kurczak pieczony - 10104 przepisów (strona:467/674)

Filety z kurczaka w parmezanowej panierce, pieczone w piekarniku 193

Soczysta pierś kurczaka w pysznej panierce, z dodatkiem pomidorów i mozzarelli. Fajny pomysł na niedzielny obiad. SKŁADNIKI: (4 porcje) podwójna pierś z kurczaka Łyżka oliwy z oliwek (może być smakowa, np. bazyliowa) 2/3 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki tartego parmezanu 2 duże pomidory czerwona cebula 1/2 kulki mozzarelli świeża bazylia do posypania 2 cukinie sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzać(...)porcje. Jeżeli są zbyt grube,rozbijamy tłuczkiem na ok. 0,5 cm.. Solimy, pieprzymy i smarujemy oliwą. Następnie obtaczamy w mieszance bułki i sera. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy filety i pieczemy 15 minut. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, odsączamy z nadmiaru soku, łączymy z drobno posiekaną cebulą. Pomidory nakładamy na filety, posypujemy kosteczkami mozzarelli, wkładamy do piekarnika

Kopystką po garach
Cudowny domowy pasztet 185

tartej sól, pieprz, papryka czerwona, zioła prowansalskie tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do posypania formy olej Mięso gotuję w osolonej wodzie. Oddzielnie szynkę, oddzielnie kurczaka. Można też wykorzystać kurczaka z rosołu. Gdy mięso mięknie dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Chwilę jeszcze gotujemy by warzywa zmiękły. Pieczarki smażymy z cebulką pokrojoną w kostkę, odrobinę solę. Wątróbkę podsmażamy pod koniec odrobinę(...)mielenia. Do masy dodaję jajka i przyprawy. Mieszam. Przekładam do 2 keksówek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Na wierzch pasztety posypuję bułkę tartą- żeby wierzch się nie przypalił. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Należy pilnować pasztetu, bo może się okazać że powinien siedzieć krócej. Obserwujmy czy się nie rumieni za bardzo.     Artykuł Cudowny domowy pasztet pochodzi

MojaQchnia.pl
50 przepisów z zielonymi warzywami 155

soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mizeria Ogórki małosolne w plasterkach Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka brokułowa z kukurydzą i groszkiem Sałatka(...)mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli

Moja smaczna kuchnia
skrzydełka kurczaka w miodzie 262

skrzydełka w miodzie porcja skrzydełek  dla czterech osób, czyli co nam będzie do gotowania potrzebne 8 skrzydełek kurczaka 1 łyżka octu jabłkowego 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 cytryny 3 łyżki oleju sól, pieprz  co i jak po kolei Z pieprzu, soli, soku z cytryny, oleju,  octu,  sosu sojowego i jednej łyżki miodu robimy(...)strony i odstawiamy na co najmniej dwie godziny w chłodne miejsce. Następnie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Skrzydełka wyjmujemy z marynaty  i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do piekarnika, po dwudziestu minutach uchylamy piekarnik i  smarujemy skrzydełka pozostałą marynatą, do której dodajemy pozostałe dwie łyżki miodu.  Pieczemy jeszcze przez dziesięć, piętnaście minut

Kuchnia Babci Basi
Spinacz Cafe - oryginalnie i kanapkowo 148

Cafe Rekomendacja tego miejsca przez znajomego dotyczyła kanapek dlatego też i dwie takie pozycje trafiły na nasz stół. Pierwsze zdjęcia w poście przedstawia  Głodołamacza nr 1 - mięso wieprzowe pieczone z konfiturą z cebuli i roszponką. Generalnie dobra ta pozycja - mięso smaczne, soczyste aczkolwiek źle pokrojone... Podane mięso było pokrojone wzdłuż włókien przez co pierwszy gryz zakończył się niemalże(...)delikatna i odrobinę chrupiąca z zewnątrz. Ogólnie dla mnie roszponka nie ma żadnego smaku - zamieniłbym na coś bardziej kontrastującego do słodkiej cebuli.  Druga pozycja skonsumowana to Koko Dżambo - kurczak, suszone pomidory i rukola w bagietce własnej produkcji. Smaczna, skromna wielkością kanapka, w której rukola zrobiła swoje i ożywiła trochę smak potrawy. Podczas drugiej wizyty w Spinaczu zjadłem Drugiego Głodołamacza

Right Behind The Kitchen
Fileciki z cebulką 364

podwójny filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Ostra czerwona papryka 3 białe cebule Sól Pieprz Słodka czerwona papryka 2 łyżki pikantnego keczupu Olej do smażenia Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski około 3 cm. Doprawiamy przyprawą do mięsa i ostrą czerwoną papryką. Odstawiamy na chwilkę żeby mięso przegryzło się z przyprawami. Następnie smażymy na rumiano. Cebule(...)Doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i dodajemy keczup. Wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze dusimy przez 3-4 minuty. Na talerzu układamy cebulę a na niej fileciki. Podałam z pieczonymi ziemniaczkami

VioletoweKucharzenie
Kurczak w sosie z Mozzarellą 518

Składniki: pierś z kurczaka puszka pomidorów bez skórki cebula 2 ząbki czosnku 250 g sera Mozzarella (do zapiekania) pęczek natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka i ostra szczypta tymianku, lubczyku  Przygotowanie: Pierś umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze lub większe kawałki. Pokrojoną cebulę podsmażyć na łyżce oleju, dodać pomidory z puszki, czosnek i przyprawy, a na końcu sos zblendować(...)następnie dodać poszatkowaną natkę pietruszki. Do żaroodpornego naczynia przelać sos, położyć na nim mięso. Wszystko posypać startym serem Mozzarella. Włożyć do pieca nagrzanego do 180 st C na ok 20-30 min i...................... Smacznego

Gaździnka warzy
chlebki tureckie 118

dymkę, pomidory, paprykę, tymianek i nasiona czarnuszki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy owalny placek. Nakładamy farsz, ciasto zawijamy w formę łódki. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 225°C. Smacznego ! źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia turecka.  Najlepiej dodawać mąkę stopniowo i w zależności od tego jakie będzie wychodzić ciasto dodać(...)Farsz: * podwójna pierś z kurczaka * 1 duża cebula * 2 ząbki czosnku * 2 dojrzałe pomidory * 1 łyżka koncentratu pomidorowego * sól. pieprz, ostra papryka, tymianek * olej * keczup..Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Kiedy kurczak się już lekko przyrumieni

w mojej kuchni
"Savarinki" z kurczaka z sosem tamaryndowym. 321

łyżeczka chilli jalapeno kruszonego 1/4 łyżeczki kuminu 1 łyżka wody 2 jabłka 1 łyżeczka soku z cytryny "Savarinki" - wykonanie Zagotować wodę, dodać przyprawę do dań Kucharek, włożyć piersi z kurczaka, gotować 5 minut, wyjąć, ostudzić, pokroić na kawałki. Pieczarki pokroić w ćwiartki, por w pierścionki. Pokrojone pieczarki przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, przyprawić solą i pieprzem, dodać pokrojony(...)otrzymanej pulpy, dodać śmietanę ,jajka, majonez i przyprawy. Foremki przesmarować lekko oliwą i posypać bułką tartą. Całość dobrze wyrobić ręką i napełnić foremki w których będziemy nasze "Savarinki" piekli w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 180 - 190 oC i do gorącego wstawić  foremki. Piec 30 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości użytych foremek. Podać na ciepło albo na zimno

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak na batatach pod chmurką z mango 198

sól morska pieprz kajeński Wykonanie. Udka z kurczaka, wytrybować, pokroić na kawałki. Zrobić marynatę z curry, przyprawy do dań Kucharek, posiekanego czosnku i oleju. Do marynaty włożyć  kawałki kurczaka, wymieszać, odstawić do lodówki na 0,5 godziny. Mango (duże, gotowe do jedzenia ) pokroić w kostkę i z połowy za pomocą blendera zrobić puree, dodać szczyptę pieprzu kajeńskiego. Resztę odłożyć(...)kawałki udek  i przełożyć na bataty. Posypać resztą mango. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z puree z mango. Pianką przykryć zawartość formy i posypać pieprzem kajeńskim. Piec 25 minut w temperaturze 180 stop

Kulinarny karnet Christophera
Białe enchiladas z kurczakiem 208

Wlać 1/2 szklanki rosołu drobiowego i wymieszać, po czym wlać 1/2 szklanki słodkiej śmietanki, ponownie wymieszać i gotować razem, często mieszając, przez około 5 minut, aż płyny wsiąkną w kurczaka i nadadzą mu soczystości. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia. Przygotować biały sos do enchiladas. Na rozgrzane, na osobnej, czystej patelni, masło (2 łyżki) wysypać  równomiernie(...)dołu w naczyniu do zapiekania (żaroodpornym). Wierzch enchiladas równomiernie polać przygotowanym, białym sosem. Enchiladas wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 30 minut, aż sos zacznie bulgotać. Podawać gorące, bezpośrednio po upieczeniu, obficie oprószone posiekaną kolendrą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 12 enchiladas, przygotowanych z tortilli w rozmiarze

Gospodyni Miejska
Najlepsze przepisy z cukinii 598

spolszczona nazwa włoskiego zucchino, która dotarła do Polski z Włoch i zadomowiła się w naszym klimacie. Można ją jeść na surowo, faszerować, smażyć, przyrządzać leczo, robić przetwory i piec wytrawne ciasta. Zrobisz z niej pyszny makaron warzywny, ozdobisz pasztet, ugotujesz zupę oraz przygotujesz na wiele innych! Sprawdź nasze najlepsze i niezawodne pomysły z cukinią w roli głównej! Pyszne dania(...)cukinią i marchewką 2. Cukinia w cieście 3. Cukinia faszerowana mięsem mielonym 4. Kotlety wieprzowe z cukinią. Kotlety mielone z cukinią 5. Schab faszerowany cukinią 6. Szaszłyki z kurczaka i warzyw 7. Leczo do słoików na zimę 8. Wytrawny placek z kurczakiem i warzywami 9. Zupa krem z cukinii 10. Placki z cukinii i szynki 11. kotlety z kurczakiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Faszerowana cukinia 187

pieprz. Sposób przygotowania 1. Kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ ze środka. 3. Mięso z piersi kurczaka kroimy w drobną kostkę, marynujemy w oleju, papryce słodkiej, papryce ostrej, curry, szczypcie soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. 4. Do mięsa dodajemy drobno pokrojony por, wyciśnięty przez praskę ząbek(...)posiekaną natką pietruszki. 6. Cukinię faszerujemy przygotowanym farszem. 7. Faszerowaną cukinię przykrywamy plasterkami pomidora i mozzarelli. 8. Faszerowaną cukinię posypujemy oregano i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, i pieczemy w 180 stopniach C ok. 25 min. Faszerowana cukinia jest bogata w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa), które pełni funkcje budulcową, - witaminę B2 (pochodzącą z kaszy jaglanej), która reguluje

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Kolorowa mięsna rolada 167

łyżeczki lubczyku 3 łyżeczki kolendry w ziarnach 5cm imbiru sól pieprz masło do wysmarowania formy 1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek, marchewka) Wykonanie: 1.  Masa mięsna: Filet z kurczaka, boczek, mięso gulaszowe, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, lubczyk, bułkę tartą, kolendrę utartą w moździerzu, starty imbir, całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę mięsną. Doprawić(...)wymiarach 35 cm x 30 cm. Rozłożyć mieszankę warzywną na całej powierzchni prostokąta i zwinąć za pomocą pergaminu w roladę. 4.  Roladę ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej masłem i piec  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Tagliatelle z pesto pietruszkowym 214

W przypadku tego dania nie napracujecie się za dużo. Tagliatelle z pesto pietruszkowym przygotujecie w kilkanaście minut. Można powiedzieć – na przygotowanie tej potrawy będziecie potrzebowali

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania