jajka, marchewkę, mąkę, ser żółty, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ser jest już słony, więc uważajmy żeby nie przesadzić ;) Naszą wymieszaną masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy koła równej wielkości i wkładamy do nagrzanego do 200˚C na około 15 minut. Po tym czasie tacosy powinny mieć fajnie chrupkie brzegi – jeśli nie, zostawmy na kolejne parę(...)będą się łamać ;) Wystarczy zgiąć je i zostawić na szklance/butelce. Wersję bardziej wilgotną można potem swobodnie formować :) A co wkładamy do środka? A to, co chcemy! Szynka, ser, warzywa, kurczak… wszystko pasuje :D U mnie wersja z kurczakiem, ogórkiem i pomidorem – jako lunch do pracy ;) Smacznego
Jak gotować i nie zwariowaćpietruszki - 3 łyżki- pasty tahini - czosnek 2-3 ząbki - 1 szalotka mała - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól, imbir, chili - świeży rozmaryn - marokańskie chili do posypania rolady Filet z kurczaka rozbij tłuczkiem na jak największy blat, najlepiej kształtu prostokąta. Oprósz solą. Natkę z pietruszki, pastę tahini, przyprawy, oliwę z oliwek i cebulę, zmiksuj w blenderze na gładką masę. Posmaruj nią(...)pomocą nici kuchennej obwiąż roladę dookoła tak aby marchew mocno przylegała. Pod marchew powkładaj liście rozmarynu. Polej oliwą z oliwek, oprósz marokańskim chili. Zapiekaj pod przykryciem w piecu przez 40 minut. Ja roladki podałam z risotto szafranowym. Smacznego
SMYKWKUCHNIpieprzem, pokrój w 1 cm paski, po czym ułóż je w naczyniu do zapiekania o wielkości około 25×20 cm. Odciśnij soki z cukinii i rozłóż ją na kurczaku, a na niej pokrojone pomidory. Rozgrzej średnią patelnie na dużym ogniu, włóż grzyby i smaż przez około 2-3 minuty. Następnie dodaj cebulę i masło do patelni, dopraw solą(...)wymieszaj wszystkie jego składniki i dopraw solą i pieprzem. Zalej nim grzyby i posyp zapiekankę startą mozzarellą. Przykryj naczynie folią aluminiową i włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika. Piecz przez około 45 minut, po czym zdejmij folię, zmniejsz tempertaurę do 180 oC i piecz kolejne 10-15 minut, do ładnego zarumienienia. Smacznego! Chicken, zucchini and chanterelle casserole
karmelowyobrane ząbki czosnku. Przyprawić listkiem laurowym, zielem angielskim, solą, pieprzem, sosem sojowym, tymiankiem i lubczykiem. Dodać cebulę i po zagotowaniu włożyć do garnka karczek i udka kurczaka. Gotować do miękkości (udka i warzywa,ugotują się wcześniej). Mąkę przesiać do miski, dodać zimną margarynę i śmietanę, przyprawić szczyptą soli. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na godzinę. Ugotowane mięso zmielić razem(...)smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Wlać kilka łyżek bulionu i dokładnie wymieszać. Ciasto cieniutko rozwałkować, pokroić na prostokąty i zawijać farsz. Każdy zawinięty pasztecik posmarować rozbełtanym jajkiem, piec w 170 st C przez ok 15 min (aż się ładnie zrumienią).... Smacznego
Gaździnka warzyPyszne piersi z kurczaka w szynce parmeńskiej nadziewane suszonymi pomidorami i czosnkowym serkiem. Super pomysł na obiad :) SKŁADNIKI 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 duże plastry szynki parmeńskiej serek o smaku czosnkowym typu Almette mały słoiczek pomidorów suszonych w oleju sól,pieprz papryka tymianek PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy i obcinamy tłuszcz i błony. Nacinamy każdą wzdłuż tworząc kieszonki. Solimy(...)każdej strony na patelni. Wnętrze kieszonek smarujemy serkiem i nadziewamy suszonymi pomidorami. Obwijamy każdą pierś plasterkiem szynki. Posypujemy tymiankiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy olejem z pomidorów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Możemy polewać kilkakrotnie tworzącym się sosem, by nie były suche. Piersi bardzo dobrze komponują się z rukolą. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeSpójrzcie, jakie bogactwo barw w tej miseczce?!, a ile witamin, a tym samym zdrowia?! pełnia zbiorów cukinii i kalafiorów więc korzystajmy właśnie z ich bogactwa i
kgwjanczewochroni przed powstaniem rakotwórczych związków w trakcie grillowania. Ja proponuję Wam pyszną, pikantną marynatę z dodatkiem oliwy, musztardy, ziół, papryczki chilli i miodu, która świetnie komponuje się z mięsem kurczaka. Uwielbiam także ryby oraz warzywa z grilla. Te pierwsze grilluję w całości, zawinięte w folię aluminiową lub umieszczone w specjalnych kratkach. Do grillowania najlepiej nadają się ryby o zwartej strukturze(...)poręcznej buteleczce z dozownikiem, który daje mi dobrą kontrolę nad dodawaną ilością oliwy i tym samym nad kaloriami. Lubię spryskać nią dno patelni przed smażeniem czy też potrawę przed pieczeniem lub grillowaniem. Taki dozownik jest bardzo wygodny i pozwala uniknąć sytuacji, gdy niechcący oliwy wyleje nam się za dużo. Wiem, że na rynku dostępne są spreje do beztłuszczowego smażenia oparte
Chilli Czosnek i Oliwajest mnóstwo, proporcje zależą od tego ile macie tego drobiu do zamarynowania. Dziś dodatkowo znowu bawiłam się tą sprytną silikonową miską, a raczej hmmm..... oj tam, miska wielofunkcyjna, do pieczenia i nie tylko, czyli Steam Roaster firmy Lekue, ale o niej napiszę już wkrótce i pokażę kilka możliwości zastosowania tego produktu. Tymczasem, zapraszam Was do odwiedzenia sklepu, który znam już(...)się użalać, trzeba działać :) A te udka przygotowywałam całkiem niedawno, właśnie w chwilach mojej niemocy, więc nie są czasochłonne, ani trudne, a jakie smaczne! Składniki: udka z kurczaka świeżo zmielona sól (u mnie himalajska) świeżo zmielony pieprz czarny dowolna przyprawa do kurczaka (ja użyłam ostrej mieszanki w młynku Kamis) Marynata: 2 łyżki sosu Worcester (Worcestershire) 2 łyżki miodu (użyłam akacjowego
Blondynka GotujePłatki kukurydziane pokruszyć dość drobno za pomocą dłoni lub w malakserze. 2. Marynata: Koncentrat wymieszać z olejem, dodać przyprawę do kurczaka, curry i całość dokładnie wymieszać. 3. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki o grubości około 3 cm, oprószyć solą i pieprzem. Następnie zalać marynatą i pozostawić na około 2 godziny. 4. Ciasto: Mleko wymieszać z koncentratem pomidorowym(...)przełożyć do ciasta, wymieszać tak aby każdy kawałek był pokryty ciastem. Następnie każdy kawałek fileta obtoczyć w pokruszonych płatka kukurydzianych, ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 15-20 minut. 6. Pomidorowy sos: Koncentrat pomidorowy wymieszać z majonezem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, doprawić solą, szczyptą
Szalona Kuchnia Ewelinykonfitur czy też sosów. Zachowajmy umiar w ozdobach, a postawmy na doskonałej jakości produkty. U mnie w tym roku królują produkty marki Konspol z serii NATURA – Kabanosy z kurczaka, Szynka z wędzarni, Kiełbasa wiejska i Pasztet z królika. Produkty z linii Natura są bezglutenowe i mają bardzo dobry skład, co doceniają wszyscy, którzy mieli okazję ich skosztować. Bardzo cieszy(...)Produkty Konspol z serii NATURA nie zawierają konserwantów ani glutaminianu monosodowego. Przygotowane są z najlepszej jakości wyselekcjonowanych składników. Kupując je wiemy, że naszych gości poczęstujemy czymś równie pysznym, jak pieczone, domowe wędliny. Zaoszczędzimy jednak sporo czasu, który możemy wykorzystać np. na pieczenie ciast z mojego bloga! Sprawdźcie i Wy! Mam nadzieję, że choć trochę zainspirowałam Was do stworzenia wyjątkowej
Ostra na Słodkoboczek robi całą robotę, bo to on dodaje smaku. Polecam na obiad, a jeśli nie zjecie to dobrze smakują również na zimno, pokrojone na kanapki. Składniki: 1 duża pierś kurczaka lub 2 mniejsze boczek w plastrach papryka czerwona szczypior sól, pieprz czosnek granulowany suszone pomidory czosnek niedźwiedzi trochę oleju Wykonanie: Piersi pokroić na cienkie kotlety i delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić(...)kawałek papryki i pokrojony szczypior. Zawinąć w roladę, następnie owinąć boczkiem i spiąć wykałaczkami. Gotowe roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać suszonymi [pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim. Delikatnie polać olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni pod przykryciem przez 30 minut, następnie odkryć i piec jeszcze 10-15 minut. Podałam z ziemniakami i surówką
Agusiowe smakołykiskrzydełek kurczaka też można wyczarować pyszne danie. Wystarczą dobrze dobrane przyprawy i smaczny obiadek w kilka chwil gotowy. Zobaczcie sami Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka sól, pieprz, słodka papryka, chili 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 2 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy np francuskiej opakowanie mieszanki warzyw na patelnię Wykonanie: Skrzydełka myjemy, osuszamy, obcinamy lotki. Każdy kawałek mięsa oprószamy(...)miodem i musztardą, dodajemy przeciśnięty czosnek, wszystko dobrze mieszamy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy skrzydełka. Odstawiamy pod przykryciem na kilka godz do lodówki. Skrzydełka wkładamy do rękawa do pieczenia, pieczemy 50 minut. (Moim faworytem wśród rękawów do pieczenia jest ten STELLA . Cenię go sobie za wytrzymałość oraz odporność na wysokie temperatury, nie wszystkie inne pozytywnie zdają ten test
Z Majeczką w kuchniotoczka z krakersów dodaje smaczka :) Jako dodatek wersji fit puree BBB (brukselka, brokuł, bazylia) dla mojej żony a dla mnie na podbicie kalorii dodatkowo ryż paprykowy :) Składniki: 1kg kurczaka 500ml jogurtu naturalnego 300g krakersów cebulowych 200g brokuła 200g brukselki kilka listków świeżej bazylii łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, czosnek, papryka Kuraka kroimy w paski, wrzucamy(...)leżakowaniu kuraka wyjmujemy z lodówki i kawałek po kawałku panierujemy w pogniecionych krakersach zostawiając jogurt, który przylega do kury. Gdy mamy wszystkie kawałki obtoczone wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i do pieca. Można też ułożyć kawałki kuraka na kratce do pieczenia aby bardzo nie przywarły. Piekarnik 190-200 ° C opcja termoobieg, pieczemy mięsko około 30 min (15 min z jednej
Smacznie Pysznie Kalorycznie