dzień wcześniej wymiotło z lodówki w ekspresowym tempie a czekający na wypiek domowy chlebek wymagać będzie należytej oprawy;) Rolada drobiowa Składniki: podwójny filet z kurczaka 1 szklanka maślanki naturalnej suszona bazylia i rozmaryn pieprz sól czosnkowa kolendra (w ziarnach) 3 łyżki musztardy 10 dag ostrego, wyrazistego w smaku sera (ja użyłam oscypka) Filet rozłożyć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamakaronu. Sałatka jest pożywna ale spora dawka koperku i ogórka przekłada się na jej świeżość i lekkość:) Składniki: 250 g makaronu typu ryżyk lub łezki 1 podwójny filet z kurczaka 1 pęczek koperku 4 duże ogórki sól, pieprz 2 łyżki oleju Makaron ugotować al dente, odcedzić i przelać zimną wodą. Ogórki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ścieram
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaRoladka z kurczaka w cieście naleśnikowym deser: Gruszka w czekoladowej kąpieli z lodami Ryżowe szyszki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapostanowiłam zamienić piekarnik na garnek z wrzątkiem. Fajnie wyszło. Z pewnością zakręcę w ten sposób jeszcze nie jedną roladkę:) Rolada drobiowa z wodnej kąpieli Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 jajko garść suszonej żurawiny sól, pieprz do smaku Pierś zemleć w maszynce do mięsa. Wyrobić z jajkiem, żurawiną i przyprawami na jednolitą masę. Jeżeli do gotowania użyjemy garnka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładodatkiem szczypiorku, kurkumy, suszonych daktyli. Wrzucona na wrzątek na niecałe dwa kwadranse, stanowi ciekawą alternatywę dla sklepowych wędlin. Drobiowa rolada z wodnej kąpieli Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 jajko 1 pęczek szczypiorku 8 suszonych daktyli 1 łyżeczka kurkumy sól, pieprz do smaku Filet zemleć w maszynce do mięsa. Wyrobić z jajkiem, solą i pieprzem na jednolitą masę. Podzielić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamiłość do adresata/adresatów kuchennych eksperymentów! Ale my tu gadu-gadu a ristotto stygnie! Przejdźmy zatem do konkretów: Risotto z buraczkami Do przygotowania użyć możesz: 1 podwójny filet z kurczaka (u Asi była to polędwiczka wieprzowa) 3 buraki 200 gram ryżu (zasadniczo do risotto zalecany jest ryż arborio, ja dodałam ciemny) 1 cebula 4 ząbki czosnku 4 cm korzenia imbiru
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaskładniki: 600 g piersi z kurczaka 100 g fety 2 łyżki majeranku 1 jajko 700 g marchewki 150 g margaryny 2 łyżki mąki pszennej do panierowania bułka tarta i/lub sezam olej rzepakowy do smażenia kuskus Pierś pokroić wzdłuż w nie za cienkie plastry i delikatnie roztłuc, oprószyć majerankiem. Ser feta pokroić w kawałki i zawinąć w mięso. Roladki panierować
Monia miesza i gotujeoliwkami a drugą bez). Wszystko wymieszać, dodać sos jogurtowy i jeszcze raz wymieszać. Przełożyć na talerze i podawać. Sałatka jest bardzo smakowita, może być również dodatkiem do grillowanego kurczaka
Monia miesza i gotujeskładniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 5-6 pomidorków suszonych z zalewy 1/2 kulki mozzarelli zioła włoskie sól olej do smażenia 1 jajko do panierowania bułka tarta Pierś pokroić wzdłuż w nie za cienkie plastry i delikatnie roztłuc, oprószyć solą i ziołami włoskimi. Mozzarellę pokroić na małe kawałki, pomidory suszone na pół. W mięso zawinąć kawałek sera
Monia miesza i gotujePyszna zupka z pieczarkami i makaronem gwiazdki. U mnie musi być koniecznie doprawiona dużą ilością majeranku. składniki: . 1 ćwiartka z kurczaka (udko i podudzie) 2,5 l wody 1 cebula 350 g pieczarek 1 szklanka makaronu gwiazdki Czaniecki 2 listki laurowe Kamis 3-4 ziarenka angielskiego ziela Kamis 2 łyżki majeranku Kamis 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól morska Kamis
Monia miesza i gotujetakie połączenia smakowe :) Składniki: puszka kukurydzy puszka groszku puszka ananasa w plastrach lub kawałkach (nie wylewamy soku!) słoik selera konserwowego w paskach 250-300g wędzonego mięsa z kurczaka (nogi lub skrzydełka) 2-3 łyżki majonezu połowa białej części średniego pora woreczek ryżu sól, pieprz Do wrzącej osolonej wody wkładamy woreczek ryżu i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kukurydzę
Pudełko rozmaitościPrzepis pochodzi z bloga Moje Wypieki . Zmodyfikowałam go lekko pod siebie. Zawsze, gdy robię pierś z kurczaka w sezamie, zostaje mi spora część paczki i postanowiłam coś z tym zrobić. Ciasteczka są kruche i pyszne, a także mega banalne. Dedykuję je koleżance z uczelni – Magdzie M., która twórczo kusiła sezamkami przed zajęciami. Normal 0 21 false false false
Fabryka pomysłówmoich ulubionych, to nie mogłam się powstrzymać. Naszą uwagę przykuje na pewno dość ciekawy smak – ostro-słodki. Tym razem wybrałam wieprzowinę, ale równie dobrze można użyć do niego kurczaka. Świetnie komponuje się z ryżem. Składniki na 3-4 porcje: 40 dag chudego mięsa wieprzowego (u mnie szynka) 1,5 paczki mrożonych warzyw (mieszanka chińska lub orientalna) 3 łyżki sosu sojowego
Fabryka pomysłówsedna. Do zapiekanki można wykorzystać praktycznie każdy rodzaj makaronu, u mnie na początku miało być tagliatelle. W końcu były kokardki. Natomiast jeżeli nie lubicie ryb, możecie je zastąpić kurczakiem. Dodatkowo można dorzucić warzywa, wtedy zapiekanka będzie bogatsza. Ja jednak tym razem postawiłam na minimalizm. Składniki na 4-5 porcji: 350-400g makaronu kokardki 350g tomatery lub 1 pomidory
Fabryka pomysłówprzyrządzenia tego dania możecie wykorzystać ulubione filety ryby – u mnie był mintaj. Podczas konsumpcji przyszła mi również myśl, że sos świetnie będzie się komponował z moim ulubionym kurczakiem. Następnym razem postaram się tak go wypróbować. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Fabryka pomysłów