cebula pieczarki cukinia sól, pieprz rozmaryn przyprawa do grilla Pierś z kurczaka kroimy w dosyć dużą kostkę, posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem. Dokładnie mieszamy, aby przyprawy rozłożyły się równomiernie. Odstawiamy na około 30 minut. W tym czasie cebulę kroimy na "ósemki" i rozdzielamy na łuski. Cukinię i paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki dokładnie myjemy. Na patyczki do szaszłyków nabijamy
Czerwona Porzeczkapieprzem syczuańskim. Składniki: - 2 duże filety bez skóry (wykroiłam z kurczaka o wadze 1,9kg) – ok. 600g - mięso z udek – ok. 400g (bez skóry) - 17g soli peklowej - 2 łyżki żelatyny w proszku - 2 łyżeczki mielonego pieprzu syczuańskiego - 2 łyżeczki pieprzu czerwonego (całe ziarna) - 1 łyżeczka słodkiej papryki - szczypta chilli - 2 łyżeczki czosnku granulowanego - 1 łyżeczka cukru pudru - kilka
mojewypiekiinietylkomałe kawałki, solimy i skrapiamy octem winnym białym. Miksujemy razem paprykę, cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy oraz kumin. Nacieramy królika. Bierzemy głęboką patelnię lub wok. Rozgrzewamy olej na patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy królika wraz z przyprawami. Obsmażamy na patelni przez 5 - 10 minut. W przeciwieństwie do kurczaka, który "puszcza soki", do królika musimy dodać wody (szklanka gorącej wody). Dodajemy posiekaną
Smaki BrazyliiSpaghetti z kurczakiem w pomidorach z rozmarynem Składniki: - makaron spaghetti - mięso mielone z łopatki wieprzowej - pomidory bez skórki (świeże) - mała cebula - mały koncentrat pomidorowy - 2 łyżki śmietanki 30% - sól, pieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczki rozmarynu - bazylia, pieprz ziołowy - papryka ostra mielona dodatki: - olej rzepakowy do smażenia - sos czosnkowy domowy Przygotowanie: Podsmażam mięso na oleju. Kroję cebulę w kostkę
Kuchnia co dniaSkładniki: 1 kg udek lub podudzi kilka gałązek rozmarynu 2/3 łyżeczki soli 1 łyżka czosnku granulowanego 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki
Moja Galeria Smakunatka pietruszki, sól do smaku. Wykonanie: Ryż ugotować w wywarze warzywnym. Papryki oczyścić z nasion, pokroić, wypłukać i posiekać blenderem, następnie usmażyć z cebulą na smalcu. Włożyć do wywaru z ryżem zaciągnąć śmietaną, posolić do smaku i posypać natką pietruszki. Zupa wyśmienicie smakuje podana również z upieczonym kurczakiem
Tradycyjna KuchniaObiad z serii tych, które można przygotować dzień wcześniej. KURCZAK MARYNOWANY W PRZYPRAWACH. Lubię mięsa, które mogę przygotować przeddzień i będą pyszne, to ułatwia życie pracującym kobietą. SKŁADNIKI: 3-4 udka MARYNATA: sos sojowy do drobiu oregano przyprawa:suszone pomidory, czosnek,bazylia - Kamisa sól, pieprz, papryka ostra oliwa z oliwek WYKONANIE: udka podzielić na udziec i pałkę przygotować marynatę, włożyć
Kuchnia Beatykiełbasa około 400 g filet z indyka lub kurczaka około 400 g pieczona wieprzowina lub wołowina (ew. surowe) około 300 g czosnek 1 ząbek koncentrat pomidorowy (niekoniecznie) puszka 70 g ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec po kilka szt. kolendra mielona 0,5 łyżeczki słodka papryka 1 łyżeczka majeranek, tymianek 0,5 łyżeczki kminek mielony 0,25 łyżeczki sól
głodny alergikprzygotowaną marynatą zalewamy kurczaka i odstawiamy na min. 3 godziny. 2. Kurczaka nabijamy na bambusowe patyczki i grillujemy ok. 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem Sataye. Smacznego! :) SOS SATAYE: 200ml mleka kokosowego 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej z orzeszkami w środku) 1 łyżeczka ostrej papryki 1 mała cebulka, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
Tajskie smakiprzepis oryginalny. Kamis "KULINARNE INSPIRACJE" - KURCZAK ZE ŚLIWKĄ 4 filety kurczaka (ok 750g ) 16 śliwek suszonych 300g boczku wędzonego nieparzonego w cienkich plastrach (u mnie 200g szynki konserwowej w plastrach) 500g pieczarek (pominęłam) 375ml śmietanki UHT 30% (zastapiłam 18%) 700g ziemniaków obranych zestaw Kulinarne Inspiracje (czosnek, papryka, tymianek, rozmaryn, kolendra) Ziemniaki pokrój w kostkę 3cm. Dodaj łyżkę oleju, rozmaryn
W kuchni Karmel-itkipowstało ono w stolicy Indii – Delhi – w pierwszej połowie XX wieku, inne odsyłają do Glasgow i datują jej wynalezienie na końcówkę lat 60. XX wieku. Faktem jest natomiast, iż kurczak w sosie tikka masala stanowi brytyjską potrawę narodową. I nawet jeżeli danie to rzeczywiście powstało na angielskiej ziemi, nie może dziwić jego orientalny, indyjski akcent. W końcu Indie znajdowały się(...)Brytyjczyków od 1858 do 1947 roku, nosząc wówczas miano Indii Brytyjskich. Swój niepowtarzalny smak i aromat potrawa zawdzięcza specjalnie dobranej kompozycji przypraw, takich jak m.in. świeży imbir, kurkuma, ostra papryka, kmin, kolendra, czosnek, cebula, curry. Wbrew pozorom danie to jest naprawdę proste w przygotowaniu. Przede wszystkim jest jednak wyjątkowo smaczne, dlatego na pewno warto je przyrządzić! (function(){ x0Xd
CookMagchłopska może być przygotowana z różnych prostych składników. Ja tym razem postawiłam na ziemniaki, mięso mielone, pieczarki i groszek. Będzie tez pyszna z podsmażoną kiełbasą lub boczkiem (zamiast mięsa), papryką, cukinią lub innymi warzywami. Wykorzystajcie to, co najbardziej lubicie i co macie pod ręką. Wszystkie składniki łączy zalewa z kwaśnej śmietany lub jogurtu, jajek i żółtego sera - ta zapiekanka jest(...)odmiana od kotletów czy pulpecików. Polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na moje zapiekanki, a TUTAJ więcej przepisów na mięso mielone :) Polecam tez pyszną zapiekankę gyros z kapustą i kurczakiem: Zapiekanka chłopska z mięsem mielonym i ziemniakami, składniki: ok. 8 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach (najlepiej typ A, AB; można ugotować dzień wcześniej), 400 g mięsa mielonego, 200 g pieczarek
Lekcje w kuchniśmietany 18% łyżeczka cukru pudru łyżeczka soli SKŁADNIKI NA FARSZ: 1 mała czerwona papryka 150 g dobrej wędliny lub kiełbasy 2 ząbki czosnku 1 nieduża cukinia 140 g tartego żółtego sera 2 nieduże pomidory 1 średnia cebula 4 łyżki oliwy sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka kilka porwanych na mniejsze kawałki listków świeżej bazylii Dodatkowo potrzebujesz 1 jajka(...)duże pierogi calzone oraz 2 mniejsze. Do farszu możecie dodać kilka pieczarek, a zamiast sera żółtego drobno posiekaną mozzarellę. Zamiast wędliny można dodać posiekaną drobno kiełbasę, kawałki piersi kurczaka lub parówki. Można także zrezygnować z dodatku mięsa. Calzone przez pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub makiem. Jeśli zostanie Wam farszu możecie podać go z makaronem lub ryżem
Zasmakuj KuchniDziś przedstawiam coś dla fanów Anny Starmach z jej książki “Pyszne 25”. Klasyczne ratatouille, czyli duszone warzywa takie jak papryka, bakłażan, pomidory i cukinia, jednak w jej wykonaniu z dodatkiem chorizo. Muszę przyznać, że ta kombinacja bardzo przypadła mi do gustu! Jestem niepoprawną fanką duszonych warzyw w każdej formie, ale to chorizo dodało mu charakteru Anna proponuje podanie(...)ryżem, jednak mi smakuje też z pajdą świeżego chleba z chrupiącą skórką, który można maczać w tym pysznym sosiku. Dodałam jeszcze ekstra resztki kurczaka z poprzedniego obiadu, u mnie nic się nie marnuje;P Co do samego przepisu, zmieniłam nieznacznie sposób jego przygotowania dostosowując je trochę do swoich upodobań, Wam też na pewno przypadnie do gustu. Jeżeli lubisz tego typu
karmelowysmakować prawdziwej tortill i i chrupiących nachos to niesamowite przeżycie. Kuchnia meksykańska jest wspaniała. To , co nam wydawałoby się daniem obiadowym , Meksykanie jedzą przeważnie na śniadanie. Tacos z kurczakiem czy chiles rellenos – nadziewane ostre papryczki znaleźć można niemalże na każdej ulicy. Choć o kreślane u nas mianem fast food , w kraju Azteków są jedzone o każdej porze dnia(...)restauracj i w Europie. Miejscowe restauracje , niezależnie od pory dnia , podają na przystawkę własnoręcznie robione nachos z dipami w iście meksykańskim stylu. Sos pomidorowy zawiera świeże pomidory, cebulę, ostrą paprykę i moją ulubioną kolendrę. Meksykanie to również mistrzowie w przyrządzaniu guacamole . Nigdzie indziej nie zjecie równie pysznego awokado . Ciężkie i pożywne śniadanie składające się z mięsa, fasoli i serów
codojedzenia