pieprz, słodka papryka, odrobina chilli, natka pietruszki 3 jajka mąka do obtoczenia bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia 3 łyżki masła klarowanego do smażenia Przygotowanie ; Filet z kurczaka myjemy, osuszamy a następnie przecinamy wzdłuż na pół jednak nie przecinamy do końca. ( ma wielkość podwójnego filetu) kładziemy na desce, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy delikatnie tłuczkiem(...)Jeśli jest taka potrzeba roladki spinamy wykałaczka. Na patelni rozgrzewamy olej wraz z masłem klarowanym, każdą roladkę smażymy na rumiano z każdej strony. Następnie przekładamy ja do piekarnika i pieczemy około 30 minut. Najlepiej smakują na ciepło. Ale na kanapce też są smaczne. Roladki zamiast do piekarnika możemy także przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i dusić do miękkości
Radość kipiąca uśmiechem.kurczaka 50 g ricotty 100 g liści młodego szpinaku 1 łyżka oleju roślinnego 1 małe czerwone chili, bez nasion i bardzo drobno posiekane 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz starty ser do posypania słodka lub ostra mielona papryka, do posypania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 o C. Przygotuj blaszkę do zapiekania wyłożoną papierem do pieczenia(...)grubości i dopraw solą i pieprzem. Napełnij nacięcia mieszanką ze szpinakiem i ricottą, posyp startym serem i papryką i umieść na przygotowanej blaszce. Na tym etapie można włożyć kurczaka do lodówki i upiec w terminie późniejszym. Włóż do piekarnika i zapiekaj przez 20-25 minut (w zależności od wielkości piersi). Wyjmij i podawaj. Smacznego! English version Hasselback chicken with spinach
karmelowyskładników. Przepis na dietetyczne nuggetsy z kurczaka Składniki: kilogram piersi z kurczaka, 4 ząbki czosnku, 100 ml jogurtu naturalnego, sól, pieprz, 2 jajka, płatki kukurydziane. Zrób tak: piersi z kurczaka pokrój w cienkie paski, przełóż do miski, dodaj jogurt, czosnek roztarty z solą na papkę, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj i odstaw co najmniej na 3 godziny, a najlepiej(...)ponownie wszystko wymieszaj. Płatki kukurydziane rozgnieć – najłatwiej zrobić to, wysypując je na dużą deskę i traktując wałkiem do ciasta. Każdy kawałek panieruj w płatkach i układaj na blaszce. Piecz około 30 min. w temperaturze 180 stopni. Pod koniec można włączyć termoobieg. Rada: nuggetsy fajnie smakują z dipami. My podaliśmy je z domowym sosem czosnkowym (dwa ząbki czosnku roztarte
Kulinarna PolskaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 2 średniej wielkości cukinie, ugotowane mięso z zupy - u mnie 2 pałeczki kurczaka, 2 większe korniszony z dodatkiem chili (mogą być również zwykłe), nieduża cebula, łyżka oleju, 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros, sól (opcjonalnie), opakowanie mozzarelli, łyżka posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki startego sera(...)kroję w półplasterki. Na dnie cukinii układam połowę pokrojonej mozzarelli, następnie wykładam farsz i układam pozostałą mozzarellę. Posypuję połową natki. Zapiekam w 180 stopniach około 25 minut. Pod koniec pieczenia posypuję serem żółtym i słodką papryką. Upieczoną cukinię posypuję pozostałą natką pietruszki
JejKuchniaowinięte aromatycznym boczkiem, w sosie serowym z dodatkiem jajka, podane na szparagach z pomidorami 6 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki: · 1 filet z kurczaka · 6 podłużnych plastrów boczku parzonego · 1 pęczek szparag · 330 ml śmietany(...)piecze nam się mięso robi sos, do naczynia wlewamy śmietanę, wbijamy jajko, dodajemy straty na tarce o dużych oczach ser żółty, doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy i wlewamy do małego rondelka i gotujemy do chwili rozpuszczenia się sera. Gotowy sos wylewamy na dno półmiska lub dowolnego naczynia 5. Na sos wykładamy warzywa a następnie kawałki kurczaka
Kulinarna Chwilaburgery: Bułki: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki lekko ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 10g drożdży szczypta soli żółtko 2 łyżki oleju śmietanka sezam Dodatki: 4 kawałki fileta z kurczaka (wystarczyła mi mała podwójna pierś) 4 plastry czerwonej cebuli 4 plastry sera na grilla Apetina 4 łyżeczki dżemu porzeczkowego z miętą* świeże liście szpinaku 4 kwiaty nasturcji * taki dżem możemy(...)posypujemy sezamem. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu przykrywamy ściereczką. Mięso grilllujemy po 5 minut z każdej strony. Serek układamy na ruszcie i grillujemy aż będzie miękki. Bułki przekrawamy na pół, możemy je podgrzać w piekarniku. Ja jednak nie czekałam, aż wystygną- kroiłam je jeszcze ciepłe. Na pieczywie układamy kolejno dodatki: liście szpinaku, kurczaka, serek, porzeczkę, cebulkę
Wrzosowa Polanaporcji mięsa jednocześnie. To świetna opcja dla małych rodzin, ale…. nie tylko Ja wykorzystałam ją również podczas przygotowania takiego mięsa na rodzinną uroczystość, dla 8-9 osób. Piersi kurczaka miałam wówczas większe niż te widoczne na zdjęciach poniżej, więc przekroiłam je wzdłuż na pół, uzyskując z 1 piersi 2-3 porcje mięsa. Przygotowanie całości (mam na myśli obróbkę cieplną(...)mogłam pozwolić sobie na przygotowanie mięsa w 3 turach, bez znacznej utraty ciepła pierwszej partii. Z całością uwinęłam się w około 30 minut. Myślę, że tyle samo czasu zajęłoby pieczenie mięsa w piekarniku, ale nie miałoby ono tych charakterystycznych dla patelni grillowej pasów. Wg mnie nadają one niesamowitego uroku wszelakim daniom. Podsumowując, patelnia ta jest świetną opcją, gdy chcemy szybko
Smaki Na TalerzuRillettes to francuski sposób przygotowania mięsa – wieprzowego, króliczego, dziczyzny, drobiu (kurczak, gęś, kaczka), mięsa ryb (łosoś, tuńczyk, pstrąg) lub owoców morza (kraby, raki) polegający na gotowaniu jego kawałków w niedużej ilości tłuszczu. Miękkie mięso rozpada się na niteczki, a w czasie schładzania wytopiony i dodany do potrawy tłuszcz twardnieją – powstaje pyszne, gęste smarowidło – perfekcyjny pocieszyciel i towarzysz na jesienne(...)żeberka dry rub – mięso będzie delikatne i bardzo soczyste, odda swój smak do smalcu, nabierze barwy i aromatu przypraw. W przeciwieństwie do gotowania w smalcu tak naszykowane rillettes, długo pieczone, jest bardzo, bardzo wilgotne – mięso nie przesycha, jest niesamowicie miękkie i lekkie. Po 12 godzinach w niskiej temperaturze odkrywamy mięso, mieszamy je i zwiększamy temperaturę piekarnika
Karo in the KitchenKotlety z piersi dosyć często robię i żeby trochę urozmaicić obiad polecam wam tzw. kotlety siekane. Są smaczne, bardziej soczyste ale też bardziej kaloryczne. Do nich
Ala piecze i gotujeJeden z moich ulubionych dodatków do obiadu – fasolka szparagowa z bułką tartą. Nie wiem jak Wy, ale ja i moja rodzina wprost za nią przepadamy
Słodkie okruszkiRękaw do pieczenia jest świetną alternatywą dla niezdrowych, tłustych i ciężkich metod przygotowywania mięsa. W ten sposób mięso delikatnie dusi się bez dodatku tłuszczu, a jedynie w tym, które się niego wytopi. Dzięki zamkniętemu obiegowi powietrza jest soczyste, wilgotne, absolutnie nie jest przesuszone i wprost samo odchodzi od kości i rozpływa się w ustach. Doprawione papryką, czosnkiem, kminkiem, kurkumą(...)natką pietruszki nie byle jak pobudza kubki smakowe ;) Soczyste udka z kurczaka w rękawie Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka przyprawy: po 2 łyżeczki soli himalajskiej i słodkiej papryki, po 1 łyżeczce: kurkumy, kminku mielonego, papryki ostrej, natki pietruszki, czosnku i pieprzu Dzisiejszy wpis znowu będzie krótki... i pyszny! Ale naprawdę przygotowanie tego soczystego i aromatycznego mięsa jest banalnie proste
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Bardzo apetycznie wyglądająca, a jeszcze lepiej smakująca galaretka drobiowa, kolorowa, nie skomplikowana, gdyż kurczak nie wymaga długiego gotowania, a rosół umie gotować chyba każdy więc trudność
kgwjanczewoDelikatna domowa wędlina doskonała do kanapek. Składniki: 1 kg udźca z indyka 2 filety z kurczaka 300 gram wędzonego boczku 2 ząbki czosnku tymianek szczypta
kgwjanczewoDo tej pory rzadko jadaliśmy mięso indycze, mnie się kojarzyło raczej z mięsem suchym, ale w sumie to nie wiem dlaczego królowały generalnie kurczaki. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyZapach pieczonego pasztetu kojarzy mi się ze świętami i choć daleko jeszcze do nich - to postanowiłam go dziś upiec. Żaden kupiony pasztet nie zastąpi własnoręcznie przyrządzonego i domowego pasztetu;) Fakt trochę to pracochłonne ale...ten smak;) Składniki: 2 kg. mięsa: ( wątróbka,kawałek wołowego, podgardle, łopatka wieprzowa, kawałek mięsa z kurczaka bądź indyka) 2 szt.cebuli 2 szt. jajek(...)grzybki zmieliłam trzykrotnie przez maszynkę do mielenia. Dodałam żółtka, przyprawy, namoczoną w wywarze i przepuszczoną przez maszynkę kajzerkę. Polecam przyprawę firmy KAMIS do pasztetu szlacheckiego z pieca. Jest to niepowtarzalna propozycja przypraw wzbogacona aromatyczną gałką muszkatołową i imbirem. Wszystko dokładnie wyrobiłam. Z białek ubiłam pianę i dodałam ją do mięsa. Delikatnie wszystko wymieszałam. Jeżeli pasztet jest
potrawyregionalne