być pikantne), mielona słodka papryka, czosnek granulowany, nasiona kolendry (utłuczone w moździerzu), majeranek, 2 liście laurowe mąka do zagęszczenia sosu olej do smażenia 3 woreczki kaszy gryczanej Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do niej pokrojonego w sporą kostkę kurczaka i również podsmażamy, ale tylko chwilę, do momentu, gdy zrobi się z wierzchu biały. Wtedy dodajemy pokrojoną w kostkę(...)zimno mi nie straszne, a jestem okropnym zmarzluchem. P. - Kiedy obiad? Ja - No już, już... Tylko zdjęcie zrobię ;) Dzisiejszy przepis to mój sprawdzony sposób na gulasz. Kurczak jest mięciuteńki, a sos niezwykle aromatyczny. Poza tym zawsze wszystkim smakuje. Jeśli jednak macie inne wypróbowane przepisy na to danie, chętnie je przetestuję, a tymczasem życzę wszystkim miłego weekendu
Ratunku obiadużyć ulubionego makaronu, użyć samego łososia lub samego kurczaka – jak wolicie, albo co macie pod ręką. My wymieszaliśmy makaron z łososiem i kurczakiem i efekt nas zaskoczył. W przypadku makaronu z łososiem i szpinakiem i sosem gorgonzola całą tajemnicą jest… sos! Sos z sera gorgonzola na bazie śmietany jest niesamowicie kremowy i aksamitny. Fantastycznie otula wszystkie pozostałe składniki(...)Makaron ugotować al dente. Przy odcedzaniu nie przelewać zimną wodą! („nieprzelany” makaron lepiej otacza się sosem; z ostudzonego i przelanego wodą makaronu sos po prostu spływa). Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojonego kurczaka – jeśli używacie i obsmażyć delikatnie. Delikatnie posolić i doprawić pieprzem. Gdy kurczak jest w połowie usmażony, dodać łososia (jeśli używacie tylko łososia
Pociąg Do KuchniProsta sałatka z pieczonym burakiem, soczystą piersią z kurczaka i fetą oraz płatkami migdałów. Całość polana sosem balsamico, który idealnie komponuje się ze słodyczą buraka i słoną fetą. Do tego tylko wystarczą już migdały w płatkach, by całość stała(...)się przyjemnie chrupiąca. Składniki (na 2 porcje): garść rukoli 1 burak średniej wielkości 50 gram sera feta 150 gram piersi kurczaka 2 łyżki płatków migdałów 2 łyżki sosu balsamicznego marynata do kurczaka: szczypta soli, pieprzu, wędzonej papryki, majeranku, 1/2 szklanki piwa Buraka owijam folią aluminiową i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę. Pierś kurczaka przyprawiam i umieszczam
Mango Papajawyczarować pyszne i efektowne dania. Uwielbiam nadziewać go przeróżnymi pysznościami ( kurczak, dynia, sery, mięso mielone, bakłażan, kurki i wiele wiele innych), a później zapiekać w jeszcze pyszniejszych sosach. Dziś przedstawiam wersję z kurczakiem, szuszonymi pomidorami i mozarellą z aromatycznym pomidorowym sosem. Śmiało możecie zaserwować takie danie gościom, będą zachwyceni zarówno smakiem jak i wyglądem potrawy :) SKŁADNIKI ( 20 muszli) 20 dużych(...)Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty dodać do niego łyżkę wody z gotowania makaronu, ponieważ w trakcie zapiekania sos mocno zgęstnieje, a makaron wchłonie wodę i zmięknie. 5. Kurczaka usmażyć ( nie trzeba dodawać oleju, bo jest w marynacie). W środku powinien być mocno różowy, tak by w trakcie pieczenia się nie wysuszył
DefinicjaSmakubowl z serem halloumi, makaron chiński na wynos z masłem orzechowym, szaszłyki marynowane w maśle orzechowym z ryżem z kalafiora, sycylijskie spaghetti z kalafiorem, rodzynkami i orzechami i toskański kurczak – pięć dań na pięć roboczych dni tygodnia. Całe menu dla dwóch osób, złożone z takich różnorodnych i zdrowych dań kosztowało 115 zł! Dania super proste albo po prostu łatwe(...)serem haloumi Wtorek: Chiński makaron na wynos w sosie z masła orzechowego Środa: Sycylijska pasta z kalafiorem, rodzynkami i orzechami Czwartek: Szaszłyki z ryżem z kalafiora Piątek: Toskański kurczak w sosie śmietanowym z pomidorami i szpinakiem Przepisy na poszczególne dania będziemy dodawać codziennie rano. Nie jest to jakaś nasza strategia na bloga! Po prostu ostatnio fizycznie nie jesteśmy w stanie
Niedzielny kucharzSałatkę warstwowa z kurczaka i jajkiem. Co prawda przygotowanie jej nie jest bardzo szybkie, a to za sprawą kurczaka, które trzeba usmażyć i ugotowania jajek. Zaczynamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czosnkuok. 120 g kukurydzy z puszkiok. 120 g fasoli czerwonej z puszkiok. 300 g papryki czerwonej (lub mix papryk: zielona, żółta, zielona) olejsałata (opcjonalnie)sos meksykański (przepis) lub chiliTortilla Meksykańska - Sposób przygotowania:Kurczaka kroimy w pasy, dodajemy ok 2 łyżki oleju, łyżkę przyprawy do kurczaka, odrobinę chili i po szczypcie reszty przypraw. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju(...)kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę, a gdy lekko zmięknie wrzucamy kukurydzę oraz czerwoną fasolę. Chwilę podgrzewamy.Każdą tortillę smarujemy sosem meksykańskim lub chili, wykładamy warzywa, kawałki kurczaka i zwijamy w rożek (można spiąć wykałaczkami).Moje posty
Słodka StronaRoladki Chicken Honey Roladki są bardzo smaczne, kruche delikatne mięso z kurczaka w nietypowym sosie. Składniki: · 2 filety z kurczaka · Sól · Cebula · 3 ogórki konserwowe · Kilka plasterków boczku parzonego(...)panierki · Olej do smażenia · 4 łyżki musztardy sarepskiej · 2 łyżki sosu sojowego · 2 łyżki miodu · ½ łyżeczki przyprawy do gyrosa Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy
Kulinarna ChwilaDelikatny i kremowy sos z białych szparagów. Sos jest bardzo łagodny w smaku i nadaje się do podania nawet najmłodszym członkom rodziny. Fantastycznie smakuje podany z kurczakiem oraz ziemniakami lub makaronem. Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca i warto z niego korzystać, bo warzywa te to cenne źródło witamin oraz składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy, magnez(...)rozprowadzamy mąkę pszenną i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Do gotowego sosu przenosimy kawałki kurczaka i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub innymi dodatkami
Kuchnia MagdaLenyDelikatny i kremowy sos z białych szparagów. Sos jest bardzo łagodny w smaku i nadaje się do podania nawet najmłodszym członkom rodziny. Fantastycznie smakuje podany z kurczakiem oraz ziemniakami lub makaronem. Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca i warto z niego korzystać, bo warzywa te to cenne źródło witamin oraz składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy, magnez(...)rozprowadzamy mąkę pszenną i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Do gotowego sosu przenosimy kawałki kurczaka i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub innymi dodatkami
Kuchnia MagdaLenydyni hokkaido, której jako jedynej nie trzeba obierać). . Smakuje jak wygląda, dlatego świetnie nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy i bardziej uroczyste przyjęcia. Sos jest kremowy i aromatyczny, dynia miękka, a kurczak soczysty. SKŁADNIKI / 2-3 PORCJE 2 małe filety z kurczaka (2x150 g) 150 g dyni (obranej i pokrojonej w kostkę) 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)redukujemy płomień do małego. Gotujemy 10 minut, aż dynia będzie miękka. Do miseczki wsypujemy mąkę i rozcierając łyżką, stopniowo dolewamy śmietankę i sok z cytryny. Dodajemy do sosu. Mieszamy i wkładamy kurczaka. Gotujemy po 1 minucie z każdej strony (lub nieco dłużej jeśli kawałki kurczaka były grube). Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Posypujemy rozmarynem i świeżo zmielonym czarnym
cool and mintyprzeciśnięty przez praskę i doprawiamy solą wedle uznania. Do miski dodajemy kurczaka i dokładnie mieszamy z marynatą. Odstawiamy do lodówki na min. 30 minut (mój kurczak marynował się całą noc - wtedy jest najsmaczniejszy). Brokuła myjemy i dzielimy na małe różyczki. Grzyby shitake kroimy w paski. 1/2 szkanki sosu sojowego mieszamy z wodą, imbirem, chili, cukrem i mąką ziemniaczaną. Rozgrzewamy(...)lekko twardy. Na 2 minuty przed końcem smażenia dodajemy pokrojone grzyby. Zdejmujemy brokuła, zmniejszamy moc palnika i do woka wlewamy rozmieszany sos sojowy - od razu energicznie mieszamy, bo sos momentalnie zacznie gęstnieć. Gdy sos nabierze gęstości, dodajemy kurczaka i brokuła z grzybami. podgrzewamy jeszcze przez ok. 5 minut na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Makaron udon gotujemy według instrukcji
Prosto z Kotłacienkich plastrach (ok. 150g) 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki majeranku 1/2 płaskiej łyżeczki cząbru 1 średnia cytryna 8 łyżek sosu sojowego 3 łyżki oliwy Do podania pieczone lub gotowane ziemniaki Instrukcje Z nóg z kurczaka usuwamy ewentualny nadmiar tłuszczu i skóry oraz pozostałości np. chrząstek czy kości. Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzielimy na pół(...)margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-143 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-143 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Mięso leżakujemy w sosie sojowym i oliwie Kurczaka podsmażamy Owijamy boczkiem, doprawiamy i przykrywamy cytryną Następnie pieczemy, pod koniec bez przykrycia Nogi z kurczaka pieczone z boczkiem i cytryną Post Nogi z kurczaka pieczone z boczkiem
Kulinarna Pokusaczosnku 150 g fasolki szparagowej pesto z pomidorami i bazylią ( KOTANYI - mieszanka przypraw ) sól, pieprz, słodka papryka szczypta chili kilka kropel sosu sojowego puszka pomidorów bez skórki w sosie szczypiorek Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski, przyprawić ( czosnkiem, solą, pieprzem, sosem sojowym, papryką i 2 - 3 szczyptami pesto ). Odstawić mięso(...)czasie pokroić paprykę i pora, a fasolkę szparagową ugotować. Na rozgrzanej patelni z 2 -3 łyżkami oleju usmażyć kurczaka, dodać pora, paprykę, podsma żyć, a na końcu sos pomidorowy z pomidorami ( doprawić w razie potrzeby ). Wszystko wymieszać i dusić, aż sos lekko zgęstnieje. Wyłączyć ogień spod patelni i wmieszać do sosu fasolkę. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, polać
Gaździnka warzy