Krupnik, to kolejna bardzo dobra zupa, którą u mnie w domu z chęcią zjadamy. Składniki ( na 4l wody): 3 pałki kurczaka ( ale mogą to być skrzydełka, udka bądź cały korpus), 1 duża pietruszka, kawałek selera, por, 5 większych marchwi, 7-8 średnich ziemniaków, pół szklanki kaszy jęczmiennej ( średniej), świeża pietruszka, sól, pieprz, trzy ziarenka ziela angielskiego, dwa listki laurowe, ewentualnie(...)kostka rosołowa drobiowa. Przygotowanie: Pałki kurczaka zalać wodą i gotować na średnim ogniu, szumować. W między czasie przygotować warzywa. Pietruszkę, seler, marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Por drobno pokroić. Ziemniaki pokroić w kostkę. Gdy wywar jest zszumowany, można dodać warzywa i przyprawy. Cały czas gotować na średnim ogniu. Kaszę przelać zimną wodą, dodać gdy warzywa będą już miękkie
W kuchni u Monikisię sam. Dzisiaj łączymy dwa smaki - kwaśny i słodki. Oba lubię, ale ich połączenie zawsze mnie pozytywnie zaskakuje. Spróbujcie sami :) Składniki: 0,5kg piersi z kurczaka mieszanka warzyw pokrojonych w słupki (marchewka, seler, bambus, por, cebula) 250g makaronu chow mein 2 łyżki soku z limonki (u mnie Limmi ) 5 łyżek sosu sojowego 2 łyzki cukru trzcinowego pęczek natki pietruszki
ChilliJemywolimy nazywać No waste, jest kuchnią z rozmysłem. Nie marnujcie produktów! Składniki 2 kości z udek gęsi z mięsem 2 skrzydełka z kurczaka 4 duże ziemniaki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 seler 1 por 1/8 główki kapusty włoskiej 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 250 g pieczarek 1 łyżka masła 1 łyżeczka lubczyku 50 g kaszy jęczmiennej sól(...)pieprz Przygotowanie Pozostałości z udek i skrzydełka z kurczaka zalewamy zimną wodą, wsypujemy ½ łyżeczki soli, zagotowujemy, zmniejszamy płomień, gotujemy około godziny. W międzyczasie usuwamy szumowiny. Drób wyjmujemy, studzimy, oddzielamy mięso od kości. Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę, por pokrojony w piórka, starte jarzyny, liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy 20 min na wolnym ogniu. Pieczarki oczyszczamy, kroimy
R'n'G Kitchenciekawych regionalnych przepisów opublikowanych w bogatym zbiorze pt. „Podkarpackie tradycje kulinarne. Informator z przepisami”. Barszcz biały na ogórczance – kuchnia podkarpacka Składniki: 2 litry wody kości z kurczaka (duża jedna porcja rosołowa) marchewka cebula por pietruszka, woda z litrowego ogórka kiszonych ogórków 3 łyżki mąki pszennej 3 żółtka 500 ml śmietany 18% Do zimnej posolonej wody wkładamy porcję rosołową i obrane
Trzeci talerzmoim garnku znalazł się brokuł, kalafior, brukselka, ziemniaki, marchewka i zielona fasolka. Aromatyczna, pożywna, rozgrzewająca i pełna witamin :) Składniki: Na wywar: * woda * 1 udo z kurczaka * kawałek korzenia pietruszki i selera * kawałek pora * 3 listki laurowe * 3 ziela angielskie * sól do smaku Warzywa: * 3 marchewki * 4 średnie ziemniaki * 100 g fasolki szparagowej zielonej * 1 nieduży brokuł * 1 nieduży kalafior
Zrób to smacznieMój przepis mam od teściowej i bardzo często go wykorzystuję. Szczególnie zimą, rosół robię co niedzielę, gdyż przyjemnie rozgrzewa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały por lub 1/2 większego kawałek selera 3 ziarenka ziela angielskiego sól natka pietruszki przyprawa do zup „Maggi” lub lubczyk (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso
Danka Pichciszkl pęczaku 2 udka z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 50 g pora 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz oregano pieprz ziołowy tłuszcz do smażenia pól szkl wina bulion lub rosół ok 1 l koperek lub natka pietruszki Mięso oddzielamy od kości i kroimy na małe kawałeczki. Cebulę i czosnek drobno siekamy, marchewkę, pietruszkę i pora kroimy
Gotowanie jest łatwesuszonej żurawiny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka suszonego koperku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz Galareta: 1 udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera por 2 ząbki czosnku 1 cebula natka pietruszki ok. 80-100 ml soku z żurawiny 5 łyżeczek żelatyny (na 1 litr bulionu) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki liść laurowy
Kuchnia MagdaLenyOdmieniona wersja popularnej sałatki z kurczakiem i ananasem. Składniki : - 100 g brązowego ryżu, - 1 ugotowany filet z kurczaka, - puszka ananasa w kawałkach, - biała część pora, - 200 g zielonego, mrożonego groszku, - pomidorki koktajlowe, - sól, pieprz. Sos : - 2 łyżki majonezu, - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, - sól, pieprz, - 2 łyżeczki curry. Wykonanie : Ryż ugotować i przelać zimną wodą. Mięso pokroić w kostkę
Przepisy Mikołajasię nią nasycić i nie bać się że przybędą nam zbędne kilogramy. składniki na 6 porcji kość na zupę, żeberko lub udko z kurczaka włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek selera i pora ) 2 ząbki czosnku 1 cebula 6 średnich ziemniaków 3/4 szklanki kaszy manny kilka ziaren czarnego pieprzu posiekana natka pietruszki sól przepis Marchew kroimy w plastry
Smakowite Daniasuszonej żurawiny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka suszonego koperku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz Galareta: 1 udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera por 2 ząbki czosnku 1 cebula natka pietruszki ok. 80-100 ml soku z żurawiny 5 łyżeczek żelatyny (na 1 litr bulionu) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki liść laurowy(...)zalewamy ok. 1,5 litra zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucamy obrane i opłukane warzywa: marchewki, pietruszkę, selera, pora, cebulę oraz ząbki czosnku. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem 1,5-2 godz. Po tym czasie, wyjmujemy na talerz mięso oraz wszystkie
Kuchnia MagdaLenyfasolką szparagową i serkiem topionym. Smaczna, sycąca i rozgrzewająca, a dzięki pieczonemu kurczakowi nabiera szczególn ego smaku. 3 litry wody 1 udko pieczone z kurczaka 1 marchewka 2 ziemniaki 10 cm pora 200 g fasolki szparagowej 200 g serka topionego gouda 200 g makaronu wstążek sól pieprz czarny pieprz ziołowy Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją
https:KKuchniaMniamwołowiny rosołowej porcja rosołowa z kurczaka lub kawałek kaczki marchewka pietruszka seler por sól pieprz ziele angielskie listek laurowy cebula natka pietruszki i kperek W garnku nastawiamy wodę, ok 4l. wkładamy jarzyny i doprowadzamy do wrzenia, tedy wkładamy mięso (do wrzątku , gdyż wtedy nie wydziela ono krwi i nie trzeba zbierać szumowin) Gotujemy bardzo długo na wolnym ogniu aż mięso
Gotowanie jest łatwebyć dosyć pikantna. Rozgrzewająca zupa meksykańska to doskonała propozycja na zimne jesienne i zimowe dni. Smacznego. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Zupa z kurczaka a’la flaczki Zupa krem z pora – sprawdzony przepis Zupa Pieczarkowa Krem Artykuł Pikantna zupa meksykańska – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakunamaczamy na całą noc w wodzie, następnie płuczemy i gotujemy aż będzie miękka. Grzyby namaczamy w wodzie na około 20 minut. Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, kurczaka myjemy i wkładamy do garnka, dodajemy por, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, obrany czosnek i grzyby razem z wodą z namaczania. Zalewamy około 3 litrami wody. Gotujemy na małym ogniu
Delusional Trineodrobinę tymianku. Naleśniki smażyłam na patelni bez tłuszczu ( jeden naleśnik to około 1,5 łyżki ciasta). Farsz - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - pół pora - 1 cebula - 1/2 zmielonej piersi z kurczaka - sól, pieprz oraz przyprawy: pieprz ziołowy, papryka oraz czosnek Na patelni podsmażyłam cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodałam mięso i całość delikatnie smażyłam. warzywa starłam na tarce
Health-Fit-Lifepewnego czasu i ja sama) myślałam, że przygotowanie rosołu graniczy z cudem. Oczywiście jest to nie prawda ! Rosół robi się bardzo łatwo. Składniki: korpus kurczaka, ewentualnie porcja rosołowa Włoszczyzna (marchewka, seler, por, pietruszka, cebula) Przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz) Woda Przygotowanie: Do garnka wlewamy tyle wody ile chcemy mieć rosołu. Wrzucamy pokrojone warzywa, podpieczoną cebulkę oraz mięso - gotujemy
My World by Dagmara Rekmąki 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy nadzienie; mięso z kurczaka gotowane gotowana marchewka gotowana pietruszka ew. por , seler, sól pieprz Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i oliwę , zalewamy wrzatkiem, początkowo mieszamy łyżką. Po przestygnięciu zagniatamy ciasto. Mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, doprawiamy do smaku i mieszamy. Ciasto wałkujemy na duże placki, robimy
Gotowanie jest łatwewarzyw..Każdy indywidualnie może je zrobić według upodobań bardziej lub mniej pikantny..A makaron ugotowany w sosie wytworzonym jest rewelacyjny.. Składniki: 2 filety z kurczaka 1 czerwona papryka 1/2 cukinii 1/2 pora 1/2 pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżka papryki słodkiej pieprz świeżo zmielony papryka
Ugotujmy Cośrodziny. Bardzo prosta w przygotowaniu, świetnie się sprawdza na chłodne, jesienne dni, wyjątkowo smaczna i pożywna. Polecam :) Składniki: * około 3 litrów wody * 5-6 pałek z kurczaka * 1 korzeń pietruszki * kawałek korzenia selera * por (zielona część) * 1,5 kg marchewki * 5-6 ziemniaków * posiekana natka pietruszki do smaku * 1 łyżeczka majeranku * sól do smaku Wykonanie: Ze wszystkich składników prócz marchewki
Zrób to smaczniedzisiaj na pyszną aromatyczną zupkę z młodych buraczków. Składniki: 2,5 l wody 1 duży pęczek botwinki + 3 małe buraczki 1 duża marchewka kawałek pora 3 gałązki lubczyku 1 udko z kurczaka 4 jajka 5 ziemniaków 1 szklanka śmietanki 12% sól,pieprz ewentualnie warzywko do smaku kilka gałązek pietruszki i selera Wykonanie: Wszystkie warzywa obieramy i myjemy.Mi
Sama słodycz i szczypta chiliPrzepis na smaczną zupę pomidorową z pomidorami z puszki i makaronem. Składniki: 5 skrzydełek z kurczaka 2 marchewki pietruszka kawałek selera kawałek pora cebula pół puszki pomidorów 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego kopiasta łyżka śmietany 18% 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe sól, pieprz makaron nitki lub inny ulubiony Przygotowanie Skrzydełka zalewamy 2,5 litra wody, dodajemy ziele angielskie
e-PrzepisyKulinarneSzybki obiad rodem prawie z PRL. Kurczak z grilla pod kołderką z pieczarek i z jajkiem w mundurku to miała odmiana od zwykłego kotleta z kurczaka. Pysznie i kolorowo, obiad na każdą porę roku. Porcja na 3 osoby. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdużo warzyw i śmiało mogę stwierdzić, że można się tą zupą najeść, choć to pewnie rzecz względna☺ 1 h ok. 3 l Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 5 marchewek 5 średnich ziemniaków 1 por 0,5 selera 1 średni kalafior 3 łyżki śmietany (opcjonalnie jogurt naturalny) Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, biały pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Wykonanie: Na początek przygotowujemy
Ania i Marcin gotują