kurczak z czosnkiem - 9349 przepisów (strona:48/624)

KURCZAK W POMIDORACH Z CHORIZO I DYNIĄ 245

porcji warzyw. Zarówno kalafior jak i dynia  podczas gotowania miękną tworząc smaczny i bogaty w smaku sos. SKŁADNIKI / 6 porcji 1 kg kurczaka (udka i nóżki) 100 g kiełbaski chorizo 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 pomidory ( ok 400 g) 125 ml bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego szczypta szafranu 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/2 łyżeczki nasion(...)się zrumieni. Uważamy, aby nie przypalić. W razie potrzeby redukujemy płomień. Obsmażone kawałki kurczaka przekładamy do rondla z bulionem. Przykrywamy pokrywką. Na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy kurczaka dodajemy chorizo, czosnek i cebulę. Ewentualnie wlewamy 1 łyżkę oliwy. Smażymy mniej więcej 5 minut na średniej mocy palnika, aż cebula zmięknie i zrobi się szklista. Często mieszamy, uważamy, aby nie przypalić

cool and minty
KURCZAK ZAPIEKANY Z MORELAMI I ŚLIWKAMI 126

zobaczyć TU . Dziś mała modyfikacja...po pierwsze inny ptak ;)   po drugie dodałam warzywa. Składniki: podudzia z kurczaka marchew pietruszka suszone morele suszone śliwki przyprawa prowansalska do kurczaka parę ząbków czosnku majeranek sól,pieprz,słodka czerwona papryka masło do podsmażenia Kurczaka podsmażyłam na maśle. Przełożyłam go do żaroodpornego naczynia. Podudzia posoliłam,posypałam pieprzem,przyprawą prowansalską, majerankiem i startym czosnkiem

potrawyregionalne
Quesadilla 207

Quesadilia. Jest bardzo dobrym pomysłem na lunch czy obiad.  A to przepis na nią Składniki: Placki tortilla, Puszka pomidorów, Cebulą, Puszka kukurydzy, Puszka czerwonej fasoli, Mozzarella, Ząbek czosnku, Filet z kurczaka, Olej do smażenia, Sól, pieprz Przygotowanie: W garnuszku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i pomidory. Obrany ząbek czosnku wyciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Filet z kurczaka

cookpl
Kurczak w sosie teriyaki 140

Pierś kurczaka duszona w aromatycznym sosie teriyaki oraz posypana sezamem. Polecam podawać z ryżem lub makaronem ryżowym. Składniki: 500 g mięsa z piersi kurczaka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 5 łyżek jasnego sosu sojowego 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki miodu 2 łyżeczki świeżo startego imbiru ziarna sezamu do posypania Kurczaka umyć i oczyścić. Pokroić na nieco mniejsze(...)kawałki. Na patelnię wylać olej, sos sojowy, sos z limonki oraz miód. Dodać wyciśnięty czosnek i starty imbir. Całość zamieszać i zagotować. Na gotujący się sos położyć kawałki kurczaka. Przykryć pokrywką i dusić na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Przełożyć na drugą stronę i dusić kolejne 10 minut. Gotowego kurczaka posypać ziarnami sezamu. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym

Bullio
KURCZAK W SOSIE PORZECZKOWYM 142

się go w miodzie z dużą ilością czosnku a potem podaje się z sosem owocowym w tym przypadku porzeczkowym.Wyszła z tego bardzo ciekawa kompozycja smakowa.   kurczak 3 łyżki miodu główka czosnku sól masło-nie margaryny   Sos: ~~~~~~ 6 łyżek dżemu porzeczkowego 400 ml.bulionu 2 goździki 1 łyżeczka cukru sól `~~~~~~~~~~~~~~~~ Kurczaka pokroić na kawałki.Umyć,osuszyć.Zrobić marynatę(...)czosnku i miodu.Czosnek obrać,pokroić dodać miód i wszystko razem zmiksować na pastę.Posmarować kurczaka i zostawić na noc w lodówce .Kurczaka posolić, opiec na złoty kolor(uważać aby się nie spalił) odstawiamy. W garnuszku podgrzać dżem,zalewamy bulion.Słodzimy,dodajemy goździki i gotujemy 5 min.Solimy i dodajemy tłuszcz ze smażenia kurczaka ,wkładamy kurczaka i dusimy jeszcze 20-30 min.pod

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pieczone ćwiartki kurczaka w pomidorach i tymianku 150

ziemniaczki. Wszystko pieczone razem w piekarniku. Polecam. Składniki: Ćwiartki z kurczaka ( dowolna ilość, ja miałam trzy ) Kilka pomidorów ( 5 ) Ziemniaki Świeży tymianek Sól Słodka papryka mielona Czosnek granulowany Wykonanie: Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą i papryką. W naczyniu do zapiekania razem z kurczakiem umieszczamy przekrojone na ćwiartki pomidory oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Pomidory i ziemniaki posypujemy solą(...)dodatkowo całość przyprawiamy granulowanym czosnkiem. Pomiędzy składniki wkładamy gałązki tymianku. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Pieczemy około 1 ½ godz. w temperaturze 190 o C. Po zarumienieniu kurczaka z jednej strony, obracamy gdy. Gdy obie strony będą zarumienione przykrywamy folia aluminiową i pieczemy pod przykryciem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Kurczak po meksykańsku 280

wiele wspólnego :)... ale jest wyjątkowe i pyszne w smaku. Przy tym można je przyrządzić bardzo łatwo w krótkim czasie. Polecamy! Ilość porcji: 2 Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 papryka ½ puszka czerwonej fasoli ½ cytryna Pęczek natki pietruszki olej słonecznikowego 2 tortille pełnoziarniste Przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól, cynamon, papryka chili, ok. 5 goździków, Kurczaka myjemy(...)ścieramy bezpośrednio na patelnie na zimny olej. Włączamy średni gaz. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Po chwili dorzucamy do czosnku, podsmażamy. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę usuwając gniazdo nasienne, dorzucamy na patelnię. Na patelnie dorzucamy kurczaka, cynamon i ostrą paprykę. Goździki miażdżymy przy pomocy rączki noża lub w moździerzu. Dorzucamy na patelnie. Wszystkie składniki smażymy. Dorzucamy startą skórkę

Kolizje Smaków
Kurczak z pieczarkami, papryką i sosem czosnkowym 362

żółtego sera; 1 kg frytek; Sól; Pieprz. Sos czosnkowy: 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 ząbek czosnku; Pęczek koperku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Frytki usmażyć na głębokim oleju, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Pieczarki dokładnie umyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Papryczkę chili umyć(...)pienić dodać pokrojoną w kostkę ceublę i kurczaka. Podsmażyć na złoty kolor. Do podsmażonego kurczaka z cebulą dodać pokrojone pieczarki, paprykę, papryczkę chili i przeciśnięty ząbek czosnku. Podsmażać, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Kurczaka z warzywami przyprawić solą i pieprzem. W międzyczasie przygotować sos. Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i drobno posiekanym koperkiem. Przyprawić solą i pieprzem

Gospodyni Miejska
Orientalny kurczak w coca coli / Asian style coca cola chicken 192

Masz już dosyć naszych tradycyjnych pyszności? W takim razie przedstawiam pomysł na ekspresowe i pyszne danie w stylu orientalnym, z którym poradzi sobie dosłownie każdy. Kawałki kurczaka wstępnie podsmażone z czosnkiem, imbirem i chilli, a następnie zalane coca colą, która po odparowaniu tworzy gęsty i przepyszny sosik, nikt mu się nie oprze! Można do niego dodać ulubione warzywa, ja dodałam(...)łyżkę mąki kukurydzianej i włóż do lodówki na minimum godzinę. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na dużym ogniu, dodaj łyżkę oleju, chili, imbir i czosnek, podsmaż mieszając przez minutę i włóż kurczaka. Smaż, mieszając od czasu do czasu do zarumienienia i wlej coca colę. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez około 10 minut, następnie dodaj warzywa i większość kolendry

karmelowy
Prosta sałatka z brokułem 192

smaczna. Polecam też sałatkę z brokułem i groszkiem , na którą prz epis znajdziecie też na blogu pod tym linkiem SAŁATKA Z BROKUŁEM Składniki: 1 brokuł 1/2 filetu z kurczaka 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki przyprawy gyros 100 g sera żółtego 1 puszka kukurydzy sól i pieprz do smaku opcjonalnie majonez lub jogurt grecki Przygotowanie: Filet kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy

Bon appetit mon amie
Szaszłyki z piersi kurczaka i boczniaków 203

ostatnio szaszłyki z mięsa z grzybami :) Nie ma pogody na grilla, więc pozostało zrobić je na parze, w parowarze :) Składniki : 1 pierś z kurczaka  kilka boczniaków  sok z 1 limonki  1 ząbek czosnku  2 łyżki oliwy extra vergine  mikro liście mix ziół  świeży tymianek Przyprawy : kmin rzymski  pieprz cayenne  pieprz czarny(...)Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki. Do miseczki wyciskamy sok z limonki, dokładamy posiekany tymianek, czosnek pokrojony w płatki, kmin rzymski i pieprz cayenne oraz 2 łyżki oliwy, wszystkie składniki mieszamy. Do marynaty wkładamy mięso na 30 minut. Boczniaki płuczemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i przyprawiamy pieprzem czarnym. Po 30 minutach patyczki nadziewamy na przemian mięsem i grzybami

Parowar Faceta
Zupa botwinka z kurczakiem 163

odtruwa organizm. Chyba nie muszę Was dłużej przekonywać Zapraszam na zupkę Zupa botwinka z kurczakiem Przepis dla 4 osób 5 dużych ziemniaków Pęczek botwinki Duża marchew Ząbek czosnku Pierś z kurczaka 2 łyżki śmietany 18% Natka pietruszki Sól, pieprz 1 l bulionu warzywnego Ziemniaki i marchew obierz, umyj i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, dodaj bulion, posiekany ząbek czosnku

365 dni dookoła kuchni
Tortilla z czarnym czosnkiem 142

tylko granatowo-czarne, ale też miękkie i nieco kleiste (jak serek topiony). Składniki - 50 g pieczarek - 1 ogórek - 1 czerwona papryka - garść rukoli - 1 pierś z kurczaka - 4 ząbki czosnku - 100 g jogurtu naturalnego - kilka ząbków czarnego czosnku - tortille - sól i pieprz Przygotowanie: Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy. Fileta z kurczaka kroimy w plasterki i smażymy. Następnie studzimy

Zainspirowana w kuchni
SKRZYDEŁKA FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM 308

które proponuję dzisiaj.Zawsze okazują się hitem przyjęcia Składniki:   ok 15-20 skrzydełek ok 1 kg mielonego mięsa(karczek lub łopatka) 1-1,5 cebuli jajko czosnek sól,pieprz przyprawa do kurczaka czubryca czerwona przyprawa do mięsa wieprzowego(u mnie bezglutenowa) Umyte skrzydełka należy wytrybować a następnie przyprawić :4 wyciśnięte ząbki czosnku połączyć z przyprawą do kurczaka i solą

Niespełnione zdolności kulinarne
Kokardki z salsą ze szparagów, podane z kurczakiem w sosie z tamaryndowca! 178

BIAŁYCH SZPARAGÓW I WARZYW, PODANY Z KURCZAKIEM W SOSIE Z TAMARYNDOWCA... ;-) "NIEBO W GĘBIE..." ZAPRASZAM! SKŁADNIKI NA 2 PORCJE: - makaron Lubella kokardki - 1 pierś z kurczaka  - 1/2 pęczka białych szparagów - 1 ząbek czosnku - 1/2 papryki żółtej - 1/2 papryki czerwonej - 2 łyżki masła - 4 łyżki sosu z tamaryndowca - 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia - świeży kolorowy pieprz - sól morska(...)przybrania WYKONANE: - makaron Lubella ugotuj według instrukcji na opakowaniu - przygotuj dwie patelnie - obierz szparagi, pokrój w kosteczkę, zachowaj kilka dłuższych główek do dekoracji - paprykę pokrój w kosteczkę - czosnek posiekaj - pierś z kurczaka podziel na 6 równych filetów (małych) - na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, podsmaż Kurczaka po 2 minuty z każdej strony, posól, dodaj sos z tamaryndowca. - na patelni rozpuść masło

SMYKWKUCHNI