składniki: 600 g piersi z kurczaka 100 g fety 2 łyżki majeranku 1 jajko 700 g marchewki 150 g margaryny 2 łyżki mąki pszennej do panierowania bułka tarta i/lub sezam olej rzepakowy do smażenia kuskus Pierś pokroić wzdłuż w nie za cienkie plastry i delikatnie roztłuc, oprószyć majerankiem. Ser feta pokroić w kawałki i zawinąć w mięso. Roladki panierować
Monia miesza i gotujeoliwkami a drugą bez). Wszystko wymieszać, dodać sos jogurtowy i jeszcze raz wymieszać. Przełożyć na talerze i podawać. Sałatka jest bardzo smakowita, może być również dodatkiem do grillowanego kurczaka
Monia miesza i gotujeskładniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 5-6 pomidorków suszonych z zalewy 1/2 kulki mozzarelli zioła włoskie sól olej do smażenia 1 jajko do panierowania bułka tarta Pierś pokroić wzdłuż w nie za cienkie plastry i delikatnie roztłuc, oprószyć solą i ziołami włoskimi. Mozzarellę pokroić na małe kawałki, pomidory suszone na pół. W mięso zawinąć kawałek sera
Monia miesza i gotujePyszna zupka z pieczarkami i makaronem gwiazdki. U mnie musi być koniecznie doprawiona dużą ilością majeranku. składniki: . 1 ćwiartka z kurczaka (udko i podudzie) 2,5 l wody 1 cebula 350 g pieczarek 1 szklanka makaronu gwiazdki Czaniecki 2 listki laurowe Kamis 3-4 ziarenka angielskiego ziela Kamis 2 łyżki majeranku Kamis 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól morska Kamis
Monia miesza i gotujetakie połączenia smakowe :) Składniki: puszka kukurydzy puszka groszku puszka ananasa w plastrach lub kawałkach (nie wylewamy soku!) słoik selera konserwowego w paskach 250-300g wędzonego mięsa z kurczaka (nogi lub skrzydełka) 2-3 łyżki majonezu połowa białej części średniego pora woreczek ryżu sól, pieprz Do wrzącej osolonej wody wkładamy woreczek ryżu i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kukurydzę
Pudełko rozmaitościPrzepis pochodzi z bloga Moje Wypieki . Zmodyfikowałam go lekko pod siebie. Zawsze, gdy robię pierś z kurczaka w sezamie, zostaje mi spora część paczki i postanowiłam coś z tym zrobić. Ciasteczka są kruche i pyszne, a także mega banalne. Dedykuję je koleżance z uczelni – Magdzie M., która twórczo kusiła sezamkami przed zajęciami. Normal 0 21 false false false
Fabryka pomysłówmoich ulubionych, to nie mogłam się powstrzymać. Naszą uwagę przykuje na pewno dość ciekawy smak – ostro-słodki. Tym razem wybrałam wieprzowinę, ale równie dobrze można użyć do niego kurczaka. Świetnie komponuje się z ryżem. Składniki na 3-4 porcje: 40 dag chudego mięsa wieprzowego (u mnie szynka) 1,5 paczki mrożonych warzyw (mieszanka chińska lub orientalna) 3 łyżki sosu sojowego
Fabryka pomysłówsedna. Do zapiekanki można wykorzystać praktycznie każdy rodzaj makaronu, u mnie na początku miało być tagliatelle. W końcu były kokardki. Natomiast jeżeli nie lubicie ryb, możecie je zastąpić kurczakiem. Dodatkowo można dorzucić warzywa, wtedy zapiekanka będzie bogatsza. Ja jednak tym razem postawiłam na minimalizm. Składniki na 4-5 porcji: 350-400g makaronu kokardki 350g tomatery lub 1 pomidory
Fabryka pomysłówprzyrządzenia tego dania możecie wykorzystać ulubione filety ryby – u mnie był mintaj. Podczas konsumpcji przyszła mi również myśl, że sos świetnie będzie się komponował z moim ulubionym kurczakiem. Następnym razem postaram się tak go wypróbować. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Fabryka pomysłównieprzekombinowane. Taka też jest dzisiejsza sałatka – prosta, szybka i kilku-składnikowa. Świetnie nada się jako dodatek do grilla lub do pieczonego mięsa (ja swoją podałam z pieczonym kurczakiem). W lato jest na pewno o wiele lepsza aniżeli gotowane ziemniaki. Ja swoją także chętnie zabrałam w pojemniku jako drugie śniadanie do kanapek. Sałatka powstała za sprawą A., który zobaczył gotowca
Fabryka pomysłówjeden z moich ulubionych wypieków i ma tyle możliwości smakowych. Oprócz tart mam jeszcze parę kulinarnych zboczeń. Do nich należą m.in. szybkie dania obiadowe w roli głównej z kurczakiem, makarony, sery, owoce, dania zapiekane. Każdy ma swoją ulubioną działkę kulinarną i często po blogach to widać, a na pewno po moim. Nie stronię od nowości, jednak lubię wracać
Fabryka pomysłówSkładniki: 3-4 sztuki cukinii 3 marchewki pietruszka seler por 1 litr bulionu z kurczaka koperek sól, pieprz oregano tymianek Wykonanie: Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pokrojone warzywa. Wszystko razem gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy seler, czekamy aż zupa trochę wystygnie, następnie blendujemy. Doprawiamy do smaku, dodajemy koperek, oregano i tymianek. Ja bardzo lubię smak oregano i tymianku
Czerwona Porzeczkamielę. Tym razem na święta Wielkanocne postanowiłam zrobić wersję lżejszą, czyli drobiową. Mam nadzieję, że mile was zaskoczy jego smak :) Składniki: 1,2 kg udek drobiowych (z kurczaka), 1 skrzydło z indyka, 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 1 por, 1 jajko, 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżka masła, 2 łyżki oleju, świeża bazylia lub1 łyżka mrożonej bazylii
Delicious Titbits