cukru nie oczyszczanego 1 łyżka soku z cytryny szczypta mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej papryki lub szczypta mielonego chilli szczypta pieprzu ziołowego Mięso z piersi kurczaka pokroić w bardzo cienkie plasterki , a potem w małe kawałki. Przygotować marynatę z pozostałych składników ( po za szczypiorem). Włożyć mięso w marynatę i zostawić na 30 minut ( można na dłużej(...)patyczki obok siebie w jedna porcję tak by było łatwo przewracać i by małe kawałki nie zsuwały się. Rozgrzać grill lub patelnie grillową lub zwykłą patelnię i piec yakitori po kilka minut z każdej strony smarując w trakcie pozostałą częścią marynaty. Podawać z porcją warzyw , dipem , plackiem , pieczywem czy jak tam kto lubi ( mniej lub bardziej tradycyjnie. * marynata jest
Buniabaje w kuchniuwagami :) źródło : "Oliwia" Składniki: filet z kurczaka pęczek natki duży brokuł 200 g śmietany 18% jajko 2 op. ciasta francuskiego ząbek czosnku sól i pieprz Sposób przygotowania: Kurczaka należy ugotować. Drobno pokroić. Natkę posiekać i przełożyć do miski. Dodać śmietanę i posiekany czosnek. Przyprawiać solą i pieprzem do smaku i dobrze wymieszać. Podzielić brokuł na małe różyczki. Płaty(...)brzegu w równomiernych odstępach i do każdej porcji dołożyć kawałki brokułu. Na końcu zrolować płaty ciasta w ruloniki i posmarować na wierzchu roztrzepanym jajkiem. Nożem podzielić na bułeczki. Piec w rozgrzanym piekarniku 190 C ok. 30 minut do czasu gdy roladki pięknie się zarumienią. Najlepsze są ciepłe. Smacznego
Słodkości i nie tylkoCoś mam ostatnio lenia, jeśli chodzi o pieczenie chleba czy bułek. Co znajdę jakiś ciekawy pomysł, to albo nie mam wszystkich składników, albo wyrastanie trwa dwa dni ( dosłownie! ), albo całość jest zbyt skomplikowana. Albo może po prostu szukam wymówek, sama już nie wiem... Rano, i owszem, mam ochotę na pyszną, mięciutką, pachnącą bułeczkę, ale kiedy przychodzi moment przygotowań... Rezygnuję(...)pracy, po prostu jadłam tosta. Teraz, gdy wraca do domu późno, zmęczony, mam ochotę podać mu coś ciepłego i smacznego. Więc gotuję - zupy, makarony z sosami, ostatnio nawet upiekłam kurczaka. Tyle, że to mnie aż tak nie kręci , robię to trochę z przymusu, a nie dlatego, że bardzo mi się chce. I ten czas, który spędzam w kuchni na gotowaniu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWspaniała przekąska na zimno, zaletą jest tempo jej przyrządzenia, zapewniamy, że błyskawiczne, przekonajcie się sami, na pewno urzeknie wszystkich smakiem i wyglądem, farsz można samemu tworzyć
kgwjanczewojajko 1 cebula ketchup kawałek żółtego sera do starcia łyżeczka masła oliwa sól, pieprz, oregano, papryka słodka, curry Wykonanie: 1. Zaczynamy od pokrojenia w kostkę umytych piersi z kurczaka. 2. Następnie smażymy je na oliwie. Solimy, sypiemy dużo słodkiej papryki, curry, na końcu pieprz. Usmażone mięso odkładamy na bok. 3. Cebulę kroimy w kosteczkę. 4. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy(...)mieszamy, sypiemy bardzo dużo oregano, pieprz, jeszcze chwilę smażymy i odkładamy na bok. 6. Paprykę kroimy w kosteczkę. 7. Rozkładamy ciasto francuskie na blasze, którą dodatkowo wykładam papierem do pieczenia. Dzielimy je na pół. Na każdej połowie na środku kładziemy trochę usmażonego mięsa, pieczarek, kukurydzę i paprykę, na wierzch ścieramy trochę żółtego sera na tarce o dużych oczkach, posypujemy słodką
Kawa z mlekiemSkładniki: 8 ćwiartek z kurczaka 5 łyżeczek ostrej musztardy (dijon lub rosyjskiej) 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 4 łyżeczki miodu 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego sól Sposób wykonania: Musztardę mieszamy z miodem, sosem sojowym, zmiażdżonym czosnkiem, olejem i szczyptą soli. Umyte i osuszone mięso wkładamy do miski zalewamy marynatą. Mieszamy aby równomiernie pokryła każdy kawałek. Przykrywamy i odstawiamy(...)kilka godzin do lodówki. Udka układamy na dużej blasze skórką do góry i polewamy marynatą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 60 minut. 20 minut przed końcem przekręcamy udka na drógą stronę aby dolna strona lekko się przyrumieniła. Pieczemy tak przez na 10 minut. Po tym czasie znów przekręcamy skórką do góry
Qchnia po prostuLubię połączenie ananasa i kurczaka:). Dlatego powstały te szaszłyki, do których ananas jest ważnym dodatkiem. Jego słodko-kwaśny smak dobrze komponuje się z delikatnym drobiowym mięsem i papryką. Szaszłyki możemy ugrillować a poza sezonem upiec w piekarniku. 2 filety z kurczka 1 ananas 1 duża papryka sól, pieprz 1. Ananasa obieramy. Filet, ananasa i paprykę kroimy(...)sporych rozmiarów kostkę. 2. Wszystkie składniki na zmianę nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Z każdej strony posypujemy solą i pieprzem. 3. Szaszłyki grillujemy na grillu lub pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchniużywać? Przypomina mocno przyprawione masło orzechowe. Poza tradycyjnym podaniem sprawdza się w wielu innych potrawach. Dukkah może zastąpić część bułki tartej w panierce – pasuje w takim wdaniu do kurczaka, ryb (łosoś i dorsz w dukkah są fenomenalne!) i innych mięs (w Australii robi furorę jako panierka do jagnięciny i baraniny). Można nią posypać gotową zupę lub sałatkę – świetnie urozmaica wszelkie(...)jogurtem, awokado i grzanką na śniadanie. Pasuje do hummusu i do ziemniaków – zarówno do zwykłych, jak i do słodkich batatów. Można nią posypać przed pieczeniem wierzch chleba, bułek, kruchych ciastek albo krakersów. Pasuje do pieczonych warzyw – marchewek, kalafiora, bakłażana, cukinii, ziemniaków, batatów i do shakshuk i i innych warzywnych gulaszy. Można w niej otoczyć kulki jogurtowego sera labneh
Karo in the KitchenSkładniki filet z kurczaka czerwona cebula półwytrawne białe wino boczek wędzony kilka pieczarek śmietana 18% sól, pieprz, estragon 2-3 ząbki czosnku Przygotowanie Mięso pokroić na dowolne kawałki, przyprawić solą, pieprzem, estragonem i czosnkiem. Podsmażyć na łyżce oleju na ładny brązowy kolor. Przełożyć do żaroodpornego naczynia zalać winem (wcześniej zdeglasowanym na patelni) , dodać podsmażony boczek, pieczarki, cebulę pokrojoną w piórka(...)dusić ok 40 min w 160 st C. Na końcu do sosu dodać śmietanę, włożyć mięso jeszcze na ok 10 min do pieca i gotowe.. smacznego
Gaździnka warzyswoimi uwagami :) źródło : "Oliwia" Składniki: filet z kurczaka pęczek natki duży brokuł 200 g śmietany 18% jajko 2 op. ciasta francuskiego ząbek czosnku sól i pieprz Sposób przygotowania: Kurczaka należy ugotować. Drobno pokroić. Natkę posiekać i przełożyć do miski. Dodać śmietanę i posiekany czosnek. Przyprawiać solą i pieprzem do smaku i dobrze wymieszać. Podzielić brokuł na małe różyczki. Płaty(...)brzegu w równomiernych odstępach i do każdej porcji dołożyć kawałki brokułu. Na końcu zrolować płaty ciasta w ruloniki i posmarować na wierzchu roztrzepanym jajkiem. Nożem podzielić na bułeczki. Piec w rozgrzanym piekarniku 190 C ok. 30 minut do czasu gdy roladki pięknie się zarumienią. Najlepsze są ciepłe. Smacznego
Różne smaki w kuchniSkładniki: -750 g. filetu z kurczaka -100 g. jogurtu greckiego -1/2 małej startej cebuli -2 ząbki czosnku -sok z połowy cytryny -1 łyżka oliwy z oliwek -3 łyżki posiekanej mięty -sól -pieprz Sposób przygotowania: Mięso umyć i pokroić w 2,5 cm kostkę. Przygotować marynatę. Wymieszać jogurt, cebulę, czosnek przeciśnięty przez prasę, sok z cytryny, oliwę z oliwek, miętę(...)przyprawy. Marynatę dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Piersi nadziewać na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki można piec na grillu lub na patelni grillowej z 10-12 minut przewracając w tym czasie z 2-3 razy. Szaszłyki podałam z ryżem, sałatką grecką i sosem czosnkowym. Smacznego
Magia jedzenia.ząbki czosnku 1/2 łyżeczki miodu sól pieprz Kasza kuskus: 1,5 szklanki kaszy kuskus bulion do zalania kaszy 1/2 brokuła 2 średnie marchewki 1 szklanka mrożonego groszku Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Przygotować marynatę. W naczyniu połączyć olej, imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę i miód. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Gotową marynatą zalać piersi, przemieszać i odstawić(...)dzięki temu z mięsa nie uciekną wszystkie soki i będzie soczyste). Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 25-30 minut. W tym czasie przygotować warzywa. Marchew pokroić w pół plasterki, a brokuła podzielić na małe różyczki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić marchew, brokuł i wsypać groszek
kuchnia doskimleka Farsz: 1 duży por 2 cebule papryka 80 dag pieczarek 1 kg filetu z kurczaka przyprawa do gyrosa 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju z przyprawą do gyrosa. Pora kroimy w paski, cebulę w kostkę - przesmażamy na oleju, żeby były złociste. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i pieczarki. Wszystkie(...)wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto trzeba rozwałkować i wykrawać kółka filiżanką. Na każde wycięte kółko kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy (jak pierożki). Gotowe układamy na blaszkę, smarujemy białkiem i pieczemy na złoto. Można posypać je przyprawą do gyrosa albo dowolnymi ziołami;) Pyszne! Dużo pracy, ale efekty... palce lizać
Lawendowe Niebojest zatem rozgrzewanie się po powrocie do domu. Poza przyprawami zrobi to w tym aromatycznym daniu piwo, w którym upieką się pałki. Składniki (na 2 porcje): 4 pałki (podudzia) kurczaka płaska łyżeczka mielonej kozieradki pieprz mielony płaska łyżeczka ostrej papryki czosnek suszony sól 150 ml piwa olej Rano pałki wrzucić na głęboką blachę lub do naczynia żaroodpornego, polać olejem(...)południu obrócić pałki i przykryć folią aluminiową. Wstawić pałki do piekarnika i nastawić go na 190 stopni C. Po 30 minutach wlać do pałek piwo, odwrócić je i piec 15 minut bez przykrycia. Na kolejne 5-7 minut można zwiększyć temperaturę do 200 stopni i włączyć funkcję grill. Pałki podawać z surówką (u mnie surówka z pora ). Po ostatnich
Weekendy w domu i ogrodziebardzo smaczne. Jeżeli lubicie dania przygotowywane w piekarniku to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka 1 białko z dużego jajka 2 łyżeczki musztardy, np. dijon 2 łyżki otrębów żytnich ewentualnie 2 łyżki masła, np. klarowanego sól, pieprz Wyluzowane udka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części(...)ubijania dodać musztardę oraz otręby. Całość delikatnie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki mięsa drobiowego. Wierzch posmarować pianą musztardową. Na sam koniec dodać masło. Piekarnik rozgrzać do 180 °C . Piec bez przykrycia około 40-50 minut. Piana musi się zarumienić. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, np. z ugotowanym ryżem i udekorować posiekanym szczypiorkiem. Pomysł na przepis
Ugotować