kurczak pieczony - 10104 przepisów (strona:402/674)

Pieczony filet z kurczaka TIKKA 167

czosnku niedźwiedziego 2 łyżki majeranku PRZYGOTOWANIE:  Filet z kurczaka myję, kroję w paski grubości ok 1 cm. Przekładam do miski. Dodaję przyprawy, pastę tikka. Mieszam. Odstawiam pod przykryciem ok 30 min najlepiej w lodówce. Następnie przekladam mięso do naczynia żaroodpornego albo glinianego i przykrywam folią aluminiową, którą nakłówam wykałaczkami. Piekę ok 40 min w 180 stopniach

Gotowanie Patki
Kurczak z camembertem i pietruszką w kremowym sosie 174

serka topionego Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Filet z piersi kurczaka przecinamy na pół. Staramy się aby nie przeciąć go do końca. Musi nam powstać taka kieszonka. Mięso dokładnie przyprawiamy solą, pieprzem, curry oraz ostrą papryką. Do środka wkładamy posiekaną natkę pietruszki oraz kawałki sera camembert. Mięso układamy w wysmarowanym do pieczenia naczyniu żaroodpornym.  Sos: Masło rozpuszczamy, wsypujemy mąkę. Energicznie

VioletoweKucharzenie
Przepis # 16 Tymiankowe naleśniki 179

wsypałam mąkę, wbiłam jajko oraz dodałam proszek do pieczenia. Następnie dolałam mleko. Całość dokładnie wymieszałam. Na koniec wsypałam odrobinę tymianku. Naleśniki smażyłam na patelni bez tłuszczu ( jeden naleśnik to około 1,5 łyżki ciasta). Farsz - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera  - pół pora - 1 cebula - 1/2 zmielonej piersi z kurczaka - sól, pieprz oraz przyprawy: pieprz ziołowy, papryka oraz czosnek

Health-Fit-Life
,,Serowa rolada z kurczakiem i pieczarkami’’ 7197

jajek 2 łyżki majonezu Na farsz: 1 pierś z kurczaka 30 dag pieczarek 3 łyżki farszu pieczarkowego Ole 2 łyżki kukurydzy 1 cebula przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka Wykonanie: Masa serowa: jajka i majonez miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy ser, mieszamy dokładnie. Masę wylewamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25x35cm). Masę pieczemy w 180 stopniach około 20 minut

Podróż w kulinaria
KURCZAK Z GRILLA PO MEKSYKAŃSKU 203

spulchniamy widelcem. Przed podaniem podgrzewamy. FILETY Z KURCZAKA  osuszamy i oczyszczamy z białych błon i kostek.  Kolendrę i kmin rzymski rozcieramy w moździerzu. Każdy filet kroimy w poprzek na pół, a następnie grubszą  część dodatkowo poziomo. Powinniśmy otrzymać sześć podobnej grubości filetów. Układamy je na arkuszu papieru do pieczenia i oprószamy wszystkimi przyprawami. Nacieramy oliwą. Jeśli możemy

cool and minty
Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami i mozzarellą . 169

miejscu rozcięcia lekko dociskając do siebie. Zawinąć kawałki kurczaka w plastry szynki lub boczku tak, żeby całe nacięcie było przykryte. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na blaszkę lub inne naczynie żaroodporne wlać 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów, położyć na nim mięso, polać resztą oleju i wstawić do piekarnika. Piec około 25 minut. Podawać z ziemniaczkami i surówką, pokrojone

Moja Mama Gotuje
Drobiowe roladki duszone z porami 145

Bardzo lubię mięso z udek kurczaka. Całe szczęście, że w sklepach można kupić już takie oddzielone od kości. Przyznam się, że samo oddzielanie mięsa jest pracochłonne i trzeba bardzo uważać, aby go nie poprzecinać nożem. Takie mięso możemy podawać w postaci roladek, z sosami, jak również pieczone w ziołach. Ja dzisiaj proponuję w postaci roladek duszonych

Kulinarne przemyslenia
Szaszłyki z kurczakiem 168

surowy ponieważ szaszłyki będą z kurczakiem a on szybciej  dochodzi niż inne mięso Zazwyczaj jest to boczek surowy i wieprzowa szynka. Ale tym razem inaczej,i jest równie pysznie. Na długie szaszłykowe patyki nadziewamy wszystkie składniki na przemian,ponieśmy się fantazji by było kolorowo.  Na grillu pieczemy około 20.minut  w zależności od temperatury ,przewracajmy

Viola cooks with passion
Kurczak pieczony w jogurcie z czosnkiem 183

majonezu 1 łyżeczka curry 3 ząbki czosnku Ćwiartki z kurczaka myjemy, dzielimy na części. Przyprawiamy je dokładnie przyprawą do mięsa, imbirem i suszonym lubczykiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Jogurt mieszamy z majonezem, curry i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalewamy nim mięso. Odstawiam do lodówki na 40 minut. Po tym czasie pieczemy pod przykryciem przez 60 minut w 190*C (funkcja

VioletoweKucharzenie
Zapiekanka makaronowa z brokułami i kurczakiem. 374

mieszając do rozpuszczenia i połączenia wszystkich elementów.  Pierś kurczaka drobno posiekać. Świeży brokuł podzielić na różyczki i zblanszować. Mrożony - rozmrozić. Kulki mozzarelli przekroić na pół. Mięso, brokuła i mozzarellę połączyć z makaronem. Zalać sosem i delikatnie wymieszać. Posypać resztą startego sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec 25 minut pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę (lub folię

zadanie-gotowanie
Pasztet drobiowy z suszoną żurawiną 159

rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, żurawine, obie papryki, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy ręką. 6. Pasztet przekładamy do aluminiowych foremek, pieczemy przez około 1h, w temperaturze 180 stopni

Szefowa kuchni
Królik pieczony w sosie śmietanowym z cebulą 138

wiem, czy to danie, odpowiednio przyrządzone z piersią kurczaka, nie byłoby porównywalnie smaczne. No i przynajmniej miałabym pewność, że wszyscy go skosztują. M. na przykład królika nie tknął. Pomijając kwestie samego królika, to marynata i sos są fantastyczne. Całość zajmuje nieco czasu, ale naprawdę jest warta swego oczekiwania. KRÓLIK PIECZONY W SOSIE ŚMIETANOWYM Z CEBULĄ Zanim przejdziemy do właściwego

Życie zamknięte w smaku
Lazania z kapustą włoską i kurczakiem 324

troszkę beszamelu, rozłożyć płaty makaronu, na nich rozłożyć 1/3 kurczaka, 1/3 kapusty, 1/3 plastrów pomidora, posypać bazylią, polać 1/4 beszamelu i posypać 1/4 sera. W ten sposób ułożyć jeszcze dwie warstwy. Na wierzchu rozłożyć ostatnią porcję makaronu, wszystko lekko docisnąć dłonią. Makaron dokładnie posmarować resztą beszamelu i posypać pozostałym serem. Piec 40-45 minut w temperaturze około 180-190 stopni

Kuchenne zapiski Edyty
Kurczak w kremowym sosie marchewkowo-pieczarkowym 281

piersi kurczaka myjemy, usuwamy błonki, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Pieczarki kroimy w kostkę i siekamy w rozdrabniaczu. Marchew mieszamy z pieczarkami. Wodę, śmietanę oraz wszystkie przyprawy dokładnie łączymy ze sobą. Dokładamy warzywa i zalewamy filet. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut w 200*C. Pod koniec

VioletoweKucharzenie
Zawijasy z kurczakiem, szałwią i suszonymi pomidorami owinięte boczkiem 167

marynowania na ok. 30 min. Na zamarynowanym kawałku kurczaka układamy listek szałwi, a na nim plaster suszonego pomidora. Następnie owijamy plastrem boczku. Owinięte mięso nabijamy na dwa patyczki do szaszłyków i podsmażamy na patelni z obu stron. Tak aby się delikatnie zarumieniły. Szaszłyki przekładamy do naczynia i wstawiamy do pieczenia na 20 min. w temp. 180'C. Upieczone zawijasy zdejmujemy(...)patyczków i wykładamy na talerz. Jako dodatek możemy podać pieczone ziemniaki w ziołach

kulinarnyJa
PAŁKI KURCZAKA W POWIDŁACH ŚLIWKOWYCH 177

marynacie z powidałami śliwkowymi Składniki: 1 kg pałek z kurczaka szklanka powideł śliwkowych 4 łyżki musztardy miodowej łyżeczka rozmarynu szczypta chili sól,pieprz Wykonanie: Pałki myjemy, obsuszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Powidła mieszamy z musztardą, dodajemy chili i rozmaryn. Dokładnie obsmarowujemy marynatą pałki, odstawiamy na min 2 godz do lodówki. Pieczemy na rumiano

Z Majeczką w kuchni
Szaszłyki z piersi kurczaka 161

dużą ilością papryki czerwonej i przyprawy do kurczaka, a następnie nakłuwamy mięso na długą wykałaczkę do szaszłyków. Teraz przygotowujemy sos. Mąkę i przyprawę tzatziki dodajemy do kefiru i dokładnie mieszamy. Szaszłyki układamy w żaroodpornym naczyniu (ja wyłożyłam blachę folią aluminiową i na to kładłam) i polewamy powstałym sosem. Pieczemy jakieś

charlotte gotuje
Frittata 200

kukurydzę. Warzywa smażymy aż będą miękkie. Filet z kurczaka gotujemy, kroimy na paseczki i dodajemy do warzyw. Formę silikonową smarujemy masłem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, mleko i mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko należy zmiksować i na koniec dodać szczypiorek. Powstałą masę łączymy z warzywami.  Frittatę pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury

Salonik smaków
1470.Gulasz z piersi kurczaka 814

według własnego gustu 1 łyżka oliwy koperek Pierś z kurczaka pokroić w kostkę [ ja miałam mięso gulaszowe drobiowe już pokrojone].Miód , lutenicę, musztardę i przyprawy wymieszać.Dodać do mięsa , wymieszać razem i odstawić na 1-2 godziny.Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą , dodać cebulę i marchewki pokrojone w kostkę.Piec w piekarniku do miękkości mięsa, pod koniec dodać koperek

Moje domowe kucharzenie
Kurczak Tikka Masala / Chicken Tikka Masala 274

minut lub aż kurczak przestanie być surowy w środku. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Wymieszaj delikatnie jogurt, posiekaną kolendrą i podawaj danie z ryżem, posypane resztą kolendry. Smacznego! English version Chicken Tikka Masala (4 servings) Ingredients: vegetable oil 1 large onion, peeled and sliced 1 -2 fresh green or red chilli peppers, chopped 3 cm piece fresh ginger, chopped(...)curry leaves. Simmer for 10 minutes, or until chicken is cooked. Stir in the yogurt, chopped coriander and serve, garnishing with the remaining coriander. Serve with rice. Enjoy! Artykuł Kurczak Tikka Masala / Chicken Tikka Masala pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny

karmelowy
Domowa Quesadilla na ostro: z serem, kurczakiem, brokułami, chilli i jalapeño 231

placki tortilli- dla 1-2 osób) 150 g mąki kukurydzianej 150 g mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz:  50 g sera żółtego pół piersi z kurczaka jalapeño pokrojone w plasterki papryka chilli sól i pieprz do smaku kilka róż brokuła odrobina oliwy z oliwek Przygotowanie  Tortilla: 1. Zmieszaj wszystkie składniki na ciasto. 2. Wyrabiaj(...)mocno do podłoża, oderwij niepotrzebne ścinki i podnieś spód tortownicy. Gdy chcesz zrobić farsz z serem. Upiecz 2 placki, uważając by nie były one mocno przypieczone. Jeśli w trakcie pieczenia stwierdzisz, że placki są troszkę za suche podlej je odrobinką oliwy z oliwek i smaż dalej. Ja osobiście uwielbiam chrupkie placki, ale ich miękkość zależy od Was.  Przygotuj farsz

KreatywnePiny
Marchewkowe ciasto na tartę 195

wielce smacznym ciastem. Piecze się bezproblemowo, nie trzeba się motać z uprzednim obciążaniem fasolą, wystarczy jedynie ponakłuwanie widelcem. Wiele potraw z tartą w nazwie dzięki temu patentowi już przygotowywałam: Tarta ze szparagami, porem i pomidorami Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem Tarta półkrucha ze śliwkami Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św. Patryka Tarta z kurczakiem, pomidorem, papryką i groszkiem(...)ucinark ę do foli na suwak :) Składniki na 2 porcje ciasta (na formę do tarty o średnicy ok. 27cm - wymiar denka) : 600g mąki pszennej - przesiać razem z proszkiem do piecz. przez sitko; w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne 1 mały proszek do pieczenia (15g) 1 masło roślinne (250g) 1 łyżka smalcu (25g) - powoduje że ciasto

Grunt to przepis!
Szybkie paszteciki do czerwonego barszczu 326

szybkie paszteciki do czerwonego barszczu . Proste, pyszne, pełne smaku. Do przygotowania nadzienia wykorzystałam pasztet z perliczką Duda . Czy wiecie, że… mięso perliczki jest niemal dwukrotnie chudsze niż mięso kurczaków! Szczególnie cenione jest za walory smakowe i odżywcze. Jest również bogate w składniki mineralne takie jak: magnez, potas i żelazo. Ma w sobie także cała moc witamin (szczególnie(...)łyżkę farszu, zginamy na pół tworząc a la pierożka. Dokładnie dociskamy brzegi, ja robię to widelcem tworząc przy tym ładny wzorek. Nasze paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik smarujemy rozbełtanym jajkiem, a następnie posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Paszteciki pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół) do ładnego zarumienienia około

Słodkie okruszki
Złociste pieczone ziemniaki 222

Złociste pieczone ziemniaki Pieczonych kartofelków u mnie w domu nigdy dość :) Pieczone w całości, w talarkach, w księżyce, forma nie ma znaczenia, ważne by było dużo.  Tym razem ziemniaki wyszły mocno czosnkowe, chrupiące z zewnątrz,a wewnątrz rozpływające się w ustach...Akurat miałam na stanie sporo małych ziemniaczków (na skutek tego, że nie cierpię ich obierać(...)stale odrzucam te najmniejsze), więc wyżerka była przednia. Były do tego kotlety z piersi kurczaka, ale nikt nawet nie chciał na nie popatrzeć. Prosty, banalny obiad, a tyle radości :) Składniki: 1-1,5 kg małych ziemniaczków (duże też mogą być, tylko trzeba je pokroić) 5-6 ząbków czosnku kilka gałązek rozmarynu kilka gałązek kocanki włoskiej (można pominąć) sól kolorowy pieprz

na moim stole...