kuchnia - 5425 przepisów (strona:144/362)

Kurczak na ,, bogatym " bakaliowym pilawie 228

Nie wiem co jest takiego w pilawie , że nie sposób mu się oprzeć. Mogę go jeść w każdej wersji- ale najbardziej pasuje mi taki z kurczakiem

Buniabaje w kuchni
Prawdziwkowy śledzik 170

Przepis i zdjęcia z dawnych czasów ( chyba z 2010 roku )- ale , że akurat śledzika robię na tegoroczną Wigilię , to wykorzystuję ,, archiwum" :) Taki Wigilijny śledzik Czas : 30

Buniabaje w kuchni
Pstrąg po grecku 174

Raczej nie często się chyba zdarza by robić rybę po grecku z pstrąga. Ale pomyślałam sobie , że na Wigilię mogła bym małą porcję zrobić . Małą nie

Buniabaje w kuchni
Grzybowa na Wigilię ( z uszkami) 339

W zasadzie to najczęściej jadano u nas w domu na Wigilię barszcz czerwony z uszkami. Czasem u Dziadków ( Rodziców Mamy) zupę rybną , a u Wujka ( Mamy

Buniabaje w kuchni
Sałatka jarzynowa ze śledziem wersja 2 233

Sałatka Wigilijna -prosta, smaczna .Robię ją wykorzystując warzywa z wywaru który gotuję na barszcz czerwony .Śledzie zawsze w zestawie na Boże Narodzenie są to po prostu

Buniabaje w kuchni
Pikantne ruloniki ze śledzia 198

Nie przepadam za śledziami solonymi i z octu , tak więc większość potraw ze śledzi robię z tych w oleju .Kupuję matiasy w oleju na tacce ( są

Buniabaje w kuchni
Anyżkowy kompot z suszu z % 134

Gdyby nie te % to można by uznać , że to tradycyjny kompot z suszonych owoców podawany na Wigilię. Ale , że ja akurat za słodkimi napojami nie przepadam

Buniabaje w kuchni
Wigilijna kapusta z grzybami doprawiona powidłami śliwkowymi 175

Chyba jedna ze starszych wersji tej potrawy. Powidła śliwkowe robione były w historycznych czasach i wykorzystywane jako przyprawa. Nacierano nimi ( tak jak i miodem) mięso do

Buniabaje w kuchni
Wigilijny karp z faszerowanymi pieczarkami 169

Karp smażony na wigilijnym stole to u mnie tradycja. Co nie znaczy, że nie można go podać trochę inaczej. Bardzo nam pasuje łączenie karpia z grzybowym

Buniabaje w kuchni
Wigilijny barszcz na rumianych warzywach i zakwasie + uszka 166

Właściwie to jest to taka kompilacja wcześniejszych pomysłów na barszcz ( ,,Barszcz czerwony o smaku wiśniowym " - z tym , że tu zaprawiony sokiem wiśniowym został zakwas i

Buniabaje w kuchni
Świąteczna pieczeń doprawiana piernikiem 170

Ciekawa jestem czy Wy też tak macie , że przypadkowy dodatek do jakiejś potrawy staje się na tyle ,, wpływowym" , że żyje swoim życiem ? . U mnie stało

Buniabaje w kuchni
Antar na parze ( smarowany chrzanem ) 147

Co prawda zrobiłam go pierwszy raz kilka dni po Wigilii , nie tęskniłam więc specjalnie za rybami , ale za to zdecydowanie tęskniłam za czymś lekkim po tych

Buniabaje w kuchni
Piersi ,, na jednej nodze" 158

Tytuł przepisu chyba mylący - ale chodzi o to , że jest to taki obiadek z piersi kurczaka zrobiony raz- dwa- trzy czyli na jednej nodze .Zdaje sobie

Buniabaje w kuchni
Karp w ,, zapasowym " sosie greckim 197

Nie zauważyłam, że nie wstawiłam - z lekkim opóźnieniem przepis do wykorzystania po wieczerzy Wigilijnej lub w I dzień Świąt. Powiedziała bym , że to taka ,, zapasowa"

Buniabaje w kuchni