kurczak z czosnkiem - 9349 przepisów (strona:52/624)

Pierś z kurczaka na kukurydzy. 105

Składniki: 150 g kukurydzy z puszki 1 pierś z kurczaka 1 cebula zielona cebulka do dekoracji czosnek granulowany, papryka ostra mielona Kurczaka kroimy na duże kawałki, polewamy oliwą, z jednej strony posypujemy czosnkiem granulowanym, z drugiej ostrą papryką mieloną. Kukurydzę smażymy na odrobinie masełka razem z cebulą, posypaną oregano i bazylią. Usmażoną kukurydzę układamy w naczyniu żaroodpornym, na nią wykładamy

Moje-pitraszenie
Pierś z kurczaka marynowana w maślance 110

konfiturą z żurawiny. Pychota! Jestem też ciekawa na Wasze ulubione i sprawdzone sposoby - dotyczące soczystych piersi z kurczaka. Podzielicie się nimi? 500g piersi z kurczaka  150-200 ml maślanki 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe papryka słodka sól, pieprz Dodatkowo: 2-3 łyżki oleju  Piersi należy umyć i dokładnie osuszyć. (W razie potrzeby można rozciąć na mniejsze kawałki(...)kawałek kurczaka powinien być dokładnie pokryty marynatą.) Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kurczaka delikatnie "strzepnąć" z zalewy (usunąć czosnek i listki) i przełożyć na patelnię z mocno (!) rozgrzanym olejem. Piersi smażyć (na średnim ogniu) po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie patelnię nakryć pokrywką, ogień

Di gotuje
Tagliatelle z brokułami i kurczakiem 375

brokuła ;) Składniki: (wystarczające na 4 porcje)    400 g makaronu tagliatelle 2 pojedyncze piersi z kurczaka  jeden, nie za duży brokuł  250 g serka mascarpone  200 ml śmietanki 30%  dwie łyżki masła  cztery ząbki czosnku  ser Grana Padano  zioła prowansalskie   sól  pieprz Przygotowanie:  Przygotowujemy dwa garnki z wodą(...)się zagotuje rozpuszczamy masło. Ja wykorzystałam do  przygotowania tego dania woka, jednak można także przygotować wszystko w głębszej patelni. Na maśle podsmażamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku Piersi z kurczaka kroimy w drobne paseczki, i po chwili dodajemy do masła z czosnkiem. Oprószamy mięso ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Całość smażymy przez parę minut Następnie dodajemy śmietankę 30% oraz

Taste Therapy
Pierś kurczaka z warzywami 178

Bardzo aromatyczny kurczak z moimi ulubionymi warzywami - cukinią, papryką i bakłażanem. Pachnący czosnkiem i rozmarynem, pyszny z ryżem na sypko lub kaszą, ale jak brakuje czasu (jak mi ostatnio) polecam z chrupiącą bułką. Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka mały bakłażan średnia cukinia spora czerwona papryka średniej wielkości cebula 2 gałązki romarynu główka czosnku sól pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie : Warzywa(...)bakłażana, odstawiam na 10-15 minut i spłukuję sól, razem z nią powinna wyjść z niego goryczka). Wszystkie warzywa włożyć do żaroodpornego naczynia. Ułożyć między nimi ząbki czosnku i gałązki rozmarynu. Pierś kurczaka pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki (tak aby powstało ich 4). Natrzeć solą, pieprzem, rozgniecionym ząbkiem czosnku i oliwą. Podsmażyć na rumiano na dobrze rozgrzanej patelni

Kulinarne Inspiracje
Ch... chińszczyzna 2 z kapustą pekińską 277

makaronu wonton 1 pierś kurczaka 1 zielona papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 kapusty pekińskiej kilka orzechów nerkowca oliwa sól, pieprz, papryka ostra, sos sojowy jasny, czosnek, imbir Przygotowanie: Marynata: kurczaka kroimy w paski/kostkę, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, łyżkę sosu sojowego, pół ząbku czosnku i paprykę. Zostawiamy (najlepiej na noc, minimum 15 minut), następnie podsmażamy na oliwie. Dodajemy(...)pokrojoną paprykę, resztę czosnku i cebulę, podsmażamy na średnim ogniu. Gdy warzywa są chrupiące, dodajemy poszatkowaną kapustę pekińską, przyprawy i sos sojowy. Mieszamy. Gotujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu. Pilnujcie wonton, bo gotuje się go tylko 3-4 minuty :) Gotowy makaron odsączamy z wody, dodajemy do warzyw i kurczaka, mieszamy i zwiększamy trochę ogień. Lubię, jak makaron jest lekko "przypalony

Kitchens Alphabet
Bakłażan faszerowany kurczakiem, szpinakiem i ricottą 202

Bakłażan faszerowany kurczakiem, szpinakiem i serkiem ricotta, zapiekany z parmezanem (Dwie porcje) Składniki: bakłażan 100g piersi z kurczaka 125g serka ricotta 200g szpinaku mrożonego  ząbek czosnku 1/2 małej cebuli 40g parmezanu sól i pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 180*C. Bakłażana kroimy na pół i nacinamy wewnętrzną część w kwadraty (w siateczkę). Posypujemy solą i wstawiamy(...)nagrzanego piekarnika na 30 minut. W tym czasie kroimy kurczaka na małe kawałeczki i podsmażamy na patelni. Gdy kurczak jest już usmażony przekładamy go na talerz i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy szpinak i zmniejszamy ogień czekając aż się rozmrozi. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy usmażone wcześniej mięso i ricottę. Całość

Moja Micha
Kurczak KFC 196

warty jest polecenia!) Mniaaam! Kurczak KFC   Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka, jajko, 4 łyżki mleka, 2 łyżki mąki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, olej, panierka: 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych, łyżeczka pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku. Wykonanie: Pierś kroimy na małe kostki, posypujemy solą, pieprzem, paprykami i wstawiamy(...)godziny. W osobnym naczyniu jajko mieszamy z mlekiem i mąką. Pierś z kurczaka obtaczamy w przygotowanej masie. Do miski wsypujemy płatki kukurydziane, pieprz ziołowy, paprykę i czosnek i mieszamy. Kurczaka obtaczamy w panierce i smażymy na głębokim ogniu. Polecam podawać razem z sosami: pomidorowy sos , ekspresowy sos , sos tysiąca wysp. Smacznego

paapilotkaa
Sałatka z grillowanego kurczaka i sosem romesco 160

piersi kurczaka 250 ml greckiego jogurtu 50 ml oliwy 2 ½ łyżeczki soli 1 łyżka tandoori masala 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 czosnek solo Sałatka z kurczaka 100 g mieszanej sałaty 2 grillowane filety z kurczaka 60 g ugotowanej quinoa 10 rzodkiewek 10 zielonych szparagów 200 ml sosu romesco, tutaj przepis Do dużej miski wlej jogurt(...)oliwę i dodaj imbir, przyprawy, przeciśnięty prze praskę czosnek i sól. Wymieszaj marynatę i dodaj kurczaka pokrojonego na kawałki. Wymieszaj kurczaka z marynatą. przykryj folią i marynuj najmniej 2 godziny lub przez noc. Namocz drewniane patyczki w wodzie. Rozpal grill. Nadziej mięso na szpikulce i grilluj około 10 minut, co i rusz przekręcając. Szparagi wrzuć na grilla lub obgotuj przez

codojedzenia
Kurczak pieczony z kaszottem jaglanym w pomidorach z zielonym groszkiem. 192

więc będę go piekł 2h 19 minut -kilka pieczarek w całości -cebula nieobrana, przekrojona na pół -4 ząbki czosnku w łupinach -dwa liście laurowe -kilka liści rukoli Kurczaka nadziewamy cebulą, ząbkami czosnku i liśćmi laurowymi. Marynata: -łyżka miodu -3 łyżki oliwy -łyżka papryki słodkiej -łyżeczka papryki ostrej -duże szczypty: majeranku, estragonu, lubczyku, rozmarynu i kolendry (ucieramy w moździerzu z dwoma(...)ząbkami czosnku) -duża szczypta soli Utarte przyprawy łączymy z oliwą, miodem i paprykami oraz solą. Zalewamy tym kurczaka i oklepujemy po całej powierzchni. Wkładamy do lodówki na 3h. Duży rondel nacieramy oliwą, wkładamy doń kurczaka i polewamy go marynatą, która ociekła na dno miski, w której mięso się marynowało. Wkładamy do piekarnika góra - dół w temperaturze 180 stopni. Przypominam

BaRepas
Kurczak z ananasem + film 147

miłośników orientalnych smaków.Tak przyrządzony kurczak doskonale smakuje w towarzystwie ryżu ugotowanego na sypko z surówką.     składniki na 3 porcje podwójny filet z kurczaka puszka ananasa + syrop 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Oczyszczonego i umytego kurczaka kroimy w niewielką kostkę i przekładamy do miski. Do kurczaka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypujemy ostrą paprykę, mąkę ziemniaczaną oraz mielony imbir i wszystko dokładnie razem łączymy. Następnie kurczaka podsmażamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem około 5 minut, do momentu aż mięso

Smakowite Dania
Paluszki z kurczaka w parmezanowej panierce 149

świetną przekąską jak również mięsnym dodatkiem do obiadu.  Polecam Wam jeśli lubicie chrupiącą i aromatyczną skorupkę oraz delikatne i soczyste mięsko w środku. 2 filety z kurczaka sól pieprz czosnek granulowany olej do smażenia Panierka: 1 szkl bułki tartej ok 4 łyżki startego parmezanu lub grana padano łyżeczka suszonej bazylii 2 jajka 1/2 szkl mąki Kurczaka umyć, osuszyć(...)pozbawić błonek. Pokroić w cienkie paseczki. Mięso oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Panierka: Bułkę tarta wymieszać z parmezanem i suszoną bazylią. Mięso panierować najpierw w mące, roztrzepanym jajku i w parmezanowej panierce. Aby uzyskać grubszą "skorupkę" można jeszcze raz opanierować w jajku i bułce. Paluszki z kurczaka smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor. Podawać z ulubionymi sosami

Smakołyki Asi
Niesamowicie pikantny kurczak w pomidorach 192

papryczkach. Lecz swoją drogą powinniśmy jeść przynajmniej raz w tygodniu pikantniejsze danie to pozytywnie wpływa na działanie naszej tarczycy i całej reszty. Składniki: podwójna pierś kurczaka 1 cebula 1 większy ząbek czosnku  3-4 łyżki oliwy przecier z papryczek chilli ( w Kauflandzie za niecałe 6zł ) puszka krojonych pomidorów Do podania potrzebne jeszcze ziemniaczki, ogórek i śmietana zagęszczana 18%, sól(...)patelni oliwę, smażę mieszając co chwilę aż do pierwszych oznak zarumienienia, dodaję pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i starty ząbek czosnku. Chwilę smażę i dodaję 1 łyżkę stołową przecieru z chilli, całość smażę aż cebulka się zeszkli a kurczak dostanie swojej kruchości. Dodaję całą puszkę krojonych pomidorów, gotuję aż do pełnego zredukowania ( na dużym ogniu to nie więcej niż

Mechanik w kuchni
Makaron spaghetti z kurczakiem w sosie czosnkowym z pomidorkami 401

minut). Przełożyć na talerz i odstawić na bok. Zacząć gotować spaghetti al dente. Minutę krócej, niż podaje producent na opakowaniu. Przygotować sos czosnkowy: Ząbki czosnku obrać, drobno posiekać. Patelnię po smażeniu kurczaka wytrzeć ręcznikiem kuchennym lub umyć. Wlać oliwę, dodać masło i roztopić na średnim ogniu. Dodać czosnek. Podsmażyć, aż zmięknie i zacznie lekko pachnieć (uważać, aby nie przypalić! Przypalony(...)czosnek nabiera goryczy i jest gorzki). Dodać mąkę i smażyć przez 1 minutę . Wlać bulion z kurczaka, gotować aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Dodać posiekaną bazylię, przyprawić solą i pieprzem. Usmażonego kurczaka włożyć do sosu, dodać odcedzony makaron spaghetti. Wymieszać. Podgrzać wszystko w sosie przez pół minuty. Dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Wyłożyć na talerze. Posypać odrobiną startego

Moja Delicja
Sałatka z jajkiem, brokułem i kurczakiem 417

czosnkowego znacznie podnoszą jej walory smakowe :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1/2 brokuła 4 jajka 2 łyżki słonecznika sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka 2 łyżeczki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać ze skorupki i pokroić na kawałki. Brokuła podzielić na różyczki, wrzucić na osolony wrzątek i gotować 3 minuty(...)kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką oraz przyprawą do kurczaka i usmażyć na złoty kolor. Wystudzić. W misce warstwami układać: brokuła, kurczaka i jajka. Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotowym sosem polać sałatkę. Słonecznik uprażyć na patelni i posypać nim sałatkę

My simple kitchen
Pełnoziarniste calzone z warzywami i kurczakiem 164

żółtko lub małe jajko 25g masła 150 ml mleka zioła prowansalskie Farsz: opakowanie mrożonych warzyw: cebula,  marchewka, brokuł, fasolka, kukurydza, pieczarki- można użyć świeżych połówka piersi z kurczaka sól, pieprz czosnek granulowany    Zaczyn: Mleko podgrzewamy, powinno być ciepłe ale nie gorące. Drożdże i cukier rozcieramy w 50-60 ml mleka. Mieszamy, aż wszystko się rozpuści i odstawiamy(...)warzyw, cebulkę należy podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, następnie dodać resztę pokrojonych warzyw, chwilę podsmażyć. Następnie podlać wodą i dusić do miękkości. Doprawić do smaku. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym. Smażymy, a następnie mieszamy z warzywami. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy tak, żeby powstały 4 koła o średnicy dużego talerza. Na jedną

Czerwona Porzeczka