kurczak z czosnkiem - 9349 przepisów (strona:85/624)

TURECKIE CHLEBKI Z KURCZAKIEM 188

oliwy z oliwek 2 łyżki jogurtu lub śmietany ( o temperaturze pokojowej) 1 łyżeczka cukru około 0,5 szklanki ciepłej wody Składniki na  farsz: 3 małe filety z kurczaka 2 ząbki czosnku 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej puszka pomidorów w sosie własnym mała puszka kukurydzy 100g sera żółtego przyprawa meksykańska słodka i ostra papryka olej ketchup do posmarowania chlebków(...)oraz wszystkie pozostałe składniki. Wyrabiamy  gładkie ciasto - podsypując mąką, jeśli ciasto będzie mocno klejące. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 40 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz.  Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Chwile smażymy, po czym dodajemy kurczaka. Smażymy ok 10 minut mieszając i dodajemy pokrojone

Walijskie Pichcenie
Kurczak curry z fasolką szparagową 196

fasolki szparagowej jest daniem lekko strawnym, sycącym i uwielbianym u mnie w domu. Składniki: (porcja dla 2 dorosłych osób) 1/2 kg piersi z kurczaka 200 g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka masali do drobiu lub 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 łyżeczka suszonej(...)umyć i oczyścić z ogonków. Na patelnię lub do woka z delikatnie rozgrzanym tłuszczem wsypać masalę lub curry i kolendrę, a po chwili dodać cebulę i czosnek (zeszklić). Następnie dodać pierś z kurczaka, wymieszać i dusić pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodać fasolkę i ewentualnie pietruszkę, dusić pod przykryciem kolejne 10 minut. Sprawdzić czy kurczak i fasolka

Kuchcik gotuje
PIERŚ KURCZAKA NADZIEWANA SEREM I BOTWINKĄ 136

SKŁADNIKI :  2 pojedyncze piersi z kurczaka pęczek botwinki kilka plastrów sera gouda  Mońki 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sól, pieprz, papryka w proszku do smaku olej do podpieczenia wykałaczki(...)PRZYGOTOWANIE :  Piersi z kurczaka lekko rozbijamy, lub nacinamy wzdłuż. Doprawiamy je do smaku z każdej strony przyprawami i czosnkiem. Liście botwinki myjemy i odcinamy ogonki.  Na kotlety układamy kilka listków botwinki, na to po plastrze sera goudy i zwijamy roladki. Spinamy je wykałaczkami i podpiekamy na oleju kilka minut z każdej strony, następnie pieczemy w piekarniku lub halogenie

Kulinarne Fantazje Marioli
Kurczak w sosie pomidorowym do ryżu 319

Pasją pewna użytkowniczka dodała przepis na takiego kurczaka ;) Więc czemu by nie spróbować ;) Składniki na sos (na ok. 3, 4 porcje): filet z kurczaka (ok. 300g)   2 cebule   2 małe ząbki czosnku   1 puszka krojonych pomidorów   ok. 200 ml soku pomidorowego (ja dałam ok. 3 łyżeczek przecieru i wodę przegotowaną) 3 łyżki oleju pół łyżki mielonej(...)ostrą oraz imbir. Wszystko mieszamy i zostawiamy na około 15-20 min.    Cebulę kroimy w piórka lub kostkę jak kto woli , czosnek drobno siekamy.    Na patelnie dajemy olej oraz przygotowanego kurczaka.   Smażymy na złoty kolor, następnie wrzucamy cebulę i czosnek, trochę imbiru i dusimy aż cebula lekko się zeszkli.   Do podduszonych filetów wlewamy

W kuchni bez szafek
Sałatka z paluszkami krabowymi 238

Składniki: - 1 pęczek selera (w moim było 4 sztuki) - 1 ogórek gruntowy - 1 opakowanie paluszków krabowych - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka fasoli czerwonej - 2 ząbki czosnku - majonez - musztarda - przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Selera myjemy, ogórka obieramy i wszystko kroimy w kosteczkę. Do salaterki wrzucamy selera, ogórka, kukurydzę, fasolkę(...)pokrojone paluszki krabowe i mieszamy wszystko. Następnie przygotowujemy sos: łączymy w misce 3 łyżki musztardy (ja użyłam kremu z gorczycy) z 3 łyżkami majonezu,przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 2 łyżeczkami przyprawy do kurczaka oraz solą i pieprzem do smaku. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem i dokładnie mieszamy

Zainspirowana w kuchni
Ciecierzyca na rozgrzewkę 105

trzeba przewidzieć jego gotowanie dzień wcześniej i moczyć ciecierzycę przez przynajmniej 12h. Składniki na potrawkę to: 400g ciecierzycy (przed namoczeniem) 3 pałki z kurczaka mięso wołowe, około 400 g 4 średnie marchewki duża pietruszka ząbek czosnku cebula dwie łyżki koncentratu pomidorowego dwie łyżeczki cynamonu łyżeczka kurkumy kilka goździków i ziaren kardamonu szczypta kminu rzymskiego pieprz i sól kilka liści laurowych(...)rozpadające się. Mięso wołowe gotowałam w niedużej ilości wody, z dodatkiem liści laurowych, goździków i kardamonu. Po około 30 minutach wyłowiłam ziarna i liście, dołożyłam kurczaka i wyciśnięty ząbek czosnku, pokrojone warzywa oraz pokrojoną cebulę. Pamiętajcie, że wywar powinien być esencjonalny, wody powinno być tylko tyle, by zakryła gotujące się składniki. Gdy mięso było już ugotowane, wyciągnęłam ostudziłam i rozdrobniłam

Pichceniomania
Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem 335

obiadowej. Dzisiaj wersja obiadowa, z dużą ilością szpinaku i kurczaka! 1,5 h 7 naleśników składniki: naleśniki: TUTAJ farsz: 2 opakowania mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany (18 %) podwójna pierś z kurczaka sos: 200 g serka homogenizowanego śmietankowego 400 ml śmietany kremówki gałka muszkatołowa biały pieprz sól 2 ząbki czosnku Naleśniki wykonujemy jak w przepisie, który podałam powyżej(...)Szpinak smażymy na oliwie z oliwek, aż będzie całkowicie rozmrożony, a woda całkowicie odparuje. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Na osobnej patelni należy podsmażyć czosnek, przeciśnięty przez praskę, a następnie dodać do szpinaku. Odstawiamy do ostygnięcia. Kurczaka myjemy, solimy i kroimy w cienkie paseczki. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek aż się zarumieni. Na naleśniki nakładamy szpinak (u mnie bardzo duże

Ania i Marcin gotują
Gryczotto z kurczakiem 189

pojedyncza pierś z kurczaka sól pieprz bulion warzywny (lub w mniej zdrowej wersji rozpuszczona kostka rosołowa) olej do smażenia Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą wsypujemy kurczaka i krótko smażymy. Następnie wsypujemy opłukaną wcześniej kasze gryczaną. Przesmażamy chwilę, podlewamy częścią bulionu i zostawiamy niech się dusi na małym ogniu, gdy kasza wchłonie bulion znów

Cynamonowe szczęście
Tarta walentynkowa z kurczakiem i papryką w cieście twarogowym 122

pieczenia tłuszcz do formy Nadzienie: 350 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego 2 jajka sól, pieprz, suszone oregano lub przyprawa do pizzy, suszony czosnek po pół papryki czerwonej i zielonej 1 filet z kurczaka Przyprawa do kurczaka lub gyrosa 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem i solą, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)oleju. Przestudzić i pokroić w kostkę. W kostkę pokroić również papryki Śmietanę wymieszać z jajkami, koncentratem pomidorowym, dodać sól, pieprz, suszone oregano lub przyprawa do pizzy, suszony czosnek. Do masy śmietanowej dodać kurczaka i połowę kosteczek papryki, wymieszać. Ciastem wylepić dno i boki formy wysmarowanej tłuszczem Masę wylać na wierzch. Na wierzch wyłożyć resztę papryki. Piec ok. 40 minut

Czerwień i błękit
Drobiowe kieszonki z papryką i serem 188

Rewelacyjne na ciepło do obiadu, jak i pokrojone zimne na kanapki. Kurczaka podałam na talerzyku  Scania PORCELANA BOGUCICE 3 pojedyńcze filety z kurczaka Przyprawa do kurczaka Słodka czerwona papryka 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryka 150 g żółtego sera Oliwa z oliwek Filety z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy filet nacinamy nożem tak, aby w środku powstała(...)paprykę kroimy w małą kosteczkę, ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.  Paprykę i ser mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.  Farszem napełniamy kieszonki. Mięso układamy w żaroodpornym naczyniu. Resztę papryki i sera wykładamy na wierzch kurczaka. Całość podlewamy oliwą z oliwek. Pieczemy pod przykryciem przez 40 minut w 190*C. Pod koniec możemy odkryć mięso, aby ładnie

VioletoweKucharzenie
Prosta sałatka z bobu z kurczakiem 137

można sobie darować ale dobrze dopełnia całości 1 duże jabłko, najlepiej winne 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 mała cebula - cukrowa, szalotka lub czerwona sól, pieprz, czosnek granulowany, tymianek, olej Pierś z kurczaka pokroić na plastry, posypać solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem i skropić oliwą. Odstawić na kilka minut do zamarynowania i obsmażyć na patelni na złoto, używając jak najmniej tłuszczu(...)skóry i również pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w drobne piórka. Do miski wrzucić obrany bób. Dodać pokrojone ogórki, jabłko i cebulkę oraz, ewentualnie, ryż. Dodać pierś z kurczaka porwaną na niewielkie kawałki oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodać sporą ilość pieprzu i 2 łyżki majonezu. Całość wymieszać do połączenia się składników. Można dodać odrobinę soli oraz cukru, jeśli jabłko

Ze smakiem bez glutenu
Pappardelle z kurczakiem w sosie kurkowym 298

kurkowym... Mięsiste, długie wstążki makaronu.  Soczyste kawałki kurczaka. Zatopione w kremowym, śmietanowym sosie z dodatkiem kurek. Całość dopełniona zeszkloną na maśle cebulą, czosnkiem i natką pietruszki. Pycha! Składniki: 250 g makaronu pappardelle; 1 filet z kurczaka (waga około 250 g); 200 g świeżych kurek; 2 średnie, białe cebule; 1 ząbek czosnku; Łyżka posiekanej natki pietruszki; 2 łyżki masła(...)Kurki dokładnie umyć i oczyścić pod bieżącą wodą. Większe pokroić. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, chwilę posmażać (około 2 minuty), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i umyte kurki. Całość osolić i podsmażyć. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w drobną kostkę. Do podsmażonych kurek z cebulą dodać kurczaka i podsmażyć. Następnie zalać całość 250 ml gorącej wody

Gospodyni Miejska
Grillowany filet w sosie cytrynowym 143

również z sałatką. W naszym domu z powodu brzydkiej pogody, przygotowaliśmy piersi w domowym piekarniku. Ale zapewniamy, że kurczak z grilla jest równie wybitny. SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy sól pieprz SOS: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gorczycy(...)opcjonalnie sól pieprz Czosnek miażdżymy, najlepiej przepuszczamy go przez praskę, łączymy z sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i oliwą. Składniki najlepiej utrzeć w moździerzu.  Filety myjemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Dokładnie smarujemy je przygotowaną wcześniej marynatą i odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. Do rondelka wrzucamy wszystkie składniki sosu. Jeśli gorczycę mamy w ziarnach dobrze jest

Kuchnia od dwojga
Pieczone, nadziewane ziemniaczki. 217

przywiodą wspomnienie beztroskich, ogniskowych momentów:) Składniki: 8 ziemniaków pierś z kurczaka 20 dag wędzonego boczku 20 dag żółtego sera 1/2 czerwonej papryki jogurt naturalny kilka ząbków czosnku świeży koper sól, pieprz Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Boczek kroimy w plastry. Paprykę w drobna kostkę. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy(...)farsz. Do ziemniaków wkładamy przygotowany filet z kurczaka i kostki papryki, przykrywamy plastrem boczku i plastrem żółtego sera. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika, nastawiamy temp. na 180 stopni i pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a nadzienie się przypiecze - ok. 40 minut.  Podajemy z sosem zrobionym z jogurtu naturalnego i czosnku, posypujemy koperkiem, dekorujemy papryką

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kasza gryczana z jarmużem, marchewką, cukinią i kurczakiem 133

wyszło, nam smakowało bardzo. Polecam i miłego piątku życzę :-) Składniki: 100 g kaszy gryczanej palonej 3 marchewki 1 średnia cukinią  jarmuż 2 filety z kurczaka zioła prowansalskie suszone pomidory z bazylią i czosnkiem sól pieprz olej do smażenia 1. Filety z kurczaka dzień wcześniej wieczorem zamarynowałam w oliwie z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku.  2. Kaszę gotujemy według

kruche babeczki

Proponowane wyszukiwania