wykonaniu . Polecam jako ciekawe urozmaicenie domowych obiadów Składniki na 3 osoby : 3 pojedyńcze , małe filety z piersi kurczaka 2 garście świeżych liści szpinaku kawałek dyni , najlepiej piżmowej ( tyle ile lubicie , 2-3 plastry ) 1 średniej wielkości cebula 2 – 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej mielona kurkuma w ilości mniej niż 1/2 płaskiej łyżeczki , bardzo płaskiej(...)żeby nie zgubić smaku mięsa w sosie Cebulę siekamy dowolnie . Czosnek wyciskamy praską , a dynię obieramy i kroimy w drobniutką kostkę . Na rozgrzanym maśle rumienimy cebulę z czosnkiem . Następnie dodajemy kurczaka , gałkę muszkatołową , kurkumę , miód , dynię , sól do smaku i ponownie smażymy . Jak kurczak przestanie być surowy , wlewamy śmietanę , doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu chwilę , około
Ogrodnik w podróżyWystarczy kilka składników, 20 minut i będziesz w stanie przygotować zdrowy obiad. Składniki (4 porcje): 1 brokuł (500 g) 250 g makaronu razowy 250 g piersi z kurczaka kilka ząbków czosnku 1 duża cebula (150 g) kilka kropli oleju do smażenia Mała śmietana 18% Sól, pieprz, ulubione zioła Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Brokuły myjemy(...)Wszystko razem dokładnie mieszamy i podsmażamy na złoty kolor. Cebule oprać, pokroić w kostkę i podsmażyć aż się zarumieni. Makaron, brokuły, pierś z kurczaka oraz cebule wrzucić do dużej miski, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i przyprawy dokładnie wymieszać wszystko razem. Wartość odżywcza: Smacznego
The Slow Life Wifebrązowy ryż i kąski kurczaka w delikatnej marynacie z nutą mięty.. Brzmi smacznie? Zapraszamy :) Składniki ( dla 4 osób) : 2 opakowania (200g) brązowego ryżu 1 podwójna pierś z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 mała papryczka chili 1 dość duża kalarepka 1 duża cukinia 3 dość spore marchwie ok. 3 cm świeżego, startego imbiru pół puszki(...)piersi z kurczaka, którą kolejno kroimy na średnią wielkości kostkę. Z wymienionych wyżej składników sporządzamy marynatę, w której umieszczamy kąski z kurczaka. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki. Marchew, cukinię, kalarepkę, cebulę i czosnek obieramy. Groszek odsączamy z zalewy, z papryczki chili pozbywamy się gniazd nasiennych i pestek. Cebulę, czosnek i paprykę chili siekamy bardzo drobno
Symfonia Smakówpita. A dziś pora na pyszny farsz do tychże chlebków. Gwarantuję, że będzie pysznie! :) SKŁADNIKI (farsz do 6-8 chlebków) kurczak 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy curry lub shoarma 3 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju ryżowego sól sos czosnkowy 125 ml jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu(...)kolendry rukola chlebki pita z tego przepisu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pierś z kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Przyprawę curry mieszamy z jogurtem, solą, olejem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Powstałą marynatą zalewamy kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2-3h. Mango obieramy i kroimy w niedużą kostkę, pomidorki koktajlowe kroimy w niedużą kostkę. Cebulę i kolendrę drobno śiekamy. Wszystkie składniki
DefinicjaSmakupora zaplanować spędzenie wolnego czasu w gronie znajomych. Jeżeli zdecydujecie się na grilla proponuję zaskoczyć gości mini szaszłykami, które naprawdę są pyszne ! Składniki: 4 filety z kurczaka (pojedyńcze) 3 ząbki czosnku 2 szalotki 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka miodu 1 łyżka ketchupu 2 łyżki oleju roślinnego pieprz patyczki do szaszłyków Filety z kurczaka pokroić wzdłuż w cieńkie(...)paski, odstawić i przygotować marynatę. Czosnek oraz cebulki obrać i drobno posiekać, przełożyć do miski dodać resztę składników marynaty i dokładnie wymieszać. Kurczaka włożyć do przygotowanej marynaty i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej na całą noc. Zamarynowanego kurczaka nadziewać na patyczki do szaszłyków, grilować około 10 minut, polewając pozostałą marynatą
Zabawa smakiemOTRZEBUJEMY ok. 1/2 kg piersi z kurczaka 1/3 szklanki mleka 1 jajko 1/2 szklanki mąki żytniej + mąka do obtaczania oliwa do smażenia sól papryka słodka papryka ostra, czosnek WYKONANIE Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy wzdłuż na paski. Pokrojonego kurczaka przekładamy do miski i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. W osobnym naczyniu przygotowujemy ciasto
W kuchennym oknie EwyDietetyczne ale bardzo lekkie danie. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie sprawdzi się na piknikach i jako drugie śniadanie. 600 g filetu z piersi kurczaka 2 ząbki czosnku Sól i pieprz z młynka 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka cząbru 2 łyżki soku z limonki 3 łyżki sezamu 3 łyżki jogurtu naturalnego Dodatkowo: 100 g ciecierzycy(...)Skworcu (tu kupisz) 5 różyczek brokuła 100 g szpinaku baby 50 g groszku cukrowego 0,5 szklanki bulionu Filet z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy go solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki i cząbrem. Dokładnie mieszamy i wlewamy sok z limonki, dodajemy sezam i jogurt naturalny. Mięso odstawiamy na 10 minut do lodówki
VioletoweKucharzenieśledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania kurczaka satay. 1 kg podudzi z kurczaka sok i skórka z 1 cytryny 1 łyżka świeżo tartego imbiru trawa cytrynowa (5 centymetrów) 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki masła orzechowego(...)łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki kurkumy 200 ml mleka kokosowego pęczek świeżej kolendry 1 łyżka oleju 1 duża łyżeczka soli Jak przygotować satay kurczaka . Do dużej miski wlać mleko kokosowe . Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek , sok i otartą skórkę z cytryny, drobno tarty imbir , drobno krojoną trawę cytrynową, masło orzechowe, pęczek drobno krojonej kolendry, kminek mielony , kurkumę oraz sól. Wymieszać
mecookskońcu to prawie nasze zajęcie narodowe ). Dzięki dodaniu do potrawy boczku, filet z kurczaka nie jest suchy, a całość dopełnia się idealnie. Polecam, wypróbowane. Składniki: Filety z kurczaka Świeży boczek Sól Czosnek Słodka mielona papryka Wykonanie: Z boczku usuwamy skórę a następnie kroimy go na cienkie paski. Przyprawiamy solą, papryką i przepuszczony przez praskę czosnkiem. Pozostawiamy do zamarynowania ( możemy zostawić(...)nawet na kilka godzin w lodówce, im dłużej tym aromat czosnku bardziej intensywny ). Filety z kurczaka kroimy w długie, cienkie paski. Przyprawiamy podobnie jak boczek i również pozostawiamy do zamarynowania. Na pasek boczku układamy pasek fileta z kurczaka. Całość nadziewamy na patyk do szaszłyków ( tak jakbyśmy fastrygowali ). Nakładamy po dwa plastry boczku i dwa paski kurczaka. I grillujemy. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewymnie bardzo ważne. Gdy łączy się z pysznym smakiem – mamy idealne połączenie. Właśnie takie danie chcę Wam dziś zaproponować. Przygotuj: 400g. filetów z kurczaka Ser halloumi Owoc granatu Świeży groszek Czosnek Cytryna Miód Sos balsamiczny Sól Pieprz Mięso kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na drobne filety. Dwa, trzy ząbki czosnku przecieramy przez praskę i dodajemy do filecików. Przyprawiamy solą
MarcinChefKurczak cacciatore to inaczej kurczak po myśliwsku. Włoskie danie, którego podstawą są mięso, cebula, czosnek, zioła i pomidory. Danie bywa również wzbogacane grzybami, oliwkami i winem. U mnie z polskim akcentem w postaci wędzonego boczku, który można pominąć. Do przepisu można wykorzystać filety, udka lub pałeczki z kurczaka. U mnie(...)danie podane z kaszą jaglaną, pysznie i zdrowo. Przepis z gazetki Biedronki. Polecam! Kurczak cacciatore Składniki na 4 porcje: 4 kawałki kurczaka (filety, udka, pałeczki) 1 cebula ząbek czosnku 200g pieczarek puszka krojonych pomidorów 100g wędzonego boczku, szynki lub cienkiej kiełbasy pół szklanki białego wytrawnego wina garść czarnych oliwek przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
Smak mojej kuchnirównież świetna odskocznia od przygotowywania skomplikowanych dań, które zatrzymują nas w kuchni. SKŁADNIKI 180 g miksu sałat (u mnie z roszponką) 1 wędzone udko z kurczaka 180 g jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz WYKONANIE Miks sałat umyć, odsączyć na sitku z nadmiaru wody i przełożyć do miski. Dodać obrane z kurczaka mięso, jogurt naturalny
Passions hobbies lifeObsypać pity odrobiną mąki i zostawić na 20 min pod przykryciem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w 230 stopniach przez 6-8 minut. Kurczak: 3 pojedyncze piersi kurczaka, 3 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka sumaku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/4 łyżeczki kurkumy, pieprz, sok z 1/2 cytryny(...)limonki, kilka łyżek oliwy Kurczaka myjemy i oczyszczamy, kroimy w paseczki średniej grubości i wkładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir - ilość uzależniona od upodobań, sok z cytryny i limonki, oliwę i resztę przypraw. Wszystko dobrze mieszamy, mięso najlepiej delikatnie masować palcami. Tak zamarynowane mięso wkładamy do lodówki, najlepiej na 2 godziny. Gotowego kurczaka smażymy na rozgrzanej
Plate of Joywarto przygotować ją, szczególnie jeśli szukacie smacznej i atrakcyjnej potrawy dla swoich gości. Gwarantuje że w taki sposób podany kurczak zrobi furorę na rodzinnym obiedzie. Składniki: 1 cały kurczak 4 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy Sól, pieprz, Składniki na farsz: 1 filet z piersi kurczaka 1 jajko 1 łyżka śmietany 30% 100 g suszonej żurawiny Helio Łyżeczka konfitury z żurawiny(...)mięsa łopatką rozkładamy warstwę farszu i obwiązujemy sznurkiem. W miseczce rozgniatamy ząbki czosnku i łączymy z musztardą, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Kurę dobrze nacieramy przygotowaną marynatą i pieczemy 90 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Co kilkanaście minut podlewamy mięso powstałym sosem. Zwiniętego kurczaka obwijamy na około szpadatem i papierem do pieczenia a następnie wkładamy do rozgrzanego
Podróż w kulinariagotowego, który można kupić praktycznie w każdym większy markecie. Danie idealne zarówno na szybki obiad jak i pyszną kolację. KURCZAK w SOSIE TERIYAKI Składniki: 1 filet z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 cm imbiru 1 łodyga trawy cytrynowej 1/2 szklanki sosu teryiaki (do marynowania) 1 mała puszka kukurydzy 1/2 słoiczka kiełków soi sos ostrygowy do smaku olej(...)ryżowy do smażenia Przygotowanie: Filet kurczaka kroimy na kawałki, zalewamy sosem teryiaki i odstawiamy na przynajmniej 15-20 minut. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, imbir ścieramy na drobnej tarce. Wszystko podsmażamy na oleju ryżowym,dodajemy trawę cytrynową (przed dodaniem dobrze jest grubszą końcówkę trawy lekko rozgnieść), a kiedy cebula się zeszkli wkładamy na patelnię zamarynowanego kurczaka
Bon appetit mon amie