naszej ulubionej knajpce wietnamskiej każde z nas ma swoje ulubione dania. Mój Mąż zamawia(ł) zawsze "kurczaka specjalnego po chińsku", czyli kąski z piersi w chrupiącej panierce z sosem sojowo - warzywnym, stąd tytuł wpisu. Ja z kolei mam kilka dań - pewniaków. Ogólnie uwielbiam kuchnie chińską, wietnamską i japońską - generalnie wszelkie orientalne smaki są mi bliskie. I choć moja wiedza(...)małe ząbki czosnku, odrobinę imbiru oraz wrzuciłam te same ostre specyfiki. Kiedy warzywa były miękkie wystarczyło zagęścić sosy mąką i gotowe. Niestety nie doszłam jeszcze jak w naszej knajpce przygotowują pyszną, chrupiącą panierkę do mięsa - dlatego mojego chińczyka podaję z typowo polskim kotletem "schabowym" z piersi kurczaka ;) Tyle tylko, że do przyprawienia mięsa oprócz soli i pieprzu używam sproszkowanego kokosa
Kuchnia po mojemuNasza propozycja na lekki i bardzo wartościowy obiad. Składniki: -duży filet z piersi kurczaka -szklanka kaszy bulgur -3 marchewki -1/2 czerwonej papryki -cukinia -20 dkg mrożonego zielonego groszku -20 dkg kalafiora ( może być mrożony ) -ząbek czosnku -5 cebulek szalotek -sól, pieprz ziołowy i naturalny -czosnek niedźwiedzi -słodka papryka -olej -masło -bulion warzywny Fileta myjemy, osuszamy i kroimy(...)grubą kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, skrapiamy olejem, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Marchew gotujemy ok. 10 minut w bulionie warzywnym. Odławiamy i studzimy a do bulionu wrzucamy groszek i kawałki kalafiora. Gotujemy 7 minut i odcedzamy. Czosnek i szalotkę kroimy w plasterki, paprykę i cukinię w dość grubą kostkę. Kaszę gotujemy 15 minut na wolnym
Maminek kulinarnykremy, nawet bardziej niż zwykłe zupy, moja propozycja to krem jarzynowy, na obiad zarówno ten codzienny jak i dla gości czy małych niejadków.Polecam. Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1/2 małego kalafiora 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 3 łyżki masła 10 dag serka topionego śmietankowego liść laurowy jarzynka lub sól do smaku szczypta czarnego pieprzu(...)przygotowania: Ziemniaki skrobiemy kroimy w grubą kostkę, wkładamy do garnka razem z umytymi skrzydełkami, zalewamy wodą około 1,5 litra, dodajemy listek laurowy i gotujemy 25 minut. Pozostałe warzywa obieramy por kroimy w pół krążki a pietruszkę i marchewkę trzemy na tarce jarzynowej.Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa i dusimy do miękkości. Do gotującej się zupy dodajemy w trakcie
Wanilia i Kardamonkombinacja bardzo przypadła mi do gustu! Jestem niepoprawną fanką duszonych warzyw w każdej formie, ale to chorizo dodało mu charakteru Anna proponuje podanie go z ryżem, jednak mi smakuje też z pajdą świeżego chleba z chrupiącą skórką, który można maczać w tym pysznym sosiku. Dodałam jeszcze ekstra resztki kurczaka z poprzedniego obiadu, u mnie nic się nie marnuje(...)wlej łyżkę oleju i wrzuć chorizo. Podsmaż do ładnego zarumienienia, po czym dodaj cebulę z czosnkiem i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj paprykę, bakłażana i cukinię i podsmażaj aż warzywa lekko zmiękną, przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj pomidory, tymianek i 1/4 szklanki wody i gotuj aż wszystkie warzywa będą już miękkie, przez około 5 minut. Dopraw, solą
karmelowypodsmażyłam, później ułożyłam je na ryżu z warzywami, podlanym bulionem i gotowałam na małym ogniu, aż do miękkości. Całość smakowała bardzo pysznie. Szybki i prosty posiłek, do tego bardzo sycący. Polecam i zapraszam! PODUDZIA Z RYŻEM I CZERWONĄ PAPRYKĄ. Składniki na 4 porcje: 4 udka kurczaka 2 łyżki oleju 4 małe szalotki 2 ząbki
Zakątek rozkoszy kulinarnychteż więcej składników odżywczych. Ceny warzyw można sprawdzić korzystając np, z gazetki Twojego ulubionego sklepu. Podobnie zimowe pomidory jest czasem lepiej zastąpić pomidorkami koktajlowymi, bo mają więcej smaku. Składniki: garść umytej sałaty lub roszponki duży dojrzały pomidor lub pomidorki koktajlowe pół małej czerwonej cebuli drobno pokrojonej pół puszki kukurydzy pół usmażonej piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie plasterki pół
Ugotowane pozamiataneDziś pyszne danie inspirowane smakami kuchni azjatyckiej. Wieprzowina po chińsku to zmodyfikowany przepis na kurczaka generała tso (przepis TUTAJ ), który jest jednym z moich ulubionych dań. Wieprzowinę po chińsku przygotujecie błyskawicznie. Cała praca polega wyłącznie na zmieszaniu składników sosu i szybkim podsmażeniu mięsa z wybranymi warzywami. Warto, byście doprawili swój sos do smaku, powinien być lekko słodki, kwaśny i ostry
Lekcje w kuchnimakaron świderki z kurczakiem w sosie serowym · Makaron świderki Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju, 2. Doprawiamy solą oraz przyprawą Gyros. 3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. 4. Warzywa również gotujemy w osolonej wodzie. 5. Fix rozrabiamy ze śmietaną oraz ½ szklanki zimnej wody
Kulinarna Chwilawersji jeszcze zupy dyniowej nie próbowałam. I pora na zimę gdzie prym wiodą warzywa korzenne oraz ryby. Znów autor pokusił się o bardzo ciekawe i niebanalne przepisy jak chociaż ten na karpatkę z musem żurawinowym, kremu pietruszkowy z wanilią, , śledzie w wiśniach, czy kukurydzianego kurczaka z blanszowaną brukselką. Nie trzeba być mistrzem kuchni, by sobie poradzić z przygotowaniem
Cynamonowe szczęścieSkładniki: 4 pałki z kurczaka 1/4 selera 1 marchewka kawałek pora 100 g kukurydzy z puszki 100 g czerwonej fasoli z puszki ostra mieszanka przypraw czubryca czerwona sos chili Przygotowanie: … Czytaj dalej Pałki pieczone z warzywami
czarrna od kuchnichorizo, a następnie zwinąć w roladkę. 3. Każdą roladkę posmarować oliwą, oprószyć przyprawą do kurczaka i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Gotowe roladki podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką ze świeżych warzyw
Szalona Kuchnia EwelinyPanierka: 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka białego sezamu 6 krakersów Filet z piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Następnie mięso przekładamy do rozdrabniacza lub maszynki do mielenia. Dodajemy posiekaną cebulę, kawałki papryki i ząbki czosnku. Całość rozdrabniamy na gładką i drobną masę. Mięso z warzywami przekładamy do osobnej miski. Dodajemy starty na bardzo drobnej tarce żółty ser, posiekany szczypiorek
VioletoweKucharzeniezalewie buraczanej) MIĘSA Schab faszerowany śliwkami Schab faszerowany żurawiną Schab faszerowany pomidorami Pieczeń z warzywami Pieczeń z żurawiną Strudel z białą kiełbasą i jabłkami SAŁATKI Sałatka warstwowa Wielkanocna Sałatka z tuńczykiem, ogórkiem i kukurydzą Sałatka z porem, kukurydzą i ananasem Sałatka serowo - czosnkowa Sałatka z kurczakiem i pomarańczą Sałatka warstwowa z jajkiem, tuńczykiem i groszkiem Sałatka z porem
Lena Gotujekroimy w kostkę. Dodajemy kurczaka. Przed podaniem polewamy sosem musztardowo-miodowym. Sałatkę z kurczakiem, mozzarellą i warzywnym makaronem podajemy z pełnoziarnistym pieczywem. Cukinia zwiera witaminy A, C, K i z grupy B. Jest bogata w magnez, potas, żelazo oraz beta-karoten. To lekkostrawne warzywo, które pomoże odkwasić organizm. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy i krążenie. Ma działanie przeciwnowotworowe. Chroni siatkówkę
My Chcemy Jeśćwołowiny czy to szponder czy to pręgę wołową. SKŁADNIKI: - 4 ugotowane ćwiartki z kurczaka - 2 ugotowane marchwki - 1/2 ugotowanego małego selera - 4 jajka - 1 bułka namoczona w rosole - sól, pieprz, majeranek - kilka wątróbek drobiowych opcjonalnie grzyby mrożone lub suszone ugotowane w rosole Mięso, podroby, warzywa i żółtka umieść w misce i zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj przyprawy. Jeśli
SMYKWKUCHNI