kurczak z czosnkiem - 9349 przepisów (strona:86/624)

Prosta sałatka z bobu z kurczakiem 128

można sobie darować ale dobrze dopełnia całości 1 duże jabłko, najlepiej winne 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 mała cebula - cukrowa, szalotka lub czerwona sól, pieprz, czosnek granulowany, tymianek, olej Pierś z kurczaka pokroić na plastry, posypać solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem i skropić oliwą. Odstawić na kilka minut do zamarynowania i obsmażyć na patelni na złoto, używając jak najmniej tłuszczu(...)skóry i również pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w drobne piórka. Do miski wrzucić obrany bób. Dodać pokrojone ogórki, jabłko i cebulkę oraz, ewentualnie, ryż. Dodać pierś z kurczaka porwaną na niewielkie kawałki oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodać sporą ilość pieprzu i 2 łyżki majonezu. Całość wymieszać do połączenia się składników. Można dodać odrobinę soli oraz cukru, jeśli jabłko

Ze smakiem bez glutenu
Pappardelle z kurczakiem w sosie kurkowym 289

kurkowym... Mięsiste, długie wstążki makaronu.  Soczyste kawałki kurczaka. Zatopione w kremowym, śmietanowym sosie z dodatkiem kurek. Całość dopełniona zeszkloną na maśle cebulą, czosnkiem i natką pietruszki. Pycha! Składniki: 250 g makaronu pappardelle; 1 filet z kurczaka (waga około 250 g); 200 g świeżych kurek; 2 średnie, białe cebule; 1 ząbek czosnku; Łyżka posiekanej natki pietruszki; 2 łyżki masła(...)Kurki dokładnie umyć i oczyścić pod bieżącą wodą. Większe pokroić. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, chwilę posmażać (około 2 minuty), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i umyte kurki. Całość osolić i podsmażyć. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w drobną kostkę. Do podsmażonych kurek z cebulą dodać kurczaka i podsmażyć. Następnie zalać całość 250 ml gorącej wody

Gospodyni Miejska
Grillowany filet w sosie cytrynowym 133

również z sałatką. W naszym domu z powodu brzydkiej pogody, przygotowaliśmy piersi w domowym piekarniku. Ale zapewniamy, że kurczak z grilla jest równie wybitny. SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy sól pieprz SOS: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gorczycy(...)opcjonalnie sól pieprz Czosnek miażdżymy, najlepiej przepuszczamy go przez praskę, łączymy z sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i oliwą. Składniki najlepiej utrzeć w moździerzu.  Filety myjemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Dokładnie smarujemy je przygotowaną wcześniej marynatą i odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. Do rondelka wrzucamy wszystkie składniki sosu. Jeśli gorczycę mamy w ziarnach dobrze jest

Kuchnia od dwojga
Pieczone, nadziewane ziemniaczki. 203

przywiodą wspomnienie beztroskich, ogniskowych momentów:) Składniki: 8 ziemniaków pierś z kurczaka 20 dag wędzonego boczku 20 dag żółtego sera 1/2 czerwonej papryki jogurt naturalny kilka ząbków czosnku świeży koper sól, pieprz Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Boczek kroimy w plastry. Paprykę w drobna kostkę. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy(...)farsz. Do ziemniaków wkładamy przygotowany filet z kurczaka i kostki papryki, przykrywamy plastrem boczku i plastrem żółtego sera. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika, nastawiamy temp. na 180 stopni i pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a nadzienie się przypiecze - ok. 40 minut.  Podajemy z sosem zrobionym z jogurtu naturalnego i czosnku, posypujemy koperkiem, dekorujemy papryką

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kasza gryczana z jarmużem, marchewką, cukinią i kurczakiem 121

wyszło, nam smakowało bardzo. Polecam i miłego piątku życzę :-) Składniki: 100 g kaszy gryczanej palonej 3 marchewki 1 średnia cukinią  jarmuż 2 filety z kurczaka zioła prowansalskie suszone pomidory z bazylią i czosnkiem sól pieprz olej do smażenia 1. Filety z kurczaka dzień wcześniej wieczorem zamarynowałam w oliwie z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku.  2. Kaszę gotujemy według

kruche babeczki
Pieczone udka z miodem, cytryną i imbirem 137

Dziś zapraszam na pyszne udka kurczaka marynowane w miodzie, soku z cytryny, imbirze i czosnku z dodatkiem tymianku. Przy naprawdę niewielkim nakładzie pracy otrzymujemy bardzo soczyste i miękkie mięso z chrupiąca, połyskującą skórką. Jest też wyjątkowe w smaku: lekko słodkie, trochę kwaskowe, a przy tym słone i za sprawą imbiru bardzo aromatyczne z wyczuwalną, silną, odświeżającą nutą. Polecam Wam gorąco(...)również na duże, rodzinne spotkania. Nic nie stoi na przeszkodzie, by mięso przyrządzić również na grillu :) Składniki (na ok. 4 porcje): ok. 1 kg udek kurczaka 1 pełna łyżka startego imbiru 2 ząbki czosnku 1 pełna łyżeczka tymianku 3 łyżki miodu sok z cytryny 2 łyżki masła 1 łyżka oleju sól pieprz Wykonanie: Udka kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przyprawiamy

MyCookBook.pl
Kurczak, holenderski ser i suszone pomidory! 114

uczucie. I jeszcze bardzo lubię jesień. I suszone pomidory. I Ciebie - mój drogi czytelniku - też lubię :) Składniki dla 4 osób: 3 połówki piersi z kurczaka 1 słoik suszonych pomidorów żółty ser 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek oregano chili sól pieprz Sposób wykonania: Pierś z kurczaka(...)dokładnie myjemy. Każdą połówkę nacinamy nożem i tworzymy kieszonkę wewnątrz. Ważne żeby nie rozciąć przy tym jej boków. Środek wypełniamy serem oraz suszonymi pomidorami. Pierś z kurczaka przyprawiamy z zewnątrz przetartym przez praskę czosnkiem, ziołami oraz solą i pieprzem. Dodajemy oliwę z oliwek, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Kuchnia Pani Wiosny
Makaron z ziołowym kurczakiem i pomidorami 153

czosnkiem. Chwila na patelni i danie gotowe. Polecam wszystkim głodnym! Składniki: ok. 300 g makaronu krótkiego, np.: świderki, penne, kolanka, wstążki, itp. 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 duuuuży pomidor albo 2 średnie przyprawy: vegeta natur, pieprz, lubczyk, suszona natka pietruszki, majeranek, ostra papryka, przyprawa do kurczaka, sól 3 łyżki oleju z zalewy(...)rozgrzewam olej z zalewy suszonych pomidorów / oliwę z oliwek. Przesmażam na nim pokrojoną drobną cebulę wraz z czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli dodaję pokrojonego w mniejszą kostkę pomidora, mieszam, dodaję suszoną natkę, lubczyk i pieprz, duszę chwilę. Po chwili dodaję marynowanego kurczaka, mieszam, duszę pod przykryciem go gotowości mięsa. Moja rada: Najlepiej pokroić mięso w równej części kostkę, wtedy

Zasmakuj Kuchni
KURCZAK W SOSIE Z BIAŁYCH SZPARAGÓW 96

nerki, kondycję oczu oraz skóry, włosów i paznokci, zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera. A ponadto są uznawane za afrodyzjak 😉 Składniki: 3-4 filety z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g białych szparagów 1 szklanka bulionu 200 ml śmietany 30% 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytyny sól, pieprz 1 łyżka mąki pszennej olej(...)ścięło. Przenosimy do garnka lub wysokiej patelni. Cebulę i czosnek obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w piórka, a ząbki czosnku drobno siekamy. Cebule oraz czosnek podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu kurczaka. Przenosimy również do garnka z mięsem. Następnie zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 20-25 min., na małym ogniu. W tym czasie przygotowujemy

Kuchnia MagdaLeny
Paella z kurczakiem i włoskim salami 244

kurczakiem i włoskim salami       Składniki: 2 torebki ryżu do paelli lub ryżu basmanti 1 pierś z kurczaka 150 g salami włoskiego (użyłam Salame Milano) 1 ostra papryczka 1/3 papryki 2 garści rukoli 2 ząbki czosnku ½   pęczka cebuli dymki sok z 1 limonki oliwa z oliwek około 10-12 oliwek 1 łyżeczka kurkumy lub ½ łyżeczki szafranu(...)siekamy. Oliwki kroimy na 2 części lub połówki. Ryż przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka smażymy na oliwie do momentu aż się zarumieni. Do przesmażonego kurczaka dodaje my salami, ostrą papryczkę, czosnek, paprykę i cebulę. Smażymy około 5 minut, mieszając wszystko co jakiś czas. Na koniec dodajemy oliwki i smażymy jeszcze 2 minuty. Ugotowany ryż przekładamy do garnka, dodajemy

Mania Gotowania
Makaron ze szparagami 152

śmietankowym sosie. Palce lizać. Danie podane na talerzu z kolekcji Evolution White z Porcelana Bogucice. Składniki: 0,5 pęczka zielonych szparagów 1 pierś z kurczaka 200 ml śmietany kremówki 30% 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 250 g makaronu świderki 1 łyżka masła klarowanego Do smaku sól pieprz czarny Ale-raj pieprz czerwony Ale-raj gałka muszkatołowa(...)makaron. Pierś z kurczaka pokroić w małe plastry, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć kurczaka. Przełożyć na talerzyk. Na patelnie po smażeniu kurczaka wlać śmietanę dodać drobno pokrojony czosnek, łyżkę natki pietruszki, pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, trochę gałki muszkatołowej i mieszając całość chwilę gotować. Gdy sos się lekko zredukuje dodać podsmażone kawałki kurczaka, wymieszać

Ala piecze i gotuje
Kurczak po jamajsku 272

kuchnia jamajska, która  wchodzi w skład kuchni karaibskiej swoje korzenie ma w kuchni- afrykańskiej, amerykańsko-indyjskiej, arabskiej, europejskiej I chińskiej. Zaczynamy:  Składniki: 3 piersi z kurczak 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczka curry 1 łyżeczka kminka 0,5 łyżeczka tymianku 4 marchewki 1 puszka mleka kokosowego 180 gr fasolki szparagowej 100 ml śmietany sól, pieprz(...)pieprzem- smażymy ok 5 min. Wyciągamy z garnka.  Do garnka wrzucamy pokrojona cebulę, przyprawy- curry, tymianek I kminek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek I 0,5 szkl wody. Gotujemy ok 3-5 min. Ponownie dodajemy kurczaka do garnka, marchew pokrojona w talarki, fasolkę śmietanę I mleko kokosowe. Jeżeli potrawa jest za gęsta dodajemy troche wody. Przykrywamy I dusimy

Smaki Edyty
Pęczak z kurczakiem, winogronami i Ricottą 119

Składniki: szklanka kaszy Pęczak 2 szklanki wody winogrona kilka pieczarek 1 udko kurczaka kilka suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku cebula połowa kubka sera Rocott a kilka gałązek selera naciowego szczypior kilka czarnych oliwek Przygotowanie:     Do dwóch osolonych szklanek wody wsypać szklankę pęczaku i ugotować do miękkości ok 30 min. Udko kurczaka ugotować ( tak jak na rosół, z liściem(...)laurowym, czosnkiem, ceb ulą i przyprawami ) .   Pieczarki obrać i podsmażyć na niewielkie j ilości oleju ( dodać też olej spod pomidor ów ) . S elera umyć , obrać z nitek i pokroić. Kurczaka obrać z tłuszcz u i skóry pokroić na mniejsze kawałki. Oliwki  przepołowić. Dodać wszystko razem na patelnię z pieczarkami ( winogrona w całości ), chwilę podsma żyć i dodać

Gaździnka warzy
PIKANTNY GULASZ Z UDEK KURCZAKA 1343

wszystkim nam bardzo smakuje. Składniki: wyluzo wane udka z kurczaka (ilość zależy od tego, ile porcji chcemy uzyskać) 1 czerwona mała papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku ostra czerwona papryka tymianek przyprawa do kurczaka sól olej do smażenia 1 łyżka mąki koperek Wykonanie:  Udka kroimy w dużą kostkę. Posypujemy ulubionymi przyprawami ( u mnie ostra papryka, sól, tymianek i trochę(...)przyprawy do kurczaka). Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1h. Na patelni rozgrzewamy olej. Na gorący wrzucamy kawałki kurczaka, podsmażamy. Dodajemy posiekaną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku. Całość podsmażamy mieszając. Na końcu dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę. Podlewamy niewielką ilością wody (lub bulionu jeśli posiadamy), przykrywamy i dusimy całość ok. 30 minut. Kiedy mięso jest już miękkie zaciągamy lekko

Walijskie Pichcenie
Roladki z kurczaka z fetą, szpinakiem i suszonymi pomidorami 350

wtedy wykałaczki są nie potrzebne- ja ich nigdy nie stosuje. Skala smaku- 9/10 trzeba lubić smak szpinaku jest on dość mocno wyczuwalny, gdy dodamy więcej czosnku smak będzie mocno pikantny Składniki: 2 piersi z kurczaka(...)pomidorów suszonych  ½ opakowania sera feta sól, pieprz, papryka szpinak mniej więcej dwie garście zioła głównie bazylia w liściach, oregano   2 ząbki czosnku trochę mąki masło śmietankowe Przygotowanie: Piersi z kurczaka rozbijamy pod folią, oprószamy solą, pieprzem i papryką. Szpinak myjemy i osuszamy. Wrzucamy do malaksera, dodajemy pomidory, czosnek, świeże zioła doprawiamy solą. Miksujemy chwilę. Fetę kroimy na mniejsze

Kubki smaku