tańczy popołudniowe słońce, a wiatr kołysze firankami przez uchylony balkon, pojawia się błogość. To moment, w którym postawione na stół wazy i półmiski ustępują miejsca paterom i tackom wypełnionym ciastami, owocami i słodkością. Gdzieś z kuchni dobiegają wesołe rozmowy, szeleszczą sztućce i coraz mocniej czuć ciepły zapach kawy. Dlatego dziś ukłon w stronę kawoszy, miłośników błogości i wszystkich tych(...)preferuję najbardziej. Można pić samą ale można też zagryźć ją ulubionym ciastem wielkanocnym, kawałkiem mazurka lub ciasteczkiem. No cudo! Gotowe w Ze zdjęć polecają się na słodką przekąskę do kawy ekspresowe ciasteczka brownie , a z bardziej wielkanocnych wypieków, które tak samo wspaniale chrupną do kawy polecam kruche jajeczka z lemon curd , serowe ciasteczka z brzoskwinią , które
Kuchnia w Słońcu Skąpanarazem przepis na pyszne ciasteczka o smaku cynamonu! 🙂 Są one bardzo kruche i aromatyczne, a cukier z cynamonem na górze ciasteczek idealnie się z nimi komponuje. Uwielbiam cynamon i mógłbym go dodawać do wszystkiego, jest to moja ulubiona przyprawa. Ciasteczka cynamonowe -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikSzybkie w przygotowaniu, kruche, pachnące orzechami i mleczną czekoladą to świetny pomysł na chrupiące małe co nie co do świątecznej kawusi. Wspólne przygotowanie ciasteczek to również świetna zabawa i wprowadzenie do kulinarnego świata Bożego Narodzenia dla najmłodszych. Składniki: Ciasto na ciasteczka: 260g mąki pszennej 200g zmielonych orzechów włoskich 200g masła extra 80g cukru pudru 2 żółtka 3 łyżeczki cukru
Szalona Kuchnia Ewelinyrazem przepis na pyszne ciasteczka o smaku cynamonu! 🙂 Są one bardzo kruche i aromatyczne, a cukier z cynamonem na górze ciasteczek idealnie się z nimi komponuje. Uwielbiam cynamon i mógłbym go dodawać do wszystkiego, jest to moja ulubiona przyprawa. Ciasteczka cynamonowe -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikNIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ MARYNOWANE KOTLETY SCHABOWE PRZEPIS TUTAJ KRUCHE I SOCZYSTE KOTLETY SCHABOWE W MUSZTARDZIE PRZEPIS TUTAJ OSZUKANE ZRAZY PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kotlety drobiowe po parysku pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemFacebooku, wiedzą co stało się z próbą upieczenia przeze mnie ciasteczek kruchych i maślanych. Wyszedł jednolity placek, który został ochoczo spożyty przez drób. Tak mniej więcej wygląda moje pieczenie. Jak już przysięgłam sobie, że nigdy przenigdy nie będę piekła, pojawia się pan Yotam i wydaje książkę. Ciasta, ciasteczka, torty, mniej skomplikowane lub bardziej, opisane w taki sposób, że nawet taka
ladykitchennajprawdopodobniej będą to te :) W smaku są rewelacyjne i na prawdę kruche. Mikołajowi będą smakowały - jestem tego pewna. Składniki: 200 g mąki 45 g cukru pudru szczypta soli 125 g zimnego masła 1 żółtko odrobina zimnej wody Przygotowanie: wszystkie składniki kładziemy na stolnicy i dokładnie wyrabiamy ciasto - Thermomix czas 1,5 min/obr 3-4 formuję kulę, którą owijam
Gotowanie z pasjązapewne ustąpią im miejsca). Jest to dokładnie ten sam przepis na rogaliki krucho-drożdżowe tylko z innym nadzieniem. Jeśli miałabym wybrać, które z nich mi najbardziej przypadły do gustu (marmolada, nutella, orzechy), to zdecydowanie moim faworytem są te orzechowe. Na prawdę godne polecenia :) Składniki na 24 sztuki: Ciasto: 2 szklanki mąki (plus troszkę do podsypania) 125 g masła lub margaryny
My simple kitchenmożecie upiec w okrągłej formie o średnicy 22-24 cm Kruchy spód 195 g mąki pszennej 1 żółtko 120 g masła zimnego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki sezamu do obsypania foremki Z podanych produktów ( z wyjątkiem sezamu) zagnieść szybko ciasto i schłodzić w lodowce 45 minut Foremkę posmarować masłem i obsypać sezamem. Schłodzone
Piekarz-Kucharz-GarkotłukKruche ciasteczka z borówkami dzisiaj zagoszczą u mnie na blogu. Mało cukru, a za to dużo smaku letnich owoców sprawia, że trudno poprzestać na jednym. Z tej porcji wychodzi ok 50-60 sztuk. Składniki na ciasto: - 50 dag masła - 5 szklanek mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki soli - 12 łyżek cukru - 1/3 szklanki wody Dodatkowo: - 50 dag borówek - 2 jaja
Apetyczna babeczkaproste w wykonaniu i dodatkowo składają się tylko z 3 składników. Delikatnie kruche, niezbyt słodkie z pysznym nadzieniem są najlepszą alternatywą dla sklepowych słodyczy. Składniki: 200 g masła 200 g. serka homogenizowanego (użyłam waniliowego) 200 g. mąki dżem ( u mnie powidła korzenne Stovit) Z podanych składników zagniatamy ciasto, jeśli klei się do rąk dosypujemy jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto rozwałkowujemy
Cynamonowe szczęścieKruche babeczki to małe słodkie cudeńka, które można nadziać różnymi kremami i przybrać różnymi owocami. Cieszą zarówno podniebienie jak i oko. Moja córeczka uwielbia takie babeczki a te powstały specjalnie dla niej na urodziny. składniki: ciasto na babeczki 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli krem kawowy 400 ml śmietanki
Monia miesza i gotujeucierać na jednolitą masę. Następnie dodać wymieszane wcześniej mąki i sodę. Ciasto zagnieść na kulkę, włożyć do miski i przykryć wilgotną ściereczką. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego/moreli. Gwintem butelki obtoczonym w kakao robić "nóżki" naszych ciasteczek. Piec w 180*C ok. 15 minut. Ciasteczka bardzo kruche, wręcz sypkie, trochę zapychające ... Ale i tak jeszcze je upiekę
Lubię to gotujędomowe, baaaardzo cytrynowe batony na kruchym spodzie rozpływają się w ustach. Kwaśny smak cytryny przełamuje słodki lukier. To idealny deser dla miłośników cytrusowych przysmaków:) POTRZEBUJEMY; ok 100g zimnego masła 1 szklanka mąki 1/4 szklanki cukru pudru Z podanych składników zagniatamy ciasto jak na kruszonkę. Wylepiamy nią formę (u mnie ok. 20x30cm i nie może być większa przy tej ilości
WYSPA SZCZĘSLIWAzdolności plastycznych ale mojej córeczce bardzo się podobały. Składniki: na kruche ciasteczka: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli na dekoracje: 1 białko łyżka wódki szklanka cukru pudru barwniki spożywcze pisaki spożywcze jadalny marker (do robienia oczu ) Składniki ciasta zagnieść, ciasto owinąć folią, wstawić na godzinę do lodówki i schłodzić. Zimne
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasame ciacha przez tydzień. To jest chyba moje pierwsze „niepieczone” ciasto na blogu, fakt bardzo rzadko takie robię, jakoś mi z nimi nie po drodze, ale Miśka bardzo lubi kaszkę manną więc to deser dla niej Składniki (użyłam tortownicy o średnicy 18 cm): 350 g kruchych ciastek ( użyłam tych )- tak, aby wystarczyło ich na 3 warstwy
greenscarflodówce. Blaszkę (24x36cm) posmarować masłem i wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 10 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka osączyć z nadmiaru soku i doprawić cukrem i przyprawą wg uznania. Podpieczony kruchy spód posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka. Z białek ubić sztywną pianę
Smakołyki Asilukru. gotowe,podobają wam się?? smakują super,przypomnę wam przepis na nie: KRUCHE CIASTECZKA SKŁADNIKI: KOSTKA MARGARYNY 2,5 SZKL.MĄKI 3 ŻÓŁTKA 3/4 SZKL.CUKRU PUDRU na lukier: 2 białka 2,5 szkl. cukru pudru PRZYGOTOWANIE: mąkę siekamy z margaryną,dodajemy cukier i żółtka i ugniatamy gładkie ciasto i wkładamy do lodówki na godzinkę potem wyjmujemy rozwałkowujemy ,podsypując mąką
Swojskie jedzonkoKruche, rozpływające się w ustach ciastka, z lekko cytrynową nutą. Dodatkowym ich plusem jest fakt iż wbrew pozorom wymagają mało pracy. Nie musimy używa wałka, ani stolnicy, więc sprzątania po nich jest bardzo mało. Zgniatanie ciasta przy pomocy zwykłego ręcznego miksera - dla mnie bosko! Razem z konfiturami ETERNO wyszedł mi niesamowity smak. Jaka konfitura? Skoro ciasta są lekko cytrynowe postanowiłam
Blondynka Gotujesię przyznać ile ich zjadłam, ale jedno jest pewne – warto było Kruche ciasteczka nadziewane jabłkami z cynamonem i solonym karmelem. Przepyszne! Przepis pochodzi z doskonałego bloga Just a Taste Scroll down for recipe in English Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem (ok. 10 ciasteczek) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
karmelowyilością karmelu 4. Makowiec na kruchym spodzie z bezą kokosową 5. Deser Jadalna ziemia z bananami 6. Piernik Last minute z powidłami 7. Migdałowe ciasteczka PRZEPIS NA SERNIK CHAŁWOWY SPÓD SERNIKA: - 100 g mąki pszennej - 60 masła - 40 g cukru - łyżka śmietany - 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie : Z w/w składników zagnieć ciasto, owiń folią wstaw do lodówki
SMYKWKUCHNISpójrzcie jaka apetyczna, prosta przy tym surówka, w połączeniu z ciekawym smakiem kalarepki jest naprawdę wyśmienita! Składniki: 1 główka kruchej sałaty 1 pęczek szczypioru 2 młode
kgwjanczewoOreo markiza (czekoladowe dwuwarstwowe kruche ciastko wypełnione białym kremem) oreo «w USA: pogardliwa nazwa nadawana Murzynowi, który wrósł w środowisko ludzi białych lub popiera działalność instytucji przez nich prowadzonych Biszkopt(...)masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia skladników.Tortownicę o średnicy 23-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie
w mojej kuchniLubicie orzechowe masło? Ja uwielbiam i wyjadam je prosto ze słoika. Dzisiaj upiekłam ciastka czekoladowe z masłem orzechowym. Są przepyszne, kruche i mocno pachną ziemnymi orzechami. Ciastka idealne na majówkę. Lubię masło orzechowe kiedy ma fajną oleistą, gładką konsystencję i nie jest zbyt gęste. Takie masło orzechowe jest z firmy Vivio . Masło orzechowe nie zawiera cukru co jest dodatkowym plusem(...)dokładnie łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Wykładaj porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w równych odstępach. Można użyć łyżki do lodów. Ciastka podczas pieczenia rozchodzą się na boki. Piecz ciastka przez około 12 minut. Powinny być wciąż miękkie po wyjęciu z piekarnika. Dopiero jak ostygną stają się kruche. !function
codojedzeniaczekoladowych herbatników (lub innych kruchych, ciemnych ciastek, np. wafelki kawowe) 80 g masła. Herbatniki rozkruszamy na pył, dodajemy ciepłe rozpuszczone masło i dokładnie łączymy. Wykładamy ciasno na spód tortownicy, za pomocą łyżki. Wkładka truskawkowa: 400 g świeżych truskawek (w zimie mogą być mrożone) + 100 g świeżych na wierzch ciasta łyżka cukru z prawdziwą wanilią 4 łyżeczki żelatyny
Poezja Smaków - blog kulinarnyśrodek ciasta i aksamitny, cytrynowy wierzch. Poniższy sernik jest dosyć szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Składniki: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego 3 duże jajka 1 puszka mleka zagęszczonego słodkiego 1 łyżka mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z 1 cytryny + skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżeczki cukru waniliowego spód 125 g kruchych ciasteczek(...)połączyć (nie miksować zbyt długo, bo sernik może opaść!). Pod sam koniec miksowania dodać sok z cytryny i startą skórkę. Ponownie zmiksować. Na spód ciasteczkowy wylać masę sernikową. Przygotowane ciasto piec w 150 ºC przez około 60 minut (najlepiej piec go w kąpieli wodnej, tzn. obok formy z ciastem położyć naczynie z wodą). Sernika nie wyjmować z gorącego piekarnika
UgotowaćMazurek daktylowo - chałwowy to prawdziwa konkurencja dla tradycyjnego kajmakowego. Pyszny, słodki jak na mazurek przystało, ale zdrową słodyczą płynącą z daktyli. Smak chałwy zapewnia dodatek tahini. Wyjątkowo kruchy, delikatny, maślany spód smakuje wyjątkowo świątecznie. Mazurek upiekłam bez foremki, w kształcie pisanki i jak pisankę udekorowałam. Prosty, przepyszny, bardzo łatwy do przygotowania i nie potrzebujesz nawet foremki. Zapraszam na zdrowy mazurek(...)odłożyć do lodówki na 30 minut daktyle zmiksować blenderem z dodatkiem tahini i wody lub mleka do pożądanej konsystencji. Jeśli chcesz przygotować masę z suszonych daktyli, przepis znajdziesz tutaj ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej na cienki placek. Boki ciasta obkroić formując kształt pisanki. Z odkrojonych resztek ciasta rozwałkować cienkie ruloniki. Dwa ruloniki spleść ze sobą jak sznurek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!może zabraknąć na moim stole w sezonie letnim! Taki must have na lato – zwłaszcza wtedy kiedy ceny truskawek są minimalne, a truskawki obłędnie słodkie! Tarta nie wymaga pieczenia! Kruchy spód zrobiony z ciasteczek i obłędna, delikatna i kremowa masa mascarpone tworzy z truskawkami takie trio, któremu nie można się oprzeć! Taka tarta z mascarpone i truskawkami jest fantastycznym pomysłem(...)cukier puder – 3-4 łyżki * truskawki – ok. 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Herbatniki drobno siekamy/ miksujemy, dodajemy roztopione masło i wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciastem wylepiamy delikatnie natłuszczoną formę, wkładamy do lodówki. Śmietanę kremówkę ubijamy na puch z cukrem pudrem, dodajemy mascapone, dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na schłodzone ciasto. Dekorujemy pokrojonymi truskawkami i wkładamy na ok. 3 godziny
Ostra na Słodkowyjęciu z piekarnika i wystudzeniu na kratce, ciasto przekroić na dwa blaty. Beza: 6 białek 250 g cukru szczypta soli Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując dodać szczyptę soli i stopniowo dodawać cukier. Gotową bezę przełożyć na foremkę o wymiarach 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Aby bez była krucha i sucha – czyli taka jak ma być, trzeba(...)wiśni z kompotu) 50 g gorzkiej czekolady startej na tarce (1/2 tabliczki) 50 ml ajerkoniaku do nasączenia (lub innego alkoholu, lub herbaty, lub soku z cytryny, lub… :)) Składanie ciasta: 1. Dolny blat biszkoptowy nasączyć ajerkoniakiem i wyłożyć na niego cały krem czekoladowy. 2. Całość przykryć drugim blatem, na który wyłożyć wiśnie w żelu i startą gorzką czekoladę
Trzeci talerzpowiem szczerze że do dzisiejszego dnia nie wiem, wiem że są różne przepisy z różna zawartością żółtek, masła czy śmietany. Cechą wspólną tych przepisów jest to że, zawsze wychodzą kruche. Chrusty Składniki: 250 g mąki 4 żółtka 100 ml kwaśnej śmietany 20 g masła szczypta soli 25 ml spirytusu lub octu (aby mniej chłonęły tłuszcz w trakcie pieczenia) Olej(...)Mąkę przesiać na stolnicy, dodać zimne masło. Składniki posiekać szerokim nożem. Uformować kopczyk, pośrodku zrobić wgłębienie i dodać żółtka, spirytus i odrobinę soli. Przygotowane składniki zagnieść na jednolite gęste ciasto. Ciasto podzielić na kilka części, każdą porcję rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na bardzo cienki placek. Chrusty Ciasto pokroić na prostokąty ok 2,5 x5 cm lub dowolnej wielkości. Każdy
Pomysłowa kuchnia