rozpoczęciu smażenia trzeba danie ciągle mieszać i podlewać stopniowo wywarem. Podsmażonego ryżu nie zalewać naraz dużą ilością płynu, należy pozwolić mu stopniowo go wchłaniać razem z sokami z warzyw i pieczarek. Czynność ta sprawi, że ryż będzie delikatny, kremowy i pełen smaku. Polecam delikatnie przyprawić chili i pieprzem, aby podczas jedzenia najpierw wyczuwalne były składniki, a pikantność dopiero(...)płyny, co sprawia, że ryż staje się kleisty i delikatny. Danie jest bezmięsne, ale jeśli domownicy nie preferują takiego jedzenia, to do risotta można podać np. grillowanego lub podsmażonego kurczaka. Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 60 minut Składniki na risotto z pieczarkami i brokułem: 1,5 szklanki ryżu arborio średniej wielkości brokuł 500 g pieczarek papryka czerwona 2 cebule
Kuchcik gotujerodzaje mięs można dobierać według gustu i na przykład łopatkę zastąpić karkówką, a piersi drobiowe udźcami. Do pasztetu dodaję warzywa, choć wiem, że szkoły są różne. Według mnie, dzięki warzywom pasztet jest bardziej wilgotny. Pamiętajmy również o tym, żeby nie wylewać wywaru powstałego w trakcie gotowania mięsa. Będzie on doskonałym koncentratem do przygotowania zupy. Wywar dziele na mniejsze porcję(...)piersi z kurczaka lub indyka 500 g podgardla 500 g wątróbki wieprzowej 3 kajzerki 2 duże cebule 3 małe marchewki 1 pietruszka parę suszonych grzybów 3 listki laurowe 12 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 3 jajka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru sól pieprz Wykonanie: Mięso, oprócz wątróbki gotujemy z dodatkiem warzyw, grzybów, ziela, listów
Kulinarne przygody Gatitystroniąc od tego co nam daje natura. Pytanie tylko, jak przemycać je w codziennej diecie. Są różne sposoby - koktajle, zupy kremy, surówki. Można też od czasu do czasu spróbować warzyw w curry, które przygotowane w odpowiedni sposób przekonają każdego! ;) Składniki (2-3 porcje): Pasta curry: kawałek imbiru - ok. 2 cm 3 ząbki czosnku 1 zielona ostra papryczka - bez nasion, jeśli(...)krewetek (może być też pierś z kurczaka) 1. Zrób pastę curry - wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj do konsystencji pasty. 2. Pokrój cebulę w krążki i wrzuć do garnka z olejem kokosowym. Kiedy zmięknie, dodaj obrane krewetki lub pokrojone w cienkie paski mięso. 3. Po chwili dorzuć resztę warzyw, wymieszaj z pastą curry, wlej mleczko kokosowe i wodę
Powiedz dietom nieZdecydowanie jemy coraz zdrowiej, w naszej codziennej diecie jest coraz więcej warzyw i owoców, a coraz mniej tłuszczu. Dlatego też ostatnimi czasami wzrasta zainteresowanie tak zwanym białym mięsem . Co to oznacza i jakie gatunki mięsa należą do tej grupy ? Do białych mięs zaliczamy cały drób, czyli kurczaki, indyki, gęsi, kaczki, gołębie, przepiórki. Białym mięsem jest też mięso z królika(...)kilokalorii, tuż obok plasuje się kurczak, którego pierś to 100 kilokalorii. Nieco więcej kalorii posiadają kaczka i gęś, maja one także większa zawartość cholesterolu. Natomiast zawierają więcej żelaza niż kurczak i indyk. W białym mięsie znajdziemy dobrze przyswajalne białko, kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz cynk, potas, magnez i żelazo. Mówiąc o białym mięsie warto też bliżej przyjrzeć się
Kulinarne przygody Gatitymoolticooker. To idealny sprzęt dla zabieganych bo umożliwia przygotowanie kilku dań jednocześnie, więc pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Co można ugotować na parze? Do gotowania na parze znakomicie nadają się warzywa, ryż, kasze oraz chude mięso (drób, cielęcina) i ryby. Potrawy ugotowane na parze wcale nie muszą być mdłe i bez smaku. Chcąc podkreślić smak i aromat potraw, można wcześniej zamarynować(...)produkty, użyć ziół i przypraw. Do naczynia/garnka z wodą można też dodać odrobinę wina i gałązki świeżych ziół, co na pewno wzbogaci aromat przygotowywanych potraw. Gotowanie na parze- przepisy: KURCZAK A'LA SALTIMBOCCA Składniki: pierś kurczaka 4 listki świeżej szałwi 4 plastry szynki parmeńskiej pieprz Przygotowanie: Pierś kroimy wzdłuż na pół, lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso przyprawiamy pieprzem. Na każdym kawałku
Smakowity Blog Kulinarnyzupy, dlatego często je gotuję. Latem korzystam z dużego wyboru świeżych warzyw i z nich gotuję pyszne zupy. W okresie letnim świetnie smakuje zupa kalafiorowa, którą ugotowałam z dodatkiem masła, co podkreśliło smak kalafiora i pozwoliło na przyswojenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Zupę można również ugotować na kawałku kurczaka lub innego niezbyt tłustego mięsa. Jestem przekonana, że również lubicie zupy(...)posiekać. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i lekko podsmażyć cebulę, następnie dodać marchewkę i ziemniaki oraz masło. Wszystko smażyć ciągle mieszając przez około 5 minut. Warzywa zalać zagotowaną wodą do wysokości 3/4 garnka, dodać ziele angielskie i listek laurowy i gotować pod przykryciem około 15 minut. Następnie dodać kalafior i gotować około 5 - 10 minut
Kuchcik gotujeilości warzyw, marchewki, pietruszki, cebulę, pora, selera, natki pietruszki (najczęściej cały pęczek), lubczyku, pasternaku; – z kury – używam całej lub połówki kury, jest żółty i intensywny w smaku; – wołowy – pasują te tłuściejsze części wołowiny z kością, takich jak np.: szponder, gicz wołowa, łata wołowa; – wołowo-drobiowy – kawałek mięsa wołowego z dodatkiem udka z kurczaka, ćwiartki(...)partia mięsa otaczająca dolny odcinek żeber nad mostkiem, którą odcina się podczas przygotowania steków z żeberek. Mięśnie poprzerastane są warstwami tłuszczu. Najczęściej występuje bez skóry. 4 uda z kurczaka 4 marchewki 2 pietruszki por 2 średnie cebule dobrze umyte (bez obierania) 1 seler przekrojony na pół mały pęczek natki pietruszki kilka talarków chili 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie
Zasmakuj Kuchniduże ilości warzyw, marchewki, pietruszki, cebulę, pora, selera, natki pietruszki (najczęściej cały pęczek), lubczyku, pasternaku; - z kury - używam całej lub połówki kury, jest żółty i intensywny w smaku; - wołowy - pasują te tłuściejsze części wołowiny z kością, takich jak np.: szponder, gicz wołowa, łata wołowa; - wołowo-drobiowy - kawałek mięsa wołowego z dodatkiem udka z kurczaka, ćwiartki kurczaka, pałek(...)otaczająca dolny odcinek żeber nad mostkiem, którą odcina się podczas przygotowania steków z żeberek. Mięśnie poprzerastane są warstwami tłuszczu. Najczęściej występuje bez skóry. 4 uda z kurczaka 4 marchewki 2 pietruszki por 2 średnie cebule dobrze umyte (bez obierania) 1 seler przekrojony na pół mały pęczek natki pietruszki kilka talarków chili 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie
Zasmakuj Kuchnifety znajdziecie w niej soczyste kawałki kurczaka i usmażony boczek. Lubię mieszać jeszcze ciepły makaron z pesto. Nie ma znaczenia czy czy jest to pesto z jarmużu czy pietruszkowe pesto . Makaron z pesto to podstawa większości moich sałatek z makaronem. Uwielbiam sałatkę z feta ale lubię też jak jest w niej dużo świeżych warzyw. Mam tu na myśli koktajlowe pomidorki(...)koktajlowych pomidorów 50 g rukoli 200 g makaronu, waga sucha 50 ml domowego pesto, u mnie z pesto z jarmużu 150 g koziego feta 200 g fileta z kurczaka 80 g wędzonego boczku w plastrach sól, przyprawy wedle smaku Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i wymieszaj z pesto. Usmaż boczek i wyłóż na talerz. Zachowaj tłuszcz
codojedzeniaświetnie się składa, bo mam świetny pomysł na jego wykorzystanie! Potrzebujecie jeszcze pół cukinii, jedno jajko i odrobinę przypraw, by stworzyć przepyszne kotleciki. Cukinia to uniwersalne i cudownie smaczne warzywo, które nadaje tej potrawie niezwykłej delikatności. Możecie użyć też wcześniej duszonej lub pieczonej piersi, jednak trzeba będzie ją dokładniej posiekać. Cukiniowe mielone to idealny pomysł dla tych, którym znudził(...)sposób przygotowania kotletów. Są lekkie i pyszne - idealnie wkomponują się do lunchboxa w towarzystwie ryżu i sałatki. Musicie wypróbować! Składniki : na ok. 6 kotlecików duża, ugotowana pierś z kurczaka 1/2 cukinii 1 jajko 1 łyżka kremowego serka typu Almette kilka kropel soku z cytryny sól, pieprz płatki / ziarna do obtoczenia kotletów Przygotowanie : Cukinię zetrzeć
Kuchnia Elliejakiś czas temu zaplanowałam zrobienie tego przepisu na blog. Dlaczego? Mój przegląd przepisów na kebab skończył się niepowiedzeniem. Wśród propozycji na które trafiłam większość mówiła mi że mam pokroić kurczaka, posypać gotowcem przyprawowym i usmażyć. Ale to nie przypomina mi kebaba, ja chciałam inaczej, bardziej jak w tureckiej kebabowni. Oczywiście nie kupiłam olbrzymiego mięsa i nie opiekałam(...)przygotować warzywa na sałatkę aby miały słodko- kwaśny smak. Mięso możecie zawinąć w tortillę, chlebek pita lub podać z frytkami lub kaszą. Wybór pozostawiam Wam Lubisz jedzenie fast food w domowej wersji, zajrzyj też do przepisów na: – zapiekanki z pieczarkami – domowe cheeseburgery – pizza z salami – pizza z szynką i pieczarkami KEBAB Z KURCZAKA Ilość porcji
nietylkopasta.plodkąd pojawiły się młode warzywa, a ich smak jest na prawdę smaczny. W związku z tym postanowiłam ugotować zupę jarzynową. Moja mała córeczka jest wielkim łasuchem i ta zupka niezwykle jej zasmakowała. Na szczęście nie tylko jej. Tym razem przygotowałam ją z ziemniakami, ale równie smacznie będzie z makaronem czy lanymi kluskami. Składniki: - 3 skrzydełka kurczaka; - 3 młode marchewki(...)zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia. Marchewkę umyć, pokroić w plastry. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Pietruszkę posiekać. Łodygi selera oczyścić i posiekać. Warzywa wrzucić do garnka i gotować 20 minut na małym ogniu. Por oczyścić, poszatkować. Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Por, brokuły i fasolkę wrzucić do zupy i gotować jeszcze
dom-agi.plmielone z kurczaka i szpinak. Pyszny, zdrowy i zielony, tak jak te kotleciki. Kiedy je robiłam, nie było jeszcze u mnie w sklepach świeżego szpinaku i w przepisie znajdziecie mrożony. Zachęcam jednak do korzystania ze świeżego. Sama muszę zrobić te kotlety jeszcze raz, bo są naprawdę świetne i tym razem nie sięgnę już po mrożonkę. Mrożone warzywa pozwoliły mi jakoś(...)robiłam na dwa dni, więc porcja jest spora, przynajmniej dla 4-5 osób, ale kapustki wystarczy raptem dla 2 Do zrobienia kotletów należy przygotować: 450 g mielonego mięsa z kurczaka 450 g mrożonego szpinaku (jeśli będziecie używać świeżego, to ważne jest, by było go tyle samo co mięsa) 1 jako 3-4 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczenia kotletów
Ratunku obiadszparagowy. Sezon zielony. Chętnie sięgam więc po te warzywa i dodaję je do omletów, jajecznic, jako dodatek do mięs a także marynuję, by poza sezonem cieszyć się ich smakiem. Dziś proponuję Wam pałki drobiowe z dodatkiem szparagów, bobu i zielonego groszku. Mówię Wam palce lizać! Składniki: 1 kg pałek z kurczaka pęczek szparagów zielonych duża garść bobu puszka groszku(...)minut, tak samo gotujemy bób. Szparagi osączamy, bób obieramy ze skórki. Groszek osączamy z zalewy, jeśli używamy świeżego to płuczemy. *Po 55 minutach do pałek dokładamy warzywa, podpiekamy jeszcze razem ok 10 minut.Gotowe danie posypujemy posiekanym koperkiem
Z Majeczką w kuchnizupa z kurczakiem i kukurydzą - jak zrobić? Mięso kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, umieścić w garnku, zalać zimną wodą, zagotować. Kiedy woda zacznie wrzeć, gotować mięso przez kilka minut, po czym wodę wylać, mięso dokładnie opłukać, garnek umyć z szumowin. Włoszczyznę obrać, opłukać, marchew i seler naciowy pokroić w talarki. Warzywa, trawę cytrynową i ugotowane wcześniej mięso umieścić ponownie(...)koniec gotowania doprawić solą, sosem sojowym i przyprawą typu Vegeta. Dodać odcedzoną kukurydzę. Delikatnie łyżką szumową wyjąć cebulę, por, trawę cytrynową i seler. Zupę podawać z makaronem, kawałkami kurczaka i poszatkowaną natką pietruszki. Smacznego
Moje QulinariaMeksykańska uczta, czyli fajitas z kurczaka i quesadilla z chili + test nowości do potraw meksykańskich firmy Delecta i Prymat S kładniki: 2 piersi z kurczaka sok z połowy limonki lub cytryny ¼ łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki ½ łyżeczki czosnku granulowanego 3-4 łyżeczki przypraw do fajitas Delecta 2 papryczki chili 1 papryka mała czerwona(...)lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Mięso najlepiej jest przygotować dzień wcześniej i zostawić na cała noc w lodówce. W ten sposób bardziej przejdzie aromatem przypraw. Pomidora kroimy w dość grube plastry, papryki w podłużne paseczki, a papryczkę chili w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy kurczaka przez 5 minut, następnie dodajemy paprykę czerwona i zielona
Mania Gotowania