class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 kg kurczaka – u mnie tym razem podudzia 2 łyżeczki estragonu suszonego 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku 2 łyżki masła Kurczaka włożyć do miski , oprószyć estragonem , solą , pieprzem ,natrzeć zmiażdżonym praską czosnkiem i odstawić na godzinę lub całą noc . Następnie , układamy zamarynowane podudzia na blaszce do pieczenia
Ogrodnik w podróżyziemniaczaną. Ze względu na dzieci zmniejszyłam też ilość papryczek. Wam podaję oryginalny przepis. Polecam, będziecie zachwyceni :-) Miłego dnia :-) Składniki na 4 porcje: 4 piersi z kurczaka 4 cm kawałek imbiru 6 ząbków czosnku 10 dużych suszonych papryczek chilli (ja dałam 4 świeże) 2 pory 20 nasion pieprzu syczuańskiego około 50-70 g orzeszków arachidowych olej rzepakowy do smażenia Marynata(...)tłuszczu na papierowym ręczniku. Olej na którym go smażyliśmy wylewamy. 6. Do woka nalewamy 4 łyżki świeżego oleju, rozgrzewamy, dodajemy imbir, czosnek i papryczki chilli i smażymy około 3 minuty na dużym ogniu. Wrzucamy ponownie kurczaka i smażmy również na dużym ogniu około 1 minutę. Wlewamy sos, cały czas mieszając i dorzucamy pory. Smażymy około 1-2 minuty
kruche babeczkiinteresującą alternatywa dla klasycznej sałatki warzywnej. Całość tworzy niezwykle smakowitą sałatkę, którą z pewnością warto przygotować w naszych domach. Sałatka Meksykańska - Składniki: 2 podwójne, nieduże piersi z kurczaka przyprawy: słodka papryka, czosnek w proszku, chili, kolendra, oregano sól, pieprz (możemy ewentualnie użyć gotowej mieszanki przypraw do kurczaka lub dań kuchni meksykańskiej) olej do smażenia czerwona fasola (ok. 200 g) puszka
Słodka Stronazdecydowałam się na spód na cieście francuskim :) Składniki: 500g mrożonego szpinaku jeden duży pomidor 3 ząbki czosnku ok 20dag żółtego sera duża pierś z kurczaka płat ciasta francuskiego do smaku sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie: Obieram i drobno siekam czosnek, który wrzucam na rozgrzaną na patelni oliwę. Kiedy czosnek się zeszkli
ChilliJemyBrokuły uwielbiam :) Co zrobić żeby smakowały jeszcze lepiej? Połączyć je z sosem! Niebo w gębie :) Składniki: Brokuł ok 0,5 kg szklanka śmietany 18% podwójna pierś z kurczaka 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa makaron Opcjonalnie- jeden topiony serek śmietankowy w kostce Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Brokuły umyte i podzielone wkładamy do osolonej i wrzącej wody(...)minut (do miękkości, ale nie do rozgotowania). Czosnek obieramy i siekamy drobno. Wrzucamy na rozgrzana na patelni oliwę. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Po zarumienieniu przekładamy do miseczki. Na tą samą patelnię wlewamy śmietanę, która mieszamy do zgęstnienia (w tym momencie możemy dodać ser topiony). Sos doprawiamy solą i pieprzem. Gdy sos jest dośc gęsty dodajemy do niego kurczaka
ChilliJemySkładniki: -pierś z kurczaka -ser feta -jarmuż -suszone pomidory w zalewie -ciasto francuskie -sól, pieprz, curry, słodka papryka -oliwa -ząbek czosnku -jajko Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka należy przyprawić solą, pieprzem, curry, słodką papryką i nasmarować oliwą. Smażymy na patelni grillowej. 2 . Jarmuż dokładnie myjemy, smażymy na maśle i dodajemy posiekany ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku solą. 3 . Na cieście
Coś z niczegoPogoda jest piękna, więc i mój elektryczny grill rozpoczął swój kolejny sezon. Kurczak z cukinią, papryką, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi w marynacie z ziół, czosnku i cytryny ! Mmmmmmniaaam ! Składniki: 1 pierś z kurczaka kilka komidorków koktajlowych 6 pieczarek papryka cukinia Marynata: 6 łyżek oliwy z oliwek (lub oleju) 2 ząbki czosnku 3 łyżki ziół - ja użyłam rozmaryn, bazylia, oregano(...)skórki z cytryny 3 łyżki wyciśniętego soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu Wykonanie: W małej misce wymieszać zmiażdżony czosnek ze skórką i sokiem z cytryny, ziołami, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Odłożyć na bok. Warzywa i kurczaka pokroić na dowolne kawałki (takie aby dobrze było nabijać na patyczki) oraz zalać marynatą. Odłożyć- im dłużej tym lepiej
Tradycyjna Kuchniaszybkie. Do zrobienia naszego kurczaka bedziemy potrzebowali : 200 g. piersi z kurczaka 400 g. ryżu 1 l. soku pomidorowego 1 puszkę kukurydzy. 2 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie zaczynamy od zamarynowania naszego kurczaka którego kroimy w paski i mieszamy z solą, pieprzem, olejem i czosnkiem. Następnie nagrzewamy olej w garnku i wsypujemy nasz ryż, który będziemy chwile przesmarzali. Kiedy ryż
Full Smakukurczak sól pieprz 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka czosnku niedźwiedziego pół limonki oliwa ziemniaki 5-6 szt 1 dynia hokkaido Kurczaka umyć, przeciąć wzdłuż kręgosłupa i przełamać lekko by się otworzył. Czosnek niedźwiedzi, sos sojowy, pół łyżeczki soli, łyżkę oliwy, wyciśnięty sok z limonki i miód wymieszać, natrzeć kurczaka i odłożyć na kilka godzin do lodówki
Gotowanie jest łatwestartego parmezanu 50 gr startego żółtego sera sól, pieprz, paprika, suchy czosnek, bazylia * na 100 gr makaronu przypada 1 jajko Podsmażamy boczek na maśle. Nacieramy piersi z kurczaka przyprawami( sól, pieprz, paprika, czosnek I bazylią ) I smażymy z obu stron na oleju. Podsmażone piersi kroimy w kostkę. Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Rozbijamy jajko, dodajemy
Smaki EdytyPenne z czerwonym pesto Składniki: 250 g makaronu pene (używam pełnoziarnistego lub makaronu z pszenicy durum) 1 pierś z kurczaka 2 garści rukoli 50 g parmezanu 2 łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka sosu sojowego ½ łyżeczki papryki ostrej pieprz Pesto : 12 suszonych pomidorów w oleju 2 ząbki czosnku 3 łyżki orzeszków piniowych można zastąpić(...)Odstawiamy do przestygnięcia. Wszystkie składniki przekładamy do malaksera. Przyprawiamy pieprzem i solą według uznania. M iksujemy na gładką pastę. Makaron gotujemy al dente. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy ziołami, papryką, czosnkiem, pieprzem i sosem sojowym. Smażymy. Makaron odsączamy, przekładamy do garnka. Dodajemy do niego rukole, kurczaka, parmezan i pesto. Mieszamy wszystko dokładnie. Podajemy na ciepło lub zimno
Mania Gotowaniasera żółtego papryka słodka w proszku, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa sos: 200 g sera gorgonzola 200 g śmietanki 30% pieprz odrobina mąki ziemniaczanej Pierś z kurczaka kroimy na paski, obtaczamy w papryce i czosnku i obsmażamy na patelni. Często mieszamy żeby nam się z obu stron ładnie przyrumienił kurczak. Zdejmujemy na talerz, a patelnia nam się przyda jeszcze. Żeby drugiej
Marder&Marder Manufactureśrednie marchewki 4 jajka słoik papryki konserwowej (ok. 400g) 200g sera żółtego pęczek szczypiorku pęczek koperku majonez czosnek granulowany sól i pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i smażymy na patelni. Marchewkę i jajka gotujemy.Ser żółty, ugotowaną marchewkę, jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Koperek i szczypiorek drobno kroimy. Pieczarki i paprykę dobrze
Dieta Rozdzielna i ZdrowieKurczak faszerowany rukolą podany z makaronem bezglutenowym z bobem i zielonym groszkiem. Polecam też Pierś kurczaka faszerowana rukolą gotowana na parze składniki: pierś kurczaka lub 2 ćwiartki kurczaka garść rukoli 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek sól gruboziarnista pieprz młotkowany z kolendrą suszone oregano rukola do dekoracji Przygotowanie kurczaka: Pierś kurczaka lub wyluzowane z kości i skóry udka dokładnie rozbijamy(...)tłuczkiem, doprawiamy z obu stron solą, pieprzem i oregano. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy rozdrobniony czosnek, szklimy, dodajemy pokrojoną rukolę, chwilkę dusimy aż rukola straci surowość, studzimy. Na rozbite mięso układamy rukolę i dokładnie zwijamy w roladę. Papier do pieczenia smarujemy oliwą obsypujemy oregano, układamy mięso, w papier zawijamy dokładnie roladkę i spinamy wykałaczką. Rozgrzewamy patelnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię