żem i surówką, kolację - z warzywami, lunchbox - kładziemy plastry na kanapki zamiast sklepowej wędliny. Składniki: Roladki (2 szt.): 500 g filetu z piersi kurczaka 2 średnie marchewki (ok.90 g) 3 ogórki kiszone 20 g pora 2 łyżeczki musztardy ulubione przyprawy - ostra papryka, słodka papryka, majeranek, oregano, bazylia, czosnek, sól, pieprz Lunchbox: 2 kromki chleba razowego Liść sałaty Rzodkiewka(...)Kilka kawałków papryki Dodatkowo owoce - np. banan i garść borówek 1. Pierś z kurczaka delikatnie rozbij tłuczkiem. Posmaruj musztardą i posyp przyprawami. Odstaw na godzinę. 2. Do środka (strona z przyprawami i musztardą) połóż pokrojone w cienkie słupki ogórki i marchewkę, na to kawałki pora. 2. Zwiń ściśle w roladki, następnie szczelnie zawiń w folię aluminiową. Warto zrobić
Powiedz dietom nieodrzucać zastąpiłam mięsem drobiowym. To jedna z moich ulubionych zup, robiłam ją już kilka razy. Najlepiej smakuje z pieczywem. 1 kg elementów kurczaka, u mnie 6 udek 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 por 1 cebula 2 łyżki przyprawy do flaków 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki majeranku(...)przekładamy do dużego garnka, zalewamy 2,5 litra wody. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na dużych oczkach tarki. Por i cebulę siekamy. Warzywa dodajemy do garnka, gotujemy przez 1 h. Wsypujemy przyprawy. 2. Kurczaka wyjmujemy z garnka, usuwamy skórki, kości, rwiemy chude mięso widelcem na małe części. Wrzucamy do garnka. Gotujemy jeszcze chwilę, w razie potrzeby
Szefowa kuchniminut. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do rondla wysmarowanego olejem, oprószamy przyprawą gyros i podsmażamy przez 2-3 minuty by pory się pozamykały. Paprykę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do kurczaka wraz z przeciętym ząbkiem czosnku i całość podduszamy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy ugotowany ryż i mieszamy. Cukinie kroimy na pół wzdłuż
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSałatka farmerska Smaczna i treściwa sałatka z makaronem, wędzonym kurczakiem i warzywami. Świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu. Polecam! Składniki: 100 g makaronu (u mnie kokardki) 1 wędzona noga z kurczaka 1 zielony ogórek kilka rzodkiewek 1 puszka mieszanki warzyw: groszek, kukurydza, papryka 1/2 małego por pół pęczka koperku Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego(...)starte ząbki czosnku sól, pieprz *** Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą *** *** Mięso z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Ogórka i rzodkiewkę kroimy w drobną kosteczkę *** *** Warzywa z puszki odsączamy z zalewy *** *** Pora dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawamy w poprzek na pół i kroimy w cienkie plasterki *** *** Koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy
Blog z Apetytemzupkę. Najbardziej lubię ją zajadać z świeżym chlebkiem ;) Składniki na 2-3 osoby: 2 marchwie 1 pietruszka 4-5 ziemniaczków 1 udko z kurczaka bądź żeberko wieprzowe kawałek selera 2-3 cm pora 2-3 ogórki kiszone (nie małosolne !) + trochę wody z ogórków 5 łyżek śmietany 30 % 4 łyżki mleka 1 czubata łyżką mąki tortowej sól, pieprz, warzywko używam
Gotowanie...to proste !mamy akurat zbyt wiele czasu na wymyślanie obiadu i stanie przy garnkach. Polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa z podudzi kurczaka (lub fileta) 1 brokuł pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 1 cebula kawałek pora 200g makaronu (użyłam makaronu razowego) 1 szklanka przecieru pomidorowego 1/2 szklanki wody 1 łyżka słodkiej śmietanki(...)żółtego sera Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, bazylia olej do smażenia *** Mięso z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą i dokładnie mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso ciągle mieszając *** *** Gdy mięso w całości się zrumieni, na patelnię dodajemy pokrojoną cebulkę oraz pora. Całość podsmażamy przez chwilę ciągle mieszając *** *** Następnie dokładamy pokrojone w kostkę
Blog z ApetytemWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: mięso z zupy (u mnie udko kurczaka), mała marchewka, po kawałku papryki zielonej i czerwonej, kawałek pora, torebka kaszy gryczanej, 2 łyżki oleju Wielkopolskiego, 2 łyżki sosu sojowego, nieduża garść posiekanej natki pietruszki. Składniki marynaty do mięsa: 2 łyżki oleju Wielkopolskiego(...)łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka majeranku, łyżeczka oregano. Przygotowanie: Kurczaka obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przygotowuję marynatę z oleju i przypraw, dokładnie mieszam z mięsem. Najlepiej zrobić to nieco wcześniej, aby mięso trochę poleżało w przyprawach. Kaszę gotuję w osolonej wodzie, mieszam z sosem sojowym, studzę. Paprykę kroję w nieduże paseczki, pora w plasterki. Marchewkę dzielę na mniejsze kawałki, następnie
JejKuchniaściągając go teraz i wyrzucając – resztę tłuszczu bezwzględnie zostawiamy i dodajemy do zupy, to tutaj główny nośnik smaku. Do kurczaka dorzucamy goździki, gwiazdki anyżu, pokrojony na plasterki kawałek imbiru, przekrojoną na połowę cebulę w łupince, obrane ząbki czosnku. Pora myjemy i kroimy w poprzek na pół. Seler obieramy i kroimy na kilka mniejszych kawałków. Czemu akurat te warzywa? Seler(...)wczesną jesień! SKŁADNIKI 1,500ml wody korpus, kręgosłup i skrzydełka pieczonego kurczaka z TEGO przepisu 100-150ml soków z blachy po pieczeniu kurczaka 3-4 ząbki czosnku 20g świeżego imbiru 5-6 goździków 2 gwiazdki anyżu 7 łyżek jasnego sosu sojowego (+2 w zapasie) 150g selera 130g pora 1 mała cebula, żółta lub czerwona
Karo in the KitchenZapraszam do przygotowania smacznej, ładnie wyglądające sałatki. Składniki: 1 wędzona pierś z kurczaka (można zastąpić wędzonymi udkami lub pałkami) 10 dużych pieczarek 2 jajka ugotowane na twardo 1 mała puszka groszku lub kukurydzy 1 mała cebulka, kawałek pora lub szczypiorek ( co mamy w domu), paczka chipsów o smaku serowym lub paprykowym (chipsy w środku nie mogą być(...)pałek, czy udek oczywiscie wcześniej obieramy mięsko z kości) 3. Jajka obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę. 4. Szczypiorek, pora lub cebulkę, myjemy, i drobno kroimy. 5. Do miski wrzucamy: a)pokrojone wcześniej składniki sałatki: pieczarki , kurczaka, jajko i zieleninę. b) odsączony z zalewy i przemyty groszek. c) majonez 6. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy
Kulinarnie z Polką na KresachSkładniki: 1 duża ćwiartka z kurczaka; 6 średnich ziemniaków; 2 średnie marchewki; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 średnia cebula; 1 szklanka mrożonego groszku; 2,5 litra zimnej wody; 3/4 szklanki makaronu zacierki ; Pęczek koperku; 3/4 szklanki słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 lub 36 %; 1 liść laurowy; 2 ziarna ziela angielskiego; Sól; Pieprz. 1 szklanka(...)umyć pod bieżącą wodą. Do garnka (najlepiej 5 - litrowego), w którym będzie gotowana zupa włożyć umytą ćwiartkę z kurczaka. Wlać zimną wodę (2,5 litra) i, gotując na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać startą marchewkę, obrany seler i pietruszkę, por, pokrojoną cebulę, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i sól (1 łyżeczka). Całość gotować na średnim ogniu, przez około
Gospodyni Miejskapikantnym smaku. Idealna na sylwestra lub na świąteczny stół. Szybko, pysznie, kolorowo:) Dla 4-5 osób: 35 dkg mięsa z piersi kurczaka puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 15 dkg ostrego żółtego sera por ( jasna część) 1 papryka czerwona lub zielona 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej + sól do smaku 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju(...)majonezu + 2 łyżki pikantnego ketchupu sól i pieprz do smaku Kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do miski razem z przyprawą meksykańską, solą i dwoma łyżkami oliwy. Wymieszać i zostawić w lodówce na 30 min. Po tym czasie usmażyć ( kilka minut) na pozostałym tłuszczu i ostudzić. Por przekroić wzdłuż na połowę a następnie w piórka
Maślane ciasteczkoszklanki mąki pszennej 120g masła 1 jajko 1łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/4 szklanki wody Farsz: 400g fileta z kurczaka 250g pieczarek 250g kurek 3 łyżki masła 1 por 250g żółtego sera 1 cebula 2 ząbki czosnku lubczyk sól pieprz olej Wykonanie: 1. Ciasto: Z mąki, masła, jajka, proszku do pieczenia, wody, ziół i szczypty(...)minut, a następnie ostudzić. 2. Farsz: Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, lubczykiem, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, całość przesmażyć na oleju około 8-10 minut. Pieczarki i kurki oczyścić, wrzucić na rozgrzane masło, doprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut. Następnie dodać pokrojonego w plasterki pora, podlać wodą i dusić około 10 minut. Mięso
Szalona Kuchnia Ewelinychodzi nawet o to, że zima jest głównie w kalendarzu, a za oknem przez większość czasu dodatnie temperatury. Raczej o to, że takiego kurczaka możemy bez problemu przyrządzić o dowolnej porze roku na patelni grillowej. Właściwie taki jest bazowy zamysł na to danie, gdyż grillowanie na tzw. łonie przyrody najczęściej nie pozwoli nam na przyrządzenie duszonych warzyw – chyba(...)korzennymi – zwłaszcza cebulą czy selerem. Ponieważ to łagodne w smaku warzywo, warto przyprawić go czymś bardziej wyrazistym. Często stosuje się w tym celu kolorowy pieprz. Delikatnie pikantny będzie również kurczak, gdyż do marynaty dodamy szczyptę chili. W zależności od upodobań możemy zresztą manipulować ostrością marynaty i dodać chili więcej niż w przepisie (ale ostrożnie!). Co do samego kurczaka, to jest
Kulinarna Pokusaróżne sposoby. Czasami ogórki dodaję bezpośrednio da garnka, a czasem duszę z cebulą i porem - na patelni. Warzywa kroję lub trę na tarce.. mięso na wywar (preferuję kurczaka) 4 ogórki kiszone 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1/2 cebuli 3 czubate łyżki śmietany 18% 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego
Di gotujesmaczna, zniknie szybko a goście poproszą o przepis! Jestem tego pewna! SKŁADNIKI: 300 g polędwicy z indyka lub innej, ulubionej – u mnie wędlina gotowany kurczak 4 jajka ugotowane na twardo 1 duży por 1 jabłko (opcjonalnie) kukurydza konserwowa, puszka 285 g po odsączeniu 1 słoik selera konserwowego, 160 g po odsączeniu puszka ananasa w syropie, u mnie krojony(...)odsączam na sicie, podobnie postępuję z ananasem. Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Wędlinę kroję na małe kawałki. Obrane jajka ugotowane na twardo kroję w kosteczkę. Pora (białą część) przekrawam wzdłuż na pół i kroję w małe talarki. W dużej misce łączę ze sobą wszystkie składniki, doprawiam solą i pieprzem. Odkładam na bok na godzinę
Zasmakuj Kuchni