przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:776/1100)

Sernik na zielono BEZGLUTENOWY 160

serniki, już chyba to gdzieś pisałam. Ale lubię też nowe wariacje na temat tego ciasta. Dlatego też postanowiłam stworzyć nową, zdrowszą "fit" wersję sernika dla sportowców, ale i dla bezglutenowców. Sernik ten nie posiada dodatku jakiejkolwiek mąki. Dziwne? - Tak może się wydawać. Jak więc zrobić kruchy spód i jak utrzymać masę serową w całości? Mnie się udało. Sernik jest malutki

Eat Shrimps
Halloween Ciasteczka dynie 189

dołożyć ogonek - efekt końcowy i tak w dużej mierze zależy od dekoracji. Kruche maślane ciasteczka ozdobiłam lukrem królewskim i dodatkami z masy cukrowej.Przepis na ciasteczkaPrzepis na lukier (do udekorowania ciasteczek wystarczy zrobić lukier z połowy podanych składników)Przepis na masę cukrowąCiasto przygotowujemy według przepisu.Dobrze wyrobione ciasto na ciasteczka rozwałkowujemy na stole na grubość około 0,5 cm podsypując w razie

Ciastkozercy
Krucho-drożdżowe rogaliki z makiem 61

Krucho-drożdżowe rogaliki z makiem. Delikatne, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Dość szybkie i proste w przygotowaniu. Ten przepis idealnie wpasuje się w porę jesienno-zimową. Wyśmienicie smakują w towarzystwie ulubionej kawy czy herbaty. Polecam :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na rozczyn z drożdży: 50 gram świeżych drożdży 4 łyżki ciepłego mleka 1 łyżka cukru Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki(...)wlewamy wyrośnięty rozczyn drożdży. ciasto dokładnie wyrabiamy, w razie konieczności możemy podsypać trochę mąki. Wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki na 20-30 minut. gotowe ciasto dzielimy na 2 części, każdą z części rozwałkowujemy na kształt koła o grubości ok 3 mm i kroimy na 8 lub 16 trójkątów. Ja dzieliłam na 16. na każdy trójkąt ciasta kładziemy/rozsmarowujemy porcję masy

Blog kulinarny S9.PL
Ciasteczka świąteczne - 3 przepisy na bożonarodzeniowe ciasteczka z Włoch, Grecji i Hiszpanii 264

Hiszpanii Przygotowałam dla Was 3 bardzo różne przepisy na świąteczne ciasteczka: melomakarona  - greckie ciasteczka maczane w słodkim syropie i posypane orzechami włoskimi montecados - hiszpańskie ciasteczka migdałowe, delikatne i kruche sassanelli - włoskie ciasteczka rodem z Apulii, z aromatem cynamonu, goździków i czerwonego wina. Zerknijcie do przepisów, aby przeczytać więcej na ich temat. Takie ciasteczka, zapakowane w ładne pudełko czy metalową(...)posyp posypką z orzechów włoskich. Zostaw do ostygnięcia.  Montecados - świąteczne ciasteczka z Hiszpanii w wersji z oliwą Montecados to migdałowe ciasteczka przygotowywane w Hiszpanii na Boże Narodzenie. Są bardzo kruche i delikatne. Tradycyjnie robi się je z mąki zmieszanej z migdałami, cukrem, cynamonem oraz smalcem. Ich nazwa pochodzi do słowa manteca , które nawiązuje właśnie do tłuszczu z czarnej świni iberyjskiej

Chilli Czosnek i Oliwa
Bezglutenowe babeczki biszkoptowe z jabłkami 209

bezglutenowego ciasta biszkoptowego z dodatkiem jabłek.  Pulchne, lekkie i smaczniutkie.  Szybkie do wykonania i, nareszcie biszkopt, w którym jabłka nie poszły na dno:-) Składniki na ok 12 babeczek: 4 jaja ogrzane do temperatury pokojowej 150 g cukru 150 g mąki bezglutenowej 40 ml oleju - nie z lodówki cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże, kruche jabłko(...)ubitych jajek. Dalej ubijać na najniższych obrotach. Do formy na babeczki włożyć papierowe foremki. Można je przetrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym lekko w oleju. Babeczki będą lepiej odchodziły od ciasta. Ciasto biszkoptowe łyżką nakładać do foremek  maksymalnie  do 2/3 wysokości. Następnie do ciasta wciskać plasterki jabłek - najlepiej, tak aby stały , wtedy nie opadną na dno dosyć rzadkiego ciasta biszkoptowego

Ze smakiem bez glutenu
SERNIK DYNIOWY BEZ SPODU 97

się na naszym stole. To troszkę paradoksalne, ponieważ jako dziecko nienawidziłam tego ciasta, a jego zjedzenie stanowiło dla mnie niebywale przykry obowiązek. Nadal nie pojmuję, jak mogłam tak sądzić! Tym bardziej, kiedy przede mną stoi taki cudowny sernik dyniowy bez spodu . Zwykle też jadamy serniki na spodzie - kruchym bądź z herbatników. Tym razem postawiłam na łatwość, choć także kierowała mną(...)gładko. Dolewam olej i mleko, wsypuję proszek budyniowy i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Następnie delikatnie, za pomocą szpatułki, łączę pianę z białek z masą sernikową. Przelewam surowe ciasto do przygotowanej wcześniej tortownicy i wstawiam do piekarnika. Piekę 50-60 minut, aż wierzch będzie mocno rumiany, brązowy, ale nie przypalony.  * Jeśli taka ilość cukru okaże się dla Ciebie

W kuchni Karmel-itki
Sernik z ricotty z bekonem karmelizowanym w whisky i syropie klonowym 107

boczek, ale też od czasu do czasu nie wzgardzą dobrym ciastem pod warunkiem, że będzie można pokroić je siekierą. A tak na serio to kawał odjazdowego męskiego ciacha, chociaż znam również panie, które piszczą na jego widok (serio!). A więc co my tu mamy? Po pierwsze kapitalny słodko-słony kruchy spód na bazie masła orzechowego (bezglutenowy(...)masła 1 żółtko 30 ml mleka * PRZYGOTOWANIE Orzechowy spód Suche składniki wymieszaj ze sobą. Następnie dodaj masło orzechowe oraz tradycyjne, wbij żółtko i wlej mleko. Zagnieć ciasto i uformuj w kulę. Kolejno wstaw na 30 minut do lodówki. Foremkę pokryj od spodu papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód formy. Ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego

Food Square
Kruche ciasteczka migdałowo-cynamonowe 105

reszty reniferowej paczki. A jeżeli chcecie zostać pomocnikiem Mikołaja, zapakujcie ciasteczka w ładne pudełko, puszeczkę lub słoik i obdarujcie bliskich. Samodzielnie wykonane ciasteczka sprawią, że poczują się wyjątkowo. Kruche ciasteczka migdałowo-cynamonowe Składniki: 1 i 1/2 szklanki (220 g) mąki pszennej 3/4 kostki (150 g) zimnego masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego w pudrze (można zmiksować zwykły na puder) 2 żółtka(...)czasie, po kolei, każdą część ciasta rozwałkować na grubość ok. 3 mm, za pomocą wykrawacza wycinać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-12 minut, aż ciasteczka się zarumienią. 6) Gotowe, wystudzone ciasteczka przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku. Artykuł Kruche ciasteczka migdałowo-cynamonowe pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami 529

łyżeczki drożdży instant2 łyżeczki cukru1 łyżeczka soliok. ½ łyżeczki gałki muszkatołowej¾ szklanki mleka 250 g masła2 jajkaDodatkowo:1-2 łyżki kwaśnej śmietanymak lub sezamNapiszę krótko... najpyszniejsze paszteciki jakie próbowałam. Kruche z zewnątrz, mięciutkie w środku i wypełnione po brzegi aromatycznym farszem z kapusty i pieczarek. Idealne jako dodatek do Wigilijnego czerwonego barszczu.Zaczynamy od przygotowania farszu. Możemy przygotować go nawet dzień(...)zmiękną, a cały sok, które puszczą – wyparuje. Dorzucić posiekaną kapustę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć jeszcze kilka minut. Zdjąć z ognia i całkowicie wystudzić.Teraz czas na ciasto drożdżowe. Do rondelka wlać mleko i włożyć masło. Podgrzewać na małym ogniu, aż masło się całkowicie rozpuści. Zdjąć z ognia i przestudzić. Gdy mleko będzie letnie – wbić dwa jajka

Świat Domowej Kuchni
Czeskie rogaliki orzechowe 237

Bardzo kruche rogaliki wręcz rozsypują się w buzi. Zrobienie ich nie trwa długa ale też za długo na talerzu nie leżą. Znikają w szybkim tempie.  Składniki: 350 g mąki pszennej 240 g masła 160 g orzechów włoskich mielonych 80 g cukru pudru 2 żółtka polewa czekoladowa do roztapiania Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki umieścić(...)godzinę do lodówki. Z ciasta odrywać po kawałku, uformować wałek grubości około 1 cm i pokroić w 4 cm kawałki. Z każdego kawałka uformować rogalik. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni około 15-18 minut. Po wyjęciu zostawić na blaszce i ostrożnie zdejmować bo rogaliki są bardzo kruche. Roztopić w kąpieli wodnej

Ala piecze i gotuje
Zdrowe ciasteczka z masłem migdałowym 209

wykładamy papierem do pieczenia. 4. Łyżką nabieramy porcje ciasta, w rękach formujemy kulkę i troszkę ją spłaszczamy. Układamy na blaszce w odstępach, ponieważ ciasteczka zwiększą swoją objętość. 5. Pieczemy około 10 minut. Delikatnie przekładamy na kratkę. Ciasteczka na początku są bardzo miękkie, ale jak ostygną to robią się twardsze i są kruche :-). Smacznego

kruche babeczki
Tiramisu w pucharkach z bezikami 56

Dziś, tak na Dzień Dziecka proponuję delikatny, kremowy deser o smaku kawy i amaretto, z kruchymi bezikami. Deser jest niebiańsko pyszny i zachwyci każdego, jeśli jednak

Moje Małe Czarowanie
Żeberka w coli z grilla 152

Żeberka w coli z grilla to dość oryginalne połączenie, ale tak przygotowane mięso jest kruche, delikatne w smaku i rozpływa się w ustach. Przepis jest niezwykle

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mazurek różany z białą czekoladą 92

Z okazji zbliżającej się Wielkanocy wyjątkowo mam dla Was przepis na nieodchudzone ciasto – a zatem z cukrem, na białej pszennej mące. Takie, jakiego nigdy u

Flymetothespoon
Domowe krówki 4311

Krówki to pyszny smakołyk z czasów dzieciństwa. Wiele osób je wciąż uwielbia. Jedni wolą krówki ciągutki a inni kruche. A Ty do których masz słabość? Ich

Krokusowy Dom