puszka krojonych pomidorów puszka mleka kokosowego (400 ml) masło (2 łyżki) sól pieprz łyżeczka ostrej papryki szczypta chili 2 łyżeczki kurkumy łyżka imbiru szczypta cynamonu 2 ząbki czosnku natka pietruszki Kurczaka umyć i oczyścić. Pokroić w dużej wielkości kostkę i zamarynować w przyprawach (sól, pieprz, ostra papryka, chili, kurkuma, imbir, cynamon, przeciśnięty przez praskę czosnek) na czas około 30 minut
Karola gotujeinnego jak pocieszyć się dużą miską ryżu z żółtym sosem ;) Tak to się już w życiu plecie. Pozdrawiam Cię Gosiu! Składniki 500g piersi z kurczaka olej do smażenia lub masło sklarowane 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 cm świeżego imbiru 3 łyżeczki mieszanki curry ( tutaj przepis ) 200g krojonych pomidorów (pół puszki) lub 3 świeże, obrane ze skórki i pokrojone(...)pokrojonej w większą kostkę (ok. 2-3cm) 200ml śmietany 18% kilka gałązek świeżej kolendry 1/2 pęczka natki pietruszki sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Kurczaka pokroić w grubą kostkę. Cebulę, czosnek i imbir drobno posiekać (używam małego malksera od bledera ręcznego - przydatna rzecz). Na głębokiej patelni bądź w garnku podsmażyć na dużym ogniu kurczaka aż się przyrumieni. Można
W kuchni wieczoremmnie! Szybka, pożywna i super na II śniadanie do pracy:) Składniki: 300 g makaronu (suchego); 1 puszka kukurydzy; 1 słoiczek marynowanej cebulki; 2 pojedyncze piersi z kurczaka; szczypiorek; ząbek czosnku; majonez:; sól i pieprz; Makaron ugotować, ostudzić. Cebulkę i kukurydzę odcedzić. Piersi kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem lub vegetą i usmażyć na oleju. Ostudzone pokroić w kostkę
In my kitchenśliwkowych 1 woreczek lub mały słoiczek oliwek (dowolnych) 1 cukinia ok 25 cm długości 200 g pieczarek 3 ząbki czosnku zioła do pizzy, dowolna przyprawa do kurczaka (może być gyros), suszony czosnek olej Filety umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę, przyprawić ziołami i przyprawami. Obsmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia. Na tym samym oleju zgrillować pokrojoną w plastry i przyprawioną(...)odrobinie oleju obsmażyć pokrojone w plastry pieczarki. Warzywa wymieszać z kurczakiem i oliwkami. W naczyniu do zapiekania wyłożyć kurczaka i warzywa. Na nich położyć odsączone oliwki i mozzarellę (kulkę pokroić w kostkę). Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry pomidory i posiekany czosnek. Posypać ziołami. Zapiekać ok. 20 minut w temperaturze ok. 200 o C (środkowa półka). Podawać z ziemniakami
Czerwień i błękitłyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego Na początek przygotujmy sobie wszystkie składniki, to będzie trwało najdłużej. Samo smażenie zajmie może 10 min. Cebula w kostkę, czosnek, imbir i chili w drobną kostkę. Kurczak dla odmiany też w kostkę ;) ale w dość drobną. Seler w cieńkie talarki a marchewka w cieńkie paseczki ( lub w takie w jakie się uda). Poszatkować(...)woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej, trzymamy duży "ogień". Wrzucamy: cebulę, imbir, chili i czosnek mieszamy i smażymy około 1 minuty, aż cebula zmięknie ale czosnek się nie przypali! Dodajem kurczaka, smażymy 3 min. aż będzie złoty (przy okazji nastawiamy wodę w czajniku aby się zagotowała). Czas na seler, marchewkę i czekamy 2 min. aż zmiękną. Pora na kapustę
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/kurczak, ciągnąca się mozzarella, chrupiące warzywa w tortilli z dodatkiem guacamole. Komu, komu? Składniki: 1 duża pierś kurczaka 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki pomarańczowej 1/2 papryki czerwonej 4 kopiaste łyżki startej mozzarelli 1/2 cebuli Kumin Papryka słodka Papryka ostra Sól himalajska Pieprz Czosnek granulowany 2 płaty tortilli (np. z przepisu na tą quesadillę _ Guacamole: 1 mocno dojrzałe awokado(...)własnego smaku. Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię wysmarowaną odrobiną oleju (np. kokosowego). Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz kuminem i czosnkiem granulowanym. Gdy kurczak się usmaży wrzucamy paprykę i cebulą pokrojone w paseczki (piórka). Na drugiej suchej patelni układamy tortillę i na połowie rozkładamy łyżkę startej mozzarelli. Nakładamy połowę farszu i ponownie
CzarnawisienkaTorcik szpinakowy to moja propozycja podania makaronu rurki otoczonego ciągnącą mozzarellą, w towarzystwie szpinaku z pikantną cebulką i czosnkiem, delikatnego fileta z kurczaka i sosu beszamelowego. Składniki: 600g mrożonego szpinaku 600g makaronu penne 350g sera mozzarella 400g fileta z kurczaka 140g sera feta 1 duża cebula 4 ząbki czosnku masło sól pieprz Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 250ml mleka(...)pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć solą i pieprzem, a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości masła. 3. Cebulę, czosnek bardzo drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta i usmażonego kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 4. Sos beszamelowy Masło rozpuścić na patelni (na małym ogniu), dodać
Szalona Kuchnia Ewelinyokoło 1,5 woreczka) 2 jajka 2 łyżki tartego sera, np. parmezanu Sól Pieprz Szczypta ostrej papryki w proszku Farsz: 300 g piersi z kurczaka marynata do mięsa: 1 łyżka oleju, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ średniej cukinii ½ czerwonej cebuli kilka suszonych(...)pomidorów (dałam 5 takich bez zalewy) 2 jajka 150 g jogurtu naturalnego Sól pieprz ½ łyżeczki oregano ½ kulki startej mozzarelli lub 2 łyżki startego sera Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Czosnek posiekać, przełożyć do miseczki, dodać przyprawy marynaty i oleju, Natrzeć pierś z kurczaka. Odstawić na co najmniej 20 minut. Następnie mięso podsmażyć na rozgrzanej patelni. Ciasto: kaszę ugotować
Fabryka pomysłówobiad i alternatywa dla tradycyjnych kotletów w panierce. Tak podany kurczak smakuje wyśmienicie tworząc eleganckie, klasyczne i pożywne danie. Kotlety z Kurczaka w Cieście - Składniki: 2 piersi z kurczaka vegeta pieprz czosnek w proszku ciasto: szklanka mąki 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki wody jajko szczypta soli szczypta pieprzu łyżka oleju łyżeczka octu Kotlety z Kurczaka w Cieście - Sposób przygotowania(...)Kurczaka porcjujemy na cienkie kotlety (w razie konieczności rozbijamy je tłuczkiem). Mięso "smarujemy" niewielką ilością vegety, czosnku i pieprzu. Odstawiamy do lodówki na minimum 15 minut. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy ze sobą. Następnie porcje mięsa zanurzamy w przygotowanym cieście i przekładamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor (po ok. 4 min.) Gotowe kotlety podajemy
Słodka StronaChrupiący o niesamowitym aromacie pieczony kurczak, z nutą rozmarynu i pieczonego czosnku. Ten przepis to przykład na to że z kilku niewyszukanych składników, mięsa i ziół możemy wyczarować całkiem smaczny i wykwintny obiad. Rewelacyjnie będzie wyglądał również na świątecznym stole. Składniki: 1,70 kg sprawionego świeżego kurczaka Ćwiartka cytryny 1 łyżeczka suszonego rozmarynu Kilka gałązek świeżego rozmarynu 1 główka(...)czosnku ½ sztuki czerwonej cebuli Sól ziołowa do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku 3 łyżki oliwy Jak wykonać ? Tuszkę kurczaka opłukać osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć oliwą solą ziołową i suszonym rozmarynem, cebulę obrać, czosnek zostawić w łuskach, przekroić tylko w poprzek na połowę na dwie części. Ćwiartkę cytryny zostawić ze skórką. Włożyć wszystko do środka kurczaka
Wanilia i Kardamonrukola, fasolka szparagowa PESTO duża garść pociętych liści świeżej bazylii garść orzeszków piniowych bądź nerkowca 2 łyżeczki parmezanu 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Pierś z kurczaka pokrój w paseczki, dopraw po 1-1,5 łyżeczce każdej z przyprawy, skropl sokiem z cytryny i zamarynuj w jogurcie – trzymaj minimum 15 minut(...)rukola, fasolka szparagowa PESTO duża garść pociętych liści świeżej bazylii garść orzeszków piniowych bądź nerkowca 2 łyżeczki parmezanu 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek Przygotowanie INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Pierś z kurczaka pokrój w paseczki, dopraw po 1-1,5 łyżeczce każdej z przyprawy, skropl sokiem z cytryny i zamarynuj w jogurcie – trzymaj minimum 15 minut
A to pestkaPierś z kurczaka – 500g Puree z dyni – 200g Mleko kokosowe – 1 puszka Sos rybny – 2 łyżki Sos sriracha – 2 łyżeczki Żółta pasta curry – 2 łyżki do zamarynowania kurczaka i 2 do sosu Czosnek – 2 ząbki Imbir – 1cm kawałek Liście limonki kaffir – 4 sztuki Orzechy nerkowce – ½ szklanki Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w paście curry na kilka(...)godzin. Następnie drobno pokroić czosnek i imbir i podsmażyć razem z piersią z kurczaka na oleju (np. z orzechów ziemnych). Do kurczaka dodać liście limonki i całość smażyć przez około 5 minut. Po tym czasie mięso zalać mlekiem kokosowym wymieszanym z puree z dyni i dodać pastę curry. Dusić przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania
Kuchnia Bon Appetitnaszym ośrodku. Zabawcie się w kuchni tak jak my, a efekt przerośnie Wasze oczekiwania! Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym Składniki: • makaron penne • mrożony szpinak • cebula, czosnek • śmietana 30% • pierś z kurczaka • przyprawy: sól czosnkowa, pieprz ziołowy Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, najlepiej al dente, odcedzamy. Cebulę Bogusław pokroił w kostkę, a obrany czosnek starł na tarce(...)również krojąc go w kostkę, a następnie podsmażał na patelni z dodatkiem wegety. Dalej na ogniu wylądowała cebula oraz czosnek, które po przesmażeniu zostały wzbogacone o mrożony szpinak. Krzyś przyprawił go pieprzem oraz solą czosnkową dla podkreślenia smaaku i aromatu. Kurczak, szpinak trafiają do jednego garnka z makaronem, a całość zalaliśmy śmietaną, mieszając na małym ogniu. Na koniec wedle preferencji
Sprawni w smakuczosnku, mała cebula. Przygotowanie: Czosnek i cebulę drobno siekam. Pieczarki obieram i kroję w półplasterki, a umytego i osuszonego kurczaka w niedużą kostkę. Na 2 łyżkach masła podsmażam kurczaka z cebulą, czosnkiem i przyprawami - szczyptą cayenne, solą i bazylią. Po kilku minutach dodaję pieczarki, smażę razem jeszcze przez około 5-7 minut. Do mięsa wlewam pomidory, doprawiam solą, szczyptą cayenne
JejKuchnia