kurczak pikantny - 500 przepisów (strona:29/34)

Egzotyczna pierś w owocach i żurawinie. Odświętny obiad dla Mamy - Kuracjuszki. Słodko i pikantnie ;) 170

Składniki (dla 4 osób): niewielka pierś z kurczaka 5 połówek brzoskwiń z zalewy 5 plastrów ananasa z zalewy  4 łyżeczki konfitury z żurawiny lub borówki leśnej 1/2 butelki sosu egzotycznego Heinz olej do smażenia (mała ilość) sól, pieprz po ok. 50 ml zalewy z brzoskwiń i ananasa Przygotowanie: Umytą pierś z kurczaka podzielić na kotlety. Mięso zbić delikatnie. Posolone(...)się ono z ryżem. Pyszności. Sycące. Słodkie, ale wyraziste. Zasmakuje dziecku, osobie starszej, ukochanej kobiecie ;) Każdemu kto nie ma nic przeciwko mięsu przyrządzanemu na słodko. Sos egzotyczny jest lekko pikantny, więc zapewniam, że danie nie jest mdłe. Polecam. Mama była wniebowzięta. Mój Syncio i Babcia również ;) Szkoda, że dziś, w Dniu Mamy, nie mam możliwości ugościć Ją czymś równie pysznym

Kuchnia po mojemu
Sylwestrowe grillowanie – polecane przepisy 171

minuty z każdej strony lub do momentu kiedy będą różowe. Dobrą metodą grillowania krewetek jest nabijanie ich na szpikulce. Żeberka w stylu chińskimTe żeberka wykorzystują głęboki smak z słodko-pikantnego sosu hoisin i chińskiej przyprawy 5 smaków. Składniki: 2 pasy żeberek, przycięte i pokrojone na osobne pojedyncze kawałkido marynaty: ½ szklanki sosu sojowego1/3 szklanki octu balsamicznego¼ szklanki sosu hoisin2 łyżki brązowego(...)minut grillowania, żeberek już nie polewamy pozostałą marynatą. Tak ugrillowane żeberka wyjmujemy z grilla, posypujemy prażonymi ziarnami sezamu i posiekanym szczypiorkiem. Skrzydełka z grilla składniki: 4 kg skrzydełek z kurczaka (około 24 szt)marynata: 1 szklanka octu z jabłek2 łyżki oleju roślinnego2 łyżki sosu Worcestershire2 łyżki chili w proszku1 łyżka płatków czerwonej papryki1 łyżeczka soli1 łyżeczka czarnego pieprzu1 łyżeczka tabasco

naRuszcie
18 przepisów z rukolą 217

zielony kolor i nie może być mokra w środku. Najsmaczniejsza jest ta z drobnymi listkami. W domu, po otwarciu rukolę można przechowywać w lodówce do kilku dni.  Charakterystyczny pikantny, orzechowy i lekko gorzkawy smak  rukoli sprawia, że świetnie nadaje się do sałatek. Klasycznym połączeniem jest rukola z gruszką, serem z niebieską pleśnią, orzechami i miodowym dressingiem(...)rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy pęczak, z kabanosem, rukolą i serami Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli

Moja smaczna kuchnia
Szybka ale zdrowa chińszczyzna. 213

mrożony). Do tego mięso z piersi kurczaka oraz mieszanka przypraw, która jest już bardziej "chińska". Całość jest bardzo smaczna i dająca się polubić na tyle by weszła na stałe do naszego menu. Przepis własny. Składniki na 3-4 porcje mięso z piersi kurczaka (a jeszcze lepiej odłączone od kości mięso z udźca kurczaka) - 0,6 kg ryż paraboliczny(...)cebulkę z dodatkiem soli, po chwili dodać paprykę (podsmażać aż lekko zmięknie), następnie dodać mięso. Kiedy mięso jest już miękkie dodać groszek. Doprawić do smaku. Danie powinno być wyraziste, pikantne. Mięso z dodatkami podawać ułożone na ryżu. Ryż można także doprawić do smaku kminem i imbirem. Ps. Jeżeli na patelni zostało trochę tłuszczu, można dolać do niego szklankę bulionu, doprawić

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pasztet z królikiem. 207

układam na sałacie w towarzystwie chrzanu i żurawiny. Coś wspaniałego :-) Składniki na  2 foremki po 40 cm długości każda. królik - około 2-2,5 kg ćwiartki z kurczaka - 1 kg boczek wieprzowy (może być tłusty) - 0,7 kg wątróbki drobiowe lub wieprzowe - 0,5 kg (drobiowe są słodsze więc lepiej skłonić się w ich stronę) 2 czerstwe duże bułki(...)zmieleniu: 2 łyżki majeranku, sól, pieprz Marchew, cebulę, pietruszkę, seler obrać i umyć. Mięso pokroić na mniejsze kawałki - królika, ćwiartki kurczaka i boczek. W dużym garnku (ja gotowałam w 10 litrowym) zagotować wodę. Na wrzątek włożyć królika, mięso z kurczaka, boczek oraz jarzyny (marchew, cebulę, pietruszkę, seler). Po kilku minutach zebrać wytworzoną pianę i następnie włożyć przyprawy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 249

Łącząc ją finezyjnie z innymi składnikami, Tajowie stworzyli jedyne w swoim rodzaju dania, o wydawałoby się czasem wykluczających się smakach.  Wpływy kuchni hinduskiej najlepiej widać, jeśli porówna się pikantne pasty, tak chętnie używane w Tajlandii, i masale- sypkie mieszanki przypraw z południowych Indii. W obu kuchniach dominują te same trzy główne składniki: mleczko kokosowe, chilli i kolendra.  SMAK(...)ZAPACH SMAK to:   czerwone i zielone, ostre i bardzo ostre papryczki chilli;  łagodne kremowe mleczko kokosowe;  świeża kolendra (cała roślinka, liście, łodygi, także korzonki);  słodkawo-pikantna bazylia;  cierpkawa trawa cytrynowa;  piekący, lekko pieprzowy galangal;  liście limy o przenikliwym cytrynowym zapachu i jej owoce;  ostre kapi, czyli sfermentowana pasta z krewetek, która

ClauditteMissCooking
Stripsy w wędzonej papryce 185

SKŁADNIKI: 4 piersi z kurczaka 2 łyżki czerwonej słodkiej wędzonej papryki 1 łyżka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżka przyprawy do indyka 5 łyżek płatków ryżowych 8 żółtek 1 łyżka oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: Mięso umyć i oczyścić. Podzielić na części tzw. stripsy.  Do miski dodać żółtka i pozostałe sypkie produkty. Dokładnie wymieszać. Do tej papki dodać(...)Gabryś od razu zaczął mi je podjadać. najbardziej posmakowały mu powsadzane w bułkę :) Jest dzieckiem, które nie ma problemów ze zjedzeniem wyraźnych w smaku potraw, a tym bardziej lekko pikantnych. Uwielbia mięso to jest pewne. Tylko z warzywami muszę cudować tworzyć cuda na kiju by go zachęcić do zjedzenia. WĘDZONA PAPRYKA Papryka słodka wędzona to przyprawa o unikatowym - dymnym smaku

ClauditteMissCooking
Zimne nóżki (Galat) 198

ktoś się zapyta? To tradycyjne mięsne galaretki przygotowane na bazie nóżek wieprzowych, tzw. zimne nóżki,  galat lub galart. Lubicie? Czy może wolicie wersję z dodatkiem żelatyny np. kurczaka w galarecie, albo kurczaka w galarecie z papryką? Do galatu drobiowego, który przygotowuję na Wielkanoc wkładam  do środka plasterek jajka. W moim domu rodzinnym galat wieprzowy, czyli tradycyjne zimne nóżki były obowiązkowo(...)całości przykryte. Gotujemy na małym gazie na ok. 1,5 godziny. Następnie zbieramy szumowinę, dodajemy oczyszczone warzywa, dodajemy sól oraz pozostałe przyprawy. Ja dodaję sporo pieprzu, gdyż lubimy pikantne galaretki, do tego po wystudzeniu, czasami wywar wydaje się delikatny i nie doprawiony. Gotujemy warzywa będą miękkie, oraz mięso da się łatwo oddzielić od kości. Odcedzamy przez durszlak, aby został

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Moqueca de bacalhau 212

dwie części z jednej powstała moqueca de bacalhau (kiedyś już pisaliśmy o moqueca), której przepis w tym poście z drugiej powstała empanada (inne przepisy na empanada (empanda z kurczakiem lub empanada z sardynkami). Składniki na moqucea i jej proces przygotowania są bardzo podobne do tej której opisywaliśmy w naszym blogowym debiucie: 0,5 kg bacalhau0(...)warstwę warzyw (cebula, papryka, pomidory), a następnie płaty bacalhau. Na wierzchu sypiemy kolendrę. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende i 1 kostkę knorr. Jeśli chcemy otrzymać smak bardziej pikantny dodajemy kilka kropel tabasco lub chilli. Garnek przykrywamy i dusimy 20 minut.  Ryba musi być ugotowana a warzywa miękkie, to znak że potrawa gotowa. Ziemniaki gotujemy oddzielnie

Smaki Brazylii
Młode ziemniaczki z salsą verde i jajkiem sadzonym 203

musztardą, czyli salsa verde. Czy ten zielony kolor nie jest piękny?Muszę Wam powiedzieć, że taki sos naprawdę nieźle pasuje do ziemniaków! Jest bardzo aromatyczny, nieco kwaśny i pikantny, przenosi ziemniaki na zupełnie nowy poziom smaku;) Wyobraźcie sobie, że wrzucanie parujące ziemniaki do tego sosu, pod wpływem ciepła nad miską zaczyna unosić się intensywny aromat czosnku i ziół, zaś ziemniaki(...)dodać do tylu fajnych dań! My dojedliśmy go w najprostszy możliwy sposób - rozsmarowany na kromce świeżego chleba z dodatkiem pomidora. Ale równie dobrze posłuży Wam jako dodatek do pieczonego/grillowanego kurczaka czy ryby lub jako sos sałatkowy.Na koniec dodam, że jest to sos na zimno, tzn. że wystarczy drobno pokroić lub zmiksować wszystkie składniki i gotowe! Roboty dosłownie

Chilli Czosnek i Oliwa
Dietetyczny pasztet drobiowo-warzywny 537

jedna z najlepszych na świecie, smaczna, aromatyczna i dietetyczna.     Odchudzony pasztet drobiowo-warzywny przygotowałam z podudzi kurczaka wolno gotowanych z włoszczyzną i dodatkiem przypraw do zupy pho. Gorąco polecam. Czas przygotowania: 2,5 godz. Składniki: 1 kg podudzi kurczaka, 200 g wątróbki  drobiowej, 200 g pieczarek, 1,5 szklanka płatków owsianych, 3 jaja, 4 marchewki(...)przełożyć do keksówek posmarowanych olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu odstawić na kilka godzin do wystudzenia.  Znakomitym dodatkiem do pasztetu będzie pikantna konfitura z papryki ( tu przepis ), oraz domowy chleb z mąki żytniej i orkiszowej na zakwasie ( tu przepis

SzczyptaSmaQ
Ziemniaczane ravioli 137

Jakoś tak, nie są mi po drodze. Na obiad wolę przygotować ryż lub makaron. Kiedy jeszcze mieszkałam z rodzicami, ziemniaki były praktycznie codziennie na obiad, do schabowego, mielonego czy kurczaka. Ja postanowiłam przygotować je inaczej. Przygotowałam ziemniaczane ravioli. Oto przepis... Dla 2 bardzo głodnych osób Potrzebujemy: Na farsz 150g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu(...)blat) aby wystygły. Wracamy do patelni z mięsem. Dodajemy puszkę pomidorów (nie wyrzucamy puszki) i koncentrat. Mieszamy. Czas na przyprawy: sól, pieprz, papryka i chili. Doprawiamy raczej pikantnie. Czas na mąkę. Dodajemy ją aby farsz miał bardziej zwartą konsystencję, do puszki po pomidorach wlewamy 1 łyżkę zimnej wody i rozrabiamy w niej 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszając mięso wlewamy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Zupa gulaszowa węgierska 344

Prawdziwa zupa gulaszowa węgierska. Przepis przywieziony z ósmej (wg TripAdvisora) najlepszej restauracji w Budapeszcie. Lekko pikantna (ale ust nie wypala), aromatyczna, mimo, że ze sporą ilością mięsca – lekka (my smalec zastąpiliśmy oliwą i jest jej niewiele), z chudej wołowiny, pełna warzyw, papryki. Można się od niej uzależnić :) Składniki: ok. 0,5-0,7 mięsa wołowego (ja używam karku(...)zupa gulaszowa węgierska – Gulyasleves – może być podawana z małymi kluseczkami, posypana natką pietruszki. Podobne przepisy Zrazy wołowe jak u babci Egzotyczny krem z dyni Krem szparagowy biały Kurczak po czerkiesku .yuzo_related_post img{width:170px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb:hover{background:#fcfcf4

Pociąg Do Kuchni
Flaczki z boczniaków. Flaczki bez mięsa. 187

bardzo wdzięczne grzyby, które nie są mocno aromatyczne a dzięki temu z łatwością łapią inne smaki. Kiedy pokroimy je w paski to świetnie imitują flaczki mięsne. Zupa mocno doprawiona, pikantna, może smakować naprawdę dobrze - do tego stopnia, że nieświadomy składników człowiek będzie pewien, że zajada prawdziwe flaczki ;). Nie mamy jednak zamiaru nikogo oszukiwać, prawda jest taka, że flaczki z boczniaków(...)prawdziwych "oczek na rosole". Pewnie jest to kwestią przyzwyczajenia bo lubię kiedy zupa jest na wywarze mięsnym. Jeżeli jadasz mięso, to możesz dołożyć do garnka dwie ćwiartki z kurczaka (ugotowane obrać i dołożyć mięso do całości). W najbliższym czasie wstawię także przepis na flaczki z boczniaków z mięsem.  Facebook /// Instagram

Poezja Smaków - blog kulinarny
Niecodzienna kartoflanka – zupa krem z ziemniaków i porów, z wędzonym łososiem 234

Zupełnie inna kartoflanka. Zdecydowana w smaku, wytrawna. Lekko kwaskowa i przyjemnie pikantna. Ta zupa krem, obowiązkowo podana z wędzonym łososiem, to już nie zwykła zupa ziemniaczana, ale całkiem eleganckie danie. Pory kroimy wzdłuż na pół i rozchylając ich warstwy dokładnie wypłukujemy je w zimnej, bieżącej wodzie. Specyficzna konstrukcja pora i to, jak warzywo rośnie sprawiają, że lubi w sobie gromadzić(...)typu B lub C 250g pora – tylko biała i jasnozielona część 50g masła, 82% tłuszczu 3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 kostki bulionowe (warzywna i z kurczaka) + 1,5l wody (lub taka sama ilość domowego rosołu) garść usiekanego drobno koperku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki tartego chrzanu kilka płatów wędzonego

Karo in the Kitchen