dania czekałam niecierpliwie wracając wczoraj z warsztatów słodkich bardzo, o których napiszę niebawem.Sam kuskus przygotowuje się bardzo szybko, jest kwaskowy i orzeźwiający. Pstrąg jest do niego dodatkiem ale nie koniecznym więc jest to propozycja jak najbardziej
Dzieje kuchennej WiewióryKuskus z bananem i granatem;serkiem wiejskim i gorzką czekoladą; miodem inspracja
More food, love and dreamsSałatkę przygotowujemy na dużym półmisku. W smaku jest po prostu obłędna. Ja podałam z kieliszkiem schłodzonego cydru z świeżą melisą. TO TRZEBA ZROBIĆ I ZJEŚĆ ;-))) SKŁADNIKI: - 200 g kaszy kuskus - 2 podłużne pomidorki czerwone - 2 podłużne pomidorki żółte - 3 łyżki borówki amerykańskiej - 1/2 awokado - 1/3 melona - 1/2 mango - 1/4 kalarepy -1/4 czerwonej papryki - świeże liście melisy Kaszę zalej wrzątkiem
SMYKWKUCHNIPyszna zupka.. porcja rosołowa kasza kuskus Kupiec kawałek młodej kapusty marchewka ziemniaki sól,pieprz listek , ziele koperek Porcję rosołową umyć, zalać wodą, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i poszatkowaną kapustę.Dodać listek, ziele, sól.Gotować do miękkości, pod koniec dodać kaszkę kuskus.Dodać koperek, w razie potrzeby doprawić
Moje domowe kucharzenienależy do ryb o niskiej zawartości tłuszczu bo około 12- 14%, ale mimo to polecam tą rybę. 100 g łososia na parze to około 170kcal. składniki:na 2 porcjekasza kuskus (przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu)cukinia mała2 marchewki1 ząbek czosnku250 g łososia1/2 cytryny W rondelku podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek, cukinię, czosnek i marchewkę , jak chwilkę się podpraży
SMYKWKUCHNIJedna z moich ulubionych sałatek, ma w sobie coś, co mnie przyciąga, może to kuskus i tuńczyk bardzo do siebie pasują? ;) Choć konsystencją trochę przypomina pastę bardziej niż sałatkę, to jednak nie smarujemy nią chleba, tylko jemy po prostu jak sałatkę. Idealna np. na drugie śniadanie do pracy, choć może być też pozycją w menu na karnawałowej imprezie. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówLubię drób w połączeniu z owocami. A już szczególnie odpowiadają mi dania z kuchni arabskiej łączące kuskus, owoce i drób. Oczywiście nie jest to potrawa identyczna z tymi robionymi w tamtym rejonie świata - bardziej coś w tym klimacie. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniSą takie dni, kiedy czas po prostu nas mija. Wstajemy rano, wypijamy kawę czy herbatę, zjadamy bez pośpiechu śniadanie, rozsypując bezwiednie płatki po kuchennym blacie. Manewrujemy
Gotuj z Blue RavenCałkiem szybkie i bardzo smaczne danie. Tak, jak tutaj , ale udoskonalone: z dodatkiem sosu czosnkowego (pół dużego jogurtu naturalnego + pół kostki fety) i kotletami sojowymi kebab
Qlinarnie i QlinarnieHistoria kuskusu sięga 3 tysięcy lat p.n.e. Słowo „kuskus” pochodzi od słowa z języka arabskiego kaskasa i oznacza „rozbijać, tłuc”. Jest to również nazwa potrawy pochodzącej z północno-zachodniej Afryki. W krajach muzułmańskich jest symbolem bogactwa i szczęścia, można go znaleźć na stołach podczas wielu uroczystości rodzinnych. Obecnie kuskus bardziej przypomina makaron niż kaszę. Produkuje się go, granulując mąkę pszenną(...)wodą i dodatkami, a następnie przesiewa w specjalnym sicie. Pomimo tego potocznie nazywany jest kaszą. Nadaje się do dań obiadowych i deserowych. Kuskus cytrynowo czosnkowy z pesto z pieczonych buraków. Składniki: - kuskus (ilość według potrzeb) - wrząca woda - różowa sól himalajska - kukurydza - czosnek - dymka ze szczypiorem - olej pistacjowy - cytryna (skórka z całej i sok z 1/2) Dodatkowo: - pesto z buraków pieczonych
mojewypiekiinietylkoKuskus z warzywami to pyszna, lekka, łatwa sałatka. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 szklanka kuskusu 1 szklanka wrzącej wody 1 świeży ogórek kilka gałązek natki pietruszki kilka gałązek szczypiorku 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz chili 2 łyżki oliwy sok z połowy cytryny lub łyżka soku z granatu Przygotowanie Wsypać kuskus do garnka, dodać koncentrat pomidorowy i wlać(...)wrzącą wodę. Przykryć i odstawić na bok na około pół godziny. Pokroić ogórek w kostkę, posiekać pietruszkę i szczypiorek. Zmieszać je z kuskusem i dodać przyprawy,oliwę i sok cytrynowy. Artykuł KISIR, czyli kuskus z warzywami pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisy