przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:782/1100)

Sernik na zimno z nutą pistacji, orzechów nerkowca i białej czekolady 217

się opisać. Cudowny - to słabe określenie. Ciasto jest lekkie, kremowe i niesamowicie rozpływa się w ustach. Idealne połączenie lekko solonych pistacji, delikatnych orzechów nerkowca i nuty białej czekolady  - sprawia, że trudno oprzeć się sięgnięciu po kolejny kawałek. Naprawdę jestem z niego dumna!   (Tortownica o średnicy 16-18 cm) Spód: 150g kruchych ciasteczek/herbatników 50g masła/margaryny Masa serowa

Di gotuje
Ciasteczka korzenne 189

ciasteczkami korzennymi.  Co ważne są kruche już pierwszego dnia, mają aromat przypraw korzennych i są na prawdę smaczne.  Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 125 g masła pół szklanki drobnego cukru 2 żółtka 1 łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy do piernika Wszystkie składniki wysypujemy na stolnicę i zagniatamy razem. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika

Słodka Kraina Wypieków
Sernik z truskawkami i lawendą na migdałowym spodzie 205

łyżeczki ekstraktu wanilii. Spód: 100 g kruchych ciastek, ½ szklanki mielonych migdałów, 3 łyżki masła migdałowego, 4 łyżki masła. Do przybrania: cukier puder, truskawki, kwiaty lawendy. Przygotowanie: Składniki spodu zmiksować w blenderze. Masę wyłożyć na dno formy, wyrównać i ubić . Zmiksować składniki masy serowej i wylać na migdałowy spód. Formę z ciastem  wstawić do większej napełnionej wodą (do wysokości

SzczyptaSmaQ
Pomarańczowa babka piaskowa 215

Babka piaskowa, lekka , krucha i puszysta, klasyk pośród babek. Idealna na wielkanocny stół. Jak przystało na babkę piaskową jest lekko chrupiąca z zewnątrz, a "sypka" w środku. Bardzo łatwo uszlachetnić jej smak np. przez dodanie kandyzowanej skórki pomarańczowej i likieru lub extraktu pomarańczowego. Babka to bardzo łatwe ciasto, zatem do dzieła! Składniki: 4 jajka 1 szklanka mąki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Quiche z kwiatami juki i pomidorami 193

użyłam okrągłej rozpinanej, o średnicy 24cm. Ciasto nakłuwamy równomiernie widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i podpiekamy 10-15 minut. Mieszamy śmietankę i jajka do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy żółty ser i przyprawy. Kwiaty juki płuczemy i obrywamy płatki, zostawiając kilka całych do dekoracji (usuwamy tylko środki). Na kruchym spodzie układamy warstwę płatków juki, na nich pokrojone

les mirabelles
Kruche babeczki z kremem 151

babeczki.  Są wspaniałe i tak kruche że należy je delikatnie brać do ręki bo są niesamowicie kkkrruche  :-)  Składniki :  2 szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki cukru pudru 200 g masła lub margaryny 2 żółtka Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć, szybko zagnieść, zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na godzinę. Ciastem wylepiać foremki posmarowane tłuszczem. Piec

Na słodko lub wytrawnie
Pierniczki 177

nieco dłużej. Następnie ciasto wyrobić ,aby znów było elastyczne, rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać dowolne kształty. Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, na środkowej szynie ok.10 min.  Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce. Pierniczki są po wystudzeniu są miękkie lekko kruche, nie robią twardnieją. Zbyt długie pieczenie powoduje, że pierniczki stają się

Mix smaku
Kruche ciasteczka maślane 235

dłużej. Mają piękny zapach masła, są kruche i niesamowicie smaczne. Składniki: 50 dag mąki pszennej 25 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag cukru kryształu 3 żółtka 4 duże łyżki kwaśnej śmietany 1 jajo do smarowania ciasteczek 1. Mąkę przesiać do miski, dodać wszystkie składniki i szybko zagnieść ciasto. 2. Ciasto rozwałkować i wycinać foremką ciastka. Wierzch smarujemy

Apetyczna babeczka
Tort Pavlova 450

telewizyjnych. Tort powstał na cześć rosyjskiej baletnicy Anny Pawłowej. Pani Magda Gessler opisała go w taki oto sposób " Ciasto przypomina spódnicę baletnicy, uszytą z białego tiulu przybranego czerwonym i zielonym jedwabiem niczym kwiatami". Opis idealnie pasuje do tortu, który jest kruchy, delikatny a zarazem bardzo bogaty. Po prostu wyśmienity... Beza: 7 białek, szczypta soli, szkl. drobnego cukru, 2 płaskie

Z miłości do słodkości
Placki i naleśniki jaglano-gryczano-kukurydziane z pieczarkami i serem, czyli coś pysznego!:) 194

cytryny (k), jeszcze za moment odrobinę soli (sn), a na koniec lubczyk (g). Wróciłam do przygotowanego ciasta, rozgrzałam patelnię do naleśników muśniętą olejem i na pierwszy ogień poszły naleśniki, które przepięknie się upiekły i były w sam raz kruche i sprężyste jednocześnie:) Upiekłam 2, a do reszty masy dodałam połowę masy pieczarkowej, wymieszałam i kładłam łyżką na patelnię  obserwując

Zdrowa Kuchnia Sowy
Tarta migdałowo - pomarańczowa 205

Jeszcze do tej pory czuję niesamowity aromat pomarańczy unoszący się od pieczenia tej tarty:) Kruchy, kakaowo - migdałowy spód przykryty masą jajeczno- śmietanową. I odrobina cukru pudru dla dekoracji... Wszystko powstało w błyskawicznym tempie podczas rewizji szafek:)   Ciasto: 100g mąki,  3 łyżki kakao,  75 g masła,  25 g tartych migdałowych (użyłam BackMit),  50 g cukru pudru

Z miłości do słodkości
Koszyczki kataifi z kurczakiem i szparagami 255

Kataifi - to takie ciasto w postaci cienkich nitek. Jest neutralne w smaku więc można z niego przygotowywać dania słodkie i wytrawne. Po zapieczeniu jest niezwykle kruche i w tym właśnie tkwi jego urok. Kiedyś robiłam z nim deser a dzisiaj pokażę Wam wersję wytrawną. Do nadzienia trafiło to co miałam na zbyciu czyli będzie trochę resztkowo. Wyszło jednak bardzo ciekawie

Smaczna Pyza
Rogaliki trzyskładnikowe- palce lizać! 216

czasu do czasu są łase na trochę słodkości. A że ja pichcić i eksperymentować uwielbiam (nie znaczy umiem), tak powstały te oto rogaliki. Zwykle opcja rogali była prosta- ciasto drożdżowe z odrobiną konfitury i sprawa załatwiona. Tym razem jednak w lodówce poza światłem było niewiele, a już na pewno brakowało niezbędnych do tego drożdży. Pogoda też nie zachęcała do wycieczek(...)dowiem. I spróbowałam. Nie, nie, wcale nie żałuję, bo rogaliki wyszły na tyle dobre, że…ledwo zrobiłam te zdjęcia, bo zniknęły w mgnieniu oka Świeże są mięciutkie i kruche- jednak co dzieje się z nimi na drugi dzień i czy nadal takowe są nie wiedzą nawet najstarsi górale Z prostej przyczyny, żaden rogalik nie doczekał tak sędziwego wieku

Arbuziaki
Wielkanocna babka piaskowa - bezglutenowa 262

pokojowej) 200 g cukru 4 jajka (w temperaturze pokojowej) szczypta soli 150 g mąki (mieszanki bezglutenowej) 150 g mąki ziemniaczanej Im więcej mąki ziemniaczanej w przepisie tym babka bardziej krucha. Przygotowanie: 1. Oddzielić żółtka od białek 2. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na puszystą jasną masę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier, a następnie po 1 żółtku. Każde(...)Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą drewnianą łyżką. 5. Formę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. 6. Piec w temperaturze 160 st. C przez ok 60 min. 7. Ciasto pozostawić w formie aby lekko ostygło.  8. Posypać cukrem pudrem i gotowe

Mama z Motylem
Sernik truskawkowy z galaretką 145

dobrze można zrobic z jagodami, malinami czy poziomkami. Jest szybki do  wykonania, a ponadto idealnie pasuje na letnie upały. Jeśli nie chcecie piec biszkoptu, można go zastąpić pokruszonymi kruchymi ciasteczkami maślanymi z dodatkiem masła. Ja jednak biszkopt upiekłam, bo to zaledwie 25 minut grzania piekarnika...polecam. Składniki na biszkopt: 3 jajka + 1 zółtko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki(...)wymieszać. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w pozostałe składniki. Spód tortownicy posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto,  równomiernie  rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 C. przez ok. 25 minut.  Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzoną śmietanę przelać

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania