kurczak pikantny - 500 przepisów (strona:25/34)

Jogurtowy sos z chilli do przekąsek 189

kawałkami pieczonych kurczaków, do paluszków, chipsów i wielu innych drobnych przekąsek. Lubicie sosy na ostro? :) Składniki: ok 300ml jogurtu naturalnego pieprz świeżo zmielony świeżo zmielone chilli zioła prowansalskie+ bazylia Przygotowanie: Jogurt naturalny przekładamy do miseczki. Doprawiamy do smaku przygotowanymi przyprawami. Uwaga! Nie musimy solić sosu. Jest dość ostry, ale większość zimnych przekąsek jest na tyle słona, że pikantny sos jest

ChilliJemy
sałatka makaronowa z pieczarkami 185

pikantne. Pierwszy raz wzbogaciłam ją o smażone pieczarki i to był strzał w dziesiątkę, smakowała nam bardziej niż ta z pieczarkami marynowanymi. Jest bardzo syta i wyraźna w smaku, więc idealna na przyjęcia.  Składniki: szklanka makaronu kokardki puszka fasoli puszka kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki cebula 150 g pieczarek ząbek czosnku filet z kurczaka szczypiorek 2 łyżki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Fotorelacja z pobytu z Bułgarii oraz ich kuchnia 169

oraz kebapcze - pikantne kiełbaski z mięsa mielonego. Mnie najbardziej smakowały: sałatka szopska oraz chłodnik ogórkowy Półwysep Kaliakra Morze CzarneOgród botaniczny w BałczykuOgród botaniczny królowej RumuniiOgród w BałczykuPółwysep Kaliakrawschód SłońcaCerkiew Katedralna Zaśnięcia Bogurodzicyogród botaniczny w Bałczykuogród botaniczny w Bałczykuogród botaniczny w Bałczykusałatka szopska koniecznie z rakiją suto zastawione stołykulki ziemniaczane oraz ciasto francuskie z białym seremtradycyjny bułgarski obiad: kurczak z ziemniakami

Bon Appetit Małgorzaty
Quiche? a może jednak tarta…! 233

TARTA - może mieć spód zarówno kruchy, francuski jak i drożdżowy a wypełnienie... zależne od okazji, ochoty, potrzeby i możliwości - słodkie kremowe, owocowe, czekoladowe jak i warzywne, słone, pikantne - co nam w duszy gra to i na talerzu w przypadku tarty Piecze się w czym się da - w formach silikonowych, metalowych, teflonowych, wysokich, niskich, okrągłych lub kwadratowych, małych i dużych(...)dochodzimy do wypełnienia - quiche - ZAWSZE - jest wytrawny z farszem zalanym masą śmietanowo - jajeczną. Tradycyjny quiche pochodzi z Alzacji i Lotaryngii i jest wypełniony boczkiem i serem Gruyere. Quisze z kurczakiem i brokułem Składniki na okrągłą formę o średnicy 30 cm farsz pół piersi z kurczaka kilka różyczek brokuła (ok 30 dag mrożonego) mała papryka mała cebula ząbek czosnku

sierotka maRysia w kuchni
Curry z kurczaka i bakłażana 267

jest szybkie, proste i takie pyszne! Inspirowałam się książką Leemei Tan "Lemongrass and ginger". Zapraszam Was na curry, z kurczakiem i bakłażanem. Obiad gotowy dosłownie w 35-40 minut.  Pyszne, zdrowe i niezwykle aromatyczne. Składniki: 1/2 kg piersi kurczaka, 1 większy bakłażan lub 2 mniejsze, 2 łodygi trawy cytrynowej, 2 łyżeczki sosu rybnego, 400 ml mleczka kokosowego do dekoracji(...)nich przekroiłam na dwa krótsze kawałki i lekko zmiażdżyłam trzonkiem noża. Piersi kurczaka umyć i oczyścić, pokroić na kawałki - takie na jeden kęs. Bakłażana umyć i pokroić w większą kostkę. Kiedy pasta będzie już dobrze przesmażona wrzucamy do rondelka piersi kurczaka i przesmażamy. Następnie do przesmażonego kurczaka dorzucamy pokrojonego bakłażana, przesmażyć jeszcze kilka minut i całość zalewamy mleczkiem kokosowym. Całość

Plate of Joy
Muszle makaronowe z kurczakiem, bakłażanem i kremowym serkiem 345

pojedyńczy filet z kurczaka mały bakłażan 5-6 suszonych pomidorów 2 opakowania kremowego serka Arla Apetina o smaku czosnkowo-ziołowym garść świeżego tymianku papryka słodka, sól morska, świeżo mielony pieprz Kurczaka oczyszczamy z kostek i błonek, kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy sola, pieprzem, papryką słodką. Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący wrzucamy kurczaka. Smażymy krótko, tylko aby zrobił się(...)kurczaka oraz serek. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Mieszamy, aż serek lekko się roztopi i cały farsz bedzie miał kremową konsystencję. Zdejmujemy z ognia. Gdy farsz trochę przestygnie, możemy nim nadziewać nasze muszle. Sos pomidorowy: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w całości lub krojonych 2-3 łyżki octu balsamicznego 1 mała pikantna papryczka lub papryka

Zawsze głodna!
Tajlandia od kuchni 207

jedzeniem. Niedawno wróciłam z 3-tygodniowej wyprawy do tego pięknego kraju, gdzie miałam okazję osobiście spróbować słynnych tajskich przysmaków i przekonać się, czy rzeczywiście są takie pyszne i takie pikantne, jak je opisują ;) Jeśli jesteście ciekawi co i jak jada się w Tajlandii-zapraszam do lektury J Najbardziej znana potrawa kuchni tajskiej - pad thai W Tajlandii, a zwłaszcza w Bangkoku(...)Zazwyczaj mięsne lub rybne, czasem warzywne. Czasem trudno odgadnąć z czego są zrobione, ale smakują wyśmienicie.  Makaron smażony z kurczakiem i warzywami Kurczak w sosie z tajską bazylią Smażony makaron z dodatkami Pad thai Czerwone curry z kurczakiem Krewestki w sosie słodko-kwaśnym (z warzywami i świeżym ananasem) Owoce morza sprzedawane na ulicy  Kraby sprzedawane na ulicy

Zawsze głodna!
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej na dwa sposoby 193

kurczak. A szkoda, bo dobrze przyrządzona jest bardzo krucha i delikatna, a do tego ma małą zawartość tłuszczu, co ucieszy tych dbających o linię :) Polędwiczka jest bardzo uniwersalnym mięsem i można przygotować ją na wiele sposóbów. Ja wybrałam formę kolorowych szaszłyków z papryką i czerwoną cebulą. Część mięsa zamarynowałam w delikatnej ziołowej zalewie, a druga leżakowała w pikantnej marynacie

DefinicjaSmaku
pieczone udka w papryce wędzonej, pesto peperoncino... 179

Składniki: udka kurczaka całe 4 sztuki, papryka 1 łyżka/wędzona Royal Brand, przyprawa pesto peperoncino Royal Brand 3 łyżki, sól ziołowa 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżeczka, sos pomidorowy 1 szklanka udka duże kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym papryka wędzona, przyprawy, olej, sok z cytryny wymieszać i natrzeć dobrze udka - schować do lodówki(...)200C około 35 minut na 2 poziuomie, grzanie góra/dół po 35 minutach polać ostrym sosem pomidorowym udka i piec dalej przykryte 35 minut udka są miękkie, soczyste, pikantne i można je zjeść z czym się lubi i na ciepło i na zimno...................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Rosół 161

marchwie por ok. 30 g 1 pierś kurczaka (nie za duża) kawałek wołowiny rosołowej 2 liście laurowe ziele angielskie pieprz w ziarnach kostka rosołowa ( z kurczaka lub wołowa ) pół cebuli woda ok 2 litry świeża pietruszka brukiew ok 140 g sól   Przepis: Do dużego garnka włóż pierś z kurczaka, obrane marchewki, pokrojoną w kostkę brukiew, liście laurowe, pieprz, ziele(...)Gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Co jakiś czas zamieszaj rosół, możesz pod koniec gotowania spróbować czy jest dość słony i ewentualnie doprawić. Dzięki cebuli powinien być wystarczająco pikantny i klarowny, ale jeśli uważasz, że jest taka potrzeba, dopraw go pieprzem mielonym. Po wystygnięciu dobrze jest rosół przecedzić. Podawaj tradycyjnie, z makaronem, wyjętą z rosołu marchewką i mięsem. Smacznego

Gotowanie-uk
Szaszłyki ślimakowe z kurczakiem, boczkiem i cukinią 235

jeszcze przed 24.00, żeby zdążyć wzięć udział w pudliszkowym konkursie . :) A przepis ten inspirowany jest podobnym (zastąpiłam ziemniaki kurczakiem marynowanym w kefirze) z gazety Maine Familie&Ich numer 6/2012. Było przepyszne! :) Składniki na około 6 małych szaszłyków: 2 nieduże filety z kurczaka (tzw. pojedyncze) marynata (1 szklanka kefiru, 1 płaska łyżeczka ostrej papryki, 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 płaska(...)minut, żeby zmiękła. 3. Kurczaka po zamarynowaniu odsączamy z marynaty (marynatę zachowujemy, możemy ją dodać np.: do mięsa mielonego na kotlety, ja ją zużyłam do koft, przepis będzie niedługo!:)) 4. Formujemy ślimakowe szaszłyki: kładziemy plaster boczku, na niego plaster cukinii - dokładnie odsączonej papierem kuchennym - i nadziewamy na patyki do szaszłyków kurczaka, przewijając podwójnymi plastrami boczku i cukinii - patrz zdjęcie

Kuchnia Prezydentowej
Dynia piżmowa faszerowana mięsem i kaszą jaglaną 214

pikantny w smaku. Jednak przy słodkawej dyni nie mógł być inny :) Przygotowanie takiej dyni jest troszkę pracochłonne, gdyż samo wydrążenie jej zajmie nam "chwilkę" i momentami pewnie wystawi naszą cierpliwość na próbę ;) Jednak efekt jest smaczny i wizualnie efektowny, więc warto :)Składniki na 2 dynie o wadze około 1,5 kg każda:pół kilograma karkówki,1 średnia pierś z kurczaka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Odkrywamy kalifornijskie wina II 161

Region: California Aromaty cytryny, gruszki i jabłka, z nutą wanilii i cynamonu. Pyszne smaki dojrzałych gruszek i cytryn. Bogate i okrągłe o odpowiedniej kwasowości i koncentracji smaku. Polecane do kurczaka, pieczonego łososia z grilla i serów. Importer:Cerville Investments Sp. z o.o. Ironstone Reserve Chardonnay 2012 Region: Sierra Foothills Winnica Hay Station Ranch należy do rodziny Kautzów od czterech pokoleń(...)drobne cechy mineralne, które są znakiem rozpoznawczym winogron produkowanych w Sierra Foothills, Reserve Chardonnay ma bardzo skoncentrowany smak tropikalnych owoców z niuansami toffi, wanilii i dojrzałych jabłek. Nos otwiera pikantne zapachy toffi i wanilii, a następnie zaskakuje egzotycznymi nutami przypraw i melona. Wino wprost stworzone do rozmaitych połączeń z jedzeniem. Będzie pasować do ryb, risotto z kurkami, makaronów z dodatkiem

królestwo garów
Curry z kalafiora 224

lecz ich jakość jest zdecydowanie lepsza. Goździki były tak świeże, że po naciśnięciu wydobywał się z nich olejek. Indyjskie potrawy są bardzo mocno przyprawione. Kuchnia indyjska jest bardzo pikantna i mieszankę masali należy stosować ostrożnie, gdyż łatwo można przesadzić z jej pikantnością. Posiadając przyprawy możemy stworzyć swoją własną mieszankę masali do curry. Po indyjskie przyprawy nie musimy zaraz jechać(...)Indii, można je zamówić w sklepach internetowych od sprzedawców sprowadzających je z Indii. Składniki: 1 średni kalafior 2 średnie ziemniaki 1 puszka pokrojonych pomidorów 1/2 kg piersi z kurczaka (do wersji mięsnej, w bez mięsnej pominąć) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 puszki mleczka kokosowego (opcjonalnie) lub 1/2 szklanki wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego imbiru

Kuchcik gotuje
Żeberka z sosem keczupowo-cebulowym 178

Kilka miesięcy temu opisywaliśmy bardzo fajne przyprawy firmy Knorr. Do kurczaka, do gyrosa, do mięs i takie tam. Ogólne wrażenia były naprawdę pozytywne. To były bardzo dobrze dobrane, w sam raz zbilansowane mieszanki przypraw. Postanowiliśmy więc iść za ciosem i chcemy przedstawić Wam cykl 5 wpisów. Pięć, bo tyle właśnie jest nowych esencji do sosów Knorr. Ten produkt na tyle(...)większość z Was po prostu po pracy chce zrobić obiad. I w tym właśnie staramy się Wam pomóc. Potrzebujemy: 1 kg żeberek 2 cebule 3 łyżki miodu 250 g pikantnego keczupu sól esencja do sosu cebulowego Knorr Żeberka kroimy na kawałki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Solimy i dodajemy keczup wymieszamy z miodem i mieszamy z żeberkami. Dodajemy cebulę pokrojoną

Marder&Marder Manufacture