I znów potrawa z cyklu oczywistych . Gotuję od zawsze i do głowy mi nie przyszło , że jak już moim dzieciakom podałam przepis na klopsiki w sosie
Buniabaje w kuchniPrzepis z historią - i już go w różnych miejscach wstawiałam . Kiedyś było sobie tak. ,, Podsłuchałam ,, w tramwaju rozmowę dwóch pańopowiadających sobie jak to jedna z nich
Buniabaje w kuchniLekka modyfikacja klasycznego przepisu na młodą kapustę z koprem. Jak to zwykle bywa przypadek rządzi czasem powstaniem nowego smaku. Zawsze taką kapustę robiłam albo obgotowując ją
Buniabaje w kuchniRobiłam ,,Młodą kapustkę na maśle -zasmażaną , , .Odłożyłam jej trochę i zamroziłam ( bo po prostu było jej za dużo na nas).Od razu pomyślałam o tym , że
Buniabaje w kuchniPo ugotowaniu wywarów na zupę pozostaje mi mięso na którym gotowałam ( i warzywa z wywaru ). Warzywa albo pozostają w zupie , albo zostają użyte do sałatki. Mięso
Buniabaje w kuchniNotorycznie podaję mięsa, ryby, jaja, kluski w sosie koperkowym. I przepis na ten sos jest częścią kilkudziesięciu innych przepisów , ale osobno spisanego przepisu na ten super
Buniabaje w kuchniMam totalną amnezję. Zapisałam sobie pomysł na to by robiąc krokiety w naleśnikach zostawiać część ciasta naleśnikowego i potem maczać w nim zwinięte krokiety , a następnie
Buniabaje w kuchniDawno już miałam ochotę na wypróbowanie pomysłu na zaprawienie krupniku koncentratem - albo ugotowanie zupy pomidorowej z kaszą pęczak zamiast ryżu czy makaronu. Podoba mi się taka
Buniabaje w kuchniZawsze tak robię, że przygotowuję większą porcję pulpetów , dzielę je na porcje i zamrażam razem z wywarem. Potem dorabiam tylko różne sosy i podaję z różnymi
Buniabaje w kuchniChyba do końca życia człowiek się uczy. Od zawsze smażę naleśniki i podaję z różnymi farszami. Na słodko i na słono. Z serem i z owocami
Buniabaje w kuchniFasolka szparagowa konserwowa stoi zawsze w mojej spiżarni ( nie wekuję sama bo nie mam działki, a kupowanie i przygotowywanie małych słoiczków na 2 osoby jest bez
Buniabaje w kuchniNie mam pojęcia czemu większość moich znajomych robi sos cytrynowy tylko w wersji na słodko do ciast i deserów .A już od chwili kiedy zaczęła być
Buniabaje w kuchniCo prawda stek z rekina i to w dodatku z japońskim smaczkiem to nie koniecznie polska tradycja wielkanocnego postu , ale świat się globalizuje , a w końcu
Buniabaje w kuchniMoi Drodzy !! Nawet nie zauważyłam , że już Święta. Jutro ostatnie potrawy do przygotowania , potem ,, złapać,, trochę oddechu i już można świętować. Jak co roku na Święta
Buniabaje w kuchniTym którzy nie wiedzą - ja z reguły nie piekę ciast ( jeść też nie specjalnie lubię ). Tak więc Święta to dla mnie dramat . Wszyscy pieką a u
Buniabaje w kuchni