które również można upiec w piekarniku:) Ich cennym składnikiem jest boczek, który nadaje szaszłykom wspaniały, wędzony posmak... A zioła nadają im wspaniały aromat . Składniki: 1/2 kg filetu z piersi kurczaka, 4 plastry wędzonego boczku, 4 suszone pomidory w oleju, 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, łyżka posiekanej natki pietruszki, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżeczka tymianku, sól, pieprz, 2 łyżki oleju z suszonych
Z miłości do słodkościszybciej niż sałatkę jarzynową, ale i smak ma zupełnie inny. Dzięki cytrusom i rodzynkom ma lekko słodki smak, bardzo ją lubię;) Składniki: 200g ryżu, 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka, puszka ananasów, puszka brzoskwiń, pomarańcza, puszka kukurydzy, sól, pieprz, majonez, 3 łyżki rodzynek. Przygotowanie Ryż ugotować do miękkości, przestudzić. Mięso obrać, drobno pokroić, zmieszać z ryżem. Owoce odsączyć
Z miłości do słodkościtego przepisu, jednak zmieniłam sposób podania sałatki i owinęłam ją w szynkę . Dzięki temu sałatka jeszcze bardziej nadaje się na wystawną przystawkę. Składniki: 100g ryżu, 2 ćwiartki z kurczaka, 200 g pieczarek, łyżeczka curry, 3-4 łyżki majonezu, sól, pieprz, olej, szynka w plastrach. Przygotowanie Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić
Z miłości do słodkościdanie;) najczęściej skrzydełka przyprawiam w taki właśnie sposób, są wtedy bardzo pikantne. Do tego mocno je przypiekam. Synek stwierdził, że te skrzydełka są "charakterne":)) Składniki: 1kg skrzydełek z kurczaka, 3 łyżki soku z limonki, łyżeczka bazylii, łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki estragonu, 1/2 łyżeczki rozmarynu, łyżeczka ostrej papryki (użyłam Kamis), łyżeczka ognistej mieszanki przypraw (użyłam Kamis
Z miłości do słodkościprzygotowalam szaszlyki na hawajska nute, proste i smaczne. Bardzo soczyste miesko z dodatkiem slodkawego ananasa i stopionego sera, ktory doskonale komponuje sie z cala potrawa. skladniki: 300g piersi z kurczaka 2 lyzki ostrej papryki w proszku 1 lyzka curry 1 zabek czosnku 2 lyzki oliwy z oliwek 4 plastry ananasa z puszki okolo 80g sera gouda sol, pieprz maslo
Przysmaki Karolkidziesiejsze sniadanie bylo bardziej egzotyczne niz zazwyczaj, a wszystko przez trwajacy "Hawajski weekend" . Podobnie jak wczoraj to ananas byl w roli glownej, ale tym razem w towarzystwie szynki zamiast kurczaka. Calosci dopelnial, podobnie jak wczoraj, zolty ser i pyszna, goraca grzanka. Grzanki po hawajsku skladniki 4 kromki chleba tostowego 4 krazki ananasa z puszki 4 plastry szynki 4 plastry sera
Przysmaki Karolkiprzyjemnoscia donosze, ze moj przepis na Grillowane roladki z cukini i kurczaka w boczku zostal wyrozniony w konkursie zorganizowanym przez serwis Ugotuj.to i Gazete Wyborcza. Ten i inne sprawdzone przepisy biorace udzial w konkursie znajda sie w dwoch ksiazkach "Kuchnia na majowke", ktore ukaza sie jako dodatek do Gazety Wyborczej dzis (28 kwietnia - miesa, przekaski, salatki, sosy) i jutro
Przysmaki Karolkizimowym, aromatycznym smakiem piwa z limitowanej serii Książęce Korzenne. Czy to powinien być gorący, ostry gulasz, czy może serowo-piwna zupa, czy pyszne, czekoladowe brownie, a może palki kurczaka w marynacie z pomarańcz ą . Wszystko to zrobiłam i nadal się nie mogłam zdecydować. No bo jak jeść zupę i popijać j ą piwem? To musiało być coś co będzie zawierało
Bernika - moj kulinarny pamietnikZnacie te metodę domowego wędzenia mięsa? Ja jakiś czas tamu uwędziłam w ten sposób schab, a teraz postanowiłam te metodę wędzenia na owocowych herbatach wypróbować na
Bernika - moj kulinarny pamietniklubię nowe smaki i eksperymenty to steki zagościły w naszej lodowce, a potem na patelni. Bardzo łatwo się je przyrządza, a smak jest inny od wszelkich ryb. Coś pomiędzy kurczakiem a ryba, mięso lekko słodkie, przyjemne w smaku. Mi smakowało. A wy skusilibyście się? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniknowalijkowy, wśród których króluje botwinka. Ale ile można jeść z niej chłodniki, dlatego postanowiłam zrobić z niej coś innego. Wykorzystałam przepis, który bardzo często robię na placuszki z kurczaka i w zamian postanowiłam zrobić je z botwinki. Bałam się ze surowa botwinka może nie zdarzy zmięknąć szczególnie łodyżki, ale nic z tego, wyszły idealne. Po pierwsze jest to danie szybkie
Bernika - moj kulinarny pamietnikTen przepis kroił się w mojej głowie już od dawana, odkąd w jednej z włoskich restauracji miałam okazje zobaczyć makaron, który wyglądał jak płaty lazanii, ale
Bernika - moj kulinarny pamietnikPodałam z placuszkami ziemniaczanymi smażonymi na oleju rzepakowym oraz kapustą czerwoną wzbogaconą o smak czerwonego wina i ziarna granatu. Te samą metodą wypróbowałam już wędzenie schabu oraz piersi z kurczaka i zawsze się sprawdzała. I tym razem mięso wyszło delikatne, soczyste i różowe. Do wszystkich 3 elementów dania użyłam oleju rzepakowego, bo olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega
Bernika - moj kulinarny pamietniksmażony makaron z tym co akurat miałam w lodówce wyszedł idealnie jako uzupełnienie mojego niedzielnego, chińskiego obiadu. Sam tez smakuje wybornie. Możecie także dodać do niego pokrojone kawałki piersi kurczaka zamarynowane w sosie sojowym i oleju sezamowym i dzięki temu uzyskacie całkiem nowy wymiar tego szybkiego dania. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdaleka i tak naprawdę uznawałam tylko jedną kaszę gryczaną, a tu zonk, niespodzianka... pęczak może być pyszny. Dlatego w domu przygotowałam swoją wersje takiej kaszy z dodatkiem cydru, kurczaka i oczywiście sosu sojowego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik