Smaczne i aromatyczne mięso przykryte kruszonką z zieleniną i zapieczone w piekarniku. Do tego dania nadaje się zarówno filet z kurczaka, indyka lub schab. W towarzystwie pieczonych ziemniaków smakuje świetnie :) Składniki : - 6 plastrów mięsa ( użyłem 2 filety z kurczaka ) - 3 kromki chleba, - 3 łyżki posiekanego koperku, - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, - 1 łyżeczka czosnku granulowanego, - 3 łyżki oleju, - musztarda
Przepisy Mikołajabazie mąk pełnoziarnistych, a więc zdrowsze od tych tradycyjnych. U mnie pierogi zostały nadziane farszami bezmięsnymi. Jednak doskonale sprawdzą się także te z dodatkiem kurczaka czy mielonej wołowiny. PIECZONE PIEROGI Z FARSZEM WARZYWNYM Ciasto na pierogi 300 g mąki (u mnie mieszanka żytniej razowej, gryczanej i kukurydzianej) 15 g świeżych drożdży 3 łyżki płynnego oleju kokosowego Łyżeczka
HealthyCreationsprzygotowania: Podudzia myjemy, układamy na blaszce. Dajemy łyżkę oleju i obtaczamy w nim mięso. Następnie oprószamy solą, pieprzem, papryką, majerankiem i lubczykiem. Kroimy warzywa i układamy na kurczaku. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 200 stopniach godzinkę. Następnie odkrywamy i przypiekamy mięso. Kiedy będzie złociste obracamy na drugą stronę i znowu przypiekamy. Tą potrawę można jeść zarówno z frytkami, ryżem
Magia jedzenia.jeśli lubicie słodkie akcenty w sałatkach, mango czy truskawki w sezonie letnim. Sałatka z awokado i pomidora świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych, na przykład pieczonych filetów z piersi kurczaka w bezglutenowej panierce , czy też rybnych. Można ją także potraktować jako osobne danie i zjeść ją na drugie śniadanie czy też kolację. Zielono znaczy zdrowo Polecam dodawanie
Book of spellsosuszamy, nacieramy solą i papryką, układamy w naczyniu do zapiekania, posypujemy świeżym tymiankiem, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy około 1,5 godziny (sprawdzamy miękkość w trakcie pieczenia) w 180 stopniach. upieczonego kurczaka dekorujemy świeżym tymiankiem i cząstkami cytryny. szybki i łatwy przepis
Gocha gotuje!albo po prostu mega pyszny i jedwabisty pasztet z przysmażonych wątróbek, który zresztą pokazywałam Wam jakiś czas temu. W temacie gwóźdź programu mam do wyboru każdy rodzaj pieczonego mięsa, począwszy od kurczaka, skończywszy na jagnięcinie. Długo bym mogła opowiadać, ale propozycji jest tak dużo i są tak różnorodne, że można się się przykleić do książki na bardzo długo. Świetne
Blondynka Gotujetego, co akurat ma w lodówce. Sałata, rukola, roszponka, marchew, kukurydza, groszek, cieciorka, seler naciowy, pomidorki, kiełki, pikle, oliwki, suszone pomidory, ser żółty, feta, mozzarella, wędliny, pieczone mięso (np. kawałki kurczaka), tuńczyk albo inne ryby, ugotowane na twardo jajko, makaron, ryż, kuskus, kasza, prażone pestki... Do tego lekki dressing lub ulubiony sos. Możliwości jest całe mnóstwo. Mój słoik zawierał
Obiad gotowyzestawu z KFC, gdzie znajduje się kurczak i bardzo słodkie ciasto. Wzięło się to z niezwykle udanej kampanii reklamowej, gdzie pułkownik Sanders robił za Św. Mikołaja, a kurczak z KFC za pieczonego świątecznego indyka. W sumie ma to sens. Ponieważ w Wigilię KFC jest zamknięte, ten prywatny dziwny rytuał można zrobić 23 grudnia albo dziś, 27 grudnia. Koniecznie oglądając
Ugotowane pozamiataneupychamy po bokach. Dodajemy śliwki. Skrapiamy oliwą i oprószamy vegetą ( cukinie ). Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 1.5 godziny. Przed końcem 20 minut przewracamy kurczaka na druga stronę. Pieczemy bez pokrywy
Kuchnia PaulettesDla amatorów czosnku – smakowita propozycja🙂 Składniki 1 kg udek 4 ząbki czosnku sos chili-czosnkowy czosnek suszony w płatkach sól, pieprz słodka papryka olej Sposób
czarrna od kuchnirzodkiewkę. Zupa ta powinna pachnieć koprem i nie powinno się go żałować. Chłodnik litewski podaje się z gotowanymi na twardo jajkami, szyjkami rakowymi oraz z kawałkami pieczonej cielęciny, indyka lub kurczaka. W wersji wegetariańskiej dodaje sie gotowane szparagi lub młode ziemniaczki. Jeśli ziemniaki podawane są na ciepło, to serwuje się je na osobnym talerzu. W upalne
Codziennik Kuchennyprzyprawami i przeciśniętym czosnkiem. Paprykę kroimy w paseczki, mieszamy z fasolą i usmażonym kurczakiem. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju kokosowego. Układamy makaron. Następnie wykładamy warzywa z kurczakiem. Posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy 30 min. w 180 stopniach
Czarnawisienkarozłożyć na blaszce posmarowanej olejem. Ciasto smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami, wrzucamy wg upodobań: - pieczarki, - pomidory, - szynkę, - oliwki, - wcześniej usmażone w gyrosie kawałki kurczaka, - starty ser. Całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni ok. 30 - 45 minut. www.kuchniasmakow.blogspot.com www.kuchniasmakow.blogspot.com Smacznego! Przepis: Agnieszka R. Zdjęcia: Agnieszka
Kuchnia smakówmałe plasterki. Posiekaj drobno szczypiorek. Na talerzach ułóż roszponkę, a na niej kiełki soi. Na wierzchu ułóż wyłuskane krewetki, kawałeczki grejpfruta i awokado, a następnie plasterki marynowanego kurczaka polane sosem z pieczenia. Dopraw sosem winegret, posyp szczypiorkiem i podaj. *Różowych ( pomarańczowych) krew etek. ** Lub innego o bardziej neutralnym smaku, np. arachidowego lub z pestek winogron. *** Proporcje poszczególnych składników sosu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaduża garść rukoli (lub innej ulubionej sałaty) 30 g sera feta 1/4 awokado 3 plastry suszonych pomidorów w oleju sok z cytryny świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Pieczonego indyka (może być kurczak) kroimy w kostkę. Mieszamy z umytą i osuszoną rukolą. Dodajemy pokrojone w kostkę i skropione cytryną awokado. Suszone pomidory siekamy i dodajemy do sałatki wraz z łyżeczką zalewy
Moje Kuchenne RewelacjeKurczak ze smażonymi pomidorami. Składniki: ok 400g filetu z piersi kurczaka 500g pomidorków cherry puszka białej fasoli konserwowej 4 ząbki czosnku świerzo mielony pieprz, sól 1
Gotuj z Rumcajsemklimatów, które mi przypomina, ale także ze względu na to, że ma wszystko czego mi potrzeba na szybki lunch, albo kolację. Można ją uzupełnić także o kawałki pieczonego łososia, lub piersi kurczaka - wtedy będzie pełnowartościowym obiadem. Składniki na 2 porcje 2 garście mieszanki sałat - ja wybrałam mieszankę z roszponką 8 pomidorków cherry 1/2 średniej wielkości ogórka 1/2 papryki czerwonej
Kulinarne Inspiracjeminut ( zależy od miękkości podgotowanych ziemniaków ) i piekłam w temperaturze 220 stopni. SMACZNEGO! Polecam również FASZEROWANE ZIEMNIAKI WĘDZONYM DORSZEM I PASTĄ SEROWĄ FASZEROWANE PIECZONE ZIEMNIAKI Z WĘDZONYM KURCZAKIEM I WARZYWAMI
potrawyregionalnemięs ) Woda Wykonanie: Żurawinę zalewamy gorącą wodą ( aby przykryć żurawinę ). Ćwiartki kurczaka dzielimy na kawałki i przyprawiamy czerwonym delikatem i solą. Układamy w naczyniu do zapiekania. Pomiędzy kurczaka układamy nasiąkniętą żurawinę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 o C przez około 1 godz. i 20 minut ( całość ). W trakcie pieczenia po zarumienieniu z jednej strony odwracamy. Rumienimy z drugiej strony
Smaki Ewyposypujemy z dwóch stron przyprawą do kurczaka. Składniki zalewy zagotowujemy. Surowy ryż wysypujemy na dno naczynia żaroodpornego. Układamy na nim cebulę pokrojoną w piórka. Na wierzch wykładamy kurczaka. Wszystko zalewamy zalewą. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190 stopni
Pobite gary Barbarydoprawiłem pieprzem włożyłem do miski, polałem sosem, przykryłem i wstawiłem na 3 godziny do lodówki, co jakiś czas odwracałem mięso w zalewie. Po zamarynowaniu przełożyłem kawałki kurczaka do żaroodpornej formy, piekłem 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
R'n'G KitchenPyszna salsa z pomidorów malinowych i mango, cudownie słodka, jednocześnie pikantna i lekko kwaśna od octu ryżowego. Niezwykle kolora i przykuwająca uwagę na stole. Pasuje do kurczaka, steka, krewetek czy pieczonej ryby. Konieczie wypróbujcie przepis :) SKŁADNIKI 1/2 dojrzałego mango 2 pomidory malinowe 1 szalotka 1/2 papryczki jalapeno 1 ząbek czosnku 10 listków świeżej bazylii 5 gałązek natki pietruszki
DefinicjaSmakupodudzia, a kość z udka ucinamy w połowie. Mięso tłuczemy lekko, wykładamy ostudzony szpinak i kawałek sera. Spinamy patyczkami do szaszłyków i obtaczamy w "Przyprawie do kurczaka" Knorr (patrz zdjęcia). Pieczemy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym w temp. 180 stopni przez 45 min. pod przykryciem, a kolejne 30 minut bez przykrycia. Sałatka z groszku cukrowego: 250 g groszku cukrowego 1 gruszka
Marder&Marder Manufactureplastry kacza pierś. Do Merlota idealna byłaby grillowana kaczka, udziec barani, żeberka jagnięce, sarnina lub polędwica wołowa. Do Ponot Noir zjedlibyśmy polędwicę wieprzową, delikatną dziczyznę oraz pieczony lub grillowany drób (kurczak , kaczka, indyk, bażant, przepiórka) Zinnfandel kojarzy nam się z dużym, soczystym grillowanym udźcem jagnięcym. Ale wina czerwone to nie wszystko. Spróbowaliśmy wielu dobrych lub bardzo dobrych Chardonnay
królestwo garówmniszkowego 1 łyżka maggi sól, pieprz papryka słodka, wegeta Wszystkie przyprawy wymieszać , dołożyć umyte skrzydełka i odstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły..Następnie ułożyć kurczaka na blaszkę i piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni
Moje domowe kucharzeniechipsami. Są dla mnie zdecydowanie za słone, a ich wariacje smakowe przyprawiają o zawrót głowy, gdy pomyślę jakich sztucznych dodatków użyto, by przypominały cebulkę z serem, kurczaka z grilla czy pieczony bekon. .. Ale lubię chrupać. To jedno z tych uzależnień, z którym naprawdę ciężko walczyć, bo gdy zęby kończą chrupanie, ręka już sięga po kolejną porcję, a zdrowy rozsądek
KUCHARNIAkoktajlowe Składniki dodatkowe: – warzywa przetworzone: ogórki kiszone / konserwowe / małosolne, marynowana papryka, suszone pomidory, oliwki, kapary, blanszowane różyczki kalafiora i brokuła, gotowany bób, pieczarki marynowane – mięsa: pieczone lub gotowane (np. kurczak, indyk, schab) – wędliny (np. szynka gotowana, polędwica sopocka, chude wędliny dojrzewające) – nasiona (np. dynia, sezam, słonecznik) i orzechy (np. laskowe, migdały i włoskie), bakalie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięaktualną porą roku postanowiłam do pesto dodać rzeżuchę. Dodała odrobiny ostrości. Pesto można podawać na tostach, z makaronem a także do pieczenia mięs. Wkrótce zrobię kurczaka z pesto :) Składniki na pesto: 2 łyżki orzeszków piniowych lub migdałów, albo pestek słonecznika (u mnie wszystkiego po trochu) 2 wiązanki świeżej bazylii (bez łodyg, same
Bon Appetit Małgorzatygodziny. Brzoskwinie odsączyć na sitku i podzielić na nieco większe niż mięso kawałki. Przygotować patyczki do szaszłyków i nabijać na nie na przemian kawałki kurczaka i brzoskwiń. Szaszłyki piec na grillu, lub w piekarniku z funkcją grillowania, obracając je co jakiś czas, aż do momentu kiedy ładnie się zarumienią z każdej strony. Źródło: przepisy.pl linkwithin_text='Zobacz
Świat Domowej Kuchniłyżek sosu sojowego 3 łyżki miodu 3 łyżki oleju szklanka wyłuskanych pestek słonecznika sól, pieprz Kamis Wykonanie: Do talerzyka wsypujemy pestki słonecznika,panierujemy w nich pałki kurczaka, układamy na blasze. Pieczemy 45 minut
Z Majeczką w kuchniWariacja na temat sosu BBQ. Świetnie sprawdza się do mięs grillowanych, pieczonych -np. żeberek, chrupiących kurczaków ,mięsnych kanapek czy wreszcie tak modnych ostatnio burgerów. SKŁADNIKI 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 6 łyżek octu balsamicznego 4 łyżki keczupu 4 łyżki musztardy 4 łyżeczki miodu 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki papryki wędzonej szczypta chili oliwa z oliwek
Moje Kuchenne Rewelacjekapusta 2 kg świeża kapusta 1 główka około 2 kg grzyby suszone około 50 g śliwki suszone 200 g kiełbasa około 400 g filet z indyka lub kurczaka około 400 g pieczona wieprzowina lub wołowina (ew. surowe) około 300 g czosnek 1 ząbek koncentrat pomidorowy (niekoniecznie) puszka 70 g ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec po kilka
głodny alergikgęstniał. Na koniec dodajemy serek topiony, mieszamy aż powstanie jednolita masa. Doprawiamy solą i pieprzem. Ułożenie: W naczyniu układamy farsz ryżowy, zalewamy go sosem. Na sos układamy kurczaka pokrojonego w plastry Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Wierzch można posypać startym żółtym serem. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkadanie idealne na jesień. Świetnie nada się na obiad czy ciepłą kolację. Dlatego Wy się częstujcie, a ja uciekam spać! Składniki : * 1 cukinia * 2 kolorowe papryki * kawałki pieczone mięsa np z kurczaka * sól, pieprz, zioła do smaku * 2 łyżki oliwy z oliwek * 100g tartego żółtego sera * 100g ugotowanego al dente dowolnego makaronu Przygotowanie : Cukinię pokroić w pół
Magiczne Życie MartyPyzy...pyszne ..polane zeszklona cebulką.. 1,5 kg ziemniaków mąka ziemniaczana mąka pszenna 1 jajko sól, pieprz Nadzienie: około 40 dag mięsa z kurczaka lub wieprzowe (gotowanego, pieczonego] 1 cebula sól pieprz Ziemniaki obrać i ugotować. Następnie przepuścić je przez praskę do ziemniaków.U łożyć równo w misce, wyciągnąć 1/4. W powstałe miejsce wsypać mąką pszenną i ziemniaczaną
Moje domowe kucharzeniekurczaka. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i czekamy aby osiągnął temp. pokojową. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy pokrojone pieczarki, na to kurczaka z cała zalewą. Pieczemy około 45 minut w temp 200 stopni C. Zapiekane ziemniaczki: Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i oliwą z oliwek, ziemniaczki pokrój na ćwiartki, ułóż w naczyniu, oprósz solą, posyp
SMYKWKUCHNIdrobno pokroić i podsmażyć na patelni. Dodać kaszę i bulion, w którym dusił się kurczak - wymieszać. Kaszę przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Ułożyć na niej kurczaka i zalać śmietaną. Piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 30 minut
Pasja Smakukonkursu BlogerChef. Dzisiaj pora pokazać drugi, ponieważ jak się okazało... udało mi się właśnie tymi dwoma przepisami dostać do półfinału! :-) Postawiłam na połączenie słodko-ostrych smaków. Kurczak w ostrej marynacie pieczony ze słodkim ananasem, orzeźwiające puree ziemniaczane i lekka sałatka, również słodko, pikantna. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćłyżka keczupu Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy w małe kawałki, solimy, pieprzymy i obsypujemy słodką papryką. Na patelni rozgrzewamy olej i pieczemy na złoty kolor pierś z kurczaka. Dorzucamy groszek, marchew, kukurydze i jeszcze chwilę smażymy. Na ręczniku kuchennym rozkładamy papier ryżowy, moczymy go za pomocą pędzelka zimną wodą i pozostawiamy na chwilę aby zmiękł
Amatorka kuchennapowstałą marynatę w kurczaka, a pod skórę kurczaka delikatnie wciskamy kawałki masełka. Nasadzamy kurczaka na butelkę z piwem, wkładamy do brytfanki lub stawiamy na blachę (nalewamy trochę wody do naczynia żeby lepiej szło mycie), możemy poukładać pod nim ulubione warzywa, wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) na godzinę, po godzinie zmniejszamy temperaturę na 160 stopni (termoobieg(...)pół godzinki. Jeśli piwo samo nie wylatuje można dosypać do butelki co pół godziny pół łyżeczki soli. Aha! Mój kurczak miał 1,9 kg. Im kurczak większy, tym trochę dłużej go pieczemy
Pelusiowa Kuchniapapryki 1 pęczek dymki 1/2 czerwonej cebuli 1 kulka mozzarelli PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka myję i kroję w kostkę. Doprawiam. Na patelni rozgrzewamy olej. Kurczaka smażę na rumiano. Cukinię obieram i kroję w kostkę. Paprykę myję i kroję w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroję. Szczypiorek i dymkę również myję(...)sosu. Mieszam. Kruche ciasto rozkładam na papierze do pieczenia. Przekładamy na blachę piekarnikową lub formę do tarty. Ciasto smaruję sosem. Na ciasto przekładam warzywa, kurczaka. Na wierzch posypujemy serem tartym. Piekę w 200 stopniach przez
Gotowanie PatkiImbir stosowany jest w leczeniu przeziębień oraz stanów grypowych oraz zwiększa ukrwienie mózgu, przez co jest naturalnym środkiem wspomagającym pamięć oraz koncentrację. Składniki: 4 średnie ćwiartki
kgwjanczeworzeczy, przygotujcie taką pierś z kurczaka w formie szaszłyków w dokładnie takim samym sosie. Wystarczy ponabijać mięso na długie patyczki i posmarować sosem przed i w trakcie pieczenia. Potrzebujemy: podwójna pierś z kurczaka 1 kulka mozzarelli 1/4 czerwonej papryki sól, pieprz Sos: 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki miodu, ja użyłam Miodu lawendowego Huzar 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka oliwy
MamaOskarkachude mięso z kurczaka lub indyka. Nie trzeba mięsa drobiowego wcześniej podsmażać – upiecze się w piekarniku. Nie trzeba tez dodawać ciężkostrawnego sera. Dzięki takim zabiegom pieczona papryka nafaszerowana mięsem z kurczaka i brązowym ryżem może być świetnym pomysłem na szybki obiad lub lekką, dietetyczną kolację. Wykonanie W osolonej wodzie ugotuj ryż według przepisu podanego na opakowaniu. Pozwól
Eat me! Fit me!ćwiartka z kurczaka 225g marchewki z groszkiem 50g suchej kaszy jaglanej Sposób przygotowania: Koncentrat pomidorowy z musztardą i przyprawami dokładnie mieszamy. Smarujemy ją ćwiartkę z kurczaka. Odstawiamy na noc do lodówki. Wraz pieczemy marchewkę z groszkiem.Następnego dnia pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Kaszę jaglaną gotujemy w wrzącej osolonej wodzie. Podajemy z upieczonym kurczakiem i warzywami. Smacznego
Truskawkowa Fiestaukładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Część kulek można posypać sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Szpinakowe kulki to smaczna przekąska na imprezę. Sałatka hawajska 300 g piersi z kurczaka 1 puszka(...)kukurydzy 1 puszka ananasów 3 – 4 łyżeczki curry 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki czerwonej pasty curry sól Pierś kurczaka marynujemy w paście curry i wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Po upieczeniu kroimy w kostkę. Wegetarianie i weganie mogą zastąpić kurczaka pokrojonym i marynowanym
My Chcemy JeśćDzisiaj polecam przepis na pyszne kiszonki z kurczaka z suszonymi pomidorami. Mięso podałam z pieczonymi frytkami z marchewki. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI : Kieszonki: 3 filety z piersi kurczaka, 1/2 słoiczka suszonych pomidorów DAGOMA, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1/2 łyżki pieprzu kolorowego, szczypta soli, 4 łyżki oleju, Frytki: 2 marchewki(...)wypełniam suszonymi pomidorami. Otwór spinam wykałaczką. Olej mieszam z papryką mieloną, rozmarynem, solą oraz pieprzem. Do marynaty wykładam kurczaka. Nacieram i odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2. Kieszonki razem z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywam i piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem
Tradycyjna kuchnia Kasizaserwowałam nam szaszłyki. Od czasu do czasu można pozwolić sobie na taką chwilę przyjemności. U mnie dzisiaj był mix: bakłażan, cukinia, ziemniak, cebula, papryka, filet z kurczaka, pieczarka + zioła. Całość była pieczona, nie smażona więc lżej i zdrowiej dla naszych brzuszków. Z podanych składników wyszło mi około 17 sztuk. Samo przygotowanie jest czasochłonne, ale dla takiej mieszanki smaków(...)chwil. Mam nadzieję, że na jutro coś mi zostanie do pracy :) A Wy jakie macie kompozycje szaszłykowe ? Zapraszam do zapoznania się z moją propozycją poniżej: Składniki: 1 filet z kurczaka 1 papryka 1 bakłażan 1 cukinia 2 cebule 4 ząbki czosnku ~10 pieczarek 4 ziemniaki zioła suszone: majeranek, tymianek, oregano przyprawy: curry, słodka/ostra papryka (według upodobań), sól, pieprz olej
Justa próbuje gotowaćłyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki octu ryżowego (nie miałam, wykorzystałam ocet winny) 2/3 szkl. mąki pszennej 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej proszek do pieczenia chilli w proszku sól Oczyszczone piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do plastikowego pojemnika, lub innego naczynia, w którym będziemy mięso marynować. W małej miseczce mieszamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku(...)głębokim tłuszczu. Osączamy na ręczniku papierowym. W osobnym naczyniu łączymy obie mąki, proszek do pieczenia, sól oraz szczyptę mielonej papryczki chilli. Dodajemy około 3/4-1 szklanki zimnej wody i mieszamy rózgą kuchenną do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji, podobnej do ciasta naleśnikowego. Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście, po czym smażymy na złoto, na głębokim oleju. Osączamy na ręczniku papierowym. Fajnie smakują
Smaki Na TalerzuJedne z lepszych pierożków kruchych jakie jadłam na bazie curry.Polecam. Ciasto: ~~~~~~~~~~~~ 4łyżki masła 2 szkl.mąki 1/2szkl.kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 2 pojedyncze piersi z kurczaka 200g.pieczarek 4 łyżki oliwy z oliwek 1 pęczek szczypiorku Przyprawy: ~~~~~~~~~~~~~~~~ sól pieprz 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka curry Ponadto: ~~~~~~~~~~~~ papier do pieczenia(...)Ciasto-Masło posiekać z mąką,śmietaną,proszkiem do pieczenia i przyprawami.Wyrobić gładkie ciasto,włożyć na 10min.do lodówki. Farsz-Piersi z kurczaka drobno posiekać,usmażyć.Pieczarki pokroić,poddusić na oliwie.Dodać przyprawy,,mięso,posiekany szczypiorek i wymieszać(zamiast szczypiorku można dodać świeżą kolendrę-u mnie niestety w sklepach jej nie ma a nie miałam natki pietruszki) i wymieszać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiMasz w domu fileta, ale nie wiesz co z nim zrobić, bo tradycyjne pomysły ci się znudziły ? To spróbuj mojej wersji - filet z kurczaka a'la gyros, z pieczonymi ziemniakami zawijanymi w boczku (przepis na ziemniaki TUTAJ ). Mniam ! Na samą myśl robię się głodna :). Składniki ( na 4 porcje): 600 g piersi z kurczaka 4 łyżki oliwy lub oleju
Gotuj z Mąkąziemniaka ;)). Do purée dodajemy orzechy, solimy, pieprzymy i mieszamy. Nastawiamy piekarnik na 180'C. Na dno naczynia wykładamy purée, szpinak, następnie 3-4 plastry mozarelli i ugotowanego kurczaka, którego również przykrywamy mozarellą. Pieczemy przez ok. 15 minut. Na końcu zwiększamy temperaturę do 200'C i pieczemy przez 10minut. My uwielbiamy taką chrupiącą mozarellę ;) Dziś sprawdziłam ten przepis, a Naczelny zachwycał
Kitchens Alphabet