kurczak w sosie - 15347 przepisów (strona:754/1024)

Klopsiki wołowe z porami i sałatka z kalarepy 257

sosem śmietanowo-jogurtowym. Z tego przepisu wychodzi 16 kotlecików, więc spokojnie możecie użyć połowy składników. W przeciwnym razie nakarmicie całą rodziną i to przez 2 dni :)  Składniki klopsiki 400g mielonego mięsa wołowego (użyłam ligawy) 800g porów 90g bułki tartej 2 jajka 1 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu olej roślinny do smażenia  1 szklanka bulionu z kurczaka

W kuchni wieczorem
Tagliatelle z pieczarkami 139

wodą. Kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do drobiu oraz kryminałkiem i smażymy na oleju rzepakowym. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki w plasterki i dusimy na małym ogniu, aż do odparowania wody z pieczarek. Zalewamy śmietanką 36 % i podgrzewamy, aż do zgęstnienia. Na samym końcu dodajemy zioła prowansalskie, sól i biały pieprz. Mieszamy makaron z sosem

Aga w kuchni
Cytrynowo-koperkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem orzo 198

element farszu do nadziewanych papryk czy dyń – zamiast ryżu właśnie.   Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając go na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu. Do głębokiego naczynia do zapiekania wsypujemy makaron. Kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błonek, kroimy w 1,5cm kostkę. Seler naciowy i młody szpinak myjemy z piasku. Szpinak kilka razy ciachamy nożem, żeby był odrobinę drobniejszy. Selera naciowego kroimy(...)dokładnie mieszamy, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45-60 minut, aż makaron będzie miękki i nasiąknie płynem, a z bulionu i fety zrobi się pyszny, kremowy sos. Jeśli Wasze casserole zacznie się przypiekać, zmniejszcie temperaturę do 160⁰C i odrobinę wydłużcie czas pieczenia (jeśli to potrzebne). Gotowe danie posypujemy startym parmezanem i odstawiamy na 5 minut, żeby

Karo in the Kitchen
Papryka w sosie 129

Dziś papryka w sosie, która obok kiełbasy i fasoli gra jedną z głównych ról w daniu. Ziołowe, nieco na ostro i warzywne jednogarnkowe danie a la leczo, gulasz powstaje gdy nie ma pomysłu na obiad. Takiego dania produkuję zawsze całą masę, bo to łatwa, w miarę szybka i dość ekonomiczna warzywna potrawka. A ile jest na nią sposobów! Zależy(...)Potrawka a la leczo nie nudzi się u nas nigdy! W naszym domu istnieją wersje (i tak to nie wszystko;) z: mięsem mielonym parówkami mięsem drobiowym, najczęściej piersią z kurczaka lub indyka z ananasem i kurczakiem z grzybami, najczęściej z pieczarkami, sezonowo kurkami z zielonym groszkiem z fasolką szparagową z brokułami lub kalafiorem z cukinią i bakłażanem z ziemniakami

Zasmakuj Kuchni
Kurczak z jarmużem, mozarellą i suszonymi pomidorami 200

Kurczak z jarmużem, mozzarellą i suszonymi pomidorami to propozycja na szybkie danie z jednej patelni - to właśnie takie królują u mnie ostatnio, bo przy takiej pogodzie szkoda czasu na siedzenie w domu ;)  to danie jest nie tylko szybkie, ale też niebywale pyszne i prosto przyprawione! Nie trzeba wiele - smaki same w sobie są doskonałe. W pierwotnym zamyśle miałam wymieszać(...)gotowanym tagliatelle na patelni - tak jak lubimy, by ten makaron tak cudownie się oblepił sosem! Ale zrezygnowałam z tego pomysłu i na talerzach podałam osobno (tego już nie zdążyłam uchwycić, bo się głodomory dopadły:)). Szczególne wyrazy uznania za kolejne pyszne danie składała Zuzia: "Mamusiu, pyśne to wymyśliłaś! Znowu mi zrobiłaś chajny obiadek, dziękuję, że mi takie robiś

Kolorowy Przepisownik
Tortillowe Gofry 135

łyżki ketchupu pikantnego ·        Przyprawa do gyrosa ·        20 dag fileta z kurczaka ·        Sól ·        Olej do smażenia ·        Trochę kapusty pekińskiej ·        ½ ogórka świeżego(...)plasterki. 4.    Paprykę kroimy na drobne paseczki. 5.    Kapustę siekamy. 6.    Majonez łączymy z ketchupem. 7.    Środek każdego placka Tortilli smarujemy sosem. 8.    Na sosie układamy kapustę. 9.    Następnie paprykę oraz ogórek. 10.              Na koniec mięso

Kulinarna Chwila
Czwartek: Gyros z domowymi chlebkami pita 190

sos tzatziki, obowiązkowo czerwoną ceulę i lubią jeść gyros z frytkami. W gyros kluczowe są przyprawy. W sklepie można kupić gotową mieszankę, ale naprawdę lepiej przyprawić mięso samemu. Zestaw przypraw jest bardzo prosty i składa się z kilku powszechnie dostępnych przypraw. Mięso najlepiej marynować całą noc, wtedy wspaniale przejdzie aromatem przypraw. Jeśli chodzi o mięso to w przypadku kurczaka najlepsze

Niedzielny kucharz
Cukinia faszerowana mięsem z kurczaka, papryką i komosą ryżową 174

kurczaka i podsmażamy. Dorzucamy pokrojony środek cukinii, oraz posiekaną natkę pietruszki. Podsmażamy. 4. Na końcu dodajemy ugotowaną komosę ryżową, słodką paprykę i curry. Mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą. 5. Farsz nakładamy za pomocą łyżki do naszych wydrążonych cukinii. Wierzch posypujemy startym serem.  6. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut. Podajemy z ulubionym sosem

kruche babeczki
Bulion warzywny 174

Bulion warzywny jest wykorzystywany w wielu potraw. Warto zatem wiedzieć jak go przygotować, aby był smaczny i aromatyczny. Jak poznacie ten przepis, nigdy więcej nie skorzystacie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czwartek: Gyros z domowymi chlebkami pita 172

sos tzatziki, obowiązkowo czerwoną ceulę i lubią jeść gyros z frytkami. W gyros kluczowe są przyprawy. W sklepie można kupić gotową mieszankę, ale naprawdę lepiej przyprawić mięso samemu. Zestaw przypraw jest bardzo prosty i składa się z kilku powszechnie dostępnych przypraw. Mięso najlepiej marynować całą noc, wtedy wspaniale przejdzie aromatem przypraw. Jeśli chodzi o mięso to w przypadku kurczaka najlepsze

Niedzielny kucharz
Curry z mięsem bażanta, ale może być kurczak lub indyk. 124

kurczaka lub innego mięsa. Mięso pokroić na małe paseczki. Jeśli macie całą trawę cytrynową należy ja rozbić, żeby uzyskać więcej smaku. Na koniec po ugotowaniu wyrzucić trawę. Czosnek obrać i posiekać na miazgę, imbir zetrzeć na tarce, chili rozciąć i usunąć nasionka i błonki. Do woka wlać olej, rozgrzać. Dodać czosnek, chili, imbir, pastę z krewetek, pastę curry, sos rybny

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym . Przepis krok po kroku. 198

się podoba w tym daniu to fakt, że według schematu przygotowania tej zapiekanki, możecie przygotować różne wariacje. Zamiast mięsa mielonego podsmażony kurczak, zamiast kokardek, świderki, zamiast ementalera gouda itd.   Przepisy na inne fajne zapiekanki znajdziesz tu:   Z podanych ilości przygotujesz solidne naczynie do zapiekania potrawy która smakuje dorosłym(...)szkodzi, kolejnego dnia smakuje jeszcze lepiej i można zabrać ją do pracy. Jeżeli chodzi o zielony dodatek to polecałbym prostą sałatkę z sosem vinegret. Nie będzie dominować nad daniem głównym tylko wspaniale podkreślać jego smak. Kieliszek czerwonego wytrawnego wina, również jest wskazany   Jeżeli jeszcze nie próbowałeś takiej wersji zapiekanki makaronowej

kuron.com.pl
Pełnoziarnisty makaron w sosie śmietanowym ze szparagami. 116

kurczaka sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła klarowanego przyprawa do gyrosa do smaku 200 ml śmietany kremówki 30% pół pęczka zielonych szparagów Przygotowanie; Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelnię wkładamy masło, mięso kroimy w kostkę dodajemy na patelnię. Po kilku minutach wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy aż mięso będzie miękkie a sos zmniejszy

Radość kipiąca uśmiechem.
Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami i mozzarellą . 175

kurczaka w plastry szynki lub boczku tak, żeby całe nacięcie było przykryte. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na blaszkę lub inne naczynie żaroodporne wlać 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów, położyć na nim mięso, polać resztą oleju i wstawić do piekarnika. Piec około 25 minut. Podawać z ziemniaczkami i surówką, pokrojone w poprzek na 3 cm kawałki, polane sosem pozostałym

Moja Mama Gotuje
KRÓLIK DUSZONY S. ANASTAZJI 289

kurczaka,pieprzem oraz majerankiem.Włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia królika obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Cebulę pokroić,zeszklić na oleju bądź maśle,dodać ziele angielskie,liść laurowy,podlać wodą bądź rosołem,włożyć obsmażonego królika i dusić do miękkości. Wyjąć porcje królika,dodać przecier pomidorowy,dobrze połączyć i ponownie włożyć mięsko,dusić jeszcze chwilkę by sos zgęstniał

Niespełnione zdolności kulinarne