przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:766/1100)

Kruche ciasteczka - prezenciki 298

Święta to czas kiedy w kuchni jest pięknie, uroczo, słodko i pachnąco :)I właśnie z tą myślą postanowiłam zrobić ciasteczka w kształcie prezencików, które podarowałam Najukochańszej

Serce zamknięte w formie pyszności
Muffinki ajerkoniakowe z cytrynowym lukrem 238

smakowała i przedwczoraj nagle nabrałam na nią natychmiastowej ochoty. A jaki wypiek można szybciej przygotować, jak nie muffinki? Wyszperałam przepis, lekko zmodyfikowałam i oto są! Bardzo smaczne, aromatyczne i kruche, z mocnym aromatem ajerkoniaku, przełamanym kwaskowym cytrynowym lukrem.                Wypróbujcie, mojej rodzinie bardzo smakowały! Składniki(...)ostudzić. Wlać do miski, wbić jajka, dodać ajerkoniak. W drugiej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową i cukier. 3. Składniki suche dodać do mokrych i krótko zmiksować. Ciasto nakładać łyżką po równo do każdej papilotki. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 minut - babeczki nie powinny zbrązowieć. Wyjąć z piekarnika, zostawić w formie przez 5 minut, następnie wyjąć

Kuchnia Prezydentowej
CIASTECZKA GĘSIE ŁAPKI 200

składników, które znajdziemy prawie w każdej kuchni. Przed upieczeniem każde ciasteczko można obtoczyć w cukrze lub (tak jak u mnie) oprószyć je cukrem pudrem po upieczeniu.  Ciasteczka są kruche i maślane o twarogowym posmaku oraz z wyczuwalną nutą wanilii. Połączenie mąki, masła i twarogu daje zaskakujący i wyjątkowy smak, że trudno im się oprzeć. Dodatkowo zachęca ich nietypowy kształt(...)przez sito. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier z wanilią oraz twaróg przeciśnięty przez praskę i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy zimne masło pokrojone w małą kosteczkę i zagniatamy ciasto, do momentu aż stanie się jednolite. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkujemy na stolnicy oprószonej

Kuchnia MagdaLeny
Faworki na serku homogenizowanym 146

wypróbować i muszę przyznać, że chruściki wyszły bardzo smaczne, kruche, po prostu idealne.  400g mąki pszennej 200g serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru 4 żółtka 1 łyżka wódki lub octu olej do smażenia cukier puder do posypania Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na cienki placek, złożyć 3 razy. Ponownie rozwałkować. Czynność powtarzać

Smakołyki Asi
SERNIK Z MUSEM Z MLECZNEJ CZEKOLADY – „NA SŁODKO ZE SWEET DECOR” – nowy cykl na blogu 138

pyszności! Już na bank nie zabraknie Wam inspiracji na weekendowe ciasto, ciasto na imprezę, rodzinne Święta czy też wieczorne zachcianki! Zaczynamy! Dziś, tak jak Wam mówiłam zapraszam Was na fantastyczny sernik – bo jak wiecie już od kilku lat, Ostra na Słodko to niekwestionowana królowa serników ( hehehe żarcik! ). Ciemny, kruchy spód przypominający znane wszystkim ciasteczka Oreo, pokryty obłędnie kremową masą

Ostra na Słodko
Pyszne rosyjskie faworki z kefirem 155

zupełnie inaczej niż nasze faworki polskie. Te znane nam faworki są kruche, puste w środku. Te rosyjskie z kefirem w składzie są mięsiste, grubsze, sycące. W smaku wręcz uzależniające. Spróbujcie potestować z grubością placka, którego wykrawacie faworki. Czy bardziej zasmakują wam te cieńsze, czy też te z grubszego ciasta. Rosyjskie faworki mają jeszcze jeden plus. Robi się je bardzo prosto

Mieszam w Garnku
SERNIK Z MALINOWĄ GLAZURĄ NA PISTACJOWYM SPODZIE 157

spód formy do tortownicy, a następnie wyłóż na niego równomiernie ciasto. Piecz około 20 minut. Przygotuj masę sernikową : Zetrzyj skórkę z cytryny. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i ostrzem noża wyskrob ziarenka. Wymieszaj z cukrem, dodaj skórkę otartą z cytryny, ser, śmietankę i jajka. Wylej masę serową na kruchy pistacjowy spód i wstaw do nagrzanego piekarnika (150°C) na około

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Rogaliki na piwie 120

moje ostatnie odkrycie! Piwo sprawia, że są one niesamowicie kruche. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała do nich nutelli. Z przepisu wychodzi ich naprawdę sporo, ale proponuję nie zmniejszać porcji – rogaliki znikają w każdej ilości Rogaliki na piwie Składniki: 4 szklanki mąki + trochę do podsypania ciasta 400 g zimnego masła/margaryny 250 ml piwa nutella cukier puder

PatiGotuje
Ciasteczka Spirale 191

przepis na pyszne ciasteczka spirale. Ciasteczka rewelacyjne, pyszne, kruche, proste w wykonaniu. Ja zrobiłam podwójną porcję i zniknęły w dwa dni. Przepis znalazłam tutaj ( klik ), lekko zmodyfikowałam (odjęłam trochę cukru). Polecam naprawdę warto zrobić, z podanego przepisu wychodzi około 25-30 ciasteczek :-) Miłego dnia :-) Składniki ciasto jasne: 100 g zimnego masła 40 g cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstrakt naturalny waniliowy

kruche babeczki
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI 216

Pyszne rogaliki krucho-drożdżowe, z domowymi powidłami śliwkowymi ... Kruche, maślane, wprost rozpływające się w ustach. Gdy użyjemy domowych powideł bez dodatku cukru, otrzymamy wypiek w całości bezcukrowy. Lukier nie jest konieczny, bez niego rogaliki są wystarczająco słodkie (moje dziecię miało wersję bez lukru....), a do ciasta możemy dodać ksylitol. Przepis dostałam od Teściowej, dzięki Babcia I. ;-) Dodam jeszcze, że błyskawicznie

Smaczne Zdrowe
Ciastka kakaowe 218

poszukuje coraz to nowych przepisów na nie, bo wersja ciastek kruchych już nieco się nam przejadła. Obecnie królują ciastka kakaowe. Pychota, polecamy wypróbować (nie koniecznie ze świątecznymi ozdobami :)) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten   Ilość porcji: około 30 ciastek Czas przygotowania: 15 minut + czas na chłodzenie ciasto 60 minut + czas pieczenia 12 minut Składniki: 180g mąki pszennej 150g

Kolizje Smaków
Kruche pierożki z jabłkiem i cynamonem 170

Kruche ciasteczka z nadzieniem jabłkowym, z polew ą  czekoladow ą , orzechami i aromatem cynamonowym... niezwykle rozpływające się w ustach. Do zrobienia ciasteczek możemy zaangażować nasze dzieci, które będą miały ogromn ą  frajdę  przy robieniu słodkich pierożków. Składniki: Ciasto: m ą ka pszenna 2 szklanki, masło 150 g, śmietana 18 % 1 łyżka, jajko

kulinarne odsłony pati
CIASTECZKA OWSIANE CZEKOLADOWO-ORZECHOWE 184

Wszystko porządnie wymieszałam. Blachę wyłożyłam pergaminem, nabierałam łyżeczką czubate porcje ciasta  i nakładałam je w odstępach 5 centymetrowych na przygotowaną blachę. Piekłam 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Do ciastek można dodać odrobinę papryki chili albo starty świeży imbir. Polecam te pyszne ciasteczka. Są kruche,wspaniałe do kawy i mogą długo poleżeć. Smacznego

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania