Kurczak wcale nie musi być nudny... Oto niebanalny i oryginalny przepis na kurczaka w sosie żurawinowo-piernikowym, pieczonego w cieście francuskim. Mięso jest delikatne i soczyste bo sos oraz ciasto francuskie chronią przed wysuszeniem kurczaka. Danie jest wyjątkowe w smaku - kwaśno-ostre z wyczuwalną słodką nutą piernika. Z pewnością posmakuje amatorom połączeń mięsa z owocami. Idealna przekąska imprezowa
Kuchnia MagdaLenymiseczkę. Sól i pieprz listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Zapiekanka dla leniwych'; listonic_content='400 g pieczarek 400 g żółtego sera 500 g mięsa z uda kurczaka 220 g makaronu 1 duża papryka 1 średni pomidor 1-2 cukinie 1 por Sos czosnkowy Sól Pieprz'; document.write(" "); Gotujemy makaron, skracając sugerowany czas podany na opakowaniu o parę minut(...)tylko chcemy. U mnie króluje dziś wersja warzywna, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zapiec np. ulubione składniki z pizzy. Po drugie: jest zdrowy. Pieczone składniki zachowują swoje wartości odżywcze i witaminy, kurczak zawiera dużo białka, a o zaletach sosu czosnkowego opowiadam w osobnym wpisie (TUTAJ). Po trzecie: jest (dość) dietetyczny. Poza stosunkowo niewielką ilością żółtego sera
Proste-przepisy.plmiseczkę. Sól i pieprz listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Zapiekanka dla leniwych'; listonic_content='400 g pieczarek 400 g żółtego sera 500 g mięsa z uda kurczaka 220 g makaronu 1 duża papryka 1 średni pomidor 1–2 cukinie 1 por Sos czosnkowy Sól Pieprz'; document.write(" "); Gotujemy makaron, skracając sugerowany czas podany na opakowaniu o parę minut(...)tylko chcemy. U mnie króluje dziś wersja warzywna, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zapiec np. ulubione składniki z pizzy. Po drugie: jest zdrowy. Pieczone składniki zachowują swoje wartości odżywcze i witaminy, kurczak zawiera dużo białka, a o zaletach sosu czosnkowego opowiadam w osobnym wpisie ( TUTAJ ). Po trzecie: jest (dość) dietetyczny. Poza stosunkowo niewielką ilością żółtego sera
Proste-przepisy.plPierś z kurczaka jest bardzo chudym mięsem dlatego też pieczenie jej np. na grillu jest troszkę trudne gdyż mięso szybko robi się suche. Szaszłyki te zostały wykombinowane z myślą o grillowaniu jednak pogoda nie dopisała i wylądowały w piekarniku. Ostateczny rezultat przerósł moje oczekiwania - koniecznie spróbujcie! Szaszłyki z kurczaka Składniki pierś z kurczaka (lepsze by były filetowane udka(...)grube talarki a na niej układamy kurczaka wymieszanego w marynacie. Odstawiamy na klika godzin a najlepiej na noc. Kawałki kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków i wersja na grill : układamy na dobrze rozgrzanym grillu i w czasie pieczenia ciągle smarujemy marynatą wersja do piekarnika: Na dnie naczynia do zapiekania układamy cebulę a na niej szaszłyki - polewamy pozostałą marynatą i pieczemy
sierotka maRysia w kuchniłyżeczki soli, łyżeczka bazylii, łyżeczka suszonej natki pietruszki. Przygotowanie: Mięso myję i osuszam. Składniki marynaty dokładnie łączę, nacieram mięso, odstawiam do lodówki (najlepiej na całą noc). Kurczaka przekładam do woreczka do pieczenia wraz z marynatą. Piekę przez godzinę w 180 stopniach, następnie rozcinam woreczek i piekę kolejne 30 minut do momentu zarumienienia się mięsa
JejKuchniałyżeczki soli, łyżeczka syropu klonowego (lub płynnego miodu). Przygotowanie: Mięso myję i osuszam. Składniki marynaty dokładnie łączę, nacieram mięso, odstawiam do lodówki (najlepiej na całą noc). Kurczaka przekładam do woreczka do pieczenia wraz z marynatą. Piekę przez godzinę w 180 stopniach, następnie rozcinam woreczek i piekę kolejne 30 minut do momentu zarumienienia się mięsa
JejKuchniastaropolsku, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki. Przygotowanie: Mięso myję i osuszam. Składniki marynaty łączę i dokładnie nacieram mięso. Odkładam do lodówki, najlepiej na noc. Kurczaka przekładam do woreczka do pieczenia razem z zalewą. Piekę przez godzinę w 180 stopniach, następnie rozcinam woreczek i piekę kolejne 30 minut, aż mięso się zarumieni
JejKuchniaWielkanocna pieczeń dla fanów wątróbki. Przepis znaleziony w notatniku mojej Mamy :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na
Przepisy AleksandrySałatka dostała nazwę jesiennej, ponieważ wszystkie składające się na nią składniki są dostępne jesienią i zimą. Jest ona też doskonałym pomysłem na wykorzystanie niezjedzonej pieczeni czy mięsa z zupy. Kurczaka można zamienić na dowolny rodzaj mięsa. Post ten jest szczególny, ponieważ zdjęcia do niego są autorstwa mojej Mamy :). I chociaż miała do dyspozycji najzwyklejszy aparat, to myślę, że sobie
Przepisy Aleksandrykurczaka 450 g mrożonej mieszanki węgierskiej (papryka, pomidor, cukinia, cebula) 200 g żółtego sera sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka, ostra papryka oliwa Ketchup Kotlin z piekła rodem Extra Hot WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do głębokiej patelni, polać oliwą i doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, słodką papryką i ostrą papryką. Włączyć palnik i smażyć
Passions hobbies lifeSkrzydełka pieczone…Jadłam je wiele razy ale jakoś nie miałam okazji ich przyrządzić. Zastanawiałam się ostatnio dlaczego. Doszłam do wniosku, że skrzydełka z kurczaka mają mało mięsa, więc szkoda tracić na nie czasu i energii…Jednakże po dzisiejszym obiedzie zmieniłam zdanie. Nie wiem czy dlatego, że skrzydełka pieczone były wyjątkowe mięsiste, czy też smakowały wybornie. Pewnie(...)przyrządzę pilaf z brukselką. Zamiast ryżu wybrałam jednak kalafior . Kalafiorowy pilaf ugotowałam podobnie jak ryż , z szafranem i berberysem. Do słodko kwaśnych skrzydełek pychotka. Skrzydełka pieczone Składniki: 4 porcje 2 kg skrzydełek z kurczaka 60 ml jasnej soi, tajskiej sok z jednej limonki + 1 limonka 4 łyżki miodu 3 cm utartego imbiru 1 chili 1 czosnek solo źdźbło cytrynowej
codojedzeniaSkrzydełka pieczone…Jadłam je wiele razy ale jakoś nie miałam okazji ich przyrządzić. Zastanawiałam się ostatnio dlaczego. Doszłam do wniosku, że skrzydełka z kurczaka mają mało mięsa, więc szkoda tracić na nie czasu i energii…Jednakże po dzisiejszym obiedzie zmieniłam zdanie. Nie wiem czy dlatego, że skrzydełka pieczone były wyjątkowe mięsiste, czy też smakowały wybornie. Pewnie(...)przyrządzę pilaf z brukselką. Zamiast ryżu wybrałam jednak kalafior . Kalafiorowy pilaf ugotowałam podobnie jak ryż , z szafranem i berberysem. Do słodko kwaśnych skrzydełek pychotka. Skrzydełka pieczone Składniki: 4 porcje 2 kg skrzydełek z kurczaka 60 ml jasnej soi, tajskiej sok z jednej limonki + 1 limonka 4 łyżki miodu 3 cm utartego imbiru 1 chili 1 czosnek solo źdźbło cytrynowej
codojedzeniaświeża bazylia i szczypta gałki muszkatołowej * szczypiorek- do posypania Piekarnik nastawić na 200 stopni. Marchewkę oraz fasolkę wcześniej odmrozić. Ciastem francuskim wyłożyć żaroodporne naczynie, obciążyć i piec przez 15 minut. W międzyczasie pokroić kurczaka wędzonego i przygotować masę jajeczno serową- roztrzepać jajka, dodać starty ser i doprawić. Wyjąć ciasto francuskie, na spód wyłożyć marchewkę, fasolkę szparagową, kurczaka, oliwki, a pomiędzy
Kraina Miodem Płynącaryżu (300 g) 2 i 1/4 szklanki wywaru warzywnego 1 opakowanie chińskiej mieszanki warzyw (450 g) 4 łyżki oliwy z oliwek przyprawa pikantna do kurczaka sól, pieprz Najlepiej dzień wcześniej (lub kilka godzin przed pieczeniem) udka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić pikantną przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem. Wstawić do lodówki. Do naczynia żaroodpornego wsypać suchy ryż(...)następnie wlać gorący wywar. Ryż wyrównać i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie ułożyć surowe udka z kurczaka i wsypać zamrożoną mieszankę warzyw. Warzywa wyrównać. Na sam koniec, warzywa przyprawić solą oraz pieprzem i polać oliwą z oliwek. Danie piec bez przykrycia w 180ºC przez około 1,5 godziny (do lekkiego zarumienienia). Gotowe od razu podawać. Układanie zapiekanki: surowy
Ugotowaćprzecinam na dwie części i po osuszeniu dokładnie pokryć marynatą. Całość odstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kawałki kurczaka umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Całość piec 70-90 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia worek można rozciąć, aby mięso było zarumienione
Di gotuje