kurczak z warzywami - 9853 przepisów (strona:390/657)

Chicken Daily Superior 169

możecie nawet na eleganckie przyjęcie.  Oto Chicken Daily Superior z delikatnym ryżem gotowanym w zielonej herbacie oraz pikantną salsą ogórkową! :) Składniki na 4 porcje: Mięso 2 duże piersi kurczaka, pokrojone na 4 kawałki Marynata: 2 łyżki czarnej herbaty liściastej Irving Daily Superior, wrzątek, skórka otarta z 1 małej cytryny, 2 łyżki sosu sojowego  2 łyżki klarowanego masła(...)świeżo mielony pieprz, sól morska do smaku Ryż 1 szklanka ryżu jaśminowego lub parboiled kilka zielonych cebulek, tylko białe części (zielone odcinamy i zostawiamy do salsy) duża szczypta suszonych warzyw (rozdrobnionych w moździerzu) lub 1/2 łyżki vegety 2 saszetki zielonej herbaty ekspresowej Irving Pure Green sól do smaku (jeśli nie używamy vegety!) 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka masła Salsa ogórkowa

Kuchnia Prezydentowej
Rosół polski z pielmieniami, czyli kulinarna wyprawa do źródeł oryginalnego smaku 150

temat hodowli drobiu w Polsce. Goście spotkania poznali unikalne cechy Kurczaka Zagrodowego, decydujące o jego walorach smakowych i odżywczych – takie jak długość i sposób chowu czy sposób żywienia. Kurczak Zagrodowy chowany jest wyłącznie w małych, rodzinnych gospodarstwach i ma całoroczny dostęp do zagrody na świeżym powietrzu. Co więcej, jego chów trwa o połowę dłużej niż chów zwykłych kurcząt. Przedstawione przez(...)mięso i zwracać uwagę na jego pochodzenie. Kolejną część poprowadził Maciej Nowicki – ekspert w dziedzinie kuchni staropolskiej. Rozpoczął od oprowadzenia gości po ogrodzie rekonstruktorskim i opowiedział o uprawianych tam warzywach i roślinach. Wybraliśmy się  też na spacer po ogródku, w którym są uprawiane warzywa, które jakiś czas temu zniknęły  z naszych stołów, a były bardzo popularne w kuchni

Kulinarne przygody Gatity
Pintade à la provençale, czyli perliczka po prowansalsku z białym winem i warzywami 120

wprost rozpływa się w ustach. Do tego duża ilość pysznych warzyw, których słodycz nabrana podczas pieczenia zostaje przełamana sokiem z cytryny. Danie obowiązkowo podajemy z lampką wina użytego do pieczenia, np. Chardonnay, które spowoduje, że znajdziemy się w niebie. Tym przepisem pragnę Wam pokazać, że drób to nie tylko kurczak, choć jego również możemy przygotować w tak wykwintny i jednocześnie(...)odwłoku. Do środka włóż również kilka gałązek tymianku i rozmarynu oraz ze dwa ząbki obranego czosnku. Perliczkę odstaw na dwie godziny w chłodne miejsce, a najlepiej na całą noc. Warzywa Marchew, seler, pietruszkę i cebulę umyj i obierz. Marchew i pietruszkę pokrój w talarki, seler w paski a cebulę w ósemki. Pozostałe ząbki czosnku oddziel od główki, nie obierając

Food Square
Czerwone curry z krewetkami (lub kurczakiem) i zieloną fasolką 147

Obieramy kalarepę, marchew, czosnek i imbir. Czosnek i imbir siekamy razem bardzo drobno lub przeciskamy przez praskę, marchew kroimy w cienkie zapałki, kalarepę – w półcentymetrowe słupki. Odkładamy pokrojone warzywa do osobnych miseczek. Obieramy cebulki – malutkie zostawiamy w całości, większe kroimy na połowy. Jeśli używacie szalotek – kroimy je na ćwiartki. Odkładamy do osobnej miski. W moździerzu tłuczemy razem kolendrę i kumin(...)azjatycką żywnością. Pyszna i autentyczna, do tej pory nie odkryłam lepszej! Świeżych liści limonki kaffir szukajcie w dziale mrożonek Piotra i Pawła i sieci Kaufland.   WERSJA Z KURCZAKIEM Jeśli z jakiegoś powodu nie lubicie krewetek, możecie użyć mięsa kurczaka. 350-400g piersi trzeba oczyścić i pokroić w poprzek włókien w paski grubości palca, następnie usmażyć

Karo in the Kitchen
Co jeść przed i po treningu? 140

zapominać o dodatku warzyw i owoców, które dostarczą witamin i składników mineralnych. Przed aktywnością fizyczną nie zaleca się produktów z dużą zawartością błonnika (np. grubych kasz) oraz wzdymających roślin strączkowych. Obiad, po którym planujemy trening może się przykładowo składać z zupy jarzynowej z ryżem, bukietu jarzyn gotowanych na parze, ziemniaków i niewielkiej porcji dorsza lub kurczaka. Przed długotrwałym posiłkiem(...)obniża m.in. bóle mięśni. Po treningu zaleca się węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym. W 2 godizny po posiłku powinno spożyć się ok. 20 g białka. Nie należy także pomijać warzyw i owoców, szczególnie o właściwościach zasadotwórczych, czyli np. bananów, jabłek, gruszek, szpinaku, ziemniaków. Na przekąskę po treningu może się składać np. koktajl mleczno-jogurtowy z bananem, truskawkami i miodem. Ważne

AZgotuj!
MAŚLANO CZOSNKOWY GULASZ Z KURCZAKA 329

Gulasz z kurczaka w tej postaci bywa u nas od czasu gdy odkryłam kawałki udźca bez kości, kiedyś przygotowywałam go na bazie piersi. I choć poprzedniej wersji nic nie brakowało, to wersja gulaszu z udźca jest po prostu cudowna, delikatna, bardzo soczysta i meeega smaczna. U nas bywa zwykle z dodatkiem ryżu basmati, kaszy gryczanej lub jaglanej i jarzyny, np.marchewki(...)dodatkiem samych warzyw. Ja przygotowuję od razu z podwójnej porcji, przepis podaję na pojedynczą. Jest to jedno z ulubionych dań moich dzieci. Oczywiście można również stworzyć z tego danie z sosem, my akurat preferujemy taki sposób jaki podaję. Przygotowanie zajmuje mi ok.30-40 minut, jest to więc danie dość szybkie. Składniki: - ok.1kg filetów z udźca kurczaka - 1 duża cebula - 1/2 główki

Smaczne Zdrowe
Zupa ogórkowa 116

wywar był mniej tłusty odetnij tłuszcz i obierz kurczaka ze skóry. 2. Wrzuć kurczaka do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i domową przyprawę do zupy i zalej wodą. 3. Obierz marchewki i pietruszki, zetrzyj na grubej tarce. 4. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż starte warzywa, po czym dodaj do garnka. 5. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i dodaj

Z notatnika dietetyka
Zapiekane naleśniki z kurczakiem, papryką i groszkiem 112

tyle wody gazowanej, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Gdy ciasto wyjdzie za rzadkie, dosypujemy odrobinę mąki żytniej. Smażymy z obu stron na patelni do naleśników bez użycia tłuszczu. Farsz: Kurczaka lub indyka kroimy w drobną kostkę i smażymy w ulubionej przyprawie (najlepiej krótko, na bardzo rozgrzanej patelni – wtedy wyjdzie soczysty). Mięso ściągamy z patelni i na niej smażymy pokrojoną(...)pokrojoną w kostkę paprykę i groszek. Dusimy pod przykryciem do momentu, aż papryka lekko zmięknie. Na koniec dodajemy mięso, chwilę podsmażamy razem i ściągamy z palnika. W czasie duszenia warzyw przygotowujemy sos. Sos: Przecier umieszczamy w rondelku, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, oregano, cukier, sól oraz pieprz i zagotowujemy. Dwie łyżki sosu rozprowadzamy po dnie brytfanny. Każdy naleśnik posypujemy serem (połowę

Be Fit Be Strong
Roladki ze szparagami. Przepis krok po kroku. 149

naczynia do zapiekania wyłożonego papierem do pieczenia. Kurczak może być jeszcze surowy w środku, a szparagi twardawe, dlatego zapiekamy roladki jeszcze 10-15 minut w 180°C. Po tym czasie danie jest gotowe Ja swoje roladki podałem z ryżem z warzywami i lekką sałatką.     Roladki to nic trudnego

kuron.com.pl
Surówka z pora i jabłka 300

Maż uwielbia pora, tak więc często staram się wymyślać dania z udziałem tego warzywa. Na blogu znajdziecie m.in. sałatkę z pora i jajek , która często pojawia się na naszym stole na Wielkanoc. Jest również surówka z białej kapusty i pora . Zaś z dań obiadowych szczególnie polecamy: Kurczaka w sosie porowym , Naleśniki z porem , Łososia zapiekanego z porem , Zupę porową

Kulinarne Przeboje
Przyjęcie na ostatnią chwilę – jak zorganizować? 124

szyszki z popcornu, jabłkowe mini pączki, pączki serowe, faworki, chrupiące kęski z kurczaka i domowy sos czosnkowy. Wszystkie przepisy znajdziecie na blogu. Wystarczy wejść w zakładkę „Na przyjęcie” . Poza tym polecam Wam mieć zawsze w lodówce ciasto francuskie. Możecie je nadziać dżemem, owocami, pieczarkami, mięsem, warzywami… Możliwości jest wiele. Dowolny farsz można umieścić w cieście pokrojonym

Słodkie okruszki
Szpinakowe penne (penne w sosie śmietanowym) 140

Śmiało możemy stwierdzić, że szpinak od teraz jest jednym z ulubionych zielonych warzyw w naszym ośrodku.  Zabawcie się w kuchni tak jak my, a efekt przerośnie Wasze oczekiwania! Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym Składniki: • makaron penne • mrożony szpinak • cebula, czosnek • śmietana 30% • pierś z kurczaka • przyprawy: sól czosnkowa, pieprz ziołowy Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, najlepiej

Sprawni w smaku
Obłędnie żółty kurczak w pomarańczach 140

Obłędnie żółty, obłędnie pyszny, obłędnie szybko znika z talerzy. Tak przygotowany kurczak jak w przepisie, jest soczysty, ma chrupiącą skórkę i jest bardzo charakterny. Sprawiają to

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z blanszowanym brokułem i kurczakiem. 105

Tabasco. Dokładnie mieszamy. Do dużej misk i wrzucamy brokuła, p okrojonego kurczaka, kukurydzę, kawałki sera gorgonzola i polew amy sosem . Mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Przed podaniem po sypu je my rzeżuchą i prażony m słonecznikiem. Smacznego!   Brokuły , jak wszystkie warzywa chlorofilowe (zielone) najlepiej spożywać blanszowane we wrzątku. Zachowują wtedy cenne wartości odżywcze, chrupkość

DominikaDolci
Zupa szpinakowa z gnojkami 168

porcji 300 g świeżego szpinaku 1,5 l wywaru z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku sól i pierz do smaku 2 łyżki soku z cytryny Do podania porcja gnocchi, tutaj przepis smażony boczek natka pietruszki do posypania Obierz warzywa i pokrój w kostkę. Zalej wywarem i gotuj przez 10 minut. Włóż szpinak i gotuj jeszcze

codojedzenia
Potrawka z kurczaka na ostro 156

ziele angielskie -listek laurowy -olej -opcjonalnie: sos z piri piri Przygotowanie Ćwiartki z kurczaka ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i obrać z kości. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Przełożyć do garnka. Marchew i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Warzywa i mięso przełożyć do garnka, zalać bulionem. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, słodką

Zielona Kuchnia
Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 2 148

wkłada się na kilkanaście lub kilkadziesiąt sekund cienko pokrojone mięso wołowe, boczek i warzywa. Restauracja w dzielnicy Shinjuku. Gotemba – Yakiniku: grillowane kawałki mięsa (żeberka i wątróbka). Obiad po wspinaczce na górę Fuji. Kioto – grillowana przepiórka. Street food przy słynnej świątyni Fushimiinari z 1000 czerwonych bram. Kioto – kurczak grillowany. Kioto – Oden: mięso w kapuście, zimowa kuchnia japońska. Forma przypomina naszego gołąbka

Kuchcik gotuje
Zupa krem brokułowo-pietruszkowa 147

Niesamowite połączenie! Składniki: 1 brokuł 1 duża pietruszka 1 mała marchew 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: jarzynka bez soli, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, świeżo mielony pieprz 1,5l wody Sposób przygotowania: Do garnka z zimną wodą wrzucamy skrzydełka. Czekamy, aż zagotuję się woda. Następnie obieramy warzywa (pietruszkę i marchew), brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Myjemy i dzielimy na mniejsze

Truskawkowa Fiesta
ZUPA KOPERKOWA Z PULPECIKAMI 103

mięsa mielonego z indyka, mniejsza starta marchew, 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (lub własnej kompozycji), jajko, około 3 łyżki bułki tartej, szczypta soli i pieprzu, łyżka suszonej natki. Dodatkowo: 2 pęczki koperku, 2 łyżki śmietany. Przygotowanie: Ziemniaki i marchew obieram, kroję w kostkę. Inne warzywa obieram. Wszystko wkładam do garnka zalewam wodą, zagotowuję. Gotuję około 25-30 minut (do miękkości

JejKuchnia
Kebabki 294

filetu z kurczaka przyprawa do gyrosa 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju z przyprawą do gyrosa. Pora kroimy w paski, cebulę w kostkę - przesmażamy na oleju, żeby były złociste. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i pieczarki. Wszystkie warzywa przesmażamy. Odstawiamy, by warzywa się przestudziły. Drożdże rozrabiamy z cukrem. Do tak przygotowanych

Lawendowe Niebo
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 282

Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Tatar z łososia

Kulinarne przygody Gatity
Schab w sosie czosnkowo - cebulowym z kaszą gryczaną 167

Od czasu do czasu, zwłaszcza w niedzielę, lubię zjeść mięso na obiad. Poza kurczakiem, przygotowuję schab w aromatycznym sosie z dodatkiem buraczków czy modrej kapusty. W

Moja smaczna kuchnia
PIERŚ Z SUSZONYMI POMIDORAMI I CZOSNKIEM 121

następnie podlewać wodą i dusić na małym ogniu. 4. Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki ok. 4 cm. Przyprawić solą (jak najmniej), pieprzem (szczypta), kurkumą (ok. 1/2 łyżeczki), ostrą papryką (ok. 1/3 łyżeczki) i ziołami prowansalskimi (ok. 1 łyżeczki). 5. Mięso dodać do warzyw i dusić razem około 15 min. 6. Cebulkę posiekać w kostkę, poddusić

Vroblewska-fitlife
Pierś z warzywami. 322

paski, cebulę w półksiężyce, pieczarki kroimy w cząstki a pomidora w kostkę. Kiedy kurczak już nam się zezłoci dodajemy cukinię i cebulę. Gdy cebula się zeszkli a cukinia zmięknie dodajemy pieczarki i pomidora. Doprawiamy papryką i czosnkiem - solimy, dokładnie ze sobą mieszamy i smażymy aż wszystkie warzywa nam zmiękną - pomidory się właściwie rozpadną. Można podać z kaszą lub ryżem. Smacznego

Moje-pitraszenie
Pieczone młode marchewki i pieczony fenkuł. Lekkie dodatki 208

pieczemy je kolejne 15-20 minut, aż widocznie zaczną się karmelizować. Gorące warzywa mieszamy z plasterkami zimnego masła, delikatnie solimy, lekko pieprzymy, mocno kropimy sokiem z cytryny, mieszamy. Podajemy jako dodatek do ryb, pieczonego drobiu, lekkich mięs. Będą świetnym uzupełnieniem dla soczystej pieczonej piersi z kurczaka , pieczonego łososia, kaczej piersi. Jeśli nie jecie mięsa, super pasuje do nich pikantny humus

Karo in the Kitchen
Tagine z kurczakiem i oliwkami 139

patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kurczaka do lekkiego zbrązowienia. Mięso przekładamy do tagine, a naczynie ustawiamy na kuchence i podgrzewamy. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, a po chwili dorzucamy do niej marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki. Warzywa przesmażamy przez chwilę, po czym przekładamy do tagine. Dolewamy bulion

Kulinarne przygody Gatity
Stir-fry z kurczakiem i brokułami 150

    Proste, szybkie i lekkie danie idealne na obiad, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu.  Składniki: 200 gram piersi kurczaka 250 gram brokuł, dzielimy na

Mango Papaja
Zupa pomidorowa na rosole 188

średnio raz w tygodniu! Postanowiłam zrobić ją na rosole. Składniki -porcja z kurczaka -zupa pomidorowa z ryżem SYS -Zioła Małgorzaty i Kuchmistrz od  SKWORCU -cebula -2 ząbki czosnku -sporo marchewki -śmietana -oliwa z oliwek -bazylia lub szczypiorek,pieprz z młynka Myjemy kurkę i wraz z warzywami gotujemy z niej rosół.Dodajemy przyprawy, zieleninkę oraz trochę oliwy z oliwek. Kiedy

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa z czerwoną soczewicą. 179

ziarenka ziela angielskiego, maggi ( tą przyprawą na talerzu doprawić). Przygotowanie:     Pałki kurczaka i łodygę selera zalać 3L wody i wstawić na palnik do gotowania. Por drobno pokroić, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Warzywa poddusić na maśle. Gdy woda się zagotuje, zszumować z trzy razy. Dodać lekko

W kuchni u Moniki
Sałatka z kurczakiem, tortellini i czerwoną fasolą 375

Połączenie kilku podstawowych składników przyczyniło się do powstania smacznej sałatki świątecznej.  Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 opakowanie tortellini z szynką prosciutto 1 opakowanie groszku

Kuchnia w czekoladzie
Zupa z cukinii z pesto i pomidorami 123

Składniki: 1 spora żółta cukinia 3 marchewki 1 cebula 1 pojedyncza pierś z kurczaka 3 ziemniaki mały słoik suszonych pomidorów w oleju słoik pesto ( zielone ) 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku sól pieprz biały grzanki tarty ser Wykonanie: Mięso gotujemy w osolonej wodzie, szumujemy, dodajemy pokrojone warzywa/ owoce ( jeżeli cukinia jest duża należy ją obrać i usunąć nasiona ) . Po ugotowaniu

Smaki Ewy
Kurczak w śmietanie z suszonym pomidorem 270

ryż z pomidorami papryką i soczewicą  SYS   Sposób przygotowania Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na niezbyt cienkie kawałki,oprószamy ziołami dalmatyńskimi równomiernie i pieprzem bałkańskim. Na patelni rozgrzewamy olej obsmażamy kawałki mięsa pod przykryciem aż będą prawie miękkie, odkładamy na talerz. Warzywa obieramy-paprykę czosnek i cebulę kroimy na paski,pomidorki suszone w kostkę

Wanilia i Kardamon
Letnia surówka z młodej kapusty 233

Pokrój daktyle w cienkie paski. Pokrój cienko cebulkę lekko pod skosem. Umieść pokrojone warzywa i owoce w dużej misce. Do małego słoika wlej oliwę i ocet, zakręć i mocno wstrząśnij. Posól i popieprz sałatkę, następnie polen dressingiem i wymieszaj. Surówka z kapusty idealnie pasuje do grillowanego kurczaka i młodych ziemniaków z koperkiem. Sądzę, że tak pyszny letni obiad pojawia się

codojedzenia
Pieczone uszka ziemniaczane 210

szkl mąki pszennej  sól 2 łyżki oleju Farsz: 3 udka z kurczaka 300 g łopatki 5 cebul kilka ząbków czosnku ziele angielskie, sól, pieprz, 3-4 listki laurowe kilka kropel maggi  2 marchewki pietruszka ćwiartka selera Przygotowanie: Do gotującej się wody z cebulą, czosnkiem, warzywami i przyprawami, włożyć mięso i gotować do miękkości (łopatka będzie się dłużej gotować

Gaździnka warzy
Domowy rosół na chłodne dni 141

ryżem. Składniki: włoszczyzna (marchew, pietruszka korzeń, pietruszka nać, por, seler) 2 udka z kurczaka pieprz i sól do smaku szczypta ziela angielskiego 2 liście laurowe Przygotowanie: Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić w dużą kostkę, natkę poszatkować. Zalać wodą i gotować, dodać liście laurowe i przyprawy. Gdy warzywa będą w pół miękkie, dodać udka. Gotować aż mięso będzie gotowe: miękkie

KreatywnePiny
Zupa fasolowa 228

kawałek selera 2 ziela angielskie 1 liść laurowy pieprz sól majeranek skrzydełko z kurczaka woda Sposób przygotowania: Na noc fasolę zalewamy wodą, aby napęczniała. Następnego dnia przepłukujemy ją w zimnej wodzie. Wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Kolejno dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa i skrzydełko. Gotujemy ok. 10-15 minut. Pod koniec dodajemy przyprawy i jeszcze

Truskawkowa Fiesta
Kąski z kurczaka 196

gnieciemy, kostkę rosołową rozpuszczamy w 1 łyżce wody (żeby była gęsta). Każdy pasek kurczaka maczamy w jajku a następnie w wybranej panierce: z kostki rosołowej, z przyprawy do mięsa, z płatków kukurydzianych, z panierki klasycznej. Wszystko smażymy na rozgrzanym oleju. Tak przygotowane kąski idealnie smakują z warzywami (pomidor, ogórek, czerwona cebula, oliwki) oraz sosem czosnkowym (pół jogurtu naturalnego, kilka łyżek

VioletoweKucharzenie
Makaron z filetem kurczaka w sosie słodko-kwaśnym 168

oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 300 g makaronu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filety z kurczaka umyć, pokroić w cienkie paseczki, obtoczyć mąką i  lekko podsmażyć. Dodać pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę, cebulę i wodę.Gdy woda odparuje, dorzucić paprykę, ananasa, pędy bambusa sok z pomarańczy i miód. Warzywa powinny pozostać lekko chrupkie, więc należy dania  doglądać przez około 5 minut.Na

Gosia gotuje