kolację. Wypróbujcie sami! Składniki: * makaron penne * jedna mała pierś z kurczaka * 4 plasterki szynki (dowolna, u mnie drobiowa) * zioła prowansalskie * 1 duży ząbek czosnku * oliwa z oliwek * wegeta, papryka w proszku, pieprz Pierś z kurczaka doprawiamy wegetą, papryką(...)proszku oraz pieprzem, po czym smażymy na oliwie aż będzie gotowy. Na tą samą patelnie dodajemy szynkę i smażymy przez około 3 minuty, po czym dodajemy kurczaka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Makaron gotujemy al dente. Do patelni wsypujemy około 1 łyżki ziół prowansalskich i dolewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Gotowy makaron mieszamy porządnie z szynką i kurczakiem
Klasyka Gotowaniatego z dodatkiem kurkumy na zdrowie i gotowe :-). Miłego dzionka :-) Składniki na 3 porcje: makaron u mnie kokardki 2 filety z kurczaka szparagi zielone (8 sztuk) kilka pomidorków koktajlowych oliwki czarne świeża kolendra 2 ząbki czosnku kurkuma pieprz sól 1/3 szklanki śmietanki(...)olej kokosowy do smażenia 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy umyte i pokrojone szparagi (pamiętajmy odkrojeniu twardej końcówki) i drobno pokrojony czosnek. Smażymy. 2. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, dajemy do reszty. Dodajemy również przyprawy. Jak kurczak się nam usmaży wrzucamy pokrojone oliwki i pomidorki. 3. Na końcu dodajemy śmietanę, mieszamy dorzucamy makaron
kruche babeczkiSkładniki (na 2 paczuszki): 1 op. ciasta francuskiego 1 pierś z kurczaka 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki płynnego miodu 5-6 ząbków marynowanego czosnku 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżka świeżo(...)posiekanej kolendry 1 szalotka (opcjonalnie) 1 żółtko szczypta ziół prowansalskich CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misce mieszamy oliwę, miód, musztardy, posiekaną szalotkę, posiekany marynowany czosnek i kolendrę. Kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy dokładnie z marynatą i wkładamy do lodówki na min. 20 minut. 2. Ciasto francuskie kroimy na 4 równe kwadraty (z tego co zostanie możemy
My Culinary Artmięty - jeden świeży fenkuł włoski - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kozieradka - łyżka miodu Marynata do kurczaka: - łyżeczka oleju - łyżeczka musztardy - łyżeczka miodu - łyżeczka sosu sojowego - sól, pieprz, tymianek - ząbek czosnku Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, po czym marynujemy przez noc we wcześniej przygotowanej marynacie. Następnego dnia wyjmujemy najpierw kurczaka z lodówki. Pęczak płuczemy, po czym zalewamy
Sajkofanka smakuświetnie nadaje się na obiad lub kolację. Składniki: 1/2 szklanki czarnego ryżu 1 szklanka bulionu 1/4 młodej kapusty 5-6 szparagów 1/2 dużej cebuli 1 ząbek czosnku 1 pierś kurczaka (około 250 gram) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka tahini 100 gram sera sałatkowego typu śródziemnomorskiego z dodatkiem czerwonej papryki i chili Apetina 2 łyżki oliwy z oliwek(...)ozdoby Na patelni z dodatkiem jednej łyżki oliwy z oliwek smażymy posiekany czosnek i cebulkę. Następnie wrzucamy ryż i smażymy całość dwie minuty. Następnie wlewamy bulion i dusimy całość 15 minut. W tym czasie na drugiej patelni na oliwie z oliwek smażymy kurczaka z dodatkiem sosu sojowego i pasty tahini około 4-5 minut. Siekamy drobno kapustę, szparagi
Mango PapajaMakaron zapiekany ze szpinakiem i kurczakiem to pyszna, sycąca i pożywna propozycja na obiad albo gorącą kolację. Usmażony kurczak, szpinak z dodatkiem czosnku, ulubiony makaron oraz starty żółty ser tworzą wspaniałą ucztę dla podniebienia, szczególnie dla wielbicieli szpinaku. składniki na żaroodporną formę 23 cm x 35 cm 300 g makaronu 250 g startego na tarce żółtego sera(...)podwójne filety z kurczaka 2 łyżki przyprawy do kurczaka 2 opakowania mrożonego szpinaku w liściach ( po 450 g ) 2 ząbki czosnku olej do smażenia szczypta mielonej gałki muszkatołowej czarny pieprz sól przepis Makaron gotujemy w garnku w lekko osolonym wrzątku, według przepisu na opakowaniu, po czym odcedzamy. Mrożony szpinak wrzucamy na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu i dusimy
Smakowite Daniapeklosoli do mięsa zawartość saletry nigdy nie przekraczała 2% wagi kiełbas. cukier brązowy 8 g gorczyca biała płaska łyżeczka 5-6 ziaren pieprzu szczypta lubczyku szczypta niedźwiedziego czosnku sposób wykonania Kurczaka myjemy i filetujemy. Układamy odfiletowane kawałki, razem z kurzymi piersiami do kamionkowego naczynia ( korpus, skórę oraz skrzydła odkładamy osobno). Do moździerza wkładamy gorczycę, ziarna pieprzu(...)ubijamy tłuczkiem, a następnie wsypujemy sól, cukier, saletrę, lubczyk, oraz czosnek niedźwiedzi, całość dokładnie mieszamy i wcieramy przyprawy w mięso. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na dzień pamiętając o tym aby choć raz "ruszyć" ( przełożyć) mięso. Następnego dnia korpus z kurczaka oraz skrzydełka wkładamy do garnka zalewamy niewielka ilością wody i gotujemy na esencjonalny
Miód i pieprzMoja dzisiejsza propozycja to risotto z kurczakiem i cukinią. Do przygotowania 4 solidnych porcji wykorzystałam: 1,5 szklanki ryżu dużą cebulę średniej wielkości cukinię pierś z kurczaka 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego wina dwie łyżki startego parmezanu oleju do smażenia dwie łyżki masła sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszankę ulubionych ziół (w tym przypadku łyżeczkę bazylii(...)powinna w niej pływać, ale jednak dobrze żeby każdy kawałek był nią pokryty. Kurczaka kroję na mniejsze kawałki, takie na jeden kęs, i mieszam z ziołami, odrobiną pieprzu i soli oraz oliwą. Na rozgrzanym oleju podsmażam pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz ząbki czosnku- obrane, ale w całości. Czosnek rumienię, z każdej strony i wyjmuję z patelni- chcę bowiem uzyskać
Pichceniomaniaobiad w ciągu tygodnia , dość szybko się ją przygotowuje , smak bardzo fajny , pierś jest soczysta i delikatna , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duża cebula ząbek czosnku pół szklanki bułki tartej 1 jajko 5 łyżek mleka sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka koperku suszonego(...)łyżki masła ziołowego Wykonanie Pierś z kurczaka myję i osuszam doprawiam przyprawami cebulą i czosnkiem ,odstawiam na godzinkę , następnie do miski wsypuję bułkę tartą ,jajko , oraz mleko , wszystko razem dokładnie mieszam,kiedy mamy gotową panierkę , naszą pierś z kurczaka przekładam do panierki dokładnie wklepuję tak aby masa z bułki tartej troszkę pokryła nasza pierś , następnie na rozgrzaną patelnie
Mój Smakkażdy o wadze ok 1,5 kg sól jarzyny takie same jak na rosół ( marchew, seler, pietruszka, cebula) kilka liści laurowych ziele angielskie, ziarna jałowca pół główki czosnku , pieprz. sposób przygotowania Kurczaki myjemy, porządnie solimy i odstawiamy w chłodne miejsce, na minimum 12 godzin ( ja swoje ptaki zostawiłem w soli na całą noc). Następnego dnia do dużego garnka(...)wkładamy warzywa, czosnek,oraz przyprawy i całość gotujemy przez dziesięć minut. Teraz lekko opłukujemy kurczaki z solanki, ostrym nożem kroimy każdego ptaka na pół a następnie wkładamy do garnka z warzywami. Kurczaki parzymy przez 40-45 minut w temperaturze 70-75 stopni ( najprościej jest wrzucić ptaki do gotującego się wrzątku i tak ustawić
Miód i pieprzgrilla.Chrupiący boczek,soczysta pierś kurczaka to połączenie idealne. Składniki: 2 - 3 piersi z kurczaka ( pojedyncze) 15-20 plastrów wędzonego boczku jogurt naturalny 1/2 główki czosnku ulubiona przyprawa do kurczaka bądź zioła sól,pieprz Umyte,osuszone mięso pokroić na kawałki,natrzeć je delikatnie solą,pieprzem,czosnkiem oraz ulubioną przyprawą,ziołami wg uznania.Całość zalać jogurtem naturalnym,wstawić
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki: 3 piersi z kurczaka, 2 duże cebule, 1 cytryna, 10 zielonych oliwek, 6 ząbków czosnku, 2 łyżki kurkumy, łyżka brązowego cukru, 2 łyżki masła do smażenia Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, tak żeby kotleciki nie były za grube. Obsypujemy je solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego(...)samym tłuszczu podsmażamy cebule pokrojone w półtalarki. Po 3 minutach obsypujemy cebulę kurkumą. Podsmażamy jeszcze ją 2 minuty. Cebulę przekładam do naczynia z mięsem. Pomiędzy kawałki kurczaka wkładamy oliwki, ząbki czosnku oraz cytrynę pokrojoną w półplasterki (nie obraną). Całość posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy pod przykryciem w temp. 150 stopni C około
Pobite gary BarbarySkładniki na 2 porcje: z przepisu z bloga Kwestia Smaku 120 g makaronu 1 filet z kurczaka 1 ząbek czosnku 150 g pomidorków koktajlowych 3 łyżki masła 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy świeża bazylia parmezan do podania sól, pieprz Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filet z kurczaka pokroić na większe podłużne kawałki. Doprawić solą(...)pieprzem, Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać kurczaka i smażyć przez 5 minut, obrócić na drugą stronę i smażyć około 3 minut. Skropić sokiem z cytryny, odparować. Dodać 2 łyżki masła i ząbek czosnku (pokrojony na plasterki). Smażyć 1 minutę. Dodać kolejną łyżkę masła oraz pomidorki koktajlowe i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać bazylię, wymieszać. Podawać z makaronem
Moja Galeria Smakuostro. Papryczka chilli w połączeniu z czosnkiem, oraz dodatek sosu sojowego nadają tej potrawie charakterny, wyrazisty, a jednocześnie oryginalny smak. Składniki: 350g fileta z kurczaka 70g orzechów nerkowca 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 3 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki oliwy 150g dzikiego ryżu sól morska pieprz Wykonanie: 1. Cebulę, czosnek i papryczkę chilli bardzo drobno(...)pokroić. 2. Orzechy podsmażyć na rozgrzanej oliwie, a następnie wyjąć do naczynia i pozostawić na później. Na tej samej oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem, a następnie dodać papryczkę chilli i fileta z kurczaka. Kiedy mięso będzie usmażone doprawić solą, pieprzem i wlać sos sojowy. Dokładnie wymieszać i dodać orzechy. 3. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu
Szalona Kuchnia Ewelinyjest niezawodny zarówno w leczeniu przeziębień, jak i w profilaktyce zapobiegania przeziębieniom. Mój syn czosnek jak najbardziej dodaje do pieczenia drobiu, w sosach również zjada, jednak na kanapce w czystej postaci nigdy w życiu! Zrobiłam masło czosnkowe, takie na kanapki, do tego w formie sympatycznego kurczaka i co? Udało się! Spokojnie patrzę jak smaruje masłem chleb, na to kładzie ulubione(...)kurczaka: 1/3 kostki masła w temperaturze pokojowej kilka ząbków czosnku sól ziołowa w młynku Prymat 2 ziarenka pieprzu kawałeczek czerwonej wstążeczki forma do masła Kurczak Wykonanie: Masło wykładamy do miseczki, czosnek obieramy i siekamy albo przeciskamy przez praskę i wrzucamy do masła, dodajemy sól ziołową Prymat i wszystko razem musimy dokładnie wymieszać. Ja użyłam do tego widelca, a na koniec
Blondynka Gotuje