twarzy :) zwłaszcza, w pełni sezonu ... Dziś jej odsłona w połączeniu z makaronem i kurczakiem w śmietanowym sosie. Bardzo smaczne, proste połączenie. Składniki: makaron 1 pierś z kurczaka 1 cebula ząbek czosnku 1 cukinia olej koperek śmietana 18% sól pieprz słodka i ostra papryka Wykonanie: Na niewielkiem ilości oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, a następnie czosnek. Dodajemy pokrojony w kostkę
Walijskie PichcenieDelikatne piersi z kurczaka grillowane w jogurcie, i czosnku doskonale smakują z warzywami świeżymi i opiekanymi, oraz ulubionymi sosami. Danie smaczne i dietetyczne. SKŁADNIKI : 500 g piersi(...)kurczaka 200 ml jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku SAŁATKA : 1/2 główkai sałaty lodowej
Kulinarne Fantazje Mariolisokiem pomarańczowym - efekt końcowy bardzo mi się spodobał więc po raz kolejny niestosowanie się do przepisu uważam za pozytywne KURCZAK W ESTRAGONIE Składniki pierś z kurczaka jedna cebula ząbek czosnku pół szklanki śmietany 30% szczypta estragonu pół kieliszka dżinu (u mnie Lubuski) wymieszanego z połową szklanki soku pomarańczowego Do dzieła!!! Cebulę kroimy w piórka. Czosnek(...)drobno siekamy. Na gorącą oliwę wrzucamy cebulę i czosnek - chwilę razem dusimy. Na cebulę wykładamy kurczaka i zalewamy całość sokiem z ginem. Dodajemy estragon. Przykrywamy i dusimy do miękkości kurczaka. Gdy kurczak będzie już uduszony - po delikatnym nakrojeniu wnętrze piersi będzie białe - zdejmujemy go z patelni a do sosu który pozostał wlewamy śmietanę. Całość smażymy aż woda odparuje i powstanie
sierotka maRysia w kuchnidelikatnego mięsa drobiowego. Aromatyczne, lekko pikantne z orientalną nutą - kotleciki curry! Składniki (na 3 porcje - ok. 9 kotlecików): - 300 g mięsa z piersi kurczaka - warzywa - 1/2 papryki, kawałek pora, marchewka, ząbek czosnku - 1 jajko - 3-5 łyżek bułki tartej - 1 łyżeczka przyprawy curry, 1 łyżeczka ostrej papryki, pół łyżeczki chilli, pół łyżeczki czosnku w proszku, sól
Kuchnia Elliemakaron:) Oto jeden z moich ulubionych przepisów. Warto zrobić więcej, żeby załadować w pojemniczki i na drugi dzień zabrać do pracy. Składniki: makaron penne pierś kurczaka 8-10 pomidorów suszonych pęczek rukoli 2 zabki czosnku parmezan sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować(...)dente. Mięso pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć. Na patelni rozgrzać trochę oliwy (ja używam tej ze słoika z suszonymi pomidorami) - podsmażyć na złoto kurczaka, dodać posiekane ząbki czosnku - zeszklić, wrzucić na patelnię pokrojone suszone pomidorki. Doprawić sos solą i pieprzem. Wrzucić do niego makaron i rukolę- podsmażyć króciutko na patelni - żeby smaki się "przegryzły". Podawać
Kulinarne InspiracjeSkładniki: 250 ml bulionu 1 opakowanie makaronu Chow Mein (dostępny w Lidlu- tydzień chiński) 2 piersi kurczaka 3 ząbki czosnku, pokrojone w talarki 3 dymki, pokrojone w piórka, razem ze szczypiorkiem 1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki zielonej, 1/2 papryki żółtej 50g pędów bambusa ze słoika, pokrojonych w słupki 100g fasolki szparagowej, drobno pokrojonej 2 marchewki, umyte, obrane i pokrojone(...)stopni C, w celu podtrzymania temperatury. Do woka znów nalewamy 1 łyżkę oleju, pokrojony czosnek i dymkę wrzucamy na gorący tłuszcz, dodajemy kawałki papryk, marchew, pędy bambusa, fasolkę. Makaron Chow Mein zalewamy wrzącą wodą na 3-4 minuty, następnie odcedzamy. Kawałki kurczaka wyjmujemy z piekarnika i dodajemy do warzyw, dolewamy bulion, 3 łyżki sosu hoisin, całość mieszamy. 1 łyżeczkę mąki
Smakowity Blog KulinarnyCiasto kruche: 200 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 100 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 1 pęczek botwinki 1 filet z kurczaka 1 ząbek czosnku 2 jajka 100 ml śmietany kremówki 70 g sera lazur sól, pieprz świeży tymianek Ciasto: Z podanych składników szybko zagnieść kruche i zwarte ciasto. Następnie wyłożyć nim formę(...)pokroić w słupki (liście i nać drobno posiekać). Podsmażyć na patelni przez kilka minut. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kilka gałązek świeżego tymianku i szczyptę soli. Całość zamieszać, chwilkę przesmażyć a następnie wystudzić. Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, przyprawić solą i pieprzem i usmażyć na patelni. Również wystudzić. Jajka wymieszać ze śmietaną. Dodać pokruszony
My simple kitchenktóre macie pod ręką. (Ja właśnie tak robię...) Zerknijcie też na schab pieczony w mleku - klik . 3 ćwiartki z kurczaka (mogą być dowolne części z kurczaka) papryka słodka czosnek granulowany pieprz sól (u mnie zielona hawajska morska ) Dodatkowo: 2 marchewki 1 cebula 1 szklanka mleka (*) Kurczaka umyć, ja dodatkowo ćwiartki przecinam na dwie części i po osuszeniu dokładnie
Di gotujeAromatyczne, soczyste w środku i z zapieczoną skórką na zewnątrz, takie udka smakują najlepiej. 3 - 4 ładne udka z kurczaka 4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka chili 1 łyżka curry 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka pieprzu naturalnego 1 łyżka miodu sok z 1/2 cytryny sól 1 łyżka oleju folia aluminiowa lub papier do pieczenia(...)olej do posmarowania naczynia Udka umyć, ewentualnie pokroić na mniejsze części (z części przykręgosłupowych można ugotować fasolówkę ) i oprószyć delikatnie solą. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami. Dno brytfanki lub naczynie żaroodporne posmarować odrobiną oleju. Kawałki kurczaka smarować z obu stron powstałą marynatą i układać jeden obok drugiego w naczyniu. Naczynie przykryć folią aluminiową i odstawić
Kuchcik gotujepieczarkami na szpinaku SKŁADNIKI: 100 g ryżu białego 1 mały filet z kurczaka 6 pieczarek 1 cebula 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 250 g szpinaku mrożonego sól pieprz czosnek granulowany PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pieczarki obieramy i kroimy w paski bądź w kostkę. Kurczaka kroimy w paseczki. Cebule obieramy i kroimy w kostkę(...)całość dusimy kilka minut doprawiając solą i pieprzem. Kiedy pieczarki są miękkie dodajemy ugotowany ryż i całość mieszamy. W rondlu podgrzewamy szpinak dodając do smaku czosnek. Na talerze nakładamy ryż z kurczakiem i pieczarkami i oblewamy szpinakiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinatomiast podkręca smak dania, więc jest obowiązkowym dodatkiem. Polecam! Składniki: 250 g makaronu (użyłam typu Bavette) 2 pojedyncze piersi z kurczaka 3/4 szklanki puree z dyni (użyłam dyni hokkaido)* 1 duża garść świeżego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek 80 g śmietany kremówki 30% 3/4 szklanki bulionu starty parmezan (do posypania) sól pieprz(...)skóry i zmiksować na mus. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Dołożyć pokrojone w kostkę piersi z kurczaka i smażyć, aż się zrumienią. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Dodać puree z dyni, bulion i lekko posiekany szpinak. Gotować na małym ogniu kilka minut. Na koniec wlać śmietankę, doprawić solą
Oryginalny smakPrzepis na tego kurczaka znalazła Edytka na nasze wspólne gotowanie z Malwiną . Przepis z gazety Sól i Pieprz 10/2010. Składniki: 8- 10 pałek z kurczaka ok. 600 g ziemniaków 500 g pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 3 łyżki ketchupu 2 łyżeczki miodu 4 łyżki oleju 2 łyżeczki sosu sojowego 3 łyżki słodkiego sosu chili 10 g koperku(...)pieprz Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kurczaka umyć i osuszyć. Obsypać solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Cebulę pokroić w plastry i ułożyć z kurczakiem. Na wierzch wycisnąć czosnek. Miód, 3 łyżki oleju, ketchup, sos sojowy i chili zagotować w garnuszku. Posmarować nim udka. Ziemniaki obrać i jeżeli są większe to pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć
Sto kolorów kuchnicytrynową nutą są bardzo smaczne, soczyste i faktycznie mają lekki cytrynowy posmak. Do tego przygotowany cytrynowy dip, delikatnie posypany świeżo starta skórką cytryny. Składniki : 3 udka kurczaka, 2 jajka, 1 ząbek czosnku 1 1/2 łyżki przyprawy Pomysł na … Soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny pieprz do smaku, olej do smażenia, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)bułka tarta Przygotowanie : Udka kurczaka luzujemy ze skóry i kości. Mięso przekładamy do misy robota, wbijamy jajka i dodajemy czosnek, siekamy w szatkownicy, Do masy mięsnej dodajemy przyprawę, ewentualnie doprawiamy pieprzem, dodajemy mąkę lub bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy. Całość łączymy. Formujemy okrągłe kotlecik, lekko obtaczamy je w bułce tartej i i smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjednak po spróbowaniu wszystkie wątpliwości zostały rozwiane. Gorąco polecam wszystkim, którym znudziła się już tradycyjnie smażona pierś z kurczaka. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy 2 ząbki czosnku 2 woreczki ryżu 1/2 pora 100 ml śmietanki 30% Sól, pieprz Przygotowanie Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka standardowo oczyszczamy(...)patelni natłuszczonej oliwą z oliwek. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Pora myjemy pod bieżącą wodą i siekamy. Gdy pierś z kurczaka jest już odpowiednio usmażona na patelnie dodajemy czosnek i posiekanego pora (warto zostawić trochę do późniejszej dekoracji). Po chwili dodajemy na patelnię śmietankę i 2 łyżeczki musztardy. Całość podsmażamy jeszcze przez chwilę ciągle mieszając
Programista w kuchniszczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Penne z grillowanymi warzywami Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i serem gorgonzola Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Świderki z salami,cukinią i grana padano Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi
Moja smaczna kuchniaszklanki śmietanki 30% • 3 kule mozzarelli po 150 g • 4 łyżki masła • 4 łyżki oleju • 3 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • zioła prowansalskie • suszone płatki pomidorów Wykonanie: • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. • Kurczaka(...)pokroić w kostkę 1,5-2 cm, posypać solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Obsmażyć na oleju. • Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Wrzucić kurczaka wymieszanego z makaronem. • Czosnek obrać, drobno posiekać. • Rozgrzać masło, dodać czosnek i wrzucić rozmrożone i odciśniete liście szpinaku. Przesmażyć i wlać śmietankę, doprawić solą. • Masę szpinakową wyłożyć
To co kocham