kurczak z czosnkiem - 9349 przepisów (strona:65/624)

Makaron ze szparagami, kurczakiem, oliwkami, pomidorkami i kolendrą 181

tego z dodatkiem kurkumy na zdrowie i gotowe :-). Miłego dzionka :-) Składniki na 3 porcje: makaron u mnie kokardki 2 filety z kurczaka szparagi zielone (8 sztuk) kilka pomidorków koktajlowych oliwki czarne świeża kolendra 2 ząbki czosnku kurkuma pieprz sól 1/3 szklanki śmietanki(...)olej kokosowy do smażenia 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy umyte i pokrojone szparagi (pamiętajmy odkrojeniu twardej końcówki) i drobno pokrojony czosnek. Smażymy. 2. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, dajemy do reszty. Dodajemy również przyprawy. Jak kurczak się nam usmaży wrzucamy pokrojone oliwki i pomidorki. 3. Na końcu dodajemy śmietanę, mieszamy dorzucamy makaron

kruche babeczki
Francuskie paczuszki z kurczakiem marynowanym na słodko 341

Składniki (na 2 paczuszki): 1 op. ciasta francuskiego 1 pierś z kurczaka 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki płynnego miodu 5-6 ząbków marynowanego czosnku 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżka świeżo(...)posiekanej kolendry 1 szalotka (opcjonalnie) 1 żółtko szczypta ziół prowansalskich CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misce mieszamy oliwę, miód, musztardy, posiekaną szalotkę, posiekany marynowany czosnek i kolendrę. Kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy dokładnie z marynatą i wkładamy do lodówki na min. 20 minut. 2. Ciasto francuskie kroimy na 4 równe kwadraty (z tego co zostanie możemy

My Culinary Art
Pęczotto z kurczakiem, fenkułem, suszoną śliwką i listkami świeżej mięty 260

mięty - jeden świeży fenkuł włoski - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kozieradka - łyżka miodu Marynata do kurczaka: - łyżeczka oleju - łyżeczka musztardy - łyżeczka miodu - łyżeczka sosu sojowego - sól, pieprz, tymianek - ząbek czosnku Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, po czym marynujemy przez noc we wcześniej przygotowanej marynacie.  Następnego dnia wyjmujemy najpierw kurczaka z lodówki. Pęczak płuczemy, po czym zalewamy

Sajkofanka smaku
Potrawka z czarnego ryżu, młodej kapusty, szparagów, kurczaka i sera 182

świetnie nadaje się na obiad lub kolację.       Składniki: 1/2 szklanki czarnego ryżu 1 szklanka bulionu 1/4 młodej kapusty 5-6 szparagów 1/2 dużej cebuli 1 ząbek czosnku 1 pierś kurczaka (około 250 gram) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka tahini 100 gram sera sałatkowego typu śródziemnomorskiego z dodatkiem czerwonej papryki i chili Apetina 2 łyżki oliwy z oliwek(...)ozdoby   Na patelni z dodatkiem jednej łyżki oliwy z oliwek smażymy posiekany czosnek i cebulkę. Następnie wrzucamy ryż i smażymy całość dwie minuty. Następnie wlewamy bulion i dusimy całość 15 minut. W tym czasie na drugiej patelni na oliwie z oliwek smażymy kurczaka z dodatkiem sosu sojowego i pasty tahini około 4-5 minut. Siekamy drobno kapustę, szparagi

Mango Papaja
Makaron zapiekany ze szpinakiem i kurczakiem + film 136

Makaron zapiekany ze szpinakiem i kurczakiem to pyszna, sycąca i pożywna propozycja na obiad albo gorącą kolację. Usmażony kurczak, szpinak z dodatkiem czosnku, ulubiony makaron oraz starty żółty ser tworzą wspaniałą ucztę dla podniebienia, szczególnie dla wielbicieli szpinaku.     składniki na żaroodporną formę 23 cm x 35 cm 300 g makaronu 250 g startego na tarce żółtego sera(...)podwójne filety z kurczaka 2 łyżki przyprawy do kurczaka 2 opakowania mrożonego szpinaku w liściach ( po 450 g ) 2 ząbki czosnku olej do smażenia szczypta mielonej gałki muszkatołowej czarny pieprz sól przepis Makaron gotujemy w garnku w lekko osolonym wrzątku, według przepisu na opakowaniu, po czym odcedzamy. Mrożony szpinak wrzucamy na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu i dusimy

Smakowite Dania
domowa parzona drobiowa kiełbasa 198

peklosoli do mięsa zawartość saletry nigdy nie przekraczała 2% wagi kiełbas.  cukier brązowy 8 g gorczyca biała płaska łyżeczka 5-6 ziaren pieprzu szczypta lubczyku szczypta niedźwiedziego czosnku sposób wykonania Kurczaka myjemy i filetujemy. Układamy odfiletowane kawałki, razem z kurzymi piersiami  do kamionkowego naczynia ( korpus, skórę oraz skrzydła odkładamy osobno). Do moździerza wkładamy  gorczycę, ziarna pieprzu(...)ubijamy tłuczkiem, a następnie wsypujemy sól, cukier, saletrę, lubczyk, oraz czosnek niedźwiedzi, całość dokładnie mieszamy i wcieramy przyprawy w mięso.  Naczynie   przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na dzień  pamiętając o tym aby choć  raz "ruszyć" ( przełożyć) mięso. Następnego dnia korpus z kurczaka oraz skrzydełka wkładamy do garnka zalewamy niewielka ilością wody i gotujemy na esencjonalny

Miód i pieprz
Kremowe risotto z kurczakiem i cukinią 172

Moja dzisiejsza propozycja to risotto z kurczakiem i cukinią. Do przygotowania 4 solidnych porcji wykorzystałam: 1,5 szklanki ryżu  dużą cebulę średniej wielkości cukinię pierś z kurczaka 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego wina dwie łyżki startego parmezanu oleju do smażenia dwie łyżki masła sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszankę ulubionych ziół (w tym przypadku łyżeczkę bazylii(...)powinna w niej pływać, ale jednak dobrze żeby każdy kawałek był nią pokryty. Kurczaka kroję na mniejsze kawałki, takie na jeden kęs, i mieszam z ziołami, odrobiną pieprzu i soli oraz oliwą. Na rozgrzanym oleju podsmażam pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz ząbki czosnku- obrane, ale w całości. Czosnek rumienię, z każdej strony i wyjmuję z patelni- chcę bowiem uzyskać

Pichceniomania
Gotowana pierś w panierce 178

obiad w ciągu tygodnia , dość szybko się ją przygotowuje , smak bardzo fajny , pierś jest soczysta i delikatna , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka  1 duża cebula  ząbek czosnku  pół szklanki bułki tartej  1 jajko 5 łyżek mleka  sól  pieprz  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  1 łyżeczka koperku suszonego(...)łyżki masła ziołowego  Wykonanie  Pierś z kurczaka myję i osuszam doprawiam przyprawami cebulą i czosnkiem ,odstawiam na godzinkę , następnie do miski wsypuję bułkę tartą ,jajko , oraz mleko , wszystko razem dokładnie mieszam,kiedy mamy gotową panierkę , naszą pierś z kurczaka przekładam do panierki dokładnie wklepuję tak aby masa z bułki tartej troszkę pokryła nasza pierś , następnie na rozgrzaną patelnie

Mój Smak
wiejski kurczak z domowej wędzarni 218

każdy o wadze ok 1,5 kg sól jarzyny takie same jak na rosół ( marchew, seler, pietruszka, cebula) kilka liści laurowych ziele angielskie, ziarna jałowca pół główki czosnku , pieprz. sposób przygotowania Kurczaki  myjemy, porządnie solimy i  odstawiamy w chłodne miejsce, na minimum 12 godzin ( ja swoje ptaki zostawiłem w soli na całą noc). Następnego dnia do dużego garnka(...)wkładamy warzywa, czosnek,oraz przyprawy i całość  gotujemy przez dziesięć minut. Teraz  lekko opłukujemy kurczaki  z solanki,  ostrym nożem kroimy każdego ptaka na pół a następnie  wkładamy do garnka z warzywami.  Kurczaki parzymy przez 40-45 minut w temperaturze 70-75 stopni ( najprościej jest wrzucić ptaki do gotującego się wrzątku i tak ustawić

Miód i pieprz
DROBIOWO - BOCZKOWE ROLADKI Z GRILLA 158

grilla.Chrupiący boczek,soczysta pierś kurczaka to połączenie idealne. Składniki:   2 - 3 piersi z kurczaka ( pojedyncze)  15-20 plastrów wędzonego boczku jogurt naturalny 1/2 główki czosnku ulubiona przyprawa do kurczaka bądź zioła sól,pieprz Umyte,osuszone mięso pokroić na kawałki,natrzeć je delikatnie solą,pieprzem,czosnkiem oraz ulubioną przyprawą,ziołami wg uznania.Całość zalać jogurtem naturalnym,wstawić

Niespełnione zdolności kulinarne
Złoty kurczak 201

Składniki: 3 piersi z kurczaka, 2 duże cebule, 1 cytryna, 10 zielonych oliwek, 6 ząbków czosnku, 2 łyżki kurkumy,  łyżka brązowego cukru, 2 łyżki masła do smażenia Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, tak żeby kotleciki nie były za grube. Obsypujemy je solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego(...)samym tłuszczu podsmażamy cebule pokrojone w półtalarki. Po 3 minutach obsypujemy cebulę kurkumą. Podsmażamy jeszcze ją 2 minuty. Cebulę przekładam do naczynia z mięsem. Pomiędzy kawałki kurczaka wkładamy oliwki, ząbki czosnku oraz cytrynę pokrojoną w półplasterki (nie obraną). Całość posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy pod przykryciem w temp. 150 stopni C około

Pobite gary Barbary
Makaron z kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi 191

Składniki na 2 porcje: z przepisu z bloga Kwestia Smaku 120 g makaronu 1 filet z kurczaka 1 ząbek czosnku 150 g pomidorków koktajlowych 3 łyżki masła 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy świeża bazylia parmezan do podania sól, pieprz Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filet z kurczaka pokroić na większe podłużne kawałki. Doprawić solą(...)pieprzem, Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać kurczaka i smażyć przez 5 minut, obrócić na drugą stronę i smażyć około 3 minut. Skropić sokiem z cytryny, odparować. Dodać 2 łyżki masła i ząbek czosnku (pokrojony na plasterki). Smażyć 1 minutę. Dodać kolejną łyżkę masła oraz pomidorki koktajlowe i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać bazylię, wymieszać. Podawać z makaronem

Moja Galeria Smaku
Pikantny kurczak z orzechami nerkowca 161

ostro. Papryczka chilli w połączeniu z czosnkiem, oraz dodatek sosu sojowego nadają tej potrawie charakterny, wyrazisty, a jednocześnie oryginalny smak. Składniki: 350g fileta z kurczaka 70g orzechów nerkowca 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 3 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki oliwy 150g dzikiego ryżu sól morska pieprz Wykonanie: 1.  Cebulę, czosnek i papryczkę chilli bardzo drobno(...)pokroić. 2.  Orzechy podsmażyć na rozgrzanej oliwie, a następnie wyjąć do naczynia i pozostawić na później. Na tej samej oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem, a następnie dodać papryczkę chilli i fileta z kurczaka. Kiedy mięso będzie usmażone doprawić solą, pieprzem i wlać sos sojowy. Dokładnie wymieszać i dodać orzechy. 3.  Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu

Szalona Kuchnia Eweliny
Masełkowy Kurczaczek 169

jest niezawodny zarówno w leczeniu przeziębień, jak i w profilaktyce zapobiegania przeziębieniom. Mój syn czosnek jak najbardziej dodaje do pieczenia drobiu, w sosach również zjada, jednak na kanapce w czystej postaci nigdy w życiu! Zrobiłam masło czosnkowe, takie na kanapki, do tego w formie sympatycznego kurczaka i co? Udało się! Spokojnie patrzę jak smaruje masłem chleb, na to kładzie ulubione(...)kurczaka: 1/3 kostki masła w temperaturze pokojowej kilka ząbków czosnku sól ziołowa w młynku Prymat 2 ziarenka pieprzu kawałeczek czerwonej wstążeczki forma do masła Kurczak Wykonanie: Masło wykładamy do miseczki, czosnek obieramy i siekamy albo przeciskamy przez praskę i wrzucamy do masła, dodajemy sól ziołową Prymat i wszystko razem musimy dokładnie wymieszać. Ja użyłam do tego widelca, a na koniec

Blondynka Gotuje
Shoarma z Kurczaka 26363

kurczaka przyprawy (możemy użyć gotowej mieszanki przypraw do shoarmy lub użyć po szczypcie suszonych: kolendry, kminu rzymskiego, chili, kurkumy, słodkiej papryki, imbiru, goździków, gorczycy, kardamonu) pieprz czosnek w proszku olej Shoarma z Kurczaka - Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w niewielką, nieregularną kostkę. Doprawiamy przyprawami tak aby pokryć całe mięso, jednak niezbyt dużą ilością (jeżeli używamy gotowej mieszanki przypraw dodajemy(...)czubate łyżki i po pól łyżeczki czosnku w proszku oraz pieprzu) Kawałki kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 6-10 minut w zależności od wielkości Shoarmy. Shoarmę możemy podać z frytkami oraz sałatką przygotowaną z warzyw charakterystycznych dla gyrosa: pomidory, ogórki, kapusta pekińska, cebula.  Całość również możemy polać sosem czosnkowym lub innym ulubionym.     Moje posty

Słodka Strona
Kurczak w sosie miodowo-musztardowym 374

Podwójna pierś z kurczaka 4 łyżki płynnego miodu 2 czubate łyżki pikantnej musztardy  2 czubate łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki śmietany 18% pół cebuli 2 ząbki czosnku rozmaryn suszony przyprawa do kurczaka olej do smażenia Wykonanie: Mięso myjemy, kroimy na mniejsze części i nacieramy przyprawą do kurczaka i rozmarynem. Smażymy aż się zarumieni. Miód , musztardy, śmietanę i czosnek mieszamy(...)razem w jednym naczyniu, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na tym samym oleju co kurczaka. Gdy nam się ładnie zarumieni, przerzucamy ją do sosu. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem 25 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy na termoobiegu jeszcze

Czerwona Porzeczka
Filet z kurczaka w chrupiącej panierce serowo – kukurydzianej z sosem paprykowo – ketchupowym 213

roszponki i pomidorów cherry smakuje obłędnie. Dopełnienie stanowi sos paprykowo – ketchupowy. Składniki na 10 kawałków kurczaka w panierce: 400 g fileta z kurczaka 2 jajka 80 g płatków kukurydzianych 40 g parmezanu 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka sypkiej papryki słodkiej 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz sól Składniki na sos paprykowo – ketchupowy: 60 g czerwonej papryki konserwowej(...)przypraw, możesz ten dodatek pominąć CHRUPIĄCY KURCZAK W PANIERCCE SEROWO – KUKURYDZIANEJ Fileta kroimy na 2 cm kawałki, doprawiamy przyprawami. Płatki pokruszyć, parmezan zetrzeć na drobnych oczkach, dodać czosnek granulowany, wymieszać razem . Kurczaka panierujemy dwukrotnie, najpierw w jajku, później w płatkach. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 200ºC na 40 minut. Podawajcie z sosem

Kierunekuchnia