możecie nawet na eleganckie przyjęcie. Oto Chicken Daily Superior z delikatnym ryżem gotowanym w zielonej herbacie oraz pikantną salsą ogórkową! :) Składniki na 4 porcje: Mięso 2 duże piersi kurczaka, pokrojone na 4 kawałki Marynata: 2 łyżki czarnej herbaty liściastej Irving Daily Superior, wrzątek, skórka otarta z 1 małej cytryny, 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki klarowanego masła(...)świeżo mielony pieprz, sól morska do smaku Ryż 1 szklanka ryżu jaśminowego lub parboiled kilka zielonych cebulek, tylko białe części (zielone odcinamy i zostawiamy do salsy) duża szczypta suszonych warzyw (rozdrobnionych w moździerzu) lub 1/2 łyżki vegety 2 saszetki zielonej herbaty ekspresowej Irving Pure Green sól do smaku (jeśli nie używamy vegety!) 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka masła Salsa ogórkowa
Kuchnia Prezydentowejtemat hodowli drobiu w Polsce. Goście spotkania poznali unikalne cechy Kurczaka Zagrodowego, decydujące o jego walorach smakowych i odżywczych – takie jak długość i sposób chowu czy sposób żywienia. Kurczak Zagrodowy chowany jest wyłącznie w małych, rodzinnych gospodarstwach i ma całoroczny dostęp do zagrody na świeżym powietrzu. Co więcej, jego chów trwa o połowę dłużej niż chów zwykłych kurcząt. Przedstawione przez(...)mięso i zwracać uwagę na jego pochodzenie. Kolejną część poprowadził Maciej Nowicki – ekspert w dziedzinie kuchni staropolskiej. Rozpoczął od oprowadzenia gości po ogrodzie rekonstruktorskim i opowiedział o uprawianych tam warzywach i roślinach. Wybraliśmy się też na spacer po ogródku, w którym są uprawiane warzywa, które jakiś czas temu zniknęły z naszych stołów, a były bardzo popularne w kuchni
Kulinarne przygody Gatitywprost rozpływa się w ustach. Do tego duża ilość pysznych warzyw, których słodycz nabrana podczas pieczenia zostaje przełamana sokiem z cytryny. Danie obowiązkowo podajemy z lampką wina użytego do pieczenia, np. Chardonnay, które spowoduje, że znajdziemy się w niebie. Tym przepisem pragnę Wam pokazać, że drób to nie tylko kurczak, choć jego również możemy przygotować w tak wykwintny i jednocześnie(...)odwłoku. Do środka włóż również kilka gałązek tymianku i rozmarynu oraz ze dwa ząbki obranego czosnku. Perliczkę odstaw na dwie godziny w chłodne miejsce, a najlepiej na całą noc. Warzywa Marchew, seler, pietruszkę i cebulę umyj i obierz. Marchew i pietruszkę pokrój w talarki, seler w paski a cebulę w ósemki. Pozostałe ząbki czosnku oddziel od główki, nie obierając
Food SquareObieramy kalarepę, marchew, czosnek i imbir. Czosnek i imbir siekamy razem bardzo drobno lub przeciskamy przez praskę, marchew kroimy w cienkie zapałki, kalarepę – w półcentymetrowe słupki. Odkładamy pokrojone warzywa do osobnych miseczek. Obieramy cebulki – malutkie zostawiamy w całości, większe kroimy na połowy. Jeśli używacie szalotek – kroimy je na ćwiartki. Odkładamy do osobnej miski. W moździerzu tłuczemy razem kolendrę i kumin(...)azjatycką żywnością. Pyszna i autentyczna, do tej pory nie odkryłam lepszej! Świeżych liści limonki kaffir szukajcie w dziale mrożonek Piotra i Pawła i sieci Kaufland. WERSJA Z KURCZAKIEM Jeśli z jakiegoś powodu nie lubicie krewetek, możecie użyć mięsa kurczaka. 350-400g piersi trzeba oczyścić i pokroić w poprzek włókien w paski grubości palca, następnie usmażyć
Karo in the Kitchenzapominać o dodatku warzyw i owoców, które dostarczą witamin i składników mineralnych. Przed aktywnością fizyczną nie zaleca się produktów z dużą zawartością błonnika (np. grubych kasz) oraz wzdymających roślin strączkowych. Obiad, po którym planujemy trening może się przykładowo składać z zupy jarzynowej z ryżem, bukietu jarzyn gotowanych na parze, ziemniaków i niewielkiej porcji dorsza lub kurczaka. Przed długotrwałym posiłkiem(...)obniża m.in. bóle mięśni. Po treningu zaleca się węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym. W 2 godizny po posiłku powinno spożyć się ok. 20 g białka. Nie należy także pomijać warzyw i owoców, szczególnie o właściwościach zasadotwórczych, czyli np. bananów, jabłek, gruszek, szpinaku, ziemniaków. Na przekąskę po treningu może się składać np. koktajl mleczno-jogurtowy z bananem, truskawkami i miodem. Ważne
AZgotuj!Gulasz z kurczaka w tej postaci bywa u nas od czasu gdy odkryłam kawałki udźca bez kości, kiedyś przygotowywałam go na bazie piersi. I choć poprzedniej wersji nic nie brakowało, to wersja gulaszu z udźca jest po prostu cudowna, delikatna, bardzo soczysta i meeega smaczna. U nas bywa zwykle z dodatkiem ryżu basmati, kaszy gryczanej lub jaglanej i jarzyny, np.marchewki(...)dodatkiem samych warzyw. Ja przygotowuję od razu z podwójnej porcji, przepis podaję na pojedynczą. Jest to jedno z ulubionych dań moich dzieci. Oczywiście można również stworzyć z tego danie z sosem, my akurat preferujemy taki sposób jaki podaję. Przygotowanie zajmuje mi ok.30-40 minut, jest to więc danie dość szybkie. Składniki: - ok.1kg filetów z udźca kurczaka - 1 duża cebula - 1/2 główki
Smaczne Zdrowewywar był mniej tłusty odetnij tłuszcz i obierz kurczaka ze skóry. 2. Wrzuć kurczaka do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i domową przyprawę do zupy i zalej wodą. 3. Obierz marchewki i pietruszki, zetrzyj na grubej tarce. 4. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż starte warzywa, po czym dodaj do garnka. 5. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i dodaj
Z notatnika dietetykatyle wody gazowanej, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Gdy ciasto wyjdzie za rzadkie, dosypujemy odrobinę mąki żytniej. Smażymy z obu stron na patelni do naleśników bez użycia tłuszczu. Farsz: Kurczaka lub indyka kroimy w drobną kostkę i smażymy w ulubionej przyprawie (najlepiej krótko, na bardzo rozgrzanej patelni – wtedy wyjdzie soczysty). Mięso ściągamy z patelni i na niej smażymy pokrojoną(...)pokrojoną w kostkę paprykę i groszek. Dusimy pod przykryciem do momentu, aż papryka lekko zmięknie. Na koniec dodajemy mięso, chwilę podsmażamy razem i ściągamy z palnika. W czasie duszenia warzyw przygotowujemy sos. Sos: Przecier umieszczamy w rondelku, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, oregano, cukier, sól oraz pieprz i zagotowujemy. Dwie łyżki sosu rozprowadzamy po dnie brytfanny. Każdy naleśnik posypujemy serem (połowę
Be Fit Be Strongnaczynia do zapiekania wyłożonego papierem do pieczenia. Kurczak może być jeszcze surowy w środku, a szparagi twardawe, dlatego zapiekamy roladki jeszcze 10-15 minut w 180°C. Po tym czasie danie jest gotowe Ja swoje roladki podałem z ryżem z warzywami i lekką sałatką. Roladki to nic trudnego
kuron.com.plMaż uwielbia pora, tak więc często staram się wymyślać dania z udziałem tego warzywa. Na blogu znajdziecie m.in. sałatkę z pora i jajek , która często pojawia się na naszym stole na Wielkanoc. Jest również surówka z białej kapusty i pora . Zaś z dań obiadowych szczególnie polecamy: Kurczaka w sosie porowym , Naleśniki z porem , Łososia zapiekanego z porem , Zupę porową
Kulinarne Przebojeszyszki z popcornu, jabłkowe mini pączki, pączki serowe, faworki, chrupiące kęski z kurczaka i domowy sos czosnkowy. Wszystkie przepisy znajdziecie na blogu. Wystarczy wejść w zakładkę „Na przyjęcie” . Poza tym polecam Wam mieć zawsze w lodówce ciasto francuskie. Możecie je nadziać dżemem, owocami, pieczarkami, mięsem, warzywami… Możliwości jest wiele. Dowolny farsz można umieścić w cieście pokrojonym
Słodkie okruszkiŚmiało możemy stwierdzić, że szpinak od teraz jest jednym z ulubionych zielonych warzyw w naszym ośrodku. Zabawcie się w kuchni tak jak my, a efekt przerośnie Wasze oczekiwania! Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym Składniki: • makaron penne • mrożony szpinak • cebula, czosnek • śmietana 30% • pierś z kurczaka • przyprawy: sól czosnkowa, pieprz ziołowy Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, najlepiej
Sprawni w smakuObłędnie żółty, obłędnie pyszny, obłędnie szybko znika z talerzy. Tak przygotowany kurczak jak w przepisie, jest soczysty, ma chrupiącą skórkę i jest bardzo charakterny. Sprawiają to
Moje Małe CzarowanieTabasco. Dokładnie mieszamy. Do dużej misk i wrzucamy brokuła, p okrojonego kurczaka, kukurydzę, kawałki sera gorgonzola i polew amy sosem . Mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Przed podaniem po sypu je my rzeżuchą i prażony m słonecznikiem. Smacznego! Brokuły , jak wszystkie warzywa chlorofilowe (zielone) najlepiej spożywać blanszowane we wrzątku. Zachowują wtedy cenne wartości odżywcze, chrupkość
DominikaDolciporcji 300 g świeżego szpinaku 1,5 l wywaru z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku sól i pierz do smaku 2 łyżki soku z cytryny Do podania porcja gnocchi, tutaj przepis smażony boczek natka pietruszki do posypania Obierz warzywa i pokrój w kostkę. Zalej wywarem i gotuj przez 10 minut. Włóż szpinak i gotuj jeszcze
codojedzeniaziele angielskie -listek laurowy -olej -opcjonalnie: sos z piri piri Przygotowanie Ćwiartki z kurczaka ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i obrać z kości. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Przełożyć do garnka. Marchew i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Warzywa i mięso przełożyć do garnka, zalać bulionem. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, słodką
Zielona Kuchniawkłada się na kilkanaście lub kilkadziesiąt sekund cienko pokrojone mięso wołowe, boczek i warzywa. Restauracja w dzielnicy Shinjuku. Gotemba – Yakiniku: grillowane kawałki mięsa (żeberka i wątróbka). Obiad po wspinaczce na górę Fuji. Kioto – grillowana przepiórka. Street food przy słynnej świątyni Fushimiinari z 1000 czerwonych bram. Kioto – kurczak grillowany. Kioto – Oden: mięso w kapuście, zimowa kuchnia japońska. Forma przypomina naszego gołąbka
Kuchcik gotujeNiesamowite połączenie! Składniki: 1 brokuł 1 duża pietruszka 1 mała marchew 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: jarzynka bez soli, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, świeżo mielony pieprz 1,5l wody Sposób przygotowania: Do garnka z zimną wodą wrzucamy skrzydełka. Czekamy, aż zagotuję się woda. Następnie obieramy warzywa (pietruszkę i marchew), brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Myjemy i dzielimy na mniejsze
Truskawkowa Fiestamięsa mielonego z indyka, mniejsza starta marchew, 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (lub własnej kompozycji), jajko, około 3 łyżki bułki tartej, szczypta soli i pieprzu, łyżka suszonej natki. Dodatkowo: 2 pęczki koperku, 2 łyżki śmietany. Przygotowanie: Ziemniaki i marchew obieram, kroję w kostkę. Inne warzywa obieram. Wszystko wkładam do garnka zalewam wodą, zagotowuję. Gotuję około 25-30 minut (do miękkości
JejKuchniafiletu z kurczaka przyprawa do gyrosa 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju z przyprawą do gyrosa. Pora kroimy w paski, cebulę w kostkę - przesmażamy na oleju, żeby były złociste. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i pieczarki. Wszystkie warzywa przesmażamy. Odstawiamy, by warzywa się przestudziły. Drożdże rozrabiamy z cukrem. Do tak przygotowanych
Lawendowe NieboPasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Tatar z łososia
Kulinarne przygody GatityOd czasu do czasu, zwłaszcza w niedzielę, lubię zjeść mięso na obiad. Poza kurczakiem, przygotowuję schab w aromatycznym sosie z dodatkiem buraczków czy modrej kapusty. W
Moja smaczna kuchnianastępnie podlewać wodą i dusić na małym ogniu. 4. Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki ok. 4 cm. Przyprawić solą (jak najmniej), pieprzem (szczypta), kurkumą (ok. 1/2 łyżeczki), ostrą papryką (ok. 1/3 łyżeczki) i ziołami prowansalskimi (ok. 1 łyżeczki). 5. Mięso dodać do warzyw i dusić razem około 15 min. 6. Cebulkę posiekać w kostkę, poddusić
Vroblewska-fitlifepaski, cebulę w półksiężyce, pieczarki kroimy w cząstki a pomidora w kostkę. Kiedy kurczak już nam się zezłoci dodajemy cukinię i cebulę. Gdy cebula się zeszkli a cukinia zmięknie dodajemy pieczarki i pomidora. Doprawiamy papryką i czosnkiem - solimy, dokładnie ze sobą mieszamy i smażymy aż wszystkie warzywa nam zmiękną - pomidory się właściwie rozpadną. Można podać z kaszą lub ryżem. Smacznego
Moje-pitraszeniepieczemy je kolejne 15-20 minut, aż widocznie zaczną się karmelizować. Gorące warzywa mieszamy z plasterkami zimnego masła, delikatnie solimy, lekko pieprzymy, mocno kropimy sokiem z cytryny, mieszamy. Podajemy jako dodatek do ryb, pieczonego drobiu, lekkich mięs. Będą świetnym uzupełnieniem dla soczystej pieczonej piersi z kurczaka , pieczonego łososia, kaczej piersi. Jeśli nie jecie mięsa, super pasuje do nich pikantny humus
Karo in the Kitchenpatelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kurczaka do lekkiego zbrązowienia. Mięso przekładamy do tagine, a naczynie ustawiamy na kuchence i podgrzewamy. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, a po chwili dorzucamy do niej marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki. Warzywa przesmażamy przez chwilę, po czym przekładamy do tagine. Dolewamy bulion
Kulinarne przygody GatityProste, szybkie i lekkie danie idealne na obiad, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu. Składniki: 200 gram piersi kurczaka 250 gram brokuł, dzielimy na
Mango Papajaśrednio raz w tygodniu! Postanowiłam zrobić ją na rosole. Składniki -porcja z kurczaka -zupa pomidorowa z ryżem SYS -Zioła Małgorzaty i Kuchmistrz od SKWORCU -cebula -2 ząbki czosnku -sporo marchewki -śmietana -oliwa z oliwek -bazylia lub szczypiorek,pieprz z młynka Myjemy kurkę i wraz z warzywami gotujemy z niej rosół.Dodajemy przyprawy, zieleninkę oraz trochę oliwy z oliwek. Kiedy
Z Kuchni Do Kuchniziarenka ziela angielskiego, maggi ( tą przyprawą na talerzu doprawić). Przygotowanie: Pałki kurczaka i łodygę selera zalać 3L wody i wstawić na palnik do gotowania. Por drobno pokroić, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Warzywa poddusić na maśle. Gdy woda się zagotuje, zszumować z trzy razy. Dodać lekko
W kuchni u MonikiPołączenie kilku podstawowych składników przyczyniło się do powstania smacznej sałatki świątecznej. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 opakowanie tortellini z szynką prosciutto 1 opakowanie groszku
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: 1 spora żółta cukinia 3 marchewki 1 cebula 1 pojedyncza pierś z kurczaka 3 ziemniaki mały słoik suszonych pomidorów w oleju słoik pesto ( zielone ) 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku sól pieprz biały grzanki tarty ser Wykonanie: Mięso gotujemy w osolonej wodzie, szumujemy, dodajemy pokrojone warzywa/ owoce ( jeżeli cukinia jest duża należy ją obrać i usunąć nasiona ) . Po ugotowaniu
Smaki Ewyryż z pomidorami papryką i soczewicą SYS Sposób przygotowania Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na niezbyt cienkie kawałki,oprószamy ziołami dalmatyńskimi równomiernie i pieprzem bałkańskim. Na patelni rozgrzewamy olej obsmażamy kawałki mięsa pod przykryciem aż będą prawie miękkie, odkładamy na talerz. Warzywa obieramy-paprykę czosnek i cebulę kroimy na paski,pomidorki suszone w kostkę
Wanilia i KardamonPokrój daktyle w cienkie paski. Pokrój cienko cebulkę lekko pod skosem. Umieść pokrojone warzywa i owoce w dużej misce. Do małego słoika wlej oliwę i ocet, zakręć i mocno wstrząśnij. Posól i popieprz sałatkę, następnie polen dressingiem i wymieszaj. Surówka z kapusty idealnie pasuje do grillowanego kurczaka i młodych ziemniaków z koperkiem. Sądzę, że tak pyszny letni obiad pojawia się
codojedzeniaszkl mąki pszennej sól 2 łyżki oleju Farsz: 3 udka z kurczaka 300 g łopatki 5 cebul kilka ząbków czosnku ziele angielskie, sól, pieprz, 3-4 listki laurowe kilka kropel maggi 2 marchewki pietruszka ćwiartka selera Przygotowanie: Do gotującej się wody z cebulą, czosnkiem, warzywami i przyprawami, włożyć mięso i gotować do miękkości (łopatka będzie się dłużej gotować
Gaździnka warzyryżem. Składniki: włoszczyzna (marchew, pietruszka korzeń, pietruszka nać, por, seler) 2 udka z kurczaka pieprz i sól do smaku szczypta ziela angielskiego 2 liście laurowe Przygotowanie: Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić w dużą kostkę, natkę poszatkować. Zalać wodą i gotować, dodać liście laurowe i przyprawy. Gdy warzywa będą w pół miękkie, dodać udka. Gotować aż mięso będzie gotowe: miękkie
KreatywnePinykawałek selera 2 ziela angielskie 1 liść laurowy pieprz sól majeranek skrzydełko z kurczaka woda Sposób przygotowania: Na noc fasolę zalewamy wodą, aby napęczniała. Następnego dnia przepłukujemy ją w zimnej wodzie. Wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Kolejno dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa i skrzydełko. Gotujemy ok. 10-15 minut. Pod koniec dodajemy przyprawy i jeszcze
Truskawkowa Fiestagnieciemy, kostkę rosołową rozpuszczamy w 1 łyżce wody (żeby była gęsta). Każdy pasek kurczaka maczamy w jajku a następnie w wybranej panierce: z kostki rosołowej, z przyprawy do mięsa, z płatków kukurydzianych, z panierki klasycznej. Wszystko smażymy na rozgrzanym oleju. Tak przygotowane kąski idealnie smakują z warzywami (pomidor, ogórek, czerwona cebula, oliwki) oraz sosem czosnkowym (pół jogurtu naturalnego, kilka łyżek
VioletoweKucharzenieoleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 300 g makaronu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filety z kurczaka umyć, pokroić w cienkie paseczki, obtoczyć mąką i lekko podsmażyć. Dodać pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę, cebulę i wodę.Gdy woda odparuje, dorzucić paprykę, ananasa, pędy bambusa sok z pomarańczy i miód. Warzywa powinny pozostać lekko chrupkie, więc należy dania doglądać przez około 5 minut.Na
Gosia gotuje