kurczak z warzywami - 9853 przepisów (strona:384/657)

UDKA MAŚLANO-JOGURTOWE 24980

Pieczone udka z kurczaka w marynacie z masła i jogurtu greckiego, z dodatkiem czosnku oraz rozmarynu. Tak przygotowane udka są soczyste w środku i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Są naprawdę pyszne! Masło w marynacie odgrywa ważną rolę, gdyż zapobiega utracie wilgoci, dzięki temu mięso staje się bardziej soczyste. Natomiast dodatek jogurtu sprawia, że mięso kruszeje i robi się delikatne. Jednak(...)udkami. Tak naprawdę pasują tu wszystkie warzywa, jakie tylko lubimy. Ja postanowiłam podać udka razem z pieczonymi ziemniakami z jabłkami i rozmarynem, dlatego wyłożyłam je na dno blachy, a na nich ułożyłam udka wyciągnięte prosto z marynaty i wszystko włożyłam do piekarnika. Dzięki temu obiad robił się sam! Składniki: 8 udek z kurczaka 100 g masła 100 g jogurtu greckiego

Kuchnia MagdaLeny
UDKA MAŚLANO-JOGURTOWE 24980

Pieczone udka z kurczaka w marynacie z masła i jogurtu greckiego, z dodatkiem czosnku oraz rozmarynu. Tak przygotowane udka są soczyste w środku i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Są naprawdę pyszne! Masło w marynacie odgrywa ważną rolę, gdyż zapobiega utracie wilgoci, dzięki temu mięso staje się bardziej soczyste. Natomiast dodatek jogurtu sprawia, że mięso kruszeje i robi się delikatne. Jednak(...)udkami. Tak naprawdę pasują tu wszystkie warzywa, jakie tylko lubimy. Ja postanowiłam podać udka razem z pieczonymi ziemniakami z jabłkami i rozmarynem, dlatego wyłożyłam je na dno blachy, a na nich ułożyłam udka wyciągnięte prosto z marynaty i wszystko włożyłam do piekarnika. Dzięki temu obiad robił się sam! Składniki: 8 udek z kurczaka 100 g masła 100 g jogurtu greckiego

Kuchnia MagdaLeny
POMYSŁ NA DYNIĘ ;-) Kurczak w sosie dyniowo- gruszkowym z goździkiem i kolendrą! (cykl: CZAS NA DYNIĘ) 160

rozpocząć na blogu cykl poświęcony tylko i wyłącznie przepisom z dynią. Dynia nie tylko pięknie wygląda, ma niesamowity kolor, przed jak i po ugotowaniu, ale też jest warzywem, które łączy się z wieloma przyprawami, często z tymi rozgrzewającymi jak imbir, chili czy pieprz. Można ją przyrządzać na słodko, słono czy kwaśno.   Jeżeli tak jak ja lubicie(...)się z Wami podzielić zdjęciami dyni jaką otrzymała moja mama, była olbrzymia i wystarczyła dla trzech kobiet w mojej rodzinie i na wiele, wiele dań!   Ogromna prawda? ;-)   KURCZAK W SOSIE DYNIOWO- GRUSZKOWYM Z GOŹDZIKIEM I KOLENDRĄ!   - 8szt pałeczek kurczaka - dynia pokrojona w dużą kostkę - 3 gruszki pokrojone w ósemki - 6 goździków - kolendra -owoc jałowca (około 4 sztuki

SMYKWKUCHNI
RISOTTO Z KURCZAKIEM, CUKINIĄ I ZIELONYM GROSZKIEM 233

Pyszny, szybki i pożywny posiłek po pracy lub ciepłą kolację. Składniki użyte do tego risotta chyba każdy ma w swoim domu. Wystarczy pokroić warzywa, mięso, przygotować pozostałe składniki i wrzucać wszystko po kolei na patelnię i mieszać, mieszać i mieszać. No i czekać na efekt końcowy J Jestem miłośnikiem risotta pod każdą postacią, odkąd spróbowałam prawdziwego risotta we Włoszech(...)cudne J  No tego to na pewno nie żałują i wam też proponuję nie żałować ;) SKŁADNIKI: ( 2-3 porcje) 150 g ryżu do risotto, arborio 2 piersi z kurczaka 1 cukinia ¾ szklanki ugotowanego groszku 1 średnia cebula 1-2 ząbki czosnku ok. 200 ml białego wina 2  czubate łyżki masła ok. 700 ml bulionu drobiowego 1/3 szklanki startego

Calzonella.com
Potrawka z kurczaka z papryką 112

kurczaka kroimy w kostkę, obsmażamy w głębokiej patelni na oliwie z oliwek i posypujemy pieprzem. Gdy mięso się zetnie, zrzucamy je na jedną stronę patelni, a na drugiej szklimy posiekaną cebulę i por pokrojony w pół talarki. Następnie wrzucamy pokrojoną w paseczki paprykę i mrożonki. Podlewamy 1/2 szklanki przegotowanej gorącej wody i dusimy razem około 20 minut, aż warzywa będą

Kolorowy Przepisownik
Warzywne spaghetti z polędwiczkami z kurczaka 197

minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Dziś na obiad improwizacja. Jakiś czas temu kupiłam sobie temperówkę do warzyw i postanowiłam dzisiaj ją wykorzystać, sprawdzić czy rzeczywiście działa jak na obrazku. Tak więc z praktyki mogę powiedzieć, że rozmiar marchewki był nieco za mały i nie wyszło(...)cukinia 2 duże marchewki polędwiczki z kurczaka ( dokładnej ilości nie podaję) ulubione przyprawy u mnie chili peperoncini ( ooostre), pieprz czarny mielony, sól do marynowania mięsa użyłam marynaty w stylu tajskim z TaoTao dodatkowo /opcjonalnie makaron ryżowy ( 100g) oraz domowy sos słodko-kwaśny z ananasem, który dostałam od mamy ( przepis TU ) , szczypiorek Wykonanie: Warzywa umyłam, marchewkę obrałam. I jak wcześniej pisałam

W garach u Gosi
Kotleciki drobiowe z warzywami dla dzieci i dorosłych - przepis krok po kroku 170

mocno prosiliście mnie w ankiecie o takie przepisy) - kotleciki drobiowe świetnie smakują też na zimno. Wypróbowane - jadłam je w ten sposób, gdy pilnowałam remontu nowego mieszkania. Kotleciki drobiowe z warzywami dla dzieci i dorosłych - przepis krok po kroku ➤czas przygotowania: 25 minut w 1 sztuce: 135 kcal, B 11,7 g, W 9,9 g, T 4,8 g Składniki(...)mięsa drobiowego (u mnie z kurczaka) 4 łyżki kukurydzy odsączonej z zalewy 1 łyżka musztardy sól, pieprz 2 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej oliwa do usmażenia kotletów Przygotowanie kotlecików drobiowych: 1. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek, papryczkę chilli oraz zioła drobno posiekaj. 2. W dużej misce umieść mięso mielone, dodaj posiekanej warzywa i zioła oraz kukurydzą

Chilli Czosnek i Oliwa
Specjalnie po chińsku. Kurczak w trzech smakach czyli chińczyk po polsku. 302

naszej ulubionej knajpce wietnamskiej każde z nas ma swoje ulubione dania. Mój Mąż zamawia(ł) zawsze "kurczaka specjalnego po chińsku", czyli kąski z piersi w chrupiącej panierce z sosem sojowo - warzywnym, stąd tytuł wpisu. Ja z kolei mam kilka dań - pewniaków. Ogólnie uwielbiam kuchnie chińską, wietnamską i japońską - generalnie wszelkie orientalne smaki są mi bliskie. I choć moja wiedza(...)małe ząbki czosnku, odrobinę imbiru oraz wrzuciłam te same ostre specyfiki. Kiedy warzywa były miękkie wystarczyło zagęścić sosy mąką i gotowe. Niestety nie doszłam jeszcze jak w naszej knajpce przygotowują pyszną, chrupiącą panierkę do mięsa - dlatego mojego chińczyka podaję z typowo polskim kotletem "schabowym" z piersi kurczaka ;) Tyle tylko, że do przyprawienia mięsa oprócz soli i pieprzu używam sproszkowanego kokosa

Kuchnia po mojemu
Filet z kurczaka w warzywach z kaszą bulgur 156

Nasza propozycja na lekki i bardzo wartościowy obiad.     Składniki: -duży filet z piersi kurczaka -szklanka kaszy bulgur -3 marchewki -1/2 czerwonej papryki -cukinia -20 dkg mrożonego zielonego groszku -20 dkg kalafiora ( może być mrożony ) -ząbek czosnku -5 cebulek szalotek -sól, pieprz ziołowy i naturalny -czosnek niedźwiedzi -słodka papryka -olej -masło -bulion warzywny Fileta myjemy, osuszamy i kroimy(...)grubą kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, skrapiamy olejem, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Marchew gotujemy ok. 10 minut w bulionie warzywnym. Odławiamy i studzimy a do bulionu wrzucamy groszek i kawałki kalafiora. Gotujemy 7 minut i odcedzamy. Czosnek i szalotkę kroimy w plasterki,  paprykę i cukinię w dość grubą kostkę. Kaszę gotujemy 15 minut na wolnym

Maminek kulinarny
Jarzynowy krem 201

kremy, nawet bardziej niż zwykłe zupy, moja propozycja to krem jarzynowy,  na obiad zarówno ten codzienny jak i dla gości czy małych niejadków.Polecam. Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1/2 małego kalafiora 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 3 łyżki masła 10 dag serka topionego śmietankowego liść laurowy jarzynka lub sól do smaku szczypta czarnego pieprzu(...)przygotowania: Ziemniaki skrobiemy kroimy w grubą kostkę, wkładamy do garnka razem z umytymi skrzydełkami, zalewamy wodą około 1,5 litra, dodajemy listek laurowy i gotujemy 25 minut.  Pozostałe warzywa obieramy por kroimy w pół krążki a pietruszkę i marchewkę trzemy na tarce jarzynowej.Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa i dusimy do miękkości. Do gotującej się zupy dodajemy w trakcie

Wanilia i Kardamon
Ratatouille z chorizo / Ratatouille with chorizo 265

kombinacja bardzo przypadła mi do gustu! Jestem niepoprawną fanką duszonych warzyw w każdej formie, ale to chorizo dodało mu charakteru Anna proponuje podanie go z ryżem, jednak mi smakuje też z pajdą świeżego chleba z chrupiącą skórką, który można maczać w tym pysznym sosiku. Dodałam jeszcze ekstra resztki kurczaka z poprzedniego obiadu, u mnie nic się nie marnuje(...)wlej łyżkę oleju i wrzuć chorizo. Podsmaż do ładnego zarumienienia, po czym dodaj cebulę z czosnkiem i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj paprykę, bakłażana i cukinię i podsmażaj aż warzywa lekko zmiękną, przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj pomidory, tymianek i 1/4 szklanki wody i gotuj aż wszystkie warzywa będą już miękkie, przez około 5 minut. Dopraw, solą

karmelowy
Podudzia z ryżem i papryką czerwoną. 234

podsmażyłam, później ułożyłam je na ryżu z warzywami, podlanym bulionem i gotowałam na małym ogniu, aż do miękkości. Całość smakowała bardzo pysznie. Szybki i prosty posiłek, do tego bardzo sycący. Polecam i zapraszam!   PODUDZIA Z RYŻEM I CZERWONĄ PAPRYKĄ.           Składniki na 4 porcje: 4 udka kurczaka 2 łyżki oleju 4 małe szalotki 2 ząbki

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Tęczowa sałatka z kurczakiem 174

też więcej składników odżywczych. Ceny warzyw można sprawdzić korzystając np, z gazetki Twojego ulubionego sklepu. Podobnie zimowe pomidory jest czasem lepiej zastąpić pomidorkami koktajlowymi, bo mają więcej smaku.   Składniki: garść umytej sałaty lub roszponki duży dojrzały pomidor lub pomidorki koktajlowe pół małej czerwonej cebuli drobno pokrojonej pół puszki kukurydzy pół usmażonej piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie plasterki pół

Ugotowane pozamiatane
Wieprzowina po chińsku / General Tso's Pork 83

Dziś pyszne danie inspirowane smakami kuchni azjatyckiej. Wieprzowina po chińsku to zmodyfikowany przepis na kurczaka generała tso (przepis TUTAJ ), który jest jednym z moich ulubionych dań. Wieprzowinę po chińsku przygotujecie błyskawicznie. Cała praca polega wyłącznie na zmieszaniu składników sosu i szybkim podsmażeniu mięsa z wybranymi warzywami. Warto, byście doprawili swój sos do smaku, powinien być lekko słodki, kwaśny i ostry

Lekcje w kuchni
Ośmiorniczka 98

makaron świderki z kurczakiem w sosie serowym ·        Makaron świderki Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju, 2.   Doprawiamy solą oraz przyprawą Gyros. 3.   Makaron gotujemy w osolonej wodzie. 4.   Warzywa również gotujemy w osolonej wodzie. 5.   Fix rozrabiamy ze śmietaną oraz ½ szklanki zimnej wody

Kulinarna Chwila
Jak smakuje rok Marcin Molik 117

wersji jeszcze zupy dyniowej nie próbowałam. I pora na zimę gdzie prym wiodą  warzywa korzenne oraz ryby. Znów autor pokusił się o bardzo ciekawe i niebanalne przepisy jak chociaż ten na karpatkę z musem żurawinowym, kremu pietruszkowy z wanilią, , śledzie w wiśniach, czy kukurydzianego kurczaka z blanszowaną brukselką.  Nie trzeba być mistrzem kuchni, by sobie poradzić z przygotowaniem

Cynamonowe szczęście
Pałki pieczone z warzywami 247

Składniki: 4 pałki z kurczaka 1/4 selera 1 marchewka kawałek pora 100 g kukurydzy z puszki 100 g czerwonej fasoli z puszki ostra mieszanka przypraw czubryca czerwona sos chili Przygotowanie: … Czytaj dalej Pałki pieczone z warzywami

czarrna od kuchni
Pieczone roladki z indyka nadziane kiełbasą chorizo i żółtym serem 138

chorizo, a następnie zwinąć w roladkę. 3. Każdą roladkę posmarować oliwą, oprószyć przyprawą do kurczaka i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Gotowe roladki podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką ze świeżych warzyw

Szalona Kuchnia Eweliny
Burgery z kurczaka z posypką sezamową 127

Panierka: 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka białego sezamu 6 krakersów Filet z piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Następnie mięso przekładamy do rozdrabniacza lub maszynki do mielenia. Dodajemy posiekaną cebulę, kawałki papryki i ząbki czosnku. Całość rozdrabniamy na gładką i drobną masę. Mięso z warzywami przekładamy do osobnej miski. Dodajemy starty na bardzo drobnej tarce żółty ser, posiekany szczypiorek

VioletoweKucharzenie
Przepisy na Wielkanoc 2092

zalewie buraczanej) MIĘSA Schab faszerowany śliwkami Schab faszerowany żurawiną Schab faszerowany pomidorami Pieczeń z warzywami Pieczeń z żurawiną Strudel z białą kiełbasą i jabłkami SAŁATKI Sałatka warstwowa Wielkanocna Sałatka z tuńczykiem, ogórkiem i kukurydzą Sałatka z porem, kukurydzą i ananasem Sałatka serowo - czosnkowa Sałatka z kurczakiem i pomarańczą   Sałatka warstwowa z jajkiem, tuńczykiem i groszkiem   Sałatka z porem

Lena Gotuje
Sałatka z kurczakiem, mozzarellą i makaronem warzywnym 159

kroimy w kostkę. Dodajemy kurczaka. Przed podaniem polewamy sosem musztardowo-miodowym. Sałatkę z kurczakiem, mozzarellą i warzywnym makaronem podajemy z pełnoziarnistym pieczywem. Cukinia zwiera witaminy A, C, K i z grupy B. Jest bogata w magnez, potas, żelazo oraz beta-karoten. To lekkostrawne warzywo, które pomoże odkwasić organizm. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy i krążenie. Ma działanie przeciwnowotworowe. Chroni siatkówkę

My Chcemy Jeść
PASZTET Z DROBIU NA ŚWIĘTA 166

wołowiny czy to szponder czy to pręgę wołową.  SKŁADNIKI: - 4 ugotowane ćwiartki z kurczaka - 2 ugotowane marchwki - 1/2 ugotowanego małego selera - 4 jajka - 1 bułka namoczona w rosole - sól, pieprz, majeranek - kilka wątróbek drobiowych opcjonalnie grzyby mrożone lub suszone ugotowane w rosole Mięso, podroby, warzywa i żółtka umieść w misce i zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj przyprawy. Jeśli

SMYKWKUCHNI
Rosół wołowo-drobiowy Magdy Gessler 381

drobiowym podawany z koprem i młodymi kawałkami ziemniaków. Składniki: 500 g wołowiny 1 kurczak 6 marchewek 6 pietruszek 1 seler 2 cebule 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek lubczyku łyżka pieprzu 5 goździków 5 ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych sól Przygotowanie rosołu: Wszystkie warzywa i mięso umyć. Cebulę opalić (można w plastrach na suchej patelni skarmelizować lub na palniku

Zasmakuj Kuchni
Rosół wołowy Magdy Gessler 320

drobiowym podawany z koprem i młodymi kawałkami ziemniaków. Składniki:  500 g wołowiny 1 kurczak 6 marchewek 6 pietruszek 1 seler 2 cebule 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek lubczyku łyżka pieprzu 5 goździków 5 ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych sól Przygotowanie rosołu: Wszystkie warzywa i mięso umyć. Cebulę opalić (można w plastrach na suchej patelni skarmelizować

Zasmakuj Kuchni
Barszcz ukraiński 183

wodę i gotujemy fasolę do miękkości (w razie potrzeby dolewamy wody) po czym odcedzamy. Kurczaka myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy około 3 litrami wody. Gotujemy go na małym ogniu przez godzinę zbierając powstającą szumowinę. Po 30 minutach dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek. Warzywa mają być w całości. Zupę solimy. Do wywaru dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie

PatiGotuje
SALATKA GRECKA 102

dolewamy oliwę, całość ubijamy trzepaczką na gładki sos. Krok 4. Wszystkie przygotowane wcześniej warzywa  mieszamy razem i polewamy sosem. Sałatkę grecką podajemy z chlebkiem pita i wytrawnym czerwonym winem.  Sałatka będzie bardziej sycąca jeżeli dodamy do niej usmażoną i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Do sałatki możemy również podać kuleczki z mielonego mięsa, doprawione tymiankiem i ewentualnie

Moja Książka Kucharska
Łódeczki z cykorią i jaglaną 102

Wielu z nas przechodzi obok cykorii obojętnie a to takie fajne i zdrowe warzywo. Można z niej wyczarować naprawdę fajne przekąski.Moc witamin i mało kalorii na talerzu. Jako nadzienie można użyć to co mamy w lodówce. 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 pierś z kurczaka mała 5 pomidorów suszonych 5 rzodkiewek 1 kawałek ogórka zielonego 1 kawałek papryki czerwonej

wesoła kuchnia
KREMOWA ZUPA KARTOFLANA 100

sztuka czosnek 3 duże ząbki suszona natka pietruszki 2 łyżki udka z kurczaka 2 sztuki sól 1 łyżeczka pieprz do smaku ewentualnie przyprawa uniwersalna do smaku szczypiorek posiekany 2-3 łyżki  śmietana do zup i sosów 12 % 1/4 szklanki masło 2 łyżki ~~METODA~~ Warzywa obieramy. Ziemniaki, korzeń pietruszki i selera kroimy w drobną kostkę. W garze rozpuszczamy masło. Wrzucamy

Kuchnia Paulettes
Sałatka gyros warstwowa 204

cebulę. Ogórka pokroić w niewielką kostkę. Sałatkę wykładać warstwowo: kurczak, ketchup, cebula, ogórek, kukurydza, majonez i na górę sałatę pekińską. Krok po kroku: 1. Pokroić mięso i obtoczyć w przyprawach 2. Podsmażyć mięso 3. Wymieszać składniki na sos 4. Pokroić warzywa Pobierz wersję do druku: Pobierz Sałatka gyros warstwowa Artykuł Sałatka gyros warstwowa

KuchniaWeDwoje.pl
ZUPA POMIDOROWO-SEROWA Z BROKUŁAMI 199

dodatków 2 łyżki oliwy liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz-ziarenka Wykonanie: Podudzie z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 1,5-2 l zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucamy obrane i opłukane warzywa: marchewkę pokrojoną w kostkę, całą pietruszkę i całego selera. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie

Kuchnia MagdaLeny
Zupa z suszonych grzybów (z pęczakiem i wędzonym mięsem kurczaka) 157

koperek/natka pietruszki Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego.   Kurczaka wyjąć i oddzielić mięso od kości.   Do wywaru wrzucić opłukane grzyby i podgotować 10-15 minut. (W razie potrzeby grzyby można rozdrobnić.). Pora z cebulą poddusić na maśle, a resztę warzyw pokroić wedle uznania. Do garnka dodać warzywa oraz pęczak. Całość gotować do miękkości

Di gotuje
SAŁATKA WARSTWOWA Z KURCZAKIEM 166

pożywna sałatka z dużą ilością warzyw, doskonała na sycącą kolację, lub 2 śniadanie do pracy, można przygotować w słoiczku, zakręcić i delektować się smakiem podczas przerwy w pracy SKŁADNIKI 1 woreczek ryżu, 1 podwójna pierś z kurczaka, 4 duże ogórki kiszone, 1 papryka czerwona, 1 duża cebula czerwona, ½ puszki kukurydzy, 200 g sera sałatkowo-kanapkowego półtłustego, 1 nieduży brokuł

słodki bratek
Ryba i ziemniaki pieczone z masłem i koperkiem 154

temperaturę na 5 minut przed końcem pieczenia, a po wyjęciu ryby, rozetnij górę woreczka z warzywami. Piecz je jeszcze kilka minut do uzyskania zadowalającego efektu. Najlepiej podawać z jakimś sosem śmietanowym lub dipem czosnkowo-koperkowym. Ja nie robiłam, bo miałam sos śmietanowo-brokułowy po kurczaku z dnia poprzedniego. I tu muszę pochwalić męża - świetnie zagęścił sos śmietanowy zmiksowanymi brokułami zamiast

Anioszek w kuchni
Zupa z ciecierzycy na ostro. 136

przez noc, potem gotujemy aż zmięknie  (można odrobinę posolić). Ze skrzydełek kurczaka gotujemy rosół ok.  1,5 litra. Papryczkę chili kroimy w krążki, cebulę w półksiężyce,  pomidora w kostkę, podsmażamy na masełku. Kiedy ciecierzyca będzie już miękka odcedzamy ją, wrzucamy razem z  warzywami z patelni do blendera, zalewamy ciepłym rosołkiem,  przyprawiamy mieloną papryką(według uznania

Moje-pitraszenie
Potrawka z kurczaka z brukselką i mini marchewkami 167

olej w garnku. Podsmażamy kurczaka. Cebulkę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Dokładamy do kurczaka. Brukselki kroimy na pół, wycinamy zdrewniałą część. Brukselkę oraz mini marchewki dodajemy do mięsa. Całość podlewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i ostrą papryką. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec potrawkę zaciągamy mąką z odrobiną wody (sos będzie gęstszy). Makaron gotujemy

VioletoweKucharzenie
Krupnik 247

kojarzy się z dzieciństwem i pysznymi obiadkami u mamy.   Krupnik Składniki: udko z kurczaka, 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej, 3-4 ziemniaki, 2-3 marchewki, pietruszka, mały seler, 5 ziarenek pieprzu, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy, łyżeczka wegety, sól, pieprz, woda, natka pietruszki. Wykonanie: Warzywa (oprócz ziemniaków) i udko obieramy ze skóry, myjemy i gotujemy do miękkości (około

paapilotkaa
Udka pieczone w sosie śmietanowo - cebulowym. 386

Składniki : 4-5 udek z kurczaka majeranek sól pieprz czarny mielony przyprawa do kurczaka olej do smażenia Sos śmietanowo - cebulowy : 1 szklanka śmietany 18 % 2 średnie cebule sól pieprz mielony kilka ziarenek pieprzu całego olej Sposób wykonania :  Udka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem warzyw ( korzeń pietruszki, marchewka ). Ugotowane udka wykładamy na patelnię polaną olejem. Stawiamy na ogniu. Udka

Przepisy i porady kulinarne
Naleśniki z pastą z kurczaka 403

kurczaka Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na patelni, pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Kurczaka i pieczarki zmielić za pomocą blendera. Dodać serek naturalny, cebulę z czosnkiem, wymieszać. Paprykę, suszone pomidory, ser pokroić w paski. Farsz mięsny nabierać łyżką i rozsmarowywać na placku. Dodać ulubione warzywa i ser, zawinąć. Podawać na zimno lub zgrillowane z sosem jogurtowo - pietruszkowym

cooklife
Placuszki ziemniaczane z mięsnym farszem 138

smaku (ok 1/2 łyżeczki) mąka do podsypywania Farsz: obrane mięso z rosołu/pieczonego kurczaka bulion - tyle, żeby mięso zrobiło się wilgotne przyprawy do smaku: sól, pieprz, ostra papryk, słodka papryka, oregano, majeranek, czosnek ewentualnie uduszona cebulka, marchewka z rosołu itp. 1. Mięso (oraz ewentualnie warzywa) zmielić w maszynce do mięsa. Dolać bulion, doprawić. 2. Ziemniaki również zmielić, dodać mąkę ziemniaczaną

Kto ugości moich gości?
Kiełki fasoli, grzyby shitake... i smażony makaron 145

drobną kostkę, obrany imbir i czosnek zetrzeć na najdrobniejszej tarce tarce. Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. W wysokiej patelni lub szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać olej rzepakowy, wrzucić pokrojone mięso, podsmażyć, dodać starty imbir i czosnek, podsmażyć, dodać świeże warzywa, podsmażyć, dodać mrożone warzywa i podsmażyć. Następnie wlać 2/3 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia, dodać

Mix smaku
Gęsta zupa z łososiem czyli chowder łososiowy 173

selera naciowego 340 g ziemniaków 1 duży por - biała część 750 ml bulionu z kurczaka 1/4 szklanki śmietany (użyłam kwaśnej 22% ) 2 liście laurowe 3 -4 gałązki tymianku łyżka masła 1 łyżeczka mąki pieprz 1/4 łyżeczki startej skórki cytrynowej świeży szczypiorek do dekoracji przygotowanie Przygotować warzywa. Por oczyścić, pokroić w plasterki. Seler obrać z włókien, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać

Stare Gary