teraz naprawdę sama przyjemność! Składniki: 2 plastry szynki z kurczaka 3 szklanki nieugotowanego makaronu pełnoziarnistego 1/2 cukinii 10 oliwek zielonych 4 pokrojone w paski suszone pomidory 3 łyżki sera ricotta 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, bazylia, oregano, szczypta ostrej papryki Przygotowanie: Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy pokrojony czosnek
Kitchens Alphabetporcje: sos chili, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 300 g filetu z kurczaka, 250 g pieczarek, 1 jajko, 100 g ser pleśniowy typu Camembert (naturalny lub z pieprzem), 6 szt. oliwek czarnych, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 duża cebula, łyżeczka wymieszanych przypraw suszonych: czosnek, pomidory, bazylia, oregano, ostra papryka, zioła prowansalskie, peperoncino, pieprz kolorowy świeżo zmielony, sól himalajska świeżo zmielona
Moniki Smakołykipulpety dzielnie wywalczyły o palmę zwycięstwa we wczorajszym obiedzie z kurczakiem .:) Mogę powiedzieć, że są przepyszne i warto ich spróbować. Polecam Zaczynamy: Składniki: około 600 gr mięsa mielonego-użyłam wołowego 1 cebula 1 bułka 200 ml mleka 2 jajka 3 ząbki czosnku natka pietruszki sól, pieprz, papryka olej Wykonanie: Bułkę zamaczamy w mleku. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy
Smaki Edytyzrobiłam bazuje na sosie z dania Kurczak Generała Tso. Postanowiłam wykorzystać go innym daniu, ponieważ jest naprawdę wyjątkowy. Moim zdaniem nie ma lepszego sosu do dań azjatyckich. Polecam!!! Wołowina po azjatycku w pysznym sosie S kładniki: około 300 g udźca wołowego 0,5 papryki pędy bambusa (ja dałam ¼ słoiczka) 0,5 papryczki
Mania Gotowaniaczosnku (tak, wiem, sporo ;)) 45 dag mielonego mięsa (u mnie z kurczaka) ok. 3 łyżek bułki tartej 200 ml + łyżkę śmietany 100 g pieczarkowego lub smietankowego serka topionego ok. 2 l bulionu drobiowego przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, majeranek, gałkę muszkatołową, słodką mieloną paprykę 1 łyżkę masła trochę mąki do zagęszczenia zupy (opcjonalnie) olej
Ratunku obiaduzyskania efektu pasty). Paprykę i jalapeno bardzo drobno pokroiłam (zostawiłam część do dekoracji), a następnie wymieszałam z masą żółtkową. Wypełniłam nią pozostałe połówki jajek. Całość udekorowałam paseczkami papryki i krążkami jalapeno. Tartinki z tuńczykiem 3 kromki chleba tuńczyk w wodzie garść kukurydzy 3 ogórki konserwowe 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu pieprz Tuńczyka i kukurydzę odsączyłam. Połączyłam(...)drobno pokrojonymi ogórkami konserwowymi. Zrobiłam sos majonezowo- jogurtowy doprawiony pieprzem, którym zalałam tuńczyka. Całość podałam na kromkach chleba wyciętych na kształt koła. Kurczę w galarecie udko z kurczaka szyja indycza marchew ziele angielskie, liść laurowy 2-3 łyżki groszku konserwowego 2 łyżeczki żelatyny sól, pieprz cytrynowy ocet (do podania) Na udku, szyjce, marchewce z dodatkiem ziela angielskiego
bastalenapomidorów prosto z pola to coś, za czym tęsknię później przez całą zimę. Warzywa myjemy i kroimy – ogórka obieram nie do końca ze skóry i kroję w grubą kostkę. Paprykę pozbawiam gniazda nasiennego i białych fragmentów miąższu, kroję jak leci, na jednego kęsa, niezbyt drobno. Pomidory parzę wrzątkiem, przelewam zimną wodą i obieram ze skóry – wybieram do sałatki te najbardziej(...)Świetny dodatek do greckich szaszłyków z kurczaka, pieczonych na chrupko skrzydełek . Bez sałaty, bez glazury z octu balsamicznego, z prawdziwą twardą fetą, z mocną oliwą – sałatka grecka to naprawdę hymn na cześć lata i prostoty! SKŁADNIKI 650-750g pomidorów – dojrzałych i soczystych 1 wężowy ogórek lub kilka gruntowych (350g) 1 duża zielona papryka (250-350g) 1 średnia czerwona
Karo in the KitchenSkładniki: ugotowany makaron nitki z poprzedniego obiadu, około połowa paczki 1/2 cukinii 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, słodka papryka, curry 3/4 szklanki
czarrna od kuchnisoli. Z kolei dodatek słodkiej papryki nie tylko poprawi smak, ale i kolor mięsa. Druga ważna sprawa to technika grillowania. Ze względu na sporą zawartość tłuszczu nie obędzie się tutaj bez aluminiowej tacki – położenie takiego mięsa bezpośrednio na ruszcie groziłoby małą katastrofą . Ponieważ nie jest ono również tak delikatne jak np. filet z kurczaka czy większość grillowanych ryb, potrzebuje znacznie(...)osób) 1 kg surowego, średnio przerośniętego boczku bez kości, pokrojonego w plastry o grubości ok. 1cm Marynata 3 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1,5 łyżeczki soli 2 czubate łyżeczki uniwersalnej musztardy 10 łyżek oliwy Do podania musztarda i tarty chrzan zielone oliwki marynowane/kiszone
Kulinarna PokusaSkrzydełka z kurczaka 1,5 kg Filet z kaczki 0,2 kg Kasza gryczana Drobny makaron Jajko Masło Koncentrat pomidorowy Biała fasolka w puszce 2 kalafiory 1 kalarepa 1 biała rzepa 1 cukinia 2-3 marchewki 2 pietruszki 1 kg ziemniaków 2 kolby kukurydzy 2 szalotki Czosnek 3-4 czerwone papryki 4 pomidory malinowe Zielona fasolka szparagowa 100 g Sałata(...)Pomysł na sześć dań w kolejnych dniach tygodnia opierał się na maksymalnym wykorzystaniu piekarnika podczas przygotowywania niedzielnego obiadu. Za jednym zamachem upiekliśmy: skrzydełka i warzywa na niedzielę, kalafiora i papryki do sosu romesco na poniedziałek, i zupy minestrone na czwartek, filet z kaczki na wtorek i shepard’s pie na środę. Polecamy jak zawsze ten sposób gotowania: ekonomiczny, ergonomiczny
Niedzielny kucharzflaków wołowych wcześniej ugotowanych 2,5 litra bulionu wołowo - drobiowego 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka oregano przyprawy słodka papryka, ostra papryka, sól i pieprz do smaku ok 1 cm startego świeżego imbiru odrobina gałki muszkatołowej 1 starta marchewka i pietruszka świeża pietruszka Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie(...)ugotowane wcześniej flaki, wszystko gotujemy na małym ogniu. Dodajemy majeranek, oregano, świeżą pietruszkę, gałkę muszkatołową i świeży imbir. Jeżeli gotowaliście bulion na kurczaki i wołowinie możecie dodać mięso, oddzielone od kości i pokrojone na małe kawałki, wtedy zupa będzie bardziej sycąca. Po ok 20 minutach dodajemy marchewkę i pietruszkę wszystko doprawiamy i gotujemy jeszcze
Niezły Młynekgotowe! Składniki; 1 kg "pałek" z kurczaka 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego czosnku Skworcu 2 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej pietruszki pół łyżeczki mielonej kolendry Skworcu 1 łyżeczka soli morskiej Skworcu pieprz do smaku Skworcu pół łyżeczki wędzonej czerwonej papryki Skworcu 2 listki laurowe Skworcu
Radość kipiąca uśmiechem.Omlet można przygotować praktycznie ze wszystkim. Najróżniejsze rodzaje wędlin, salami, kurczak, mielone mięso - do tego świeże, gotowane lub smażone warzywa. Każdy ma możliwość skomponowania ulubionych dodatków. Poniżej przedstawiam moją ulubioną wersję omleta na śniadanie :) Składniki: Ciasto: 2 jajka 4 łyżki mleka 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku sól i pieprz do smaku + 1 łyżka
Prosto z Kotłapracy. 400 g Medialonów z indyka lub podudzi z kurczaka 1 Sałata rzymska 1 Sałata masłowa 2 Ogórki gruntowe 200g Pomidorków cherry 1 Mała czerwona cebula Świeża mięta Świeża natka pietruszki Marynata 1 łyżeczka Mielonej kolendry 1 łyżeczka Mielonego kuminu 1 łyżeczka Mielonego kardamonu 2 łyżeczki Mielonej papryki wędzonej 1/2 łyżeczki Mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki Płatków chili 2 łyżki Oliwy
Oslov.żółty wzbogacają smak całości. Polecam bardzo:) 3 pojedyncze piersi kurczaka około 10-15 pieczarek około 50-80 g tartego żółtego sera (u mnie sokół) 2 łyżki majonezu 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz przyprawa uniwersalna do smaku, ewentualnie przyprawa do drobiu lub ostra i słodka papryka Oczyszczone pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki lub drobno kroimy (ja najczęściej
Smaki Na Talerzu