kurczak pikantny - 500 przepisów (strona:28/34)

Burrito 230

Bardzo sycące danie meksykańskie. W moim wydaniu niezbyt pikantne, ponieważ nie przepadam za ostrym smakiem. Samodzielnie wykonana tortilla z mielonym mięsem, serem i warzywami. Podaję z pomidorową salsą i śmietaną. Tortilla (około 6 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić(...)sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki. Farsz: mięso mielone (użyłam mięsa z jednej piersi kurczaka) pół papryki pół puszki kukurydzy pół puszki czerwonej fasoli pół czerwonej cebuli 3 pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego pół łyżeczki soli 3 łyżeczki słodkiej papryki

Bullio
Sajgonki z kurczakiem, warzywami i trzema sosami 463

warzywami. Smażone w głębokim tłuszczu lu surowe, jedzone na ciepło i zimno, podawane z sosami, dipami, na zakąskę. Tej wersji najbliżej do Wietnamu. Uwielbiam zapach sajgonek o poranku… Kurczaka oczyszczamy i jak najdrobniej siekamy. Możecie go też grubo zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać w malakserze. Nie róbcie tego blenderem, bo zniszczycie wszystkie włókna w mięsie i powstanie(...)zrumienienia mięso z kurczaka. Sajgonki smażą się stosunkowo krótko, mięso w żadnym wypadku nie może zostać surowe! Przekładamy do miski. Znowu porcja oleju i podsmażamy kapustę z marchewką i grzybami, aż zmiękną. Dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i jeszcze chwilkę smażymy, do czasu aż czosnek straci swój mocny zapach. Całość dodajemy do kurczaka, mieszamy razem

Karo in the Kitchen
Galareta drobiowa 134

Rosół mogłabym jeść codziennie, klasyczny, gorący z makaronem i kawałkami kurczaka. Często jednak po zjedzeniu rosołu i jego całej pływającej zawartości zostaje mi tylko garnek bulionu. Czasem uratuje się jakieś mięso. O marchewkach z pewnością można zapomnieć, one są zjedzone pierwsze. Ostatnim razem bulionu zostało mi prawie 2 litr, więc postanowiłam wieczorową porą przerobić go na galarety drobiowe - pracy może(...)warzywa z rosołu - seler, pietruszka Rosół podgrzewam tylko by był lekko ciepły, ale nie gorący i doprawiam go pieprzem i solą - ma być bardzo wyrazisty w smaku i lekko pikantny. Przecedzam bulion dwa razy przez sito, by był klarowny. W małym rondelku podgrzewam 200ml rosołu, do bardzo ciepłego dodaję żelatynę i mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Gotową żelatynę dodaję do pozostałego

Gotowanie i blogowanie
Placki z cukinii 244

schab faszerowany cukinią. Postanowiłam przygotować teraz z cukinii pyszne chrupiące placuszki. Polecam też inne przepisy na placki: Placki ziemniaczane z żółtym serem Placki ziemniaczane na drożdżach Cukiniowe placki (pikantne placki z cukinii) Prosty przepis na placki z cukinii : Składniki na 8 placków: 1 młoda cukinia ok. 25 cm długości 1 jajko 1/3 szklani mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia(...)posiekaną natką pietruszki. Ciasto nabieramy łyżką na patelnię i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Placki lekko wyrastają. Gotowe placki z cukinii podałam z śmietankowym gulaszem z kurczaka, ale można je podać np. z sosem czosnkowym i koperkiem.   The post Placki z cukinii appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dip z pieczonych pomidorów. Do wszystkiego. 187

Dzień dobry,Niektóre potrawy po prostu nie są tak smaczne bez dodatku dipu... Dziś przygotowałam dla Was przepis na bardzo smakowity dip z pieczonych pomidorów. Słodko-kwaśno-pikantny, niebanalny w smaku dzięki dodatkowi octu balsamicznego. Dzięki niemu codzienne dania staną się bardziej interesujące.  To bardzo uniwersalny sos, który możecie podać z praktycznie każdą potrawą - zastąpcie nim ketchup(...)naturalnie świetnie sprawdzi się jako dip do maczania chipsów, nachosów, paluszków grissini, krakersów i sucharków, generalnie możecie zastąpić nim ketchup, myślę, że można go również podać do nuggetsów z kurczaka, meksykańskich tortilli, parówek w szlafrokach i innych imprezowych przekąsek, pyszna będzie też pizza oraz grzanki, posmarowane dipem zamiast pomidorowym przecierem, jako sos do makaronu, z dodatkiem czarnych oliwek, anchois, tuńczyka

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz z kurczaka z pieczarkami 211

Gulasz z kurczaka z pieczarkami... Kawałeczki filetów z piersi kurczaka. Plasterki pieczarek, wiórki marchewki. Kawałeczki ogórków kiszonych, pióra cebuli. W aksamitnym, aromatycznym sosie. Smaczny, domowy obiad!   Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 500 g pieczarek; 2 średnie cebule; 1 średnia marchewka; 3 średnie ogórki kiszone; 1 ząbek czosnku; 2 łyżki przyprawy do kurczaka; 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany(...)chwilę razem podsmażać. Podsmażoną cebulę z pieczarkami i czosnkiem przełożyć do garnka. Na tym samym, mocno rozgrzanym oleju podsmażyć na złoty kolor kosteczki kurczaka. Kurczaka należy podsmażać krótko, na dużym ogniu - wówczas mięso pozostanie soczyste. Podsmażonego kurczaka przełożyć do garnka z pieczarkami, cebulą i czosnkiem. Zalać 500 ml zimnej wody. Dodać startą marchewkę, pokrojone ogórki, liście laurowe i ziele angielskie

Gospodyni Miejska
Boczek z grilla 204

zawartość tłuszczu nie obędzie się tutaj bez aluminiowej tacki – położenie takiego mięsa bezpośrednio na ruszcie groziłoby małą katastrofą . Ponieważ nie jest ono również tak delikatne jak np. filet z kurczaka czy większość grillowanych ryb, potrzebuje znacznie więcej czasu. Dlatego pokrojony w plastry i zamarynowany boczek najpierw pieczemy pod przykryciem z folii aluminiowej przez ok. 30 minut. Następnie przekładamy(...)odpowiednio długie pieczenie, dzięki czemu mięso stanie się miękkie i delikatne. Boczek z grilla 2016-06-26 21:27:06 Delikatny i aromatyczny boczek z grilla w lekko pikantnej marynacie. Prosty przepis na letnie biesiady przy ogrodowym grillu. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1 kg surowego, średnio przerośniętego boczku bez kości, pokrojonego w plastry o grubości

Kulinarna Pokusa
Sztrass Burger recenzja nowego menu 156

nachosy / rukola / sos mole poblano / grillowane jalapeño / pikantna salsa z mango pomidorów, czerwonej cebuli, kolendry i mięty Moja ocena: 3+ Zdawałoby się, że połączenie idealne. Doskonały sos mole o fantastycznym głębokim czekoladowym aromacie z optymalnie dostosowanym stopniem ostrości. Również salsa mango była jak najbardziej cudowna, orzeźwiająca, lekko słodka i również pikantna w sam raz. Więc(...)przygotowywany z sosem tatarskim to prawdziwa petarda i sądzę, że chociaż raz trzeba tego połączenia w Sztrassie wypróbować. Dla mnie to prawdziwy český sen o burgerze! Pariszburger filet z kurczaka marynowany w cytrynie / sałata rzymska / bekon / sos majonezowy z kaparami / sos jogurtowo-cytrynowy Moja ocena: 5- Pewnie powiecie zaraz, że burger z kurczakiem zasługuje co najwyżej na miano kanapki

Food Square
Alto Adige – Wina z Południowego Tyrolu 171

jest na wysokości 400 – 500 m n.p.m. z racji chłodnego klimatu zbiór jest późny następuje w połowie października. Mała wydajność 45 hl/ha. Nos bardzo przyjemy mineralno – kamienny. Wino soczyste, pikantne, długie i bardzo dobre. Polecane do dań z ryb. Peter Zemmer - Punggl Pinot Bianco Alto Adige 2013. Ciepłe siedlisko. Punggl oznacza wzgórek. Winnica położona na dnie doliny Adygi. Wydajność(...)doskonałą ekspozycją słoneczną. Spory 14,5% alkohol. Aromatyczne - dominują zapachy kwiatowe bzu oraz akacji. W ustach dominują nuty owocowe oraz kwiatowe. Dobrze zrównoważone. Można polecić do serów, potraw z kurczaka i ryb, makaronów z lekkimi sosami oraz owoców morza. Tenuta J.Hofstätter -Joseph Gewürztraminer Alto Adige 2013. Wino pochodzi z winnicy w Tramin/Termeno uważanej kiedyś za kolebkę gewürztraminera. Jest

królestwo garów
Ananasowa babeczka chili w parze z z limonkową muffinką kokosową :) Na ostro czy na słodko - oto jest pytanie? 161

puszki ananasa pokrojonego w drobną kostkę 1,5 łyżki jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki soli solidna szczypta ziół prowansalskich szczypta płatków chili 2 łyżki drobno posiekanej i usmażonej piersi z kurczaka 2 łyżki sera żółtego pokrojonego w kostkę na 6 babeczek kokosowo - limonkowych 150 gram mąki 50 ml mleka 2% 4 łyżki cukru trzcinowego 1 jajko 1/4 puszki ananasa(...)puszki ananasa wraz z odrobiną soku. Dzielę na dwie równe części. babeczki chili: do mąki z proszkiem dodaję: sól, chili, zioła, pokrojony ser żółty i podsmażoną, wystudzoną pierś kurczaka (przyprawioną solą, kurkumą, majonezem i pieprzem). Dokładnie mieszam. Do wymieszanych składników suchych dodaję ciekłe. Mieszam łyżką na jednolitą masę (wychodzi bardzo gęsta) Wykładam do silikonowych foremek lekko natłuszczonych i obsypanych bułką

Kuchnia po mojemu
Egzotyczne curry z kurczakiem 119

Uwielbiam takie połączenia smakowe. Jeśli i wy gustuje w pikantnych, aromatycznych daniach koniecznie wypróbujcie. Przepis ten powstał po obejrzeniu 2 programów kulinarnych i spotkaniu Trójmiejskich blogerów. Coś takiego chodziło za mną już od dawna i doczekało się na swoją premierę. W weekend oczywiście powtórka. Składniki: Na pastę curry: 1 papryczka chilli (bez pestek) drobno krojone cebula imbir czosnek woda kurkuma(...)krojona) chilli (drobno pokrojone) odrobina octu ryżowego skórka z cytryny sok z limonki cukier palmowy Podajmy z ryżem lub tak jak u mnie z makaronem (na łazanki) i kawałkami kurczaka (u mnie grillowany). Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Tajska zupa krewetkowa 205

Zazwyczaj, gdy gotowałam zupę tajską dodawałam do niej piersi z kurczaka. Tym razem postanowiłam, że bazą zupy będą krewetki koktajlowe.  Do jej przygotowania tej pikantno-słodkiej zupy potrzebne będą: Składniki: 250 g krewetek koktajlowych około 6 szklanek wody 2 czerwona cebula 1 nieduża żółta papryka 2 pory sałatkowe szklanka marchewek typu baby szczypiorek oliwa aromatyzowana czosnkiem i papryką chili(...)plasterki.  Pora kroimy w plastry.   Wszystkie warzywa podsmażamy aż do zarumienienia na łyżce oliwy - ja użyłam aromatyzowanej czosnkiem i papryką chili co dało im lekko pikantny smak. Następnie dodajemy warzywa do wywaru z krewetkami. Do zupy dodajemy sos rybny, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Na koniec otwieramy puszkę mleka kokosowego. Pamiętajmy aby przed dodaniem go do zupy

Taste Therapy