kurczak z czosnkiem - 9349 przepisów (strona:74/624)

Kurczak masala i czosnkowe chapati z czarnuszką. 222

wyczarować. Jeśli tylko będziecie we Wrocławiu koniecznie odwiedźcie Masala Indian Restaurant, naprawdę warto. SKŁADNIKI (3-4 porcje) 1 podwójna pierśc z kurczaka 1 puszka mleka kokosowego 300 g jogurtu naturalnego gęstego lub greckiego/bałkańskiego 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki przypraway garam masala 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki żółtej pasty curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka suszonego estragonu(...)stopniach ok. 10 minut, aż całość lekko się zarumieni. 7. Jogurt zahartować odrobiną sosu i dodać na patelnię. Dokładnie wymieszać. Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do całości.  8. Na koniec dodać upieczonego kurczaka ( dzięki marynacie jogurtowej powinen być kruchutki i wręcz rozpływac się w ustach).  Doprawić do smaku solą, chilli i miodem.  9. Podawać z chlebkami

DefinicjaSmaku
Galaretka drobiowa 139

Składniki: cały kurczak 9 łyżeczek żelatyny czosnek ugotowana marchew jajka ugotowane na twardo kukurydza natka pietruszki sól, pieprz Z Kurczaka ugotować rosół, obrać mięso. Rosół przecedzić do litrowego pojemnika i dodać do niego 9 łyżeczek żelatyny, dodać przetarty czosnek, dobrze posolić i doprawić pieprzem. Marchew, mięso, kukurydzę, natkę pietruszki, jajko poukładać w małych pojemnikach, zalać rosołem z żelatyną i wstawić

Blondynka Gotuje
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 121

słonecznikowy) 1 średnia cebula 2 papryki - czerwone, zielone, żółte wg uznania 225 g kasztanów wodnych (nie dodałam, można dodać np. pędy bambusa) 2 ząbki czosnku 25 g świeżego imbiru sól i pieprz Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i pozbywamy się wszystkich chrząstek, błonek oraz tłuszczu. Kroimy ją na kawałki średniej wielkości. Cebulę obieramy i kroimy na 12 łódeczek(...)cały czas mieszając. Następnie wlewamy drugą łyżkę oleju i dodajemy kurczaka, całość solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy wszystko przez 2 minuty intensywnie mieszając do momentu aż kurczak nabierze koloru. Potem dodajemy czosnek, imbir, ananasa i pędy bambusa lub kasztany wodne jeśli ich używacie. Wszystko smażymy na dużym ogniu intensywnie mieszając przez ok 1-2 minuty. Odstawiony

Cooking Monster
Dietetyczne spaghetti 119

Chociaż lekkie w tym wypadku nie oznacza, że danie nie jest sycące. Składniki na dietetyczne spaghetti (4 porcje): makaron spaghetti pełnoziarnisty 100 g dwie średnie cebule dwa ząbki czosnku filet z kurczaka 400 g cukinia 300 g pomidory w puszce łyżeczka przecieru pomidorowego 0,5 l wody sól pieprz oregano bazylia tymianek rozmaryn Mięso z kurczaka zmielić w maszynce. Cebulę

Karola gotuje
Kurczak Szu - Szu 194

łyżki oliwy 2 łyżki maggi 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli lub vegety 2 - 4 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany Dodatkowo: Olej do smażenia Filety z kurczaka kroimy na niewielkie kawałki. Czosnek obieramy i przeciskamy lub miażdżymy. Następnie umieszczamy w wysokim naczyniu z pozostałymi składnikami na zalewę i miksujemy.  Do szczelnego pojemnika wlewamy zalewę, dodajemy kawałki kurczaka

Smakowy Raj
Szaszłyki hoisin 149

wziąć pod uwagę czas marynowania. Dlatego grillowanie trzeba dobrze przemyśleć i zaplanować z wyprzedzeniem, aby się nim w pełni cieszyć. Szaszłyki hoisin Składniki : 3-4 udka z kurczaka (wyfiletowane) 2 ząbki czosnku 1 łyżka ostrego sosu chilli - sriracha 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka brązowego cukru 4 łyżki sosu hoisin kawałek imbiru o długości około 2cm dymka Inne : szpadki(...)szaszłyków sos sojowy do podania (opcjonalnie) Jak przygotować szaszłyki hoisin: Udka z kurczaka umyć, oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowanie marynaty hoisin: Czosnek wycisnąć przez praskę lub rozgnieść, a następnie drobniutko posiekać. Do miski przełożyć czosnek oraz wszystkie pozostałe składniki marynaty: sos sriracha, sos sojowy, cukier, sos hoisin i imbir starty na tarce o drobnych oczkach

Codzienne Gotowanie
Kurczak z groszkiem, pieczarkami i cydrem 142

Składniki filet z kurczaka 2-3 ząbki czosnku puszka groszku  pół butelki cydru kilka pieczarek 125 ml śmietanki 2-3 chochle bulionu warzywnego sól, pieprz, tymianek, estragon 1-2 łyżki oleju kokosowego Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka na mocno brązowy kolor(...)śmietankę. Trzymać na ogniu do zredukowania i zagęszczenia sosu.  W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem. Włożyć mięso do sosu i groszek.  Ziemniaki ugotować z 2 ząbkami czosnku. Tłuc z odrobiną masła i mleka..wmieszać posiekany koperek i gotowe.... Smacznego

Gaździnka warzy
Nóżki drobiowe w miseczce ryżowej z ciecierzycą 180

kurczaka - 70 g ryżu - 4 łyżki oleju - 3 łyżki śmietany - 1 łyżka przyprawy do kurczaka - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 3 ząbki czosnku - 2 kostki brykietowe mrożonego szpinaku - 2 polędwiczki z kurczaka - 1 cebula - 50 g masła + 2 łyżki - 90ml sosu tao tao - 100 g ciecierzycy - sól, pieprz - 1/2 papryczki chili - kilka gałązek natki pietruszki Porcja(...)osób Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę. Ciecierzycę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy. Do nóżek robimy marynatę – 2 łyżki oleju, 2 łyżki śmietany, przyprawę do kurczaka, majeranek, paprykę i 2 ząbki czosnku łączymy ze sobą. Z nóżek wyciągamy kości i nóżki wkładamy do marynaty na ok. godzinę a najlepiej na całą noc. Na rozgrzany olej (2 łyżki) wrzucamy

Kuchenne Wariacje
Szpinakowy krem Franczeski z piersią kurczaka i kiełkami 127

Franczeski, na szpinakowy krem z pierścią kurczaka, serem pleśniowym, kiełkami i grzankami.  No to do dzieła: - 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach - 1 opakowanie ser pleśniowy błękitny lazur (jeśli ktoś nie przepada, to można zastąpić serkiem topionym) - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 kostka rosołowa (lub bulionetka) - kiełki z rzodkiewki - 8 ząbków czosnku - śmietana 18 volt(...)kromek chleba na grzanki - podwójna pierś z kurczaka - szczypka tymianku - sól - pieprz Gotujemy bulion (kostkę rosołową) z niepokrojoną marchewką i pietruszką. Dodajemy 4 rozgniecione ząbki czosnku. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, posypaną szczyptą tymianku.   Na drugiej patelni podsmażamy szpinak, przyprawiamy 4 ząbkami czosnku, szczyptą soli i pieprzu oraz dodajemy kawałki sera pleśniowego błękitny lazur

upichcona
Makaron świderki w sosie pomidorowym a’la Bertoldo 395

pełną dużą patelnię: 0.5kg kurczaka 0,5kg makaronu pełnoziarnistego cała średnia czerwona bądź żółta papryka pół średniej cebuli dymki 180gramów - 1 słoiczek koncentratu pomidorowego przyprawy do mięsa - czosnek granulowany, złocisty kurczak, ostra i słodka papryka, majeranek (my dodajemy ich dość dużo, gdyż lubimy wyrazisty smak mięsa, ale jak kto woli). W garnku gotujemy makaron al dente. Na dość dużej

WeAreCrazy
Kieszonki z piersi z kurczaka 2073

przepis z  Laboratorium dobrego smaku .  SMACZNEGO! :) Składniki: podwójna pierś z kurczaka 10 sztuk pieczarek cebula ser mozzarella  zioła prowansalskie pieprz, sól przyprawa do kurczaka po węgiersku (opcjonalnie) olej 3 ząbki czosnku masło do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka myjemy i wrzucamy do miski razem z przyprawami, pokrojonymi ząbkami czosnku i olejem. Mieszamy i odstawiamy na 3 godziny

Czerwona Porzeczka
Kurczak z warzywami i sosem koperkowym 224

Przygotowanie: Marchew i pietruszkę pokroić w słupki, skropić olejem i posypać szczyptą tymianku. Włożyć do foli aluminiowej i do piekarnika na 30 min 160st C.  Kurczaka umyć, pokroić w słupki, przyprawić czosnkiem, tymiankiem, rozmarynem, solą, pieprzem, papryką ( opcjonalnie kilka kropli maggi ) imbirem ( dodaję też po zostałą posiekana natkę pietr uszki ) . Smażyć na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zrumieni. Pokroić(...)ogórka w słupki. Namoczyć papier ryżowy ciepłą wodą i układac na nim warzywa z kurczakiem, zawinąć. Sos: pół kubka jogurtu, dodać mały ząbek czosnku, sól, pieprz, parę kropel cytryny, 1/2 łyżeczki cukru, posiekany koperek i natkę, wymieszać... Podawać z ziemniakami i .... Smacznego

Gaździnka warzy
Sałatka z grillowanym serem camembertem i smażonym kurczakiem 204

piersi z kurczaka 6 jajek 1 cukinia 2 sery camembert 10 listków bazylii 2 łyżki majonezu 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki maślanki 9 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka z patelni z nutą cytrynową 6 listków bazylii 6 listków oregano kawałek imbiru 2 cm 1/2 szklanki oliwy z oliwek(...)kurczaka myjemy i oczyszczamy. Kroimy na małe kawałki kostka lub paski. Marynujemy w marynacie ( oliwa, masło, liście bazylii 6, liście oregano 6, pietruszka, 5 ząbków czosnku, imbir, sok z cytryny, przyprawy do kurczaka) - całość blendujemy. Odstawiamy zamarynowanego kurczaka na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy. Jajka gotujemy na twardo. Sos do sałatki

ClauditteMissCooking
PIERŚ Z KURCZAKA NA ZIELONYM 158

Składniki: 1/2 dużej piersi z kurczaka (ok. 120 g) 2 garści brokułu (ok. 100 g) 1 szklanka startej cukinii (ok. 150 g) 3 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 45 g) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5 g) Ulubione przyprawy(...)mnie zioła prowansalskie, kurkuma, papryka słodka i ostra, kminek, sól) wymieszać z oliwą, a następnie natrzeć nimi pokrojoną na mniejsze kawałki pierś. Tak przygotowanego kurczaka poddusić podlewając wodą na patelni. Brokuł, czosnek i startą cukinię poddusić tylko na wodzie do miękkości i wygotowania całej wody. Przyprawić dowolnie (ja dałam tylko sól i pieprz oraz podlewałam trochę

Vroblewska-fitlife
Rureczki według Blondyneczki 131

obiad zielony. Wersja prostsza od  Kokardeczki według Blondyneczki  . Na życzenie mojego syna z fasolką szparagową. Składniki: 450 g fasolki szparagowej 2 małe pojedyncze piersi z kurczaka 3-4 ząbki czosnku 1 mała garstka lisków świeżego tymianku sok z połowy cytryny ok. 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% pieprz kostka warzywna 2 garście makaronu typu Rigatoni, czyli tzw rurki masło(...)smażenia Wykonanie: Fasolkę i makaron ugotować al dente.Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać czosnek, kostkę warzywną, pieprz i sok z cytryny. Do usmażonego mięsa dorzucamy ugotowaną fasolę i makaron. Całość mieszamy w woku.Na koniec wszystko zalewamy śmietanką i chwilkę podgrzewamy, żeby śmietanka troszkę odparowała.Przekładamy na talerze, po wierzchu posypujemy świeżym tymiankiem. SMACZNEGO życzy

Blondynka Gotuje