Zróbmy cos po polsku, elegancko...ale zdrowo. Zróbmy sobie obiad na parze! Składniki -kilka ziemniaczków -szparagi -pierś z kurczaka pokrojona na mniejsze części -pieczarki -ser żółty wędzony -czosnek -przyprawa-suszone pomidory i czosnek niedzwiedzi-to opcjonalnie -3 łyżki siekanego koperku, w nim tkwi sekret -sól,pieprz,oliwa z oliwek Do sitka(...)którym gotujemy na parze, lub parowaru ,wkładamy na dno folie aluminiową. Piersi z kurczaka mieszmy z oliwą, solą, czosnkiem, czosnkiem niedzwiedzim i suszonymi pomidorami, dodajemy koperek, odstawiamy na godzinę do lodówki. Sikto wkladamy po godzinie na parę i załączamy parowar, dusimy na parze do miękkości. Wyjmujemy folie z parowaru, w moim przypadku z CC Major
Z Kuchni Do KuchniZacznę od tego, że być może pulpeciki nie wyglądają zbyt smakowicie, jednak są dobre. Pewnie zdjęciu dodałby smaku jakiś sosik - myślę, że pasowałby tu ostry sos
Malowane smakiemPierożki zainspirowane pierogami momo, których miałam okazję spróbować w niedzielę pod Pałacem Kultury biorąc udział w wydarzeniu Żarcie na Kółkach. Zamówiłam momo z mięsem wołowym, potem
Malowane smakiemszczypta szafranu800 gram batatów300 gram dyni, obranej i pokrojonej w kostkę szczypta gałki muszkatołowej500 gram brokuł2 łyżki mlekaPierś kurczaka myjemy, odcinamy błonki i kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, chili i majerankiem. Pierś gotujemy na parze około 20-25 minut. W tym czasie gotujemy bataty i dynię do miękkości, odcedzamy, dodajemy mleko i ugniatamy warzywa na puree(...)rozpuści a całość zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość minimum o 1/3. Możemy doprawić sos pieprzem. Na talerzu układamy kilka łyżek puree z dyni, obok ugotowane na parze brokuł i piersi z kurczaka. Całość polewamy sosem. Gotowe
Mango Papajaparze? Wkładacie kurczaka, wybieracie opcję „para”, potem opcję „kurczak” i o nic więcej się nie martwicie. Nic nie trzeba pilnować. Maszyna sama was poinformuje (sygnałem dźwiękowym), gdy obiad będzie gotowy. Programy automatyczne: "STEAM/COOK" (5 podprogramów dla danego rodzaju produktu) - przeznaczony jest do gotowania różnych produktów na parze: warzyw, ryb, mięsa, owoców morza, ryb, drobiu(...)niemal każdego dnia), ale dzisiaj podzielimy się z wami dwoma: kurczakiem faszerowanym suszonymi pomidorami zrobionym na parze i zupą krem z kukurydzy i kurczaka. Kurczak faszerowany suszonymi pomidorami na parze Składniki: 1 pierś z kurczaka (ok. 280 g) 5 sztuk pomidorów suszonych (ok. 100 g) Solidna szczypta czosnku granulowanego 1 brokuł 1 l wody Sól
Marder&Marder Manufacturesię głównie do zup, czy do dań z woka oraz do pikantnych sałatek. Wykorzystałem go, jako dodatek do kurczaka. Oczywiście całe danie wykonałem jak zawsze na parze :) Składniki : pierś z kurczaka 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku garść szczypiorku 1 papryka czereśniowa 2 papryki pepperoni 50g makaronu soba Przyprawy(...)urządzenie na 20 minut. Makaron Soba układamy w pojemniku do gotowania ryżu, zalewamy go wrzątkiem i wkładamy na drugi poziom parowaru na 3 minuty przed końcem gotowania na parze kurczaka. Kiedy urządzenie się wyłączy odcedzamy makaron i układamy na nim mięso. Czekam na Wasze komentarze i uwagi, a także wrażenia po wykorzystaniu przepisu :) Pozdrawiam i smacznego Adam
Parowar FacetaDziś pomysł na szybki i prosty obiad, czyli taki jakich u mnie najwięcej :) Mało czasu mam ostatnio przez pracę, więc bardzo skomplikowane rzeczy ciężko zrobić. Kurczak na parze plus surówka z białej rzodkwi, którą uwielbiam. To jedno z ulubionych moich warzyw i często robię z białej rzodkwi surówki i jadam je nawet same, przeważnie z odrobiną majonezu. Składniki(...)kroimy obieraczką w cienkie paski. Dodajemy łyżeczkę jogurtu naturalnego, posypujemy natką pietruszki i dokładnie mieszamy. Po wyłączeniu się urządzenia gotującego na parze mięso, przekładamy surówkę z białej rzodkwi na talerz a na nią układamy kurczaka. Czekam na Wasze komentarze i uwagi, dajcie znać jak wypróbujecie przepis czy Wam smakowało. Pozdrawiam i smacznego Adam
Parowar Facetawybieram zazwyczaj mrożoną mieszankę fasolki szparagowej, która to kryje żółtą i zieloną jej odmianę. Aby zachować jak najwięcej bezcennych wartości ukrytych w tym warzywie strączkowym polecam przygotowywać ją na parze. Nie ma wytłumaczenia, że ktoś nie ma parowaru, wystarczy durszlak metalowy czy też sito umieścić na garnku z wodą, przykryć pokrywką i zamierzony efekt będzie osiągnięty. Korzystajmy(...)wariacji smakowej. Fasolka szparagowa z kurczakiem i czarnym sezamem SKŁADNIKI : 250-300 g filetu z kurczaka 300 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka bez glutaminianu 1 łyżka oliwy 1 łyżka posiekanego szczypiorku czarny sezam - czarnuszka PRZYGOTOWANIE : Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości na parze. Kurczaka myjemy, kroimy w większą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikurczaka 1 szklanka ziaren słonecznika 1 opakowanie makaronu kolanko 400 g Makarony Babuni 4 łyżki majonezu sól, pieprz sok z 1/2 cytryny Kurczaka i brokuły przygotowujemy na parze. Kurczaka parujemy około 45 minut, natomiast brokuł potrzebuje maksymalnie 20 minut. Musi być lekko chrupiący. W międzyczasie prażymy pestki słonecznika na suchej patelni. Odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzonego kurczaka oddzielamy od kości
MamaOskarkanasz dzisiejszy obiadek, który właśnie spożyliśmy. Przygotowany wspólnymi siłami, czyli z parą, w parze i na parze ;) Kurczak przygotowany sprawdzoną metodą francuską. By się nie powtarzać zapraszam do przepisu źródłowego . Dodatki - ugotowane na parze. Bez dodatku soli. Pyszne, jędrne, zdrowe. A jakie sycące - dwa razy bardziej niż ziemniaki z wody. Wystarczą dwa i brzucho
Kuchnia po mojemumożecie zobaczyć TU . Dziś mała modyfikacja...po pierwsze inny ptak ;) po drugie dodałam warzywa. Składniki: podudzia z kurczaka marchew pietruszka suszone morele suszone śliwki przyprawa prowansalska do kurczaka parę ząbków czosnku majeranek sól,pieprz,słodka czerwona papryka masło do podsmażenia Kurczaka podsmażyłam na maśle. Przełożyłam go do żaroodpornego naczynia. Podudzia posoliłam,posypałam pieprzem,przyprawą prowansalską, majerankiem i startym
potrawyregionalneżółtej fasolki szparagowej 330ml śmietany 18% (duże opakowanie) 50g żółtego sera 3 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku ½ pęczka natki pietruszki Olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: przyprawa złocista do kurczaka, świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, tymianek Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy na blacie i zagniatamy do otrzymania jednolitej masy. Jeśli ciasto się bardzo lepi dodajemy nieco mąki, jeśli jest(...)minut w lodówce. W międzyczasie fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i umieszczamy w garnku z zimną osoloną wodą, gotujemy około 20 minut. Możemy również ugotować ją na parze. Kurczaka czyścimy z błonek i tniemy na paseczki. Obsypujemy przyprawą do kurczaka. Rozgrzewamy patelnię z kapką oleju rzepakowego i smażymy kurczaka na złoty kolor. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki. Wałkujemy
Kolizje Smakówbulionu 110 g oczyszczonych pieczarek 40 g (pół) cebuli1 łyżeczka (10 g) śmietany 18%1 łyżeczka (5 g) mąki pszennej płaska łyżeczka (5 g) masłasól, pieprzPrzygotowanie:1. Pierś z kurczaka kroimy bardzo drobno (kawałki mniejsze niż 1 cmx1cm) i gotujemy 5 min w parowarze. 2. Pieczarki i cebulę drobno siekamy, razem dusimy na maśle pod przykryciem. Dodajemy soli(...)chwila mieszając (teraz czas gotowania zależy jak chcecie go zredukować, żeby był gęstszy, mi zajęło to ok 15 min)7. Do sosu dodajemy kawałki ugotowanego na parze kurczaka, chwilę razem gotujemy i rozgniatamy kawałki kurczaka (zrobiłam to łyżką), żeby powstały "strzępki" i żeby sos przypominał bardziej coś na kształt golarzu.8. W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną
Malowane smakiemDzisiaj przedstawiam Wam szybkie i smaczne połączenie obiadowe: pierś kurczak na parze i ryż z warzywami na patelnię. Polecam je, gdy chce się zjeść(...)coś szybko na ciepło. Nie potrzeb tu też wielkiej wprawy kulinarnej. Składniki: pierś kurczaka 2 torebki ryżu opakowanie mrożonych warzyw na patelnię pieprz, sól curry, przyprawa do kurczaka Wykonanie: 1. Pierś kurczak podzielić na porcje i lekko rozbić. Obsypać przyprawą. Parować w garnku do gotowania na parze przez ok. 15 min. 2. Ugotować dwie torebki ryżu w osolonej
Pasja SmakuSMAKOWITY KURCZAK NA PARZE, czyli filet z kurczaka, brokuły, młode ziemniaki, a całość polana bardzo aromatycznym i orzeźwiającym sosem pietruszkowym. Mięso ugotowane na parze jest niezwykle soczyste, warzywa "chrupiące", a nie przegotowane - wyglądają przepięknie. Wszystkie smaki oraz składniki odżywcze zamknięte w potrawie . Polecam przepis na tego kurczaka! --------------------------------- Liczba porcji : 4 --------------------------------- SKŁADNIKI: 1 kg filetu z kurczaka
Moja Książka Kucharska