Tortilla i kurczak to znany duet w kuchni meksykańskiej. W połączeniu z chili, czosnkiem, fasolą i papryką to nie tylko uczta dla kubków smakowych, ale także dla oczu. Danie jest smaczne, kolorowe, a do tego proste. Polecam je jako imprezową przystawkę. Można je jeść rękoma. Doskonale smakuje z guacamole. Przepis przygotowany w ramach współpracy z serwisem ZpierwszegoTłoczenia.pl oraz Fooder.pl(...)Znajdzie się on w e-booku, którego mam przyjemność być współautorką:) Składniki: 1 kg piersi kurczaka 6 placków pszennej tortilli 50 ml oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią 1 papryczka chili 1 limonka 2 ząbki czosnku ½ pęczka kolendry 300 g sera gouda 2 papryki (żółta i czerwona) 400 g czerwonej fasoli w puszce 3 cebule szalotki sól pieprz
Smakowity Blog Kulinarnypodwójna pierś z kurczaka 1 średnia pomarańcza 2-3 czerwone pomarańcze (można je zastąpić zwykłymi pomarańczami, mandarynkami lub grejpfrutem) dwie duże garści świeżego szpinaku 1 granat Przyprawy do kurczaka: pół łyżeczki czosnku granulowanego pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki curry łyżka oliwy z oliwek 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe pieprz sól Sos: 2 łyżki
PatiGotujekwestia 10 minut. Kurczak zamarynowany w ziołach prowansalskich z dynią piżmową pieką się razem w piekarniku. 1 kurczak zagrodowy 3 łyżeczki ziół prowansalskich ( lub własna kompozycja: rozmaryn, tymianek, cząber, szałwia) 2 łyżeczki soli olej rzepakowy do natarcia mięsa czosnek 2 ząbki skórka z cytryny ok 1 łyżeczki dynia piżmowa szczypta cynamonu sól 1 łyżeczka miodu(...)łyżka octu jabłkowego 2 łyżeczki oleju Dynię piżmową obraną ze skórki i pociętą w kostkę zamarynować w oleju ze szczyptą soli, cynamonu, miodu z łyżką octu jabłkowego. Kurczaka natrzeć ziołami, solą, czosnkiem oraz skórką z cytryny. Ja wszystkie przyprawy łączę z olejem i taką bejcą nacieram mięso. odstawiam na przynajmniej godzinę do lodówki. Ideałem byłoby przygotować i marynować kurczaka całą
AZgotuj!Lime papryka płatki zielone tutaj Skworcu przyprawa do Fajity tutaj Skworcu liście kolendry tutaj Skworcu 2 ząbki czosnku świeży tymianek Oliwki zielone Serpis Serpis parmezan Wykonanie jest proste, a efekt pyszny! Pozbaw ćwiartek z kurczaka skóry(...)przygotuj marynatę. Do miseczki wsyp po łyżeczce przypraw Skworcu, dodaj sól oraz vinaigrette Monini. Dolej oliwy z oliwek. Wymieszaj bardzo dobrze, odstaw na 5 minut. Wysmaruj kurczaka marynatą, odstaw na godzinkę. Dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Tak przygotowanego i przegryzionego kurczaka przełóż do brytfanny i posyp tymiankiem. Do miski ,w której się marynował kurczak, jako , że zostalo trochę marynaty
Z Kuchni Do Kuchniprawdziwa uczta ;) Najlepiej smakują na ciepło, ale ja lubię je też podjeść jak są już zimne :) Do przygotowania kotletów siekanych wykorzystałam czosnek konserwowy Jamar i przyprawy Skworcu . Składniki: * 1 kg piersi z kurczaka * 5-6 większych pieczarek * połowa czerwonej(...)papryki * 3 jajka * 5-6 łyżek mąki pszennej * 1/2 łyżeczki soli * pieprz czarny mielony - na czubku łyżeczki * 2-3 łyżeczki pietruszki suszonej * 6-7 ząbków czosnku konserwowego * 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę. W misce umieścić mięso, pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki. Dodać przyprawy, suszona pietruszkę, czosnek przeciśnięty przez praskę
Zrób to smacznieSkładniki: pierś kurczaka 2 ząbki czosnku 3 plasterki boczku szczypior pół papryki czerwonej i żółtej 1/3 pora czerwona cebula 50 g fety 25 g sera z zieloną pleśnią 150 ml czerwonego wytrawnego wina bulion warzywny śmietanka garść pistacji sól, pieprz, papryka ostra i słodka 50 g masła olej do smażenia Przygotowanie: Boczek, papryki, por i czerwoną cebulę posiekać(...)masłem. Doprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Na końcu dodać fetę i ser pleśniowy. Pierś przekroić na pół i rozbić każdą część tłuczkiem. Posypać solą i pieprzem, nałożyć farsz na pierś, zawinąć ( związać ruloniki nitką, żeby się nie rozwinęły ) . Na tą samą patelnię wlać troszkę oleju, zagrzać go i smażyć kurczaka z każdej strony (do czasu, aż się ładnie
Gaździnka warzyłyżeczki czosnku granulowanego 2 listki liścia laurowego 4 ziarna ziela angielskiego 1 szklanka bulionu drobiowego Oprawioną tuszkę królika dokładnie myjemy. Wszystkie przyprawy – przyprawę do kurczaka, słodką czerwoną paprykę, czosnek granulowany, sól i pieprz mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy dokładnie królika. Cebulę kroimy w piórka, marchewki obieramy, czosnek siekamy. Mięso układamy w dużym naczyniu żaroodpornym. Obkładamy je pokrojoną
VioletoweKucharzenieryżem z salsą pomidorową i kukurydza, do tego bukiet warzyw lub sałatek. Składniki: 2 duże piersi z kurczaka zioła do marynowania, ewentualnie gotowe mieszanki ziół do kurczaka lub na grilla ząbek czosnku 1/2 cukinii 1 torebka ryżu 2 pomidory oregano, chilli, sól, pieprz, curry 2 łyżki kukurydzy Piersi z kurczaka kroimy w cieńsze filety marynujemy z udziałem ziół
NaKońcuJęzykaziemniaków, 2 brokuły, 2 ząbki czosnku, tarty parmezan, sól dodatkowo: świeża rukola Orzechy umieścić w pojemniku blendera i zmielić na drobne kawałki. Do orzechów dodać parmezan, skórkę startą z cytryny, za'atar i sól. W drugiej miseczce umieścić jogurt naturalny, a następnie włożyć do niego umyte, oczyszczone i osuszone piersi kurczaka. Kurczak powinien być dobrze otulony jogurtem naturalnym, a następnie(...)garnka, w którym gotowaliśmy brokuły wlewamy troche oleju i wrzucamy pokrojony drobno czosnek , podsmażamy chwilkę, a następnie dodajemy ponownie brokuły i chwilę mieszamy. Tak przygotowane brokuły przekładamy do ziemniaków i przy pomocy tłuczka do ziemniaków robimy puree. Na koniec dodajemy starty parmezan. Przygotowanego wcześniej kurczaka wyjmujemy z lodówki i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron do zrómienienia, a następnie
Plate of Joyjuż wspomniałam bardzo lubię kuchnię azjatycką, dziś moja własna koncepcja tajskiego curry. 2 piersi z kurczaka 1 limonka - otarta skórka i sok 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 cebula, drobno posiekana 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka brązowego cukru 1 mała papryczka chili 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka ziaren sezamu 200ml mleka kokosowego 1 czerwona papryka mini kukurydza(...)pół opakowania garść groszku cukrowego makaron jajeczny Przygotować marynatę do kurczaka: W misce wymieszać sok i skórkę z limonki, , czosnek, cebulę, sos rybny, cukier, chili, olej sezamowy, dodać kurczaka, przykryć i wstawić do lodówki na około 2 godziny. W międzyczasie: Przygotować makaron jajeczny wg instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni uprażyć sezam. Na patelni lub w woku rozgrzać olej, przesmażyć
Codzienne Gotowaniesię również znakomicie jako obiad. Składniki: 2 łyżki wina czerwonego wytrawnego (może być półwytrawne) 6 łyżek sosu sojowego (ciemnego) 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru 2 łyżki miodu 3 ząbki czosnku 1kg skrzydełek kurczaka 1. Skrzydełka myjemy, oczyszczamy z pozostałych piór i kroimy na 3 części. Najmniejszą część (lotki) wyrzucamy. 2. Mięso smażymy na rozgrzanej, suchej patelni do momentu zarumienienia oraz
Perfect home lifesoczysta pierś z kurczaka, która wręcz rozpływa się w ustach, w chrupiącej panierce o orzechowej nucie <3 Niebo w gębie!! Składniki: podwójna pierś z kurczaka ostra papryka w proszku czosnek granulowany sól pieprz olej z zalewy z pomidorów suszonych płatki owiane 1 jajko 2 łyżki mleka olej do smażenia Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w medaliony, umyć
Malinowo w kuchniclass="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam ! Składniki : 1/2 małej dyni Hokkaido 2 duże piersi z kurczaka 100 m. mleczka kokosowego 200 ml słodkiego sosu chilli ( jedna płaska butelka , jest łagodny) 1 duży ząbek czosnku 1/2 łyżeczki cukru sól , chili do smaku ( najlepiej kawałeczek świeżej papryczki ) olej do smażenia natka kolendry lub pietruszki do przystrojenia Dynię obieramy(...)patelni , na dużym ogniu , jak zacznie się rumienić , przysmażać ( chwilkę to trwa ) , łączymy z dynią , pokrojone w kostkę piersi z kurczaka . Smażymy do momentu ,aż piersi zbieleją . Następnie zmniejszamy ogień na średni , dodajemy sos chilli , wyciśnięty ząbek czosnku , cukier , posiekane lub sproszkowane chilli i sól do smaku . Mieszamy i dusimy na małym ogniu ,aż kurczak przestanie być surowy . Na koniec
Ogrodnik w podróżyłyżka przyprawy do kurczaka, 2 łyżki oliwy z oliwek Sos: 1/2 szkl. jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz papryka słodka w proszku, 1 ząbek czosnku WYKONANIE 1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka, mieszamy, dodajemy oliwę, odstawiamy na 15 min do lodówki. Następnie smażymy kurczaka na rozgrzanej patelni na złoty kolor. 2. Sałatę(...)papryki usuwamy nasiona, kroimy w paseczki. Cebulę i ser kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. 3. Do jogurtu dodajemy majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. 4. W misce mieszamy ze sobą sałatę, ostudzonego kurczaka, cebulę, paprykę, pomarańczę, pomidora oraz ser, polewamy sosem, mieszamy ze sobą. Podajemy z chlebem lub grzankami
słodki bratekszpinakiem::) Chcąc odczarować to niepozorne zielone trawsko, które ma mnóstwo zdrowotnych wartości.. . Spaghetti z kurczakiem i szpinakiem Składniki: pół torebki mrożonego szpinaku główka czosnku łyżeczka masła sól morska filet z kurczaka przyprawa złocista do kurczaka przyprawa kebab - gyros makaron spaghetti Przygotowanie: Szpinak wrzucamy na patelnię i podgrzewamy około 15 minut, tak, by się ładnie rozmroził. Czosnek przeciskamy
Lawendowe Niebo