pyyyszny deser Rafaello, który przygotowała dla nas Asia. Na samą myśl o nim ślinka mi cieknie... PS. Zapomniałam zabrać przepis na to cudo! :( Wspólnie przygotowałyśmy tartę ze szpinakiem, kurczakiem i fetą. Bosko jest tak gotować z przyjaciółmi - musimy to powtórzyć!!! Dziś przepis na samo ciasto pod tartę. Wypróbowany, nie pamiętam gdzie znaleziony... Następnym razem kilka pomysłów na farsz :) Ciasto
MiksturownikMakaron ze szpinakiem to jest to co tygryski lubią najbardziej... Zdrowo, smacznie i dietetycznie. Może być samodzielnym daniem, ale doskonale smakuje z grillowaną piersią kurczaka. Makaron ze szpinakiem. Składniki dla 2 osób: pokaźna wiązka świeżego szpinaku lub opakowanie mrożonego; 200 g makaronu najlepiej pełnoziarnistego; 1 łyżka serka typu bieluch, (w wersji dla nieliczących kalorii - łyżka śmietany lub mascarpone); 2 ząbki
Miksturownikdodatku jeśli w pierwszy świąteczny dzień gotujemy rosół to połowę roboty mamy z głowy :) Zupa cytrynowa. Składniki na 4 porcje: cytryna; 2 żółtka; 1 l prawdziwego rosołu z kurczaka; 100 g ryżu; sól, pieprz. Z cytryny wyciskamy sok. Rosół przecedzamy i zagotowujemy. Dodajemy ryż i gotujemy do miękkości (ok. 15 - 20 min.). Żółtka ucieramy z sokiem z cytryny, aż się
MiksturownikBył już pasztet z przepisu mojej mamy. Teraz przepis z "Polskie tradycje kulinarne. Przysmaki do chleba." Pasztet mięsno - warzywny. Składniki: 6 udek z kurczaka; 300 g mięsa wołowego; 200 g wątróbki drobiowej; 2 jajka; 2 marchewki; pietruszka; 1/2 selera; 3 łyżki mielonych orzechów włoskich; liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; sól, pieprz, rozmaryn. Umyte mięso (poza wątróbką) i obrane
Miksturownikzdjęć śledzie. Wypróbuję może sałatkę śledziową poznańską, żeberka duszone w ziołach, sandacza na maśle z koprem, sos pieczarkowo-kalarepkowy (w książce z plackami ziemniaczanymi). No i pewnie zrobię kiedyś kurczaka na butelce z piwem, doprawionego solą, pieprzem i natartego masłem, ale do tego nie potrzebuję rewolucji Magdy Gessler i to nie będzie żadna metamorfoza mojej kuchni. Gdybym tę książkę
Kraina Tysiąca Smakówksiążkach są raczej łatwe do wykonania rzeczy, ale u Ewy Wachowicz jest szczerość. U pani Magdy miałam takie odczucie, że próbuje mi się wcisnąć, że pierogi ruskie czy kurczak pieczony na butelce z piwem to jej patent. I wiało nudą. Tutaj nie wieje, tu jest moim zdaniem ciekawie. I przede wszystkim jest szczerze. To jest przepis mój, to jest przepis
Kraina Tysiąca Smakówrodzaju imprezy. Mogą być także pysznym śniadaniem, podwieczorkiem lub kolacją. Jeśli chodzi o nadzienie, można wypróbować różne warianty i dodatki - będą się świetnie komponowały np. z ryżem, kuskusem, fetą, kurczakiem czy moim ulubionym ostatnio pęczakiem... Tym razem proponuję z mięsem mielonym. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówkilka łyżek. Wtedy będziecie pewni, że zupa dla Was nie będzie zbyt kwaśna, bo to już kwestia gustu :) Przepis mamy. Składniki: - porcja rosołowa - 2 - 3 skrzydełka z kurczaka - marchewka - pietruszka - kawałek selera - biała część niewielkiego pora - 2 liście laurowe - kilka ziaren pieprzu - kilka ziaren ziela angielskiego - łyżeczka przyprawy typu "warzywko" - sól do smaku - szczaw w słoiczku lub świeży - łyżka
Kraina Tysiąca Smakówskładniki na biwaku w Polsce mogą okazać się trudne do zdobycia (nie ma rzeczy niemożliwych!) lub drogie - np. 2 kg małżów w Bieszczadach;) Hiszpańska paella, chiński omlet, satay z kurczaka z sałatką azjatycką, grillowane ćwiartki ananasa, egipska szakszuka czy jajecznica po indyjsku to tylko niektóre "światowe" przykłady :) Potrawy prezentowane w książce są przystosowane do warunków "biwakowych", czyli możliwe do przyrządzenia
Kraina Tysiąca Smakówsumie ponad 50 porcji i nie udało nam się nakarmić całej kolejki chętnych! Mam w każdym razie nadzieję, że nasze tortille wszystkim smakowały :) Na rynku Manufaktury przygotowywałyśmy pierś z kurczaka oraz z surówkę ze świeżych warzyw i sos czosnkowo-ziołowy na bazie jogurtu naturalnego. Same placki przygotowałyśmy obie dzień wcześniej w domu, każda z nas z podwójnej porcji przepisu
Kraina Tysiąca SmakówWeekend zapowiada się cieplejszy, więc dziś polecam szaszłyki. Szaszłyki są drobiowe, więc będą propozycją bardzo rodzinną i maluchy również nie powinny wybrzydzać ;) Piersi z kurczaka świetnie się nabija na patyki, nie trzeba się bawić w krojenie ich w kostkę, co znacznie przyspiesza przygotowanie - kolejny duży plus ;) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówlubicie pić piwo czy nie, to świetnie nadaje się do potraw - będą miały ciekawy aromat już przy użyciu niewielkiej ilości. Można takiego piwa użyć np. do pieczenia golonki, kurczaka, czy dodać do gulaszu. Jakiś czas temu zostałam zaproszona do udziału w konkursie, w którym zadaniem jest przygotowanie potrawy, której receptura bazuje właśnie na piwie Burgundowe Trzy Słody. Postanowiłam przygotować pęczotto
Kraina Tysiąca SmakówPasta śniadaniowa - jajeczna z sardynkami Pisałam, że na blogu pojawią się pasty śniadaniowe i nie kłamałam :) Była już z wędzonego kurczaka, była z tuńczyka, a teraz jajeczna, ale z sardynkami. Prosta w przygotowaniu i fenomenalna w smaku. Wystarczy dobrze doprawić solą i pieprzem oraz dodać trochę świeżego koperku :) Oczywiście, możesz też dodać inne ulubione przyprawy. Taka pasta wystarcza na jedno
Kraina Tysiąca Smakówzapychacz". Idealnie sprawdzi się jako dodatek do potraw z grilla. Będzie też świetnym pomysłem, jeśli nie masz czasu na przygotowanie obiadu - ja np. podałam ją z odsmażonymi udkami kurczaka - jako sałatkę i ziemniaki w jednym ;) Poza licznymi zaletami ma też jedną, ogromną wadę - można ją jeść, jeść i jeść... i jeść. Ale ponieważ ziemniaki same w sobie (wbrew powszechnej
Kraina Tysiąca SmakówDawno nie robiłam zapiekanki z makaronem. Wcześniej robiłam z kurczakiem i bezmięsną z pieczarkami , a teraz zachciało nam się z mielonym mięsem. Początkowo miałam dodać pieczarki, ale w ostatniej chwili nie dodałam i zamieniłam je na suszone pomidory, co okazało się krokiem wyśmienitym:) Składniki na 2 porcje: * 150 g makaronu pełnoziarnistego - dałam świderki * cebula * 250 g mięsa mielonego
Zdrowa Kuchnia Sowy