ważnego, zawsze lubię to odpowiednio uczcić. Dni, które są dla mnie w jakiś sposób wyjątkowe, wymagają równie wyjątkowej oprawy. Wtedy zawsze sprawdzi się dobra kolacja (lub obiad). Zwykle jadamy kurczaka, ewentualnie jakieś mielone mięso, rzadko ryby. Dlatego padło właśnie na nie. Na szczęście niedawno otworzyli w naszej okolicy sklepik, gdzie można dostać świeże ryby. Gdy tam poszłam i zobaczyłam piękne(...)równie smaczne. Nie wymaga wielu skomplikowanych składników, nie wymaga też wielkich umiejętności. Łosoś sam w sobie jest tak pyszny, że nie potrzebuje wielu dodatków, jest prawdziwym królem. Do tego pieczone ziemniaczki i obiad gotowy. Można przygotować do tego jeszcze jakąś prostą sałatę, można podać świeżego pomidorka lub inne warzywa, jednak tym razem pozostałam przy łososiu i ziemniakach, które
Ratunku obiadJuż nie raz mieliśmy ochotę z Madzią na sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką. Akurat mieliśmy chwilę wolne czasu, więc postanowiliśmy zrealizować nasze plany… Nasza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Propozycja obiadowa dla zabieganych, dwie pieczenie na jednym ogniu czyli ziemniaki +mięso nadziewane suszonymi pomidorami, papryką i serem żółtym. Całość komponuje się znakomicie, jest aromatyczne, warto poświęcić chwilkę na zrolowanie mięsa, a potem robi się już samo. Polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków o zwartym miąższu 5 pojedynczych filetów z kurczaka 15 dag suszonych pomidorów w oleju 10 plastrów chudego(...)układamy na ziemniakach. Dodajemy cząstki pokrojonej na ćwiartki cebuli, oraz wkładamy kilka gałązek świeżego rozmarynu. Całość przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*c i pieczemy około 1 godziny. Na kilka minut przed końcem pieczenia usunąć folię aby mięso ładnie się zrumieniło. Podajemy gorące danie z ulubioną surówką. Zapraszam do zapoznania się z ofertą produktów firmy
Wanilia i Kardamonczasami tak mamy, to tym bardziej. Życzymy smacznego. Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka 90 ml sosu z limonką, kolendrą i chili 1 łyżka miodu lipowego Przygotowanie: Skrzydełka oczyszczamy. Sos limonkowy mieszamy z miodem, dodajemy do mięsa, dokładnie mieszamy. Skrzydełka układamy na blaszce, pozostałą marynatę zostawiamy, pieczemy 35 minut w 180°C. 5 minut przed końcem pieczenia drób polewamy pozostałą
R'n'G Kitchensmakują same. Chrup z Krakusem! Szaszłyki, 5-6 sztuk: 500 g piersi z kurczaka 5-6 plastrów ananasa w puszce 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki ketchupu 3 łyżki soku z ananasa 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz patyczki do szaszłyków tacka do pieczenia Sałatka: 4 ogórki korniszony z czosnkiem Krakus około 250 g młodych, małych ziemniaczków
Kraina Miodem Płynącamisce wymieszać ketchup z miodem i przyprawami. Do marynaty dodać pałki z kurczaka, wymieszać tak, by marynata pokryła mięso. Tak przygotowane mięso odstawić do lodówki na około 5-6 godzin (ja swoje trzymałam w lodówce całą noc). Piekarnik nagrzać do 160'C. Na formę do pieczenia wyłożyć mięso, wstawić do piekarnika i piec około 1 godziny (po upływie pół
Zrób to smacznieczasie ciasto francuskie kroimy na trzy części. Układamy na cieście francuskim kurczaka, podsmażone pieczarki, kukurydzę i starty ser żółty. Boki ciasta nacinamy i zakładamy je w naprzemiennie. Stworzymy piękny warkocz :) Gotowe warkoczyki smarujemy rozkłóconym jajkiem (idealna praca dla mojego synka) i posypujemy czarnuszką. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut:) Do gotowego warkocza podajemy sos czosnkowy
Lawendowe Niebopokrojone w krążki marchewki. Również przełożyć je na sitko. Na udkach z kurczaka ułożyć najpierw cebulkę, następnie marchewkę, zaś na koniec całość polać dobrze wymieszanym mleczkiem kokosowym. Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika na 45 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywę naczynia i piec kolejne 20-25 minut (do miękkości mięsa
Passions hobbies lifeprzyprawy "Rozkoszna" (*) 10g żelatyny Mięso z kurczaka (uprzednio odebrane od kości) pokroić w kostkę i dokładnie wymieszać z solą, przyprawami oraz żelatyną. Całość ściśle umieścić w prasce. (Wcześniej praskę można wysłać specjalnym woreczkiem . Ja wyściełam zwykłym workiem/rękawem do pieczenia - rozciętym na dwie części.) Praskę/szynkowar zamknąć, zabezpieczyć klamrą dociskową i odstawić do lodówki
Di gotujeWALEWSKA GALARETA Z GOLONEK INDYCZYCH GALARETA JAJKA GALARETKA KOLOROWA- TERRINA JAJKA FASZEROWANE KURCZAK FASZEROWANY PASZTET Z KRÓLIKA PASZTET Z KACZKI ROLADKI Z SZYNKI ROLADKI Z SZYNKI PARMEŃSKIEJ SAŁATKA WIOSENNA SAŁATA LODOWA Z SERKIEM BAŁKAŃSKIM SERNIK KRÓLEWSKI SERNIK NA ZIMNO SCHAB FASZEROWANY SCHAB FASZEROWANY GRZYBAMI SCHAB PIECZONY SNIKERS SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj
W kuchennym oknie Ewyśrednich oczkach. Kurczaka kroimy na fileciki grubości 1 cm. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, wędzoną czerwoną papryką oraz pomarańczowym pieprzem. Mięso odstawiamy na 30 minut do lodówki. Formę o średnicy 26 cm smarujemy olejem. Wysypujemy warzywa, a pomiędzy nimi wciskamy mięso. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 35-40 minut. Pod koniec pieczenia
VioletoweKucharzeniesklarowane, czyli ghee Do dzieła!!! Ziemniaki gotujemy w całości, najlepiej na parze. Lub pieczemy w piekarniku do miękkości. Następnie kroimy na ćwiartki (ja dodatkowo je obsmażyłam na chrupiąco). Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przyprawy, mieszamy. Dodajemy ziemniaki i dokładnie mieszamy, chwilę razem smażąc. Ja podałam z kurczakiem w sosie śmietanowo-paprykowym i ogórkami pokrojonymi w talarki, chwilę podsmażonymi na oliwie
sierotka maRysia w kuchniprzygotować dodatki: pora pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i papryką, usmażyć. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Mozzarellę pokroić w plasterki, cebulę także, pomidorki na połówki, pepperoni na plasterki usuwając nasionka. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie rozwałkować ciasto. Posmarować ketchupem, rozłożyć połowę mozzarelli a następnie resztę dodatków
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskropić oliwą, posypać solą i pieprzem, dynię również skropić oliwą i posypać przyprawami. Kurczaka ułożyć w brytfance razem z ziemniakami, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika ok 190 st na ok 40 min, Po tym czasie zdjąć folię, obok wstawić jeszcze dynię hokkaido i piec wszystko jeszcze ok 30- 40 min. pod koniec włączyć termoobieg do lepszego przyrumienienia
Gotowanie jest łatwe