które otrzymałam wybrałam 3 propozycje , które zostaną nagrodzone..Osoby , które wygrały proszę o adresy do wysyłki nagrody- przekażę sponsorowi nagród..A oto pyszne propozycje potraw z wykorzystaniem sosów Folwark. Pikantny biszkopt z parówkami p.Katarzyny Składniki: Biszkopt: 1. 1 szklanka mąki 2. 1,5 szklanki mleka 3. 3 jajka 4. 1/2 łyżeczki pieprzu 5. Przyprawa Kucharek 1 1/2 łyżeczki Dodatkowo(...)smile placek ziemniaczany smarujemy cienko musztardą, na to kładziemy omlet, burgera, plasterek świeżego pomidora. Całość przykrywamy pomarowanym od spodu sosem madziaròw plackiem ziemniaczanym. Dla wzmocnienia konstrukcji przyszpilamy wykałaczką. Kurczak w porach z ananasem p.Barbary Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * przyprawa do drobiu * pół dużego pora * pół puszki ananasa * 10 łyżek sosu Folwark ("Dressing 1000 wysp") * 5 łyżek
Moje domowe kucharzeniezawartość głowy i oczy. Sprawdzić czy na mackach nie ma pozostałości kamieni, żwiru. Świeża ośmiornica wymaga kruszenia – w krajach, gdzie to mięso jest tak dostępne jak u nas mięso kurczaka, polega to na tłuczeniu nią o skały. Spotkać można sznury nad brzegiem morza, na których w pełnym słońcu suszą się takie obtłuczone ośmiornice. Można też mięso skruszyć poprzez kilkukrotne zamaczanie(...)miski, dodajemy do nich kapary i małą szalotkę pokrojoną w jak najcieńsze, prawie przeźroczyste plasterki , a następnie podlewamy całość 3-4 łyżkami wywaru spod ośmiornicy i posypujemy odrobiną pikantnej, wędzonej papryki. Zostawiamy do czasu aż ziemniaki wchłoną sos. Ośmiornice i bakłażany grillujemy z każdej strony po 4 minuty – na grillu elektrycznym, węglowym lub na patelni grillowej (tym razem robiłam
Karo in the Kitchenpiwo Dreher (koźlak)1. niedzielne śniadanie, 2. piwo Oberdorfer (Weissbier), 3. naleśnik z mięsem, 4. deser z malinamiŚniadania były typowe dla hotelu: jajecznica, parówki (drugiego dnia bardzo fajne pikantne kiełbaski), sery i wędliny w plasterkach oraz oczywiście dżemy, jogurty i muesli. Wybór był spory i na pewno można się najeść. Z ciekawostek węgierskich: podano paprykowe salami i ostrą paprykową pastę(...)środku tłoczno, kelnerzy uwijali się z zamówieniami, a my skierowaliśmy swoje kroki na piętro, gdzie był jeszcze wolny stolik. Zamówiliśmy gulasz na czerwonym winie (729 Ft) oraz paprykarz z kurczakiem (729 Ft). Dodatki domówić trzeba oddzielnie, więc oboje zdecydowaliśmy się na frytki (259 Ft) oraz piwo: Gösser (399 Ft) i bezalkoholowe Soproni (349 Ft). na deser nie znaleźliśmy już miejsca
Pasja Smakubardziej na tworzeniu tortów, lecz nie może zabraknąć przepisów również na blogu ;) Dlatego dzisiaj zamieszczam przepis na burrito. Jest to danie meksykańskie i jak przystało na tę kuchnię powinno być pikantne :). Ostrość złagodziłam podając danie z dipem z awokado. Na początek przygotowujemy tortille z mąki razowej Składniki (na 10 tortilli): /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 2 łyżki oliwy z oliwek 200 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego, ewentualnie 200 g piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę 2 papryki (np. żółta i czerwona) 1 czerwona cebula 1 puszka obranych pomidorów w sosie pomidorowym 1 puszka (400 g) czarnej fasoli (lub czerwonej) Przyprawy: 1 łyżeczka
Pudełko rozmaitości